Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
દુતિયગાથાસઙ્ગણિકં
Dutiyagāthāsaṅgaṇikaṃ
ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના
Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā
૩૫૯. દુતિયગાથાસઙ્ગણિયં ચોદના નામ કિં દસ્સેત્વા ચોદનાતિ આહ ‘‘વત્થુઞ્ચ આપત્તિઞ્ચ દસ્સેત્વા ચોદના’’તિ. દોસં સરાપેતીતિ દોસસારણા. સઙ્ઘસન્નિપાતોતિ સઙ્ઘસ્સ સન્નિપતનં. ઇમિના સઙ્ઘોતિ એત્થ ઉત્તરપદલોપં દસ્સેતિ. મતિકમ્મન્તિ એત્થ મતિસદ્દો ઇચ્છત્થોતિ આહ ‘‘વુચ્ચતિ મન્તગ્ગહણ’’ન્તિ. તન્તિ મતિકમ્મં.
359. Dutiyagāthāsaṅgaṇiyaṃ codanā nāma kiṃ dassetvā codanāti āha ‘‘vatthuñca āpattiñca dassetvā codanā’’ti. Dosaṃ sarāpetīti dosasāraṇā. Saṅghasannipātoti saṅghassa sannipatanaṃ. Iminā saṅghoti ettha uttarapadalopaṃ dasseti. Matikammanti ettha matisaddo icchatthoti āha ‘‘vuccati mantaggahaṇa’’nti. Tanti matikammaṃ.
‘‘તેન ચુદિતકપુગ્ગલેના’’તિ પદં ‘‘સારણત્થાયા’’તિ પદે કારિતકમ્મં. તસ્સ પુગ્ગલસ્સાતિ તસ્સ ચુદિતકસ્સ પુગ્ગલસ્સ, ઇમિના ‘‘નિગ્ગહત્થાયા’’તિ પદસ્સ કમ્મં દસ્સેતિ. તત્થાતિ તસ્મિં અધિકરણવિનિચ્છયટ્ઠાને. પરિગ્ગહણત્થાયાતિ પરિ વીમંસિત્વા ગહણત્થાય. ધમ્મા-ધમ્મન્તિ ભૂતાભૂતં. ‘‘વિનિચ્છયસન્નિટ્ઠાપનત્થ’’ન્તિ ઇમિના પાળિયં પાઠસેસં દસ્સેતિ.
‘‘Tena cuditakapuggalenā’’ti padaṃ ‘‘sāraṇatthāyā’’ti pade kāritakammaṃ. Tassa puggalassāti tassa cuditakassa puggalassa, iminā ‘‘niggahatthāyā’’ti padassa kammaṃ dasseti. Tatthāti tasmiṃ adhikaraṇavinicchayaṭṭhāne. Pariggahaṇatthāyāti pari vīmaṃsitvā gahaṇatthāya. Dhammā-dhammanti bhūtābhūtaṃ. ‘‘Vinicchayasanniṭṭhāpanattha’’nti iminā pāḷiyaṃ pāṭhasesaṃ dasseti.
મા ખો પટિઘન્તિ એત્થ પટિઘસદ્દો કોપપરિયાયોતિ આહ ‘‘કોપં મા જનયી’’તિ. ‘‘ચુદિતકે વા ચોદકે વા’’તિ ઇમિના ‘‘સઙ્ઘે’’તિ આધારં પટિક્ખિપતિ. સચે અનુવિજ્જકો તુવન્તિ એત્થ અનુવિજ્જકસદ્દો વિનયધરપરિયાયોતિ આહ ‘‘વિનયધરો’’તિ. વિનયધરો હિ યસ્મા ચોદકચુદિતકાનં વચનં અનુમિનિત્વા વત્થુઆપત્તાદિવસેન વિદતિ, તસ્મા અનુવિજ્જકોતિ વુચ્ચતિ.
Mā kho paṭighanti ettha paṭighasaddo kopapariyāyoti āha ‘‘kopaṃ mā janayī’’ti. ‘‘Cuditake vā codake vā’’ti iminā ‘‘saṅghe’’ti ādhāraṃ paṭikkhipati. Sace anuvijjako tuvanti ettha anuvijjakasaddo vinayadharapariyāyoti āha ‘‘vinayadharo’’ti. Vinayadharo hi yasmā codakacuditakānaṃ vacanaṃ anuminitvā vatthuāpattādivasena vidati, tasmā anuvijjakoti vuccati.
વિરુદ્ધં ગાહં સંવત્તેતીતિ વિગ્ગાહિકં. ‘‘ન ત્વ’’ન્તિઆદિના ણિકપચ્ચયસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. યાયાતિ કથાય. સુત્તાદીનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સુત્તં નામા’’તિઆદિ.
Viruddhaṃ gāhaṃ saṃvattetīti viggāhikaṃ. ‘‘Na tva’’ntiādinā ṇikapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Yāyāti kathāya. Suttādīnaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘suttaṃ nāmā’’tiādi.
અનુયુઞ્જનવત્તન્તિ અનુયુઞ્જનસ્સ, અનુયુઞ્જને વા વત્તં. કુસલેન બુદ્ધિમતાતિ એત્થ કુસલસદ્દો છેકપરિયાયો, બુદ્ધિમન્તુસદ્દો પણ્ડિતપરિયાયોતિ આહ ‘‘છેકેન પણ્ડિતેના’’તિ. ‘‘ઞાણપારમિપ્પત્તેના’’તિ ઇમિના બુદ્ધિમતાતિ એત્થ ન કેવલં ઞાણસામઞ્ઞં, અથ ખો સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણન્તિ દસ્સેતિ. અયન્તિ એસો યથાવુત્તો અત્થો. અયં પનાતિ એસો વક્ખમાનો પન. એત્થાતિ ઇમાસુ ગાથાસુ. સચે ત્વં અનુવિજ્જકો હોસીતિ યોજના. યં પન અનુયોગવત્તં કતં સુપઞ્ઞત્તં સબ્બસિક્ખાપદાનં અનુલોમન્તિ યોજના. તન્તિ અનુયોગવત્તં. ઇતીતિ અયં સાધિપ્પાયસઙ્ખેપવણ્ણના. અત્તનોતિ અનુવિજ્જકસ્સ. સમ્પરાયેતિ પરલોકે. યોતિ અનુવિજ્જકો. તન્તિ અનુયોગવત્તં . ગતિન્તિ સુગતિં. હિતન્તિ ચોદકચુદિતકાનં હિતં. ગવેસન્તોતિ ઞાણેન એસન્તો. ઇમિના હિતં એસન્તોતિ હિતેસીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. મેત્તઞ્ચાતિ અપ્પનાપત્તં મેત્તઞ્ચ. મેત્તાપુબ્બભાગઞ્ચાતિ અપ્પનામેત્તાય પુબ્બભાગે પવત્તં પરિકમ્મઉપચારમેત્તઞ્ચ. તવ ભારે સઙ્ઘેન કતે એવાતિ યોજના.
Anuyuñjanavattanti anuyuñjanassa, anuyuñjane vā vattaṃ. Kusalena buddhimatāti ettha kusalasaddo chekapariyāyo, buddhimantusaddo paṇḍitapariyāyoti āha ‘‘chekena paṇḍitenā’’ti. ‘‘Ñāṇapāramippattenā’’ti iminā buddhimatāti ettha na kevalaṃ ñāṇasāmaññaṃ, atha kho sabbaññutaññāṇanti dasseti. Ayanti eso yathāvutto attho. Ayaṃ panāti eso vakkhamāno pana. Etthāti imāsu gāthāsu. Sace tvaṃ anuvijjako hosīti yojanā. Yaṃ pana anuyogavattaṃ kataṃ supaññattaṃ sabbasikkhāpadānaṃ anulomanti yojanā. Tanti anuyogavattaṃ. Itīti ayaṃ sādhippāyasaṅkhepavaṇṇanā. Attanoti anuvijjakassa. Samparāyeti paraloke. Yoti anuvijjako. Tanti anuyogavattaṃ . Gatinti sugatiṃ. Hitanti codakacuditakānaṃ hitaṃ. Gavesantoti ñāṇena esanto. Iminā hitaṃ esantoti hitesīti vacanatthaṃ dasseti. Mettañcāti appanāpattaṃ mettañca. Mettāpubbabhāgañcāti appanāmettāya pubbabhāge pavattaṃ parikammaupacāramettañca. Tava bhāre saṅghena kate evāti yojanā.
યોતિ અનુવિજ્જકો. એતેસન્તિ ચોદકચુદિતકાનં. ‘‘ભાસિત’’ન્તિ ઇમિના વોહારસદ્દો ભાસિતપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. તન્તિ સહસા વોહારં.
Yoti anuvijjako. Etesanti codakacuditakānaṃ. ‘‘Bhāsita’’nti iminā vohārasaddo bhāsitapariyāyoti dasseti. Tanti sahasā vohāraṃ.
અનુસન્ધિતન્તિ એત્થ વિનિચ્છયાનુસન્ધિં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘કથાનુસન્ધિ વુચ્ચતી’’તિ. કથાય અનુરૂપં સન્દહનં કથાનુસન્ધિ. પટિઞ્ઞાનુસન્ધિતેનાતિ એત્થ પટિઞ્ઞાસદ્દઅનુસન્ધિસદ્દાનં તુલ્યાધિકરણતો અઞ્ઞં ભિન્નાધિકરણં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અથવા’’તિઆદિ. લજ્જિં પુગ્ગલન્તિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ગાથાયં. વત્તાનુસન્ધિનાતિ આચારસઙ્ખાતેન વત્તેન અનુસન્ધિના અસ્સ અલજ્જીસ્સ વત્તેન સદ્ધિં યા પટિઞ્ઞા સન્ધિયતીતિ યોજના.
Anusandhitanti ettha vinicchayānusandhiṃ paṭikkhipanto āha ‘‘kathānusandhi vuccatī’’ti. Kathāya anurūpaṃ sandahanaṃ kathānusandhi. Paṭiññānusandhitenāti ettha paṭiññāsaddaanusandhisaddānaṃ tulyādhikaraṇato aññaṃ bhinnādhikaraṇaṃ dassento āha ‘‘athavā’’tiādi. Lajjiṃ puggalanti sambandho. Tatthāti gāthāyaṃ. Vattānusandhināti ācārasaṅkhātena vattena anusandhinā assa alajjīssa vattena saddhiṃ yā paṭiññā sandhiyatīti yojanā.
જાનન્તો આપજ્જતીતિ જાનન્તો હુત્વા આપજ્જતિ. ઇમિના સઞ્ચિચ્ચાતિ પદસ્સ સઞ્ચેતેત્વાતિ અત્થં દસ્સેતિ. વીતિક્કમચેતનાય સદ્ધિં ચેતેત્વાતિ અત્થો. ‘‘ન દેસેતિ ન વુટ્ઠાતી’’તિ ઇમિના પરિગૂહતીતિ એત્થ પરિગૂહનં નામ અત્થતો ન દેસનં ન વુટ્ઠાનન્તિ દસ્સેતિ.
Jānanto āpajjatīti jānanto hutvā āpajjati. Iminā sañciccāti padassa sañcetetvāti atthaṃ dasseti. Vītikkamacetanāya saddhiṃ cetetvāti attho. ‘‘Na deseti na vuṭṭhātī’’ti iminā parigūhatīti ettha parigūhanaṃ nāma atthato na desanaṃ na vuṭṭhānanti dasseti.
યન્તિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં આપજ્જતી’’તિ વચનં. તુમ્હેહીતિ પરિહારકારકેહિ. સચ્ચન્તિ તથં અવિતથં. અહમ્પીતિ ચોદકોપિ. પિસદ્દેન પરિહારકં સમ્પિણ્ડેતિ. નન્તિ ‘‘સઞ્ચિચ્ચા’’તિઆદિવચનં. તન્તિ તુવં, ત્વં વા.
Yanti ‘‘sañcicca āpattiṃ āpajjatī’’ti vacanaṃ. Tumhehīti parihārakārakehi. Saccanti tathaṃ avitathaṃ. Ahampīti codakopi. Pisaddena parihārakaṃ sampiṇḍeti. Nanti ‘‘sañciccā’’tiādivacanaṃ. Tanti tuvaṃ, tvaṃ vā.
પુબ્બાપરન્તિ એત્થ પુબ્બે કથેતબ્બં પુબ્બં, અપરમ્હિ કથેતબ્બં અપરં, પુબ્બઞ્ચ અપરઞ્ચ પુબ્બાપરન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પુરે’’તિઆદિ. ‘‘તસ્મિં પુબ્બાપરે’’તિ ઇમિના પાળિયં પુબ્બપરસ્સાતિ એત્થ ભુમ્મત્થે સામિવચનન્તિ દસ્સેતિ.
Pubbāparanti ettha pubbe kathetabbaṃ pubbaṃ, aparamhi kathetabbaṃ aparaṃ, pubbañca aparañca pubbāparanti dassento āha ‘‘pure’’tiādi. ‘‘Tasmiṃ pubbāpare’’ti iminā pāḷiyaṃ pubbaparassāti ettha bhummatthe sāmivacananti dasseti.
દ્વીહીતિ પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસવસેન દ્વીહિ. પઞ્ચહીતિ થુલ્લચ્ચયાદિવસેન પઞ્ચહિ. મિચ્છાદિટ્ઠિયાતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૧૨૨૧) દસવત્થુકાય મિચ્છાદિટ્ઠિયા. અન્તગ્ગાહિકદિટ્ઠિયાતિ ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૩૧; મ॰ નિ॰ ૧.૨૬૯) દસવત્થુકાય અન્તગ્ગાહિકદિટ્ઠિયા. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ દુતિયગાથાસઙ્ગણિકેસુ.
Dvīhīti pārājikasaṅghādisesavasena dvīhi. Pañcahīti thullaccayādivasena pañcahi. Micchādiṭṭhiyāti ‘‘natthi dinna’’ntiādinā (dha. sa. 1221) dasavatthukāya micchādiṭṭhiyā. Antaggāhikadiṭṭhiyāti ‘‘sassato loko’’tiādinā (dī. ni. 1.31; ma. ni. 1.269) dasavatthukāya antaggāhikadiṭṭhiyā. Sabbatthāti sabbesu dutiyagāthāsaṅgaṇikesu.
ઇતિ દુતિયગાથાસઙ્ગણિકવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti dutiyagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જના • 1. Codanādipucchāvissajjanā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દુતિયગાથાસઙ્ગણિકવણ્ણના • Dutiyagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચોદનાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Codanādipucchāvissajjanāvaṇṇanā