Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૧૦. ચિરકતસરણપઞ્હો

    10. Cirakatasaraṇapañho

    ૧૦. રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, કેન અતીતં ચિરકતં સરતી’’તિ? ‘‘સતિયા, મહારાજા’’તિ. ‘‘નનુ, ભન્તે નાગસેન, ચિત્તેન સરતિ નો સતિયા’’તિ? ‘‘અભિજાનાસિ નુ, ત્વં મહારાજ, કિઞ્ચિદેવ કરણીયં કત્વા પમુટ્ઠ’’ન્તિ? ‘‘આમ ભન્તે’’તિ. ‘‘કિં નુ ખો, ત્વં મહારાજ, તસ્મિં સમયે અચિત્તકો અહોસી’’તિ? ‘‘ન હિ, ભન્તે, સતિ તસ્મિં સમયે નાહોસી’’તિ. ‘‘અથ કસ્મા, ત્વં મહારાજ, એવમાહ ‘ચિત્તેન સરતિ, નો સતિયા’’’તિ?

    10. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, kena atītaṃ cirakataṃ saratī’’ti? ‘‘Satiyā, mahārājā’’ti. ‘‘Nanu, bhante nāgasena, cittena sarati no satiyā’’ti? ‘‘Abhijānāsi nu, tvaṃ mahārāja, kiñcideva karaṇīyaṃ katvā pamuṭṭha’’nti? ‘‘Āma bhante’’ti. ‘‘Kiṃ nu kho, tvaṃ mahārāja, tasmiṃ samaye acittako ahosī’’ti? ‘‘Na hi, bhante, sati tasmiṃ samaye nāhosī’’ti. ‘‘Atha kasmā, tvaṃ mahārāja, evamāha ‘cittena sarati, no satiyā’’’ti?

    ‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    ચિરકતસરણપઞ્હો દસમો.

    Cirakatasaraṇapañho dasamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact