Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩. ચીવરનિદ્દેસો

    3. Cīvaraniddeso

    ચીવરન્તિ –

    Cīvaranti –

    ૩૦.

    30.

    ખોમકોસેય્યકપ્પાસ-સાણભઙ્ગાનિ કમ્બલં;

    Khomakoseyyakappāsa-sāṇabhaṅgāni kambalaṃ;

    કપ્પિયાનિ છળેતાનિ, સાનુલોમાનિ જાતિતો.

    Kappiyāni chaḷetāni, sānulomāni jātito.

    ૩૧.

    31.

    દુકૂલઞ્ચેવ પટ્ટુણ્ણ-પટં સોમારચીનજં;

    Dukūlañceva paṭṭuṇṇa-paṭaṃ somāracīnajaṃ;

    ઇદ્ધિજં દેવદિન્નઞ્ચ, તસ્સ તસ્સાનુલોમિકં.

    Iddhijaṃ devadinnañca, tassa tassānulomikaṃ.

    ૩૨.

    32.

    તિચીવરં પરિક્ખાર-ચોળં વસ્સિકસાટિકં;

    Ticīvaraṃ parikkhāra-coḷaṃ vassikasāṭikaṃ;

    અધિટ્ઠે ન વિકપ્પેય્ય, મુખપુઞ્છનનિસીદનં.

    Adhiṭṭhe na vikappeyya, mukhapuñchananisīdanaṃ.

    ૩૩.

    33.

    પચ્ચત્થરણકં કણ્ડુ-ચ્છાદિમેત્થ તિચીવરં;

    Paccattharaṇakaṃ kaṇḍu-cchādimettha ticīvaraṃ;

    ન વસેય્ય વિનેકાહં, ચાતુમાસં નિસીદનં.

    Na vaseyya vinekāhaṃ, cātumāsaṃ nisīdanaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ઇમં સઙ્ઘાટિંધિટ્ઠામિ’’, સઙ્ઘાટિમિચ્ચધિટ્ઠયે;

    ‘‘Imaṃ saṅghāṭiṃdhiṭṭhāmi’’, saṅghāṭimiccadhiṭṭhaye;

    અહત્થપાસમેતન્તિ, સેસેસુપિ અયં નયો.

    Ahatthapāsametanti, sesesupi ayaṃ nayo.

    ૩૫.

    35.

    અધિટ્ઠહન્તો સઙ્ઘાટિ-પ્પભુતિં પુબ્બચીવરં;

    Adhiṭṭhahanto saṅghāṭi-ppabhutiṃ pubbacīvaraṃ;

    પચ્ચુદ્ધરિત્વાધિટ્ઠેય્ય, પત્તાધિટ્ઠહને તથા.

    Paccuddharitvādhiṭṭheyya, pattādhiṭṭhahane tathā.

    ૩૬.

    36.

    એતં ઇમં વ સઙ્ઘાટિં, સંસે પચ્ચુદ્ધરામિતિ;

    Etaṃ imaṃ va saṅghāṭiṃ, saṃse paccuddharāmiti;

    એવં સબ્બાનિ નામેન, વત્વા પચ્ચુદ્ધરે વિદૂ.

    Evaṃ sabbāni nāmena, vatvā paccuddhare vidū.

    ૩૭.

    37.

    સઙ્ઘાટિ પચ્છિમન્તેન, દીઘસો મુટ્ઠિપઞ્ચકો;

    Saṅghāṭi pacchimantena, dīghaso muṭṭhipañcako;

    ઉત્તમન્તેન સુગત-ચીવરૂનાપિ વટ્ટતિ.

    Uttamantena sugata-cīvarūnāpi vaṭṭati.

    ૩૮.

    38.

    મુટ્ઠિત્તિકઞ્ચ તિરિયં, તથા એકંસિકસ્સપિ;

    Muṭṭhittikañca tiriyaṃ, tathā ekaṃsikassapi;

    અન્તરવાસકો ચાપિ, દીઘસો મુટ્ઠિપઞ્ચકો;

    Antaravāsako cāpi, dīghaso muṭṭhipañcako;

    અડ્ઢતેય્યો દ્વિહત્થો વા, તિરિયન્તેન વટ્ટતિ.

    Aḍḍhateyyo dvihattho vā, tiriyantena vaṭṭati.

    ૩૯.

    39.

    નિસીદનસ્સ દીઘેન, વિદત્થિ દ્વે વિસાલતો;

    Nisīdanassa dīghena, vidatthi dve visālato;

    દિયડ્ઢં દસા વિદત્થિ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા.

    Diyaḍḍhaṃ dasā vidatthi, sugatassa vidatthiyā.

    ૪૦.

    40.

    કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિકસ્સ, તિરિયં દ્વે વિદત્થિયો;

    Kaṇḍuppaṭicchādikassa, tiriyaṃ dve vidatthiyo;

    દીઘન્તતો ચતસ્સોવ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા.

    Dīghantato catassova, sugatassa vidatthiyā.

    ૪૧.

    41.

    વસ્સિકસાટિકાયાપિ, દીઘસો છ વિદત્થિયો;

    Vassikasāṭikāyāpi, dīghaso cha vidatthiyo;

    તિરિયં અડ્ઢતેય્યાવ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા.

    Tiriyaṃ aḍḍhateyyāva, sugatassa vidatthiyā.

    ૪૨.

    42.

    એત્થ છેદનપાચિત્તિ, કરોન્તસ્સ તદુત્તરિ;

    Ettha chedanapācitti, karontassa taduttari;

    પચ્ચત્થરણ મુખચોળા, આકઙ્ખિતપ્પમાણિકા.

    Paccattharaṇa mukhacoḷā, ākaṅkhitappamāṇikā.

    ૪૩.

    43.

    પરિક્ખારચોળે ગણના, પમાણં વા ન દીપિતં;

    Parikkhāracoḷe gaṇanā, pamāṇaṃ vā na dīpitaṃ;

    તથા વત્વા અધિટ્ઠેય્ય, થવિકાદિં વિકપ્પિયં.

    Tathā vatvā adhiṭṭheyya, thavikādiṃ vikappiyaṃ.

    ૪૪.

    44.

    અહતાહતકપ્પાનં, સઙ્ઘાટિ દિગુણા સિયા;

    Ahatāhatakappānaṃ, saṅghāṭi diguṇā siyā;

    એકચ્ચિયોત્તરાસઙ્ગો, તથા અન્તરવાસકો.

    Ekacciyottarāsaṅgo, tathā antaravāsako.

    ૪૫.

    45.

    ઉતુદ્ધટાન દુસ્સાનં, સઙ્ઘાટિ ચ ચતુગ્ગુણા;

    Utuddhaṭāna dussānaṃ, saṅghāṭi ca catugguṇā;

    ભવેય્યું દિગુણા સેસા, પંસુકૂલે યથારુચિ.

    Bhaveyyuṃ diguṇā sesā, paṃsukūle yathāruci.

    ૪૬.

    46.

    તીસુ દ્વે વાપિ એકં વા, છિન્દિતબ્બં પહોતિ યં;

    Tīsu dve vāpi ekaṃ vā, chinditabbaṃ pahoti yaṃ;

    સબ્બેસુ અપ્પહોન્તેસુ, અન્વાધિમાદિયેય્ય વા;

    Sabbesu appahontesu, anvādhimādiyeyya vā;

    અચ્છિન્નઞ્ચ અનાદિણ્ણં, ન ધારેય્ય તિચીવરં.

    Acchinnañca anādiṇṇaṃ, na dhāreyya ticīvaraṃ.

    ૪૭.

    47.

    ગામે નિવેસને ઉદ્દો-સિતપાસાદહમ્મિયે;

    Gāme nivesane uddo-sitapāsādahammiye;

    નાવાટ્ટમાળઆરામે, સત્થખેત્તખલે દુમે.

    Nāvāṭṭamāḷaārāme, satthakhettakhale dume.

    ૪૮.

    48.

    અજ્ઝોકાસે વિહારે વા, નિક્ખિપિત્વા તિચીવરં;

    Ajjhokāse vihāre vā, nikkhipitvā ticīvaraṃ;

    ભિક્ખુસમ્મુતિયાઞ્ઞત્ર, વિપ્પવત્થું ન વટ્ટતિ.

    Bhikkhusammutiyāññatra, vippavatthuṃ na vaṭṭati.

    ૪૯.

    49.

    રોગવસ્સાનપરિયન્તા, કણ્ડુચ્છાદિકસાટિકા;

    Rogavassānapariyantā, kaṇḍucchādikasāṭikā;

    તતો પરં વિકપ્પેય્ય, સેસા અપરિયન્તિકા.

    Tato paraṃ vikappeyya, sesā apariyantikā.

    ૫૦.

    50.

    પચ્ચત્થરણ પરિક્ખાર-મુખપુઞ્છનચોળકં;

    Paccattharaṇa parikkhāra-mukhapuñchanacoḷakaṃ;

    દસં પ્યરત્તનાદિણ્ણકપ્પં લબ્ભં નિસીદનં.

    Dasaṃ pyarattanādiṇṇakappaṃ labbhaṃ nisīdanaṃ.

    ૫૧.

    51.

    અદસં રજિતંયેવ, સેસચીવરપઞ્ચકં;

    Adasaṃ rajitaṃyeva, sesacīvarapañcakaṃ;

    કપ્પતાદિણ્ણકપ્પંવ, સદસંવ નિસીદનં.

    Kappatādiṇṇakappaṃva, sadasaṃva nisīdanaṃ.

    ૫૨.

    52.

    અનધિટ્ઠિતનિસ્સટ્ઠં, કપ્પેત્વા પરિભુઞ્જયે;

    Anadhiṭṭhitanissaṭṭhaṃ, kappetvā paribhuñjaye;

    હત્થદીઘં તતોપડ્ઢ-વિત્થારઞ્ચ વિકપ્પિયં.

    Hatthadīghaṃ tatopaḍḍha-vitthārañca vikappiyaṃ.

    ૫૩.

    53.

    તિચીવરસ્સ ભિક્ખુસ્સ, સબ્બમેતં પકાસિતં;

    Ticīvarassa bhikkhussa, sabbametaṃ pakāsitaṃ;

    પરિક્ખારચોળિયો સબ્બં, તથા વત્વા અધિટ્ઠતિ.

    Parikkhāracoḷiyo sabbaṃ, tathā vatvā adhiṭṭhati.

    ૫૪.

    54.

    અચ્છેદવિસ્સજ્જનગાહવિબ્ભમા ,

    Acchedavissajjanagāhavibbhamā ,

    પચ્ચુદ્ધરો મારણલિઙ્ગસિક્ખા;

    Paccuddharo māraṇaliṅgasikkhā;

    સબ્બેસ્વધિટ્ઠાનવિયોગકારણા,

    Sabbesvadhiṭṭhānaviyogakāraṇā,

    વિનિવિદ્ધછિદ્દઞ્ચ તિચીવરસ્સ.

    Vinividdhachiddañca ticīvarassa.

    ૫૫.

    55.

    કુસવાકફલકાનિ, કમ્બલં કેસવાલજં;

    Kusavākaphalakāni, kambalaṃ kesavālajaṃ;

    થુલ્લચ્ચયં ધારયતોલૂકપક્ખાજિનક્ખિપે.

    Thullaccayaṃ dhārayatolūkapakkhājinakkhipe.

    ૫૬.

    56.

    કદલેરકક્કદુસ્સે, પોત્થકે ચાપિ દુક્કટં;

    Kadalerakakkadusse, potthake cāpi dukkaṭaṃ;

    સબ્બનીલકમઞ્જેટ્ઠ-પીતલોહિતકણ્હકે.

    Sabbanīlakamañjeṭṭha-pītalohitakaṇhake.

    ૫૭.

    57.

    મહારઙ્ગમહાનામ-રઙ્ગરત્તે તિરીટકે;

    Mahāraṅgamahānāma-raṅgaratte tirīṭake;

    અચ્છિન્નદીઘદસકે, ફલપુપ્ફદસે તથા;

    Acchinnadīghadasake, phalapupphadase tathā;

    કઞ્ચુકે વેઠને સબ્બં, લભતિચ્છિન્નચીવરોતિ.

    Kañcuke veṭhane sabbaṃ, labhaticchinnacīvaroti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact