Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨૧૫. ચીવરરજનકથા

    215. Cīvararajanakathā

    ૩૪૪. ગિહિપરિભુત્તં પનાતિ ગિહિના પરિભુત્તં વત્થં પન, કિઞ્ચિ ફલન્તિ સમ્બન્ધો.

    344.Gihiparibhuttaṃ panāti gihinā paribhuttaṃ vatthaṃ pana, kiñci phalanti sambandho.

    સીતુદકાતિ સીતં ઉદકં. લિઙ્ગવિપલ્લાસો હિ અયં. ઉત્તરાળુમ્પન્તિ એત્થ ઉત્તર ઉળુમ્પન્તિ પદચ્છેદં કત્વા અકારતો ઉકારસ્સ લોપં કત્વા, પુબ્બસરસ્સ ચ દીઘં કત્વા ‘‘ઉત્તરાળુમ્પ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ઉત્તરાળૂતિ ઉત્તરઉદકં. ઉળુસદ્દો હિ ઉદકવાચકો, તં પાતિ રક્ખતીતિ ઉત્તરાળુમ્પં. તસ્સ સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘વટ્ટાધારક’’ન્તિ. રજનન્તિ રજનછલ્લિં. હીતિ ફલજોતકો. રજનન્તિ રજનુદકં. હીતિ વિત્થારો. થેવોતિ રજનબિન્દુ. ન વિસરતીતિ ન પગ્ઘરતિ. રજનાળુઙ્કન્તિ એત્થાપિ પુરિમનયેનેવ પદસિદ્ધિ વેદિતબ્બા. રજનઉળુઙ્કન્તિ રજનસઙ્ખાતસ્સ ઉદકસ્સ ગહણત્થાય કરિયતીતિ રજનઉળુઙ્કં. દણ્ડકેન નિયુત્તં થાલકં દણ્ડકથાલકન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તમેવ સદણ્ડક’’ન્તિ. રજનકુણ્ડન્તિ રજનપક્ખિપનં મહાઘટં. અઞ્ઞત્રાતિ અઞ્ઞં ઠાનં. પત્થિન્નસદ્દો થદ્ધપરિયાયોતિ આહ ‘‘થદ્ધ’’ન્તિ. દન્તકાસાવાનીતિ એત્થ દન્તસદ્દેન તસ્સ વણ્ણો ગહેતબ્બો, સો એતેસમત્થીતિ દન્તાનિ, દન્તાનિ ચ તાનિ કાસાવાનિ ચેતિ દન્તકાસાવાનિ, તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘દન્તવણ્ણાની’’તિ. દન્તવણ્ણાનિ કાસાવાનિ ધારેન્તીતિ સમ્બન્ધો.

    Sītudakāti sītaṃ udakaṃ. Liṅgavipallāso hi ayaṃ. Uttarāḷumpanti ettha uttara uḷumpanti padacchedaṃ katvā akārato ukārassa lopaṃ katvā, pubbasarassa ca dīghaṃ katvā ‘‘uttarāḷumpa’’nti vuccati. Uttarāḷūti uttaraudakaṃ. Uḷusaddo hi udakavācako, taṃ pāti rakkhatīti uttarāḷumpaṃ. Tassa sarūpaṃ dassento āha ‘‘vaṭṭādhāraka’’nti. Rajananti rajanachalliṃ. ti phalajotako. Rajananti rajanudakaṃ. ti vitthāro. Thevoti rajanabindu. Na visaratīti na paggharati. Rajanāḷuṅkanti etthāpi purimanayeneva padasiddhi veditabbā. Rajanauḷuṅkanti rajanasaṅkhātassa udakassa gahaṇatthāya kariyatīti rajanauḷuṅkaṃ. Daṇḍakena niyuttaṃ thālakaṃ daṇḍakathālakanti dassento āha ‘‘tameva sadaṇḍaka’’nti. Rajanakuṇḍanti rajanapakkhipanaṃ mahāghaṭaṃ. Aññatrāti aññaṃ ṭhānaṃ. Patthinnasaddo thaddhapariyāyoti āha ‘‘thaddha’’nti. Dantakāsāvānīti ettha dantasaddena tassa vaṇṇo gahetabbo, so etesamatthīti dantāni, dantāni ca tāni kāsāvāni ceti dantakāsāvāni, tamatthaṃ dassento āha ‘‘dantavaṇṇānī’’ti. Dantavaṇṇāni kāsāvāni dhārentīti sambandho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૧૫. ચીવરરજનકથા • 215. Cīvararajanakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચીવરરજનકથા • Cīvararajanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાવણ્ણના • Cīvararajanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચીવરરજનકથાવણ્ણના • Cīvararajanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact