Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૫. ચિત્તાગારવગ્ગવણ્ણના
5. Cittāgāravaggavaṇṇanā
૯૭૮. ચિત્તાગારવગ્ગસ્સ પઠમે કીળનઉપવનન્તિ અન્તોનગરે ઠિતં સન્ધાય વુત્તં, કીળનુય્યાનન્તિ બહિનગરે ઠિતં સન્ધાય. પાટેક્કા આપત્તિયોતિ ગીવાય પરિવટ્ટનપ્પયોગગણનાય આપત્તિયો, ન ઉમ્મીલનગણનાય. ‘‘અજ્ઝારામે રાજાગારાદીનિ કરોન્તિ , તાનિ પસ્સન્તિયા અનાપત્તી’’તિ વચનતો ‘‘અન્તોઆરામે તત્થ તત્થ ગન્ત્વા નચ્ચાદીનિ પસ્સિતું લભતી’’તિપિ સિદ્ધં.
978. Cittāgāravaggassa paṭhame kīḷanaupavananti antonagare ṭhitaṃ sandhāya vuttaṃ, kīḷanuyyānanti bahinagare ṭhitaṃ sandhāya. Pāṭekkā āpattiyoti gīvāya parivaṭṭanappayogagaṇanāya āpattiyo, na ummīlanagaṇanāya. ‘‘Ajjhārāme rājāgārādīni karonti, tāni passantiyā anāpattī’’ti vacanato ‘‘antoārāme tattha tattha gantvā naccādīni passituṃ labhatī’’tipi siddhaṃ.
૯૮૨. દુતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
982. Dutiyādīni uttānatthāneva.
૧૦૧૫. નવમે હત્થિઆદીસુ સિપ્પ-સદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો, તથા આથબ્બણાદીસુ મન્ત-સદ્દો. તત્થ આથબ્બણમન્તો નામ આથબ્બણવેદવિહિતો પરૂપઘાતકરો મન્તો, ખીલનમન્તો નામ દારુસારખીલં મન્તેત્વા પથવિયં પવેસેત્વા મારણમન્તો, અગદપ્પયોગો વિસયોજનં. નાગમણ્ડલન્તિ સપ્પાનં પવેસનિવારણત્થં મણ્ડલબદ્ધમન્તો.
1015. Navame hatthiādīsu sippa-saddo paccekaṃ yojetabbo, tathā āthabbaṇādīsu manta-saddo. Tattha āthabbaṇamanto nāma āthabbaṇavedavihito parūpaghātakaro manto, khīlanamanto nāma dārusārakhīlaṃ mantetvā pathaviyaṃ pavesetvā māraṇamanto, agadappayogo visayojanaṃ. Nāgamaṇḍalanti sappānaṃ pavesanivāraṇatthaṃ maṇḍalabaddhamanto.
૧૦૧૮. દસમં ઉત્તાનત્થમેવ.
1018. Dasamaṃ uttānatthameva.
ચિત્તાગારવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cittāgāravaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૦૨૧. આરામવગ્ગે સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવ.
1021. Ārāmavagge sabbaṃ uttānatthameva.
૧૦૬૭. ગબ્ભિનિવગ્ગેપિ સબ્બં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
1067. Gabbhinivaggepi sabbaṃ suviññeyyameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૯. નવમસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૯. નવમસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā
૬. આરામવગ્ગવણ્ણના • 6. Ārāmavaggavaṇṇanā
૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧. પઠમસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasikkhāpada-atthayojanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ