Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૩. ચિત્તકધરકુમ્મઙ્ગપઞ્હો
3. Cittakadharakummaṅgapañho
૩. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ચિત્તકધરકુમ્મસ્સ 1 એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ચિત્તકધરકુમ્મો ઉદકભયા ઉદકં પરિવજ્જેત્વા વિચરતિ, તાય ચ પન ઉદકં પરિવજ્જનાય આયુના ન પરિહાયતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પમાદે ભયદસ્સાવિના ભવિતબ્બં, અપ્પમાદે ગુણવિસેસદસ્સાવિના. તાય ચ પન ભયદસ્સાવિતાય ન પરિહાયતિ સામઞ્ઞા, નિબ્બાનસ્સ સન્તિકે ઉપેતિ 2. ઇદં, મહારાજ, ચિત્તકધરકુમ્મસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન ધમ્મપદે –
3. ‘‘Bhante nāgasena, ‘cittakadharakummassa 3 ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, cittakadharakummo udakabhayā udakaṃ parivajjetvā vicarati, tāya ca pana udakaṃ parivajjanāya āyunā na parihāyati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena pamāde bhayadassāvinā bhavitabbaṃ, appamāde guṇavisesadassāvinā. Tāya ca pana bhayadassāvitāya na parihāyati sāmaññā, nibbānassa santike upeti 4. Idaṃ, mahārāja, cittakadharakummassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena dhammapade –
‘‘‘અપ્પમાદરતો ભિક્ખુ, પમાદે ભયદસ્સિ વા;
‘‘‘Appamādarato bhikkhu, pamāde bhayadassi vā;
અભબ્બો પરિહાનાય, નિબ્બાનસ્સેવ સન્તિકે’’’તિ.
Abhabbo parihānāya, nibbānasseva santike’’’ti.
ચિત્તકધરકુમ્મઙ્ગપઞ્હો ચતુત્થો.
Cittakadharakummaṅgapañho catuttho.
Footnotes: