Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ચોદકપુચ્છાવિસ્સજ્જના

    Codakapucchāvissajjanā

    ૩૬૨-૩. સચ્ચે ચ અકુપ્પે ચાતિ પધાનં સમ્બન્ધટ્ઠાનં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પતિટ્ઠાતબ્બ’’ન્તિ. ‘‘ય’’ન્તિઆદિના સચ્ચે પતિટ્ઠાતબ્બભાવં દસ્સેતિ. ન્તિ કમ્મં. ‘‘ન ચા’’તિઆદિના અકુપ્પે પતિટ્ઠાતબ્બભાવં દસ્સેતિ. ઓતિણ્ણઞ્ચાતિ વિનિચ્છયં ઓતિણ્ણઞ્ચ. ‘‘વચન’’ન્તિ ઇમિના ઓતિણ્ણાનોતિણ્ણસરૂપં દસ્સેતિ. તત્રાતિ પુરિમવચનાપેક્ખં. ‘‘ઓતિણ્ણાનોતિણ્ણં જાનિતબ્બ’’ન્તિ વચનેતિ હિ અત્થો. ચોદકસ્સ પમાણન્તિ ‘‘ધમ્મો’’તિ વા ‘‘અધમ્મો’’તિ વા ‘‘બાલો’’તિ વા ‘‘પણ્ડિતો’’તિ વા ચોદકસ્સ પમાણં. ચુદિતકસ્સ પમાણન્તિ ધમ્મચુદિતકો નુ ખો, નોતિ ચુદિતકસ્સ પમાણં. અનુવિજ્જકસ્સ પમાણન્તિ સક્કા નુ ખો વિનિચ્છિતું, નોતિ અનુવિજ્જકસ્સ પમાણં. અનુવિજ્જકો વત્તબ્બોતિ સમ્બન્ધો. યેન ધમ્મેનાતિઆદીસુ ધમ્માદીનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ધમ્મોતિ ભૂતં વત્થૂ’’તિઆદિ. એતેન ધમ્મેન ચ એતેન વિનયેન ચ એતેન સત્થુસાસનેન ચાતિ યોજના. તસ્મા અનુવિજ્જકેન વૂપસમેતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. એત્થાતિ અનુવિજ્જકસ્સ પટિપજ્જિતબ્બટ્ઠાને.

    362-3.Sacce ca akuppe cāti padhānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ dassento āha ‘‘patiṭṭhātabba’’nti. ‘‘Ya’’ntiādinā sacce patiṭṭhātabbabhāvaṃ dasseti. Yanti kammaṃ. ‘‘Na cā’’tiādinā akuppe patiṭṭhātabbabhāvaṃ dasseti. Otiṇṇañcāti vinicchayaṃ otiṇṇañca. ‘‘Vacana’’nti iminā otiṇṇānotiṇṇasarūpaṃ dasseti. Tatrāti purimavacanāpekkhaṃ. ‘‘Otiṇṇānotiṇṇaṃ jānitabba’’nti vacaneti hi attho. Codakassa pamāṇanti ‘‘dhammo’’ti vā ‘‘adhammo’’ti vā ‘‘bālo’’ti vā ‘‘paṇḍito’’ti vā codakassa pamāṇaṃ. Cuditakassa pamāṇanti dhammacuditako nu kho, noti cuditakassa pamāṇaṃ. Anuvijjakassa pamāṇanti sakkā nu kho vinicchituṃ, noti anuvijjakassa pamāṇaṃ. Anuvijjako vattabboti sambandho. Yena dhammenātiādīsu dhammādīnaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘dhammoti bhūtaṃ vatthū’’tiādi. Etena dhammena ca etena vinayena ca etena satthusāsanena cāti yojanā. Tasmā anuvijjakena vūpasametabbanti sambandho. Etthāti anuvijjakassa paṭipajjitabbaṭṭhāne.

    અવઞ્ઞન્તિ અવજાનનં. ઇમેતિ થેરા. ‘‘ખતત્તા’’તિ ઇમિના અત્તનાવ અત્તા ખઞ્ઞતીતિ ખતોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ઉપહનિયન્તીતિ ઉપહતાનિ, ઉપહતાનિ ઇન્દ્રિયાનિ અનેનાતિ ઉપહતિન્દ્રિયો. ‘‘પઞ્ઞાય અભાવતો’’તિ ઇમિના દુમ્મેધોતિ એત્થ દુસદ્દો અભાવત્થો, મેધાસદ્દો પઞ્ઞાપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. નત્થિ મેધા એતસ્સાતિ દુમ્મેધોતિ નિબ્બચનં કાતબ્બં. ખતો…પે॰… દુમ્મેધો સો અનુવિજ્જકો ઉપગચ્છતીતિ યોજના. તસ્માતિ યસ્મા ઉપગચ્છતિ, તસ્મા વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ પાઠસ્સ, ગાથાય વા. વિત્થારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ચુદિતકચોદકેસુ હી’’તિઆદિ. ઉભોપેતેતિ ઉભોપિ એતે આમિસપુગ્ગલનિસ્સયે. ધમ્મોતિ સાસનધમ્મો. ઇતીતિ અયમત્થો.

    Avaññanti avajānanaṃ. Imeti therā. ‘‘Khatattā’’ti iminā attanāva attā khaññatīti khatoti vacanatthaṃ dasseti. Upahaniyantīti upahatāni, upahatāni indriyāni anenāti upahatindriyo. ‘‘Paññāya abhāvato’’ti iminā dummedhoti ettha dusaddo abhāvattho, medhāsaddo paññāpariyāyoti dasseti. Natthi medhā etassāti dummedhoti nibbacanaṃ kātabbaṃ. Khato…pe… dummedho so anuvijjako upagacchatīti yojanā. Tasmāti yasmā upagacchati, tasmā vuttanti sambandho. Tassāti pāṭhassa, gāthāya vā. Vitthāraṃ dassento āha ‘‘cuditakacodakesu hī’’tiādi. Ubhopeteti ubhopi ete āmisapuggalanissaye. Dhammoti sāsanadhammo. Itīti ayamattho.

    ઉપકણ્ણકં જપ્પતીતિ એત્થ કણ્ણસ્સ સમીપં ઉપકણ્ણં, તદેવ ઉપકણ્ણકન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘એવં કથેહી’’તિઆદિ. ‘‘કણ્ણમૂલે’’તિ ઇમિના ઉપકણ્ણકન્તિ એત્થ ઉપસદ્દસ્સ સમીપત્થં દસ્સેતિ. મન્તેતીતિ કથેતિ. ઇમિના જપ્પધાતુયા કથનત્થં દસ્સેતિ. જિમ્હં પેક્ખતીતિ એત્થ જિમ્હસદ્દો કુટિલવાચકો, કુટિલં નામ અત્થતો ઇધ દોસોતિ આહ ‘‘દોસમેવા’’તિ.

    Upakaṇṇakaṃ jappatīti ettha kaṇṇassa samīpaṃ upakaṇṇaṃ, tadeva upakaṇṇakanti dassento āha ‘‘evaṃ kathehī’’tiādi. ‘‘Kaṇṇamūle’’ti iminā upakaṇṇakanti ettha upasaddassa samīpatthaṃ dasseti. Mantetīti katheti. Iminā jappadhātuyā kathanatthaṃ dasseti. Jimhaṃ pekkhatīti ettha jimhasaddo kuṭilavācako, kuṭilaṃ nāma atthato idha dosoti āha ‘‘dosamevā’’ti.

    કથાનુસન્ધીતિ ચુદિતકઅનુવિજ્જકાનં કથાય અનુસન્ધિ. વિનિચ્છયાનુસન્ધીતિ અનુવિજ્જકેન કતસ્સ આપત્તાનાપત્તિવિનિચ્છયસ્સ અનુસન્ધિ. સબ્બત્થાતિ ચોદનાકણ્ડે.

    Kathānusandhīti cuditakaanuvijjakānaṃ kathāya anusandhi. Vinicchayānusandhīti anuvijjakena katassa āpattānāpattivinicchayassa anusandhi. Sabbatthāti codanākaṇḍe.

    ઇતિ ચોદનાકણ્ડવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti codanākaṇḍavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૧. અનુવિજ્જકઅનુયોગો • 1. Anuvijjakaanuyogo
    ૨. ચોદકાદિપટિપત્તિ • 2. Codakādipaṭipatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચોદકપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codakapucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact