Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૧૬. છિન્નકચીવરાનુજાનનકથા

    216. Chinnakacīvarānujānanakathā

    ૩૪૫. દીઘમરિયાદબદ્ધન્તિ દીઘેન મરિયાદેન બદ્ધં. ચતુક્કસણ્ઠાનન્તિ ચતુન્નં મગ્ગાનં સમોધાનસણ્ઠાનં. ઉસ્સહસિ ત્વન્તિ એત્થ ઉપુબ્બો સહધાતુ સમત્થત્થોતિ આહ ‘‘સક્કોસિ ત્વ’’ન્તિ. પપુબ્બો પન અભિભવનત્થો હોતિ ‘‘પસહતી’’તિઆદીસુ. યો નામાતિ યો આનન્દો આજાનિસ્સતિ નામ, સો આનન્દો પણ્ડિતોતિ યોજના. ‘‘કુસી’’તિ એતં નામં અધિવચનન્તિ યોજના. અનુવાતાદીનન્તિ આદિસદ્દેન પરિભણ્ડાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘અડ્ઢકુસી’’તિ એતન્તિ યોજના.

    345.Dīghamariyādabaddhanti dīghena mariyādena baddhaṃ. Catukkasaṇṭhānanti catunnaṃ maggānaṃ samodhānasaṇṭhānaṃ. Ussahasi tvanti ettha upubbo sahadhātu samatthatthoti āha ‘‘sakkosi tva’’nti. Papubbo pana abhibhavanattho hoti ‘‘pasahatī’’tiādīsu. Yo nāmāti yo ānando ājānissati nāma, so ānando paṇḍitoti yojanā. ‘‘Kusī’’ti etaṃ nāmaṃ adhivacananti yojanā. Anuvātādīnanti ādisaddena paribhaṇḍādīni saṅgaṇhāti. ‘‘Aḍḍhakusī’’ti etanti yojanā.

    ગીવેય્યકન્તિ એત્થ ગીવાયં સુત્તસંસિબ્બિતં ગીવેય્યકન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ગીવાવેઠનટ્ઠાને’’તિઆદિ. ‘‘આગન્તુકપટ્ટ’’ન્તિ ઇમિના એય્યકપચ્ચયસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. એસેવ નયો જઙ્ઘેય્યકન્તિ એત્થાપિ. એતં નામન્તિ ‘‘ગીવેય્યકં, જઙ્ઘેય્યક’’ન્તિ એતં નામં. ઇતીતિ એવં. એતન્તિ ‘‘અનુવિવટ્ટ’’ન્તિઆદિ એતં. ‘‘અનુવિવટ્ટ’’ન્તિ એતં નામન્તિ યોજના. વિવટ્ટસ્સાતિ મજ્ઝિમખણ્ડકસ્સ. બાહન્તન્તિ એત્થ બાહાય ઉપરિ ઠપિતા અન્તા બાહન્તાતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘બાહાયા’’તિઆદિ. તેસન્તિ ઉભિન્નમન્તાનં. એતન્તિ ‘‘બાહન્ત’’ન્તિ એતં.

    Gīveyyakanti ettha gīvāyaṃ suttasaṃsibbitaṃ gīveyyakanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘gīvāveṭhanaṭṭhāne’’tiādi. ‘‘Āgantukapaṭṭa’’nti iminā eyyakapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Eseva nayo jaṅgheyyakanti etthāpi. Etaṃ nāmanti ‘‘gīveyyakaṃ, jaṅgheyyaka’’nti etaṃ nāmaṃ. Itīti evaṃ. Etanti ‘‘anuvivaṭṭa’’ntiādi etaṃ. ‘‘Anuvivaṭṭa’’nti etaṃ nāmanti yojanā. Vivaṭṭassāti majjhimakhaṇḍakassa. Bāhantanti ettha bāhāya upari ṭhapitā antā bāhantāti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘bāhāyā’’tiādi. Tesanti ubhinnamantānaṃ. Etanti ‘‘bāhanta’’nti etaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૧૬. છિન્નકચીવરાનુજાનના • 216. Chinnakacīvarānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / છિન્નકચીવરાનુજાનનકથા • Chinnakacīvarānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact