Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    અપરગાથાસઙ્ગણિકં

    Aparagāthāsaṅgaṇikaṃ

    ૧. ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જના

    1. Codanādipucchāvissajjanā

    ૩૫૯.

    359.

    ચોદના કિમત્થાય, સારણા કિસ્સ કારણા;

    Codanā kimatthāya, sāraṇā kissa kāraṇā;

    સઙ્ઘો કિમત્થાય, મતિકમ્મં પન કિસ્સ કારણા.

    Saṅgho kimatthāya, matikammaṃ pana kissa kāraṇā.

    ચોદના સારણત્થાય, નિગ્ગહત્થાય સારણા;

    Codanā sāraṇatthāya, niggahatthāya sāraṇā;

    સઙ્ઘો પરિગ્ગહત્થાય, મતિકમ્મં પન પાટિયેક્કં.

    Saṅgho pariggahatthāya, matikammaṃ pana pāṭiyekkaṃ.

    મા ખો તુરિતો અભણિ, મા ખો ચણ્ડિકતો ભણિ;

    Mā kho turito abhaṇi, mā kho caṇḍikato bhaṇi;

    મા ખો પટિઘં જનયિ, સચે અનુવિજ્જકો તુવં.

    Mā kho paṭighaṃ janayi, sace anuvijjako tuvaṃ.

    મા ખો સહસા અભણિ, કથં વિગ્ગાહિકં અનત્થસંહિતં;

    Mā kho sahasā abhaṇi, kathaṃ viggāhikaṃ anatthasaṃhitaṃ;

    સુત્તે વિનયે અનુલોમે, પઞ્ઞત્તે અનુલોમિકે.

    Sutte vinaye anulome, paññatte anulomike.

    અનુયોગવત્તં નિસામય, કુસલેન બુદ્ધિમતા કતં;

    Anuyogavattaṃ nisāmaya, kusalena buddhimatā kataṃ;

    સુવુત્તં સિક્ખાપદાનુલોમિકં, ગતિં ન નાસેન્તો સમ્પરાયિકં;

    Suvuttaṃ sikkhāpadānulomikaṃ, gatiṃ na nāsento samparāyikaṃ;

    હિતેસી અનુયુઞ્જસ્સુ, કાલેનત્થૂપસંહિતં.

    Hitesī anuyuñjassu, kālenatthūpasaṃhitaṃ.

    ચુદિતસ્સ ચ ચોદકસ્સ ચ;

    Cuditassa ca codakassa ca;

    સહસા વોહારં મા પધારેસિ;

    Sahasā vohāraṃ mā padhāresi;

    ચોદકો આહ આપન્નોતિ;

    Codako āha āpannoti;

    ચુદિતકો આહ અનાપન્નોતિ.

    Cuditako āha anāpannoti.

    ઉભો અનુક્ખિપન્તો, પટિઞ્ઞાનુસન્ધિતેન કારયે;

    Ubho anukkhipanto, paṭiññānusandhitena kāraye;

    પટિઞ્ઞા લજ્જીસુ કતા, અલજ્જીસુ એવં ન વિજ્જતિ;

    Paṭiññā lajjīsu katā, alajjīsu evaṃ na vijjati;

    બહુમ્પિ અલજ્જી ભાસેય્ય, વત્તાનુસન્ધિતેન 1 કારયે.

    Bahumpi alajjī bhāseyya, vattānusandhitena 2 kāraye.

    અલજ્જી કીદિસો હોતિ, પટિઞ્ઞા યસ્સ ન રૂહતિ;

    Alajjī kīdiso hoti, paṭiññā yassa na rūhati;

    એતઞ્ચ 3 તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ અલજ્જી પુગ્ગલો.

    Etañca 4 tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati alajjī puggalo.

    સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં આપજ્જતિ, આપત્તિં પરિગૂહતિ;

    Sañcicca āpattiṃ āpajjati, āpattiṃ parigūhati;

    અગતિગમનઞ્ચ ગચ્છતિ, એદિસો વુચ્ચતિ અલજ્જીપુગ્ગલો.

    Agatigamanañca gacchati, ediso vuccati alajjīpuggalo.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ અલજ્જીપુગ્ગલો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati alajjīpuggalo;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ લજ્જીપુગ્ગલો.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati lajjīpuggalo.

    સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં નાપજ્જતિ, આપત્તિં ન પરિગૂહતિ;

    Sañcicca āpattiṃ nāpajjati, āpattiṃ na parigūhati;

    અગતિગમનં ન ગચ્છતિ, એદિસો વુચ્ચતિ લજ્જીપુગ્ગલો.

    Agatigamanaṃ na gacchati, ediso vuccati lajjīpuggalo.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ લજ્જીપુગ્ગલો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati lajjīpuggalo;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ અધમ્મચોદકો.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati adhammacodako.

    અકાલે ચોદેતિ અભૂતેન;

    Akāle codeti abhūtena;

    ફરુસેન અનત્થસંહિતેન;

    Pharusena anatthasaṃhitena;

    દોસન્તરો ચોદેતિ નો મેત્તાચિત્તો;

    Dosantaro codeti no mettācitto;

    એદિસો વુચ્ચતિ અધમ્મચોદકો.

    Ediso vuccati adhammacodako.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ અધમ્મચોદકો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati adhammacodako;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ ધમ્મચોદકો.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati dhammacodako.

    કાલેન ચોદેતિ ભૂતેન, સણ્હેન અત્થસંહિતેન;

    Kālena codeti bhūtena, saṇhena atthasaṃhitena;

    મેત્તાચિત્તો ચોદેતિ નો દોસન્તરો;

    Mettācitto codeti no dosantaro;

    એદિસો વુચ્ચતિ ધમ્મચોદકો.

    Ediso vuccati dhammacodako.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ ધમ્મચોદકો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati dhammacodako;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ બાલચોદકો.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati bālacodako.

    પુબ્બાપરં ન જાનાતિ, પુબ્બાપરસ્સ અકોવિદો;

    Pubbāparaṃ na jānāti, pubbāparassa akovido;

    અનુસન્ધિવચનપથં ન જાનાતિ;

    Anusandhivacanapathaṃ na jānāti;

    અનુસન્ધિવચનપથસ્સ અકોવિદો;

    Anusandhivacanapathassa akovido;

    એદિસો વુચ્ચતિ બાલચોદકો.

    Ediso vuccati bālacodako.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ બાલચોદકો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati bālacodako;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, કીદિસો વુચ્ચતિ પણ્ડિતચોદકો.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, kīdiso vuccati paṇḍitacodako.

    પુબ્બાપરમ્પિ જાનાતિ, પુબ્બાપરસ્સ કોવિદો;

    Pubbāparampi jānāti, pubbāparassa kovido;

    અનુસન્ધિવચનપથં જાનાતિ, અનુસન્ધિવચનપથસ્સ કોવિદો;

    Anusandhivacanapathaṃ jānāti, anusandhivacanapathassa kovido;

    એદિસો વુચ્ચતિ પણ્ડિતચોદકો.

    Ediso vuccati paṇḍitacodako.

    સચ્ચં અહમ્પિ જાનામિ, એદિસો વુચ્ચતિ પણ્ડિતચોદકો;

    Saccaṃ ahampi jānāmi, ediso vuccati paṇḍitacodako;

    અઞ્ઞઞ્ચ તાહં પુચ્છામિ, ચોદના કિન્તિ વુચ્ચતિ.

    Aññañca tāhaṃ pucchāmi, codanā kinti vuccati.

    સીલવિપત્તિયા ચોદેતિ, અથો આચારદિટ્ઠિયા;

    Sīlavipattiyā codeti, atho ācāradiṭṭhiyā;

    આજીવેનપિ ચોદેતિ, ચોદના તેન વુચ્ચતીતિ.

    Ājīvenapi codeti, codanā tena vuccatīti.

    અપરં ગાથાસઙ્ગણિકં નિટ્ઠિતં.

    Aparaṃ gāthāsaṅgaṇikaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. વુત્તાનુસન્ધિતેન (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    2. vuttānusandhitena (sī. syā. ka.)
    3. એવઞ્ચ (ક॰)
    4. evañca (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દુતિયગાથાસઙ્ગણિકવણ્ણના • Dutiyagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact