Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૮. ચોદકેન પચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથા

    8. Codakena paccavekkhitabbadhammakathā

    ૩૯૯. ‘‘અચ્છિદ્દેન અપ્પટિમંસેના’’તિઆદીસુ એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. છિદ્દસપ્પટિમંસં પઠમં દસ્સેત્વા વિપરીતવસેન અચ્છિદ્દઅપ્પટિમંસં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેના’’તિઆદિ. તત્થ યેન કતાનીતિ સમ્બન્ધો. છિજ્જતીતિ છિદ્દો, પટિ પુનપ્પુનં મસિયતિ આમસિયતીતિ પટિમંસો, નિગ્ગહિતાગમો, ભાવપ્પધાનોયં કમ્મનિદ્દેસો. સહ પટિમંસેનાતિ સપ્પટિમંસો, કાયસમાચારો. વિપરીતોતિ વિપરિવત્તવસેન ઇતો પવત્તો, કાયસમાચારોતિ અત્થો. અમૂલકાનુદ્ધંસનાદીહીતિ આદિસદ્દેન દુટ્ઠુલ્લવાચાદયો સઙ્ગણ્હાતિ.

    399. ‘‘Acchiddena appaṭimaṃsenā’’tiādīsu evamattho veditabboti yojanā. Chiddasappaṭimaṃsaṃ paṭhamaṃ dassetvā viparītavasena acchiddaappaṭimaṃsaṃ dassento āha ‘‘yenā’’tiādi. Tattha yena katānīti sambandho. Chijjatīti chiddo, paṭi punappunaṃ masiyati āmasiyatīti paṭimaṃso, niggahitāgamo, bhāvappadhānoyaṃ kammaniddeso. Saha paṭimaṃsenāti sappaṭimaṃso, kāyasamācāro. Viparītoti viparivattavasena ito pavatto, kāyasamācāroti attho. Amūlakānuddhaṃsanādīhīti ādisaddena duṭṭhullavācādayo saṅgaṇhāti.

    મેત્તં નુ ખો મે ચિત્તન્તિ એત્થ અપ્પનાભાવપ્પત્તં મેત્તચિત્તમેવાધિપ્પેતન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પલિબોધે છિન્દિત્વા’’તિઆદિ. તત્થ પલિબોધેતિ આવાસપલિબોધાદિકે પલિબોધે. ‘‘વિક્ખમ્ભનવસેન વિહતાઘાત’’ન્તિ ઇમિના અપ્પનાભાવપ્પત્તં મેત્તચિત્તમેવ દસ્સેતિ. ઇદં પનાવુસો કત્થ વુત્તં ભગવતાતિ એત્થ ઇદંસદ્દકિંસદ્દાનં વિસયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇદં સિક્ખાપદં કતરસ્મિં નગરે’’તિ.

    Mettaṃ nu kho me cittanti ettha appanābhāvappattaṃ mettacittamevādhippetanti dassento āha ‘‘palibodhe chinditvā’’tiādi. Tattha palibodheti āvāsapalibodhādike palibodhe. ‘‘Vikkhambhanavasena vihatāghāta’’nti iminā appanābhāvappattaṃ mettacittameva dasseti. Idaṃ panāvuso kattha vuttaṃ bhagavatāti ettha idaṃsaddakiṃsaddānaṃ visayaṃ dassento āha ‘‘idaṃ sikkhāpadaṃ katarasmiṃ nagare’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૮. ચોદકેનપચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મા • 8. Codakenapaccavekkhitabbadhammā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ચોદકેનપચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથા • Codakenapaccavekkhitabbadhammakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચોદકેન પચ્ચવેક્ખિતબ્બધમ્મકથાવણ્ણના • Codakena paccavekkhitabbadhammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact