Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
૫. ચીવરપ્પટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Cīvarappaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā
છન્નન્તિ ખોમાદીનં છન્નં ચીવરાનં મજ્ઝે. ઉપચારં મુઞ્ચિત્વાતિ દ્વાદસહત્થૂપચારં મુઞ્ચિત્વા. પિ-સદ્દેન ધમ્મકથં કથેન્તસ્સ ચતસ્સો પરિસા ચીવરાનિ ચ નાનાવિરાગવત્થાનિ ચ આહરિત્વા પાદમૂલે ઠપેન્તિ, ઉપચારે વા ઠત્વા ઉપરિ ખિપન્તિ, ‘‘સચે સાદિયતિ, પટિગ્ગહિતમેવા’’તિ એત્થ વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ દસ્સેતિ. ખિપતૂતિ દિવા વા રત્તિભાગે વા ખિપતુ. પટિગ્ગહિતમેવ હોતીતિ કિઞ્ચાપિ ‘‘ઇદં ભિક્ખુનિયા, ઇદં અઞ્ઞેસ’’ન્તિ ઞાતું ન સક્કા, તથાપિ અચિત્તકભાવેન ગહિતમેવ હોતિ. યસ્સ કસ્સચિ પન અનુપસમ્પન્નસ્સાતિ સિક્ખમાનસામણેરસામણેરિઉપાસકઉપાસિકાદીસુ યસ્સ કસ્સચિ અનુપસમ્પન્નસ્સ. ઠપિતન્તિ ભિક્ખુનિયા ઠપિતં. પંસુકૂલં અધિટ્ઠહિત્વાતિ ‘‘અસ્સામિકં ઇદ’’ન્તિ સઞ્ઞં ઉપ્પાદેત્વા. અસ્સામિકઞ્હિ ‘‘પંસુકૂલ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ઇમિના ‘‘અમ્હાકમત્થાય ઠપિત’’ન્તિઆદિકાય સઞ્ઞાય ગહેતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. અઞ્ઞત્ર પારિવત્તકાતિ પરિવત્તેતબ્બં પરિવત્તં, પરિવત્તમેવ પારિવત્તકં, પરિવત્તેત્વા દિય્યમાનં, તં વિનાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘યં અન્તમસો હરીટકક્ખણ્ડમ્પી’’તિઆદિ. આભોગં કત્વાતિ ચિત્તેન સમન્નાહરિત્વા. સચે ભિક્ખુની વસ્સાવાસિકમ્પિ દેતિ, તમ્પિ યથાવુત્તવિધાનં અકત્વા ગહેતું ન વટ્ટતીતિ વેદિતબ્બં.
Channanti khomādīnaṃ channaṃ cīvarānaṃ majjhe. Upacāraṃ muñcitvāti dvādasahatthūpacāraṃ muñcitvā. Pi-saddena dhammakathaṃ kathentassa catasso parisā cīvarāni ca nānāvirāgavatthāni ca āharitvā pādamūle ṭhapenti, upacāre vā ṭhatvā upari khipanti, ‘‘sace sādiyati, paṭiggahitamevā’’ti ettha vattabbameva natthīti dasseti. Khipatūti divā vā rattibhāge vā khipatu. Paṭiggahitameva hotīti kiñcāpi ‘‘idaṃ bhikkhuniyā, idaṃ aññesa’’nti ñātuṃ na sakkā, tathāpi acittakabhāvena gahitameva hoti. Yassa kassaci pana anupasampannassāti sikkhamānasāmaṇerasāmaṇeriupāsakaupāsikādīsu yassa kassaci anupasampannassa. Ṭhapitanti bhikkhuniyā ṭhapitaṃ. Paṃsukūlaṃ adhiṭṭhahitvāti ‘‘assāmikaṃ ida’’nti saññaṃ uppādetvā. Assāmikañhi ‘‘paṃsukūla’’nti vuccati. Iminā ‘‘amhākamatthāya ṭhapita’’ntiādikāya saññāya gahetuṃ na vaṭṭatīti dasseti. Aññatra pārivattakāti parivattetabbaṃ parivattaṃ, parivattameva pārivattakaṃ, parivattetvā diyyamānaṃ, taṃ vināti attho. Tenāha ‘‘yaṃ antamaso harīṭakakkhaṇḍampī’’tiādi. Ābhogaṃ katvāti cittena samannāharitvā. Sace bhikkhunī vassāvāsikampi deti, tampi yathāvuttavidhānaṃ akatvā gahetuṃ na vaṭṭatīti veditabbaṃ.
પટિલાભેનાતિ ગહણેન. તિકપાચિત્તિયન્તિ તીણિ પરિમાણાનિ અસ્સાતિ તિકં,તિકઞ્ચ તં પાચિત્તિયઞ્ચાતિ તિકપાચિત્તિયં, અઞ્ઞાતિકાય ઞાતિકસઞ્ઞિવેમતિકઅઞ્ઞાતિકસઞ્ઞીનં વસેન તીણિ પાચિત્તિયાનીતિ અત્થો. એકતોઉપસમ્પન્નાયાતિ ભિક્ખુનીનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય. તાય હિ હત્થતો અઞ્ઞત્ર પારિવત્તકા ચીવરં પટિગ્ગણ્હન્તસ્સ દુક્કટં, ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય પન પાચિત્તિયમેવ. ‘‘પત્તત્થવિકાદિમ્હિ ચ અનધિટ્ઠાતબ્બપરિક્ખારે’’તિ ઇમિના ભિસિચ્છવિમ્પિ સઙ્ગણ્હાતિ. સા હિ મહન્તાપિ સેનાસનસઙ્ગહિતત્તા ચીવરસઙ્ખં ન ગચ્છતીતિ નેવ અધિટ્ઠાનુપગા, ન વિકપ્પનુપગા ચ. વુત્તઞ્હિ સમન્તપાસાદિકાયં ‘‘સચેપિ મઞ્ચપ્પમાણા ભિસિચ્છવિ હોતિ, વટ્ટતિયેવા’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૫૧૪). ‘‘હત્થતો ચીવરં પટિગ્ગણ્હાતી’’તિ વચનતો પન અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા પેસિતગ્ગહણેપિ અનાપત્તિ. પટિગ્ગહણતો, પરિવત્તનાકરણતો ચ કિરિયાકિરિયં.
Paṭilābhenāti gahaṇena. Tikapācittiyanti tīṇi parimāṇāni assāti tikaṃ,tikañca taṃ pācittiyañcāti tikapācittiyaṃ, aññātikāya ñātikasaññivematikaaññātikasaññīnaṃ vasena tīṇi pācittiyānīti attho. Ekatoupasampannāyāti bhikkhunīnaṃ santike upasampannāya. Tāya hi hatthato aññatra pārivattakā cīvaraṃ paṭiggaṇhantassa dukkaṭaṃ, bhikkhūnaṃ santike upasampannāya pana pācittiyameva. ‘‘Pattatthavikādimhi ca anadhiṭṭhātabbaparikkhāre’’ti iminā bhisicchavimpi saṅgaṇhāti. Sā hi mahantāpi senāsanasaṅgahitattā cīvarasaṅkhaṃ na gacchatīti neva adhiṭṭhānupagā, na vikappanupagā ca. Vuttañhi samantapāsādikāyaṃ ‘‘sacepi mañcappamāṇā bhisicchavi hoti, vaṭṭatiyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.514). ‘‘Hatthato cīvaraṃ paṭiggaṇhātī’’ti vacanato pana aññātikāya bhikkhuniyā pesitaggahaṇepi anāpatti. Paṭiggahaṇato, parivattanākaraṇato ca kiriyākiriyaṃ.
ચીવરપ્પટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cīvarappaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.