Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
૨. ચોદકાદિપટિપત્તિ
2. Codakādipaṭipatti
૩૬૩. ચોદકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બં? ચુદિતકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બં? સઙ્ઘેન કથં પટિપજ્જિતબ્બં? અનુવિજ્જકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બં? ચોદકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બન્તિ? ચોદકેન પઞ્ચસુ ધમ્મેસુ પતિટ્ઠાય પરો ચોદેતબ્બો. કાલેન વક્ખામિ નો અકાલેન, ભૂતેન વક્ખામિ નો અભૂતેન, સણ્હેન વક્ખામિ નો ફરુસેન, અત્થસંહિતેન વક્ખામિ નો અનત્થસંહિતેન, મેત્તાચિત્તો વક્ખામિ નો દોસન્તરોતિ – ચોદકેન એવં પટિપજ્જિતબ્બં. ચુદિતકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બન્તિ? ચુદિતકેન દ્વીસુ ધમ્મેસુ પટિપજ્જિતબ્બં. સચ્ચે ચ અકુપ્પે ચ – ચુદિતકેન એવં પટિપજ્જિતબ્બં. સઙ્ઘેન કથં પટિપજ્જિતબ્બન્તિ? સઙ્ઘેન ઓતિણ્ણાનોતિણ્ણં જાનિતબ્બં. સઙ્ઘેન એવં પટિપજ્જિતબ્બં. અનુવિજ્જકેન કથં પટિપજ્જિતબ્બન્તિ? અનુવિજ્જકેન યેન ધમ્મેન યેન વિનયેન યેન સત્થુસાસનેન તં અધિકરણં વૂપસમ્મતિ તથા તં અધિકરણં વૂપસમેતબ્બં. અનુવિજ્જકેન એવં પટિપજ્જિતબ્બં.
363. Codakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Cuditakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Saṅghena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Anuvijjakena kathaṃ paṭipajjitabbaṃ? Codakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Codakena pañcasu dhammesu patiṭṭhāya paro codetabbo. Kālena vakkhāmi no akālena, bhūtena vakkhāmi no abhūtena, saṇhena vakkhāmi no pharusena, atthasaṃhitena vakkhāmi no anatthasaṃhitena, mettācitto vakkhāmi no dosantaroti – codakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Cuditakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Cuditakena dvīsu dhammesu paṭipajjitabbaṃ. Sacce ca akuppe ca – cuditakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Saṅghena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Saṅghena otiṇṇānotiṇṇaṃ jānitabbaṃ. Saṅghena evaṃ paṭipajjitabbaṃ. Anuvijjakena kathaṃ paṭipajjitabbanti? Anuvijjakena yena dhammena yena vinayena yena satthusāsanena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasammati tathā taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ. Anuvijjakena evaṃ paṭipajjitabbaṃ.
૩૬૪.
364.
ઉપોસથો કિમત્થાય, પવારણા કિસ્સ કારણા;
Uposatho kimatthāya, pavāraṇā kissa kāraṇā;
પરિવાસો કિમત્થાય, મૂલાયપટિકસ્સના કિસ્સ કારણા;
Parivāso kimatthāya, mūlāyapaṭikassanā kissa kāraṇā;
માનત્તં કિમત્થાય, અબ્ભાનં કિસ્સ કારણા.
Mānattaṃ kimatthāya, abbhānaṃ kissa kāraṇā.
ઉપોસથો સામગ્ગત્થાય, વિસુદ્ધત્થાય પવારણા;
Uposatho sāmaggatthāya, visuddhatthāya pavāraṇā;
પરિવાસો માનત્તત્થાય, મૂલાયપટિકસ્સના નિગ્ગહત્થાય;
Parivāso mānattatthāya, mūlāyapaṭikassanā niggahatthāya;
માનત્તં અબ્ભાનત્થાય, વિસુદ્ધત્થાય અબ્ભાનં.
Mānattaṃ abbhānatthāya, visuddhatthāya abbhānaṃ.
છન્દા દોસા ભયા મોહા, થેરે ચ પરિભાસતિ;
Chandā dosā bhayā mohā, there ca paribhāsati;
કાયસ્સ ભેદા દુપ્પઞ્ઞો, ખતો ઉપહતિન્દ્રિયો;
Kāyassa bhedā duppañño, khato upahatindriyo;
નિરયં ગચ્છતિ દુમ્મેધો, ન ચ સિક્ખાય ગારવો.
Nirayaṃ gacchati dummedho, na ca sikkhāya gāravo.
ન ચ આમિસં નિસ્સાય;
Na ca āmisaṃ nissāya;
ન ચ નિસ્સાય પુગ્ગલં;
Na ca nissāya puggalaṃ;
ઉભો એતે વિવજ્જેત્વા;
Ubho ete vivajjetvā;
યથાધમ્મો તથા કરે.
Yathādhammo tathā kare.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચોદકપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codakapucchāvissajjanāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ચોદકપુચ્છાવિસ્સજ્જના • Codakapucchāvissajjanā