Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
૪. ચૂળબોધિચરિયાવણ્ણના
4. Cūḷabodhicariyāvaṇṇanā
૨૬. ચતુત્થે ચૂળબોધીતિ મહાબોધિપરિબ્બાજકત્તભાવં ઉપાદાય ઇધ ‘‘ચૂળબોધી’’તિ સમઞ્ઞા આરોપિતા, ન પન ઇમસ્મિં એવ જાતકે (જા॰ ૧.૧૦.૪૯ આદયો) અત્તનો જેટ્ઠભાતિકાદિનો મહાબોધિસ્સ સમ્ભવતોતિ દટ્ઠબ્બં. સુસીલવાતિ સુટ્ઠુ સીલવા, સમ્પન્નસીલોતિ અત્થો. ભવં દિસ્વાન ભયતોતિ કામાદિભવં ભાયિતબ્બભાવેન પસ્સિત્વા. નેક્ખમ્મન્તિ એત્થ ચ-સદ્દસ્સ લોપો દટ્ઠબ્બો, તેન ‘‘દિસ્વાના’’તિ પદં આકડ્ઢીયતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – જાતિજરાબ્યાધિમરણં અપાયદુક્ખં અતીતે વટ્ટમૂલકં દુક્ખં, અનાગતે વટ્ટમૂલકં દુક્ખં, પચ્ચુપ્પન્ને આહારપરિયેટ્ઠિમૂલકં દુક્ખન્તિ ઇમેસં અટ્ઠન્નં સંવેગવત્થૂનં પચ્ચવેક્ખણેન સબ્બમ્પિ કામાદિભેદં ભવં સંસારભયતો ઉપટ્ઠહમાનં દિસ્વા નિબ્બાનં તસ્સ ઉપાયભૂતા સમથવિપસ્સના તદુપાયભૂતા ચ પબ્બજ્જાતિ ઇદં તિવિધમ્પિ નેક્ખમ્મં અનુસ્સવાદિસિદ્ધેન ઞાણચક્ખુના તપ્પટિપક્ખતો દિસ્વા તાપસપબ્બજ્જૂપગમનેન અનેકાદીનવાકુલા ગહટ્ઠભાવા અભિનિક્ખમિત્વા ગતોતિ.
26. Catutthe cūḷabodhīti mahābodhiparibbājakattabhāvaṃ upādāya idha ‘‘cūḷabodhī’’ti samaññā āropitā, na pana imasmiṃ eva jātake (jā. 1.10.49 ādayo) attano jeṭṭhabhātikādino mahābodhissa sambhavatoti daṭṭhabbaṃ. Susīlavāti suṭṭhu sīlavā, sampannasīloti attho. Bhavaṃ disvāna bhayatoti kāmādibhavaṃ bhāyitabbabhāvena passitvā. Nekkhammanti ettha ca-saddassa lopo daṭṭhabbo, tena ‘‘disvānā’’ti padaṃ ākaḍḍhīyati. Idaṃ vuttaṃ hoti – jātijarābyādhimaraṇaṃ apāyadukkhaṃ atīte vaṭṭamūlakaṃ dukkhaṃ, anāgate vaṭṭamūlakaṃ dukkhaṃ, paccuppanne āhārapariyeṭṭhimūlakaṃ dukkhanti imesaṃ aṭṭhannaṃ saṃvegavatthūnaṃ paccavekkhaṇena sabbampi kāmādibhedaṃ bhavaṃ saṃsārabhayato upaṭṭhahamānaṃ disvā nibbānaṃ tassa upāyabhūtā samathavipassanā tadupāyabhūtā ca pabbajjāti idaṃ tividhampi nekkhammaṃ anussavādisiddhena ñāṇacakkhunā tappaṭipakkhato disvā tāpasapabbajjūpagamanena anekādīnavākulā gahaṭṭhabhāvā abhinikkhamitvā gatoti.
૨૭. દુતિયિકાતિ પોરાણદુતિયિકા, ગિહિકાલે પજાપતિભૂતા. કનકસન્નિભાતિ કઞ્ચનસન્નિભત્તચા. વટ્ટે અનપેક્ખાતિ સંસારે નિરાલયા. નેક્ખમ્મં અભિનિક્ખમીતિ નેક્ખમ્મત્થાય ગેહતો નિક્ખમિ, પબ્બજીતિ અત્થો.
27.Dutiyikāti porāṇadutiyikā, gihikāle pajāpatibhūtā. Kanakasannibhāti kañcanasannibhattacā. Vaṭṭe anapekkhāti saṃsāre nirālayā. Nekkhammaṃ abhinikkhamīti nekkhammatthāya gehato nikkhami, pabbajīti attho.
૨૮. આલયન્તિ સત્તા એતેનાતિ આલયો, તણ્હા, તદભાવેન નિરાલયા. તતો એવ ઞાતીસુ તણ્હાબન્ધનસ્સ છિન્નત્તા છિન્નબન્ધુ. એવં ગિહિબન્ધનાભાવં દસ્સેત્વા ઇદાનિ પબ્બજિતાનમ્પિ કેસઞ્ચિ યં હોતિ બન્ધનં , તસ્સાપિ અભાવં દસ્સેતું ‘‘અનપેક્ખા કુલે ગણે’’તિ વુત્તં. તત્થ કુલેતિ ઉપટ્ઠાકકુલે. ગણેતિ તાપસગણે, સેસા બ્રહ્મચારિનોતિ વુચ્ચન્તિ. ઉપાગમુન્તિ ઉભોપિ મયં ઉપાગમિમ્હા.
28. Ālayanti sattā etenāti ālayo, taṇhā, tadabhāvena nirālayā. Tato eva ñātīsu taṇhābandhanassa chinnattā chinnabandhu. Evaṃ gihibandhanābhāvaṃ dassetvā idāni pabbajitānampi kesañci yaṃ hoti bandhanaṃ , tassāpi abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘anapekkhā kule gaṇe’’ti vuttaṃ. Tattha kuleti upaṭṭhākakule. Gaṇeti tāpasagaṇe, sesā brahmacārinoti vuccanti. Upāgamunti ubhopi mayaṃ upāgamimhā.
૨૯. તત્થાતિ બારાણસિસામન્તે. નિપકાતિ પઞ્ઞવન્તો. નિરાકુલેતિ જનસઞ્ચારરહિતત્તા જનેહિ અનાકુલે, અપ્પસદ્દેતિ મિગપક્ખીનં ઉટ્ઠાપનતો તેસં વસ્સિતસદ્દેનાપિ વિરહિતત્તા અપ્પસદ્દે. રાજુય્યાને વસામુભોતિ બારાણસિરઞ્ઞો ઉય્યાને મયં ઉભો જના તદા વસામ.
29.Tatthāti bārāṇasisāmante. Nipakāti paññavanto. Nirākuleti janasañcārarahitattā janehi anākule, appasaddeti migapakkhīnaṃ uṭṭhāpanato tesaṃ vassitasaddenāpi virahitattā appasadde. Rājuyyāne vasāmubhoti bārāṇasirañño uyyāne mayaṃ ubho janā tadā vasāma.
તત્રાયં અનુપુબ્બિકથા – અતીતે ઇમસ્મિં એવ ભદ્દકપ્પે બોધિસત્તો બ્રહ્મલોકતો ચવિત્વા અઞ્ઞતરસ્મિં કાસિગામે એકસ્સ મહાવિભવસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ. તસ્સ નામગ્ગહણસમયે ‘‘બોધિકુમારો’’તિ નામં કરિંસુ. વયપ્પત્તકાલે પનસ્સ તક્કસિલં ગન્ત્વા સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા પચ્ચાગતસ્સ અનિચ્છમાનકસ્સેવ માતાપિતરો સમજાતિકં કુલકુમારિકં આનેસું. સાપિ બ્રહ્મલોકચુતાવ ઉત્તમરૂપધરા દેવચ્છરાપટિભાગા. તેસં અનિચ્છમાનાનં એવ અઞ્ઞમઞ્ઞં આવાહવિવાહં કરિંસુ. ઉભિન્નમ્પિ પન નેસં કિલેસમુદાચારો ન ભૂતપુબ્બો, સારાગવસેન અઞ્ઞમઞ્ઞં ઓલોકનમ્પિ નાહોસિ, કા પન કથા ઇતરસંસગ્ગે. એવં પરિસુદ્ધસીલા અહેસું.
Tatrāyaṃ anupubbikathā – atīte imasmiṃ eva bhaddakappe bodhisatto brahmalokato cavitvā aññatarasmiṃ kāsigāme ekassa mahāvibhavassa brāhmaṇassa putto hutvā nibbatti. Tassa nāmaggahaṇasamaye ‘‘bodhikumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Vayappattakāle panassa takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgatassa anicchamānakasseva mātāpitaro samajātikaṃ kulakumārikaṃ ānesuṃ. Sāpi brahmalokacutāva uttamarūpadharā devaccharāpaṭibhāgā. Tesaṃ anicchamānānaṃ eva aññamaññaṃ āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Ubhinnampi pana nesaṃ kilesamudācāro na bhūtapubbo, sārāgavasena aññamaññaṃ olokanampi nāhosi, kā pana kathā itarasaṃsagge. Evaṃ parisuddhasīlā ahesuṃ.
અપરભાગે મહાસત્તો માતાપિતૂસુ કાલંકતેસુ તેસં સરીરકિચ્ચં કત્વા તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ભદ્દે, ત્વં ઇમં અસીતિકોટિધનં ગહેત્વા સુખેન જીવાહી’’તિ આહ. ‘‘ત્વં પન અય્યપુત્તા’’તિ? ‘‘મય્હં ધનેન કિચ્ચં નત્થિ, પબ્બજિસ્સામી’’તિ. ‘‘કિં પન પબ્બજ્જા ઇત્થીનમ્પિ ન વટ્ટતી’’તિ? ‘‘વટ્ટતિ, ભદ્દે’’તિ. ‘‘તેન હિ મય્હમ્પિ ધનેન કિચ્ચં નત્થિ, અહમ્પિ પબ્બજિસ્સામી’’તિ. તે ઉભોપિ સબ્બં વિભવં પરિચ્ચજિત્વા મહાદાનં દત્વા નિક્ખમિત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા પબ્બજિત્વા ઉઞ્છાચરિયાય ફલાફલેહિ યાપેન્તા પબ્બજ્જાસુખેનેવ દસ સંવચ્છરાનિ વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય જનપદચારિકં ચરન્તા અનુપુબ્બેન બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિંસુ. તેન વુત્તં ‘‘રાજુય્યાને વસામુભો’’તિ.
Aparabhāge mahāsatto mātāpitūsu kālaṃkatesu tesaṃ sarīrakiccaṃ katvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘bhadde, tvaṃ imaṃ asītikoṭidhanaṃ gahetvā sukhena jīvāhī’’ti āha. ‘‘Tvaṃ pana ayyaputtā’’ti? ‘‘Mayhaṃ dhanena kiccaṃ natthi, pabbajissāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana pabbajjā itthīnampi na vaṭṭatī’’ti? ‘‘Vaṭṭati, bhadde’’ti. ‘‘Tena hi mayhampi dhanena kiccaṃ natthi, ahampi pabbajissāmī’’ti. Te ubhopi sabbaṃ vibhavaṃ pariccajitvā mahādānaṃ datvā nikkhamitvā araññaṃ pavisitvā pabbajitvā uñchācariyāya phalāphalehi yāpentā pabbajjāsukheneva dasa saṃvaccharāni vasitvā loṇambilasevanatthāya janapadacārikaṃ carantā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasiṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘rājuyyāne vasāmubho’’ti.
૩૦. અથેકદિવસં રાજા ઉય્યાનકીળં ગતો. ઉય્યાનસ્સ એકપસ્સે પબ્બજ્જાસુખેન વીતિનામેન્તાનં તેસં સમીપટ્ઠાનં ગન્ત્વા પરમપાસાદિકં ઉત્તમરૂપધરં પરિબ્બાજિકં ઓલોકેન્તો કિલેસવસેન પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા બોધિસત્તં ‘‘અયં તે પરિબ્બાજિકા કિં હોતી’’તિ પુચ્છિ. તેન ‘‘ન ચ કિઞ્ચિ હોતિ, કેવલં એકપબ્બજ્જાય પબ્બજિતા, અપિ ચ ખો પન ગિહિકાલે પાદપરિચારિકા અહોસી’’તિ વુત્તે રાજા ‘‘અયં કિરેતસ્સ ન કિઞ્ચિ હોતિ, અપિ ચ ખો પનસ્સ ગિહિકાલે પાદપરિચારિકા અહોસિ, યંનૂનાહં ઇમં અન્તેપુરં પવેસેય્યં, તેનેવસ્સ ઇમિસ્સા પટિપત્તિં જાનિસ્સામી’’તિ અન્ધબાલો તત્થ અત્તનો પટિબદ્ધચિત્તં નિવારેતું અસક્કોન્તો અઞ્ઞતરં પુરિસં આણાપેસિ ‘‘ઇમં પરિબ્બાજિકં રાજનિવેસનં નેહી’’તિ.
30. Athekadivasaṃ rājā uyyānakīḷaṃ gato. Uyyānassa ekapasse pabbajjāsukhena vītināmentānaṃ tesaṃ samīpaṭṭhānaṃ gantvā paramapāsādikaṃ uttamarūpadharaṃ paribbājikaṃ olokento kilesavasena paṭibaddhacitto hutvā bodhisattaṃ ‘‘ayaṃ te paribbājikā kiṃ hotī’’ti pucchi. Tena ‘‘na ca kiñci hoti, kevalaṃ ekapabbajjāya pabbajitā, api ca kho pana gihikāle pādaparicārikā ahosī’’ti vutte rājā ‘‘ayaṃ kiretassa na kiñci hoti, api ca kho panassa gihikāle pādaparicārikā ahosi, yaṃnūnāhaṃ imaṃ antepuraṃ paveseyyaṃ, tenevassa imissā paṭipattiṃ jānissāmī’’ti andhabālo tattha attano paṭibaddhacittaṃ nivāretuṃ asakkonto aññataraṃ purisaṃ āṇāpesi ‘‘imaṃ paribbājikaṃ rājanivesanaṃ nehī’’ti.
સો તસ્સ પટિસ્સુણિત્વા ‘‘અધમ્મો લોકે વત્તતી’’તિઆદીનિ વત્વા પરિદેવમાનં એવ તં આદાય પાયાસિ. બોધિસત્તો તસ્સા પરિદેવનસદ્દં સુત્વા એકવારં ઓલોકેત્વા પુન ન ઓલોકેસિ. ‘‘સચે પનાહં વારેસ્સામિ, તેસુ ચિત્તં પદોસેત્વા મય્હં સીલસ્સ અન્તરાયો ભવિસ્સતી’’તિ સીલપારમિંયેવ આવજ્જેન્તો નિસીદિ. તેન વુત્તં ‘‘ઉય્યાનદસ્સનં ગન્ત્વા, રાજા અદ્દસ બ્રાહ્મણિ’’ન્તિઆદિ.
So tassa paṭissuṇitvā ‘‘adhammo loke vattatī’’tiādīni vatvā paridevamānaṃ eva taṃ ādāya pāyāsi. Bodhisatto tassā paridevanasaddaṃ sutvā ekavāraṃ oloketvā puna na olokesi. ‘‘Sace panāhaṃ vāressāmi, tesu cittaṃ padosetvā mayhaṃ sīlassa antarāyo bhavissatī’’ti sīlapāramiṃyeva āvajjento nisīdi. Tena vuttaṃ ‘‘uyyānadassanaṃ gantvā, rājā addasa brāhmaṇi’’ntiādi.
તત્થ તુય્હેસા કા કસ્સ ભરિયાતિ તુય્હં તવ એસા કા, કિં ભરિયા, ઉદાહુ ભગિની વા સમાના કસ્સ અઞ્ઞસ્સ ભરિયા.
Tattha tuyhesā kā kassa bhariyāti tuyhaṃ tava esā kā, kiṃ bhariyā, udāhu bhaginī vā samānā kassa aññassa bhariyā.
૩૧. ન મય્હં ભરિયા એસાતિ કામઞ્ચેસા મય્હં ગિહિકાલે ભરિયા અહોસિ, પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય ન મય્હં ભરિયા એસા, નાપિ અહં એતિસ્સા સામિકો, કેવલં પન સહધમ્મા એકસાસની, અહમ્પિ પરિબ્બાજકો અયમ્પિ પરિબ્બાજિકાતિ સમાનધમ્મા પરિબ્બાજકસાસનેન એકસાસની, સબ્રહ્મચારિનીતિ અત્થો.
31.Na mayhaṃ bhariyā esāti kāmañcesā mayhaṃ gihikāle bhariyā ahosi, pabbajitakālato paṭṭhāya na mayhaṃ bhariyā esā, nāpi ahaṃ etissā sāmiko, kevalaṃ pana sahadhammā ekasāsanī, ahampi paribbājako ayampi paribbājikāti samānadhammā paribbājakasāsanena ekasāsanī, sabrahmacārinīti attho.
૩૨. તિસ્સા સારત્તગધિતોતિ કામરાગેન સારત્તો હુત્વા પટિબદ્ધો. ગાહાપેત્વાન ચેટકેતિ ચેટકેહિ ગણ્હાપેત્વા ચેટકે વા અત્તનો રાજપુરિસે આણાપેત્વા તં પરિબ્બાજિકં ગણ્હાપેત્વા. નિપ્પીળયન્તો બલસાતિ તં અનિચ્છમાનં એવ આકડ્ઢનપરિકડ્ઢનાદિના નિપ્પીળયન્તો બાધેન્તો, તથાપિ અગચ્છન્તિં બલસા બલક્કારેન રાજપુરિસેહિ ગણ્હાપેત્વા અત્તનો અન્તેપુરં પવેસેસિ.
32.Tissā sārattagadhitoti kāmarāgena sāratto hutvā paṭibaddho. Gāhāpetvāna ceṭaketi ceṭakehi gaṇhāpetvā ceṭake vā attano rājapurise āṇāpetvā taṃ paribbājikaṃ gaṇhāpetvā. Nippīḷayanto balasāti taṃ anicchamānaṃ eva ākaḍḍhanaparikaḍḍhanādinā nippīḷayanto bādhento, tathāpi agacchantiṃ balasā balakkārena rājapurisehi gaṇhāpetvā attano antepuraṃ pavesesi.
૩૩. ઓદપત્તકિયાતિ ઉદકપત્તં આમસિત્વા ગહિતભરિયા ઓદપત્તિકા નામ, ઇદં વચનં પુરાણદુતિયિકાભાવેન ઉપલક્ખણમત્તં દટ્ઠબ્બં , સા પનસ્સ બ્રાહ્મણવિવાહવસેન માતાપિતૂહિ સમ્પટિપાદિતા, ‘‘ઓદપત્તકિયા’’તિ ચ ભાવેનભાવલક્ખણે ભુમ્મં. સહજાતિ પબ્બજ્જાજાતિવસેન સહજાતા, તેનેવાહ ‘‘એકસાસની’’તિ. ‘‘એકસાસની’’તિ ચ ઇદં ભુમ્મત્થે પચ્ચત્તં, એકસાસનિયાતિ અત્થો. નયન્તિયાતિ નીયન્તિયા. કોપો મે ઉપપજ્જથાતિ અયં તે ગિહિકાલે ભરિયા બ્રાહ્મણી સીલવતી, પબ્બજિતકાલે ચ સબ્રહ્મચારિનીભાવતો સહજાતા ભગિની, સા તુય્હં પુરતો બલક્કારેન આકડ્ઢિત્વા નીયતિ. ‘‘બોધિબ્રાહ્મણ, કિં તે પુરિસભાવ’’ન્તિ પુરિસમાનેન ઉસ્સાહિતો ચિરકાલસયિતો વમ્મિકબિલતો કેનચિ પુરિસેન ઘટ્ટિતો ‘‘સુસૂ’’તિ ફણં કરોન્તો આસિવિસો વિય મે ચિત્તતો કોપો સહસા વુટ્ઠાસિ.
33.Odapattakiyāti udakapattaṃ āmasitvā gahitabhariyā odapattikā nāma, idaṃ vacanaṃ purāṇadutiyikābhāvena upalakkhaṇamattaṃ daṭṭhabbaṃ , sā panassa brāhmaṇavivāhavasena mātāpitūhi sampaṭipāditā, ‘‘odapattakiyā’’ti ca bhāvenabhāvalakkhaṇe bhummaṃ. Sahajāti pabbajjājātivasena sahajātā, tenevāha ‘‘ekasāsanī’’ti. ‘‘Ekasāsanī’’ti ca idaṃ bhummatthe paccattaṃ, ekasāsaniyāti attho. Nayantiyāti nīyantiyā. Kopo me upapajjathāti ayaṃ te gihikāle bhariyā brāhmaṇī sīlavatī, pabbajitakāle ca sabrahmacārinībhāvato sahajātā bhaginī, sā tuyhaṃ purato balakkārena ākaḍḍhitvā nīyati. ‘‘Bodhibrāhmaṇa, kiṃ te purisabhāva’’nti purisamānena ussāhito cirakālasayito vammikabilato kenaci purisena ghaṭṭito ‘‘susū’’ti phaṇaṃ karonto āsiviso viya me cittato kopo sahasā vuṭṭhāsi.
૩૪-૫. સહકોપે સમુપ્પન્નેતિ કોપુપ્પત્તિયા સહ, તસ્સ ઉપ્પત્તિસમનન્તરમેવાતિ અત્થો. સીલબ્બતમનુસ્સરિન્તિ અત્તનો સીલપારમિં આવજ્જેસિં. તત્થેવ કોપં નિગ્ગણ્હિન્તિ તસ્મિં એવ આસને યથાનિસિન્નોવ તં કોપં નિવારેસિં. નાદાસિં વડ્ઢિતૂપરીતિ તતો એકવારુપ્પત્તિતો ઉપરિ ઉદ્ધં વડ્ઢિતું ન અદાસિં. ઇદં વુત્તં હોતિ – કોપે ઉપ્પન્નમત્તે એવ ‘‘નનુ ત્વં, બોધિપરિબ્બાજક, સબ્બપારમિયો પૂરેત્વા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં પટિવિજ્ઝિતુકામો, તસ્સ તે કિમિદં સીલમત્તેપિ ઉપક્ખલનં, તયિદં ગુન્નં ખુરમત્તોદકે ઓસીદન્તસ્સ મહાસમુદ્દસ્સ પરતીરં ગણ્હિતુકામતા વિય હોતી’’તિ અત્તાનં પરિભાસિત્વા પટિસઙ્ખાનબલેન તસ્મિં એવ ખણે કોપં નિગ્ગહેત્વા પુન ઉપ્પજ્જનવસેનસ્સ વડ્ઢિતું ન અદાસિન્તિ. તેનેવાહ ‘‘યદિ નં બ્રાહ્મણિ’’ન્તિઆદિ.
34-5.Sahakope samuppanneti kopuppattiyā saha, tassa uppattisamanantaramevāti attho. Sīlabbatamanussarinti attano sīlapāramiṃ āvajjesiṃ. Tattheva kopaṃ niggaṇhinti tasmiṃ eva āsane yathānisinnova taṃ kopaṃ nivāresiṃ. Nādāsiṃ vaḍḍhitūparīti tato ekavāruppattito upari uddhaṃ vaḍḍhituṃ na adāsiṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kope uppannamatte eva ‘‘nanu tvaṃ, bodhiparibbājaka, sabbapāramiyo pūretvā sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhitukāmo, tassa te kimidaṃ sīlamattepi upakkhalanaṃ, tayidaṃ gunnaṃ khuramattodake osīdantassa mahāsamuddassa paratīraṃ gaṇhitukāmatā viya hotī’’ti attānaṃ paribhāsitvā paṭisaṅkhānabalena tasmiṃ eva khaṇe kopaṃ niggahetvā puna uppajjanavasenassa vaḍḍhituṃ na adāsinti. Tenevāha ‘‘yadi naṃ brāhmaṇi’’ntiādi.
તસ્સત્થો – તં પરિબ્બાજિકં બ્રાહ્મણિં સો રાજા વા અઞ્ઞો વા કોચિ તિણ્હાયપિ નિસિતાય સત્તિયા કોટ્ટેય્ય, ખણ્ડાખણ્ડિકં યદિ છિન્દેય્ય, એવં સન્તેપિ સીલં અત્તનો સીલપારમિં નેવ ભિન્દેય્યં. કસ્મા? બોધિયા એવ કારણા, સબ્બત્થ અખણ્ડિતસીલેનેવ સક્કા સમ્માસમ્બોધિં પાપુણિતું, ન ઇતરેનાતિ.
Tassattho – taṃ paribbājikaṃ brāhmaṇiṃ so rājā vā añño vā koci tiṇhāyapi nisitāya sattiyā koṭṭeyya, khaṇḍākhaṇḍikaṃ yadi chindeyya, evaṃ santepi sīlaṃ attano sīlapāramiṃ neva bhindeyyaṃ. Kasmā? Bodhiyā eva kāraṇā, sabbattha akhaṇḍitasīleneva sakkā sammāsambodhiṃ pāpuṇituṃ, na itarenāti.
૩૬. ન મે સા બ્રાહ્મણી દેસ્સાતિ સા બ્રાહ્મણી જાતિયા ગોત્તેન કુલપ્પદેસેન આચારસમ્પત્તિયા ચિરપરિચયેન પબ્બજ્જાદિગુણસમ્પત્તિયા ચાતિ સબ્બપ્પકારેન ન મે દેસ્સા ન અપ્પિયા, એતિસ્સા મમ અપ્પિયભાવો કોચિ નત્થિ. નપિ મે બલં ન વિજ્જતીતિ મય્હમ્પિ બલં ન ન વિજ્જતિ, અત્થિ એવ. અહં નાગબલો થામસમ્પન્નો, ઇચ્છમાનો સહસા વુટ્ઠહિત્વા તં આકડ્ઢન્તે પુરિસે નિપ્પોથેત્વા તં ગહેત્વા યથિચ્છિતટ્ઠાનં ગન્તું સમત્થોતિ દસ્સેતિ. સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હન્તિ તતો પરિબ્બાજિકતો સતગુણેન સહસ્સગુણેન સતસહસ્સગુણેન સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણમેવ મય્હં પિયં. તસ્મા સીલાનુરક્ખિસ્સન્તિ તેન કારણેન સીલમેવ અનુરક્ખિસ્સં.
36.Name sā brāhmaṇī dessāti sā brāhmaṇī jātiyā gottena kulappadesena ācārasampattiyā ciraparicayena pabbajjādiguṇasampattiyā cāti sabbappakārena na me dessā na appiyā, etissā mama appiyabhāvo koci natthi. Napi me balaṃ na vijjatīti mayhampi balaṃ na na vijjati, atthi eva. Ahaṃ nāgabalo thāmasampanno, icchamāno sahasā vuṭṭhahitvā taṃ ākaḍḍhante purise nippothetvā taṃ gahetvā yathicchitaṭṭhānaṃ gantuṃ samatthoti dasseti. Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhanti tato paribbājikato sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena sabbaññutaññāṇameva mayhaṃ piyaṃ. Tasmā sīlānurakkhissanti tena kāraṇena sīlameva anurakkhissaṃ.
અથ સો રાજા ઉય્યાને પપઞ્ચં અકત્વાવ સીઘતરં ગન્ત્વા તં પરિબ્બાજિકં પક્કોસાપેત્વા મહન્તેન યસેન નિમન્તેસિ. સા યસસ્સ અગુણં પબ્બજ્જાય ગુણં અત્તનો બોધિસત્તસ્સ ચ મહન્તં ભોગક્ખન્ધં પહાય સંવેગેન પબ્બજિતભાવઞ્ચ કથેસિ. રાજા કેનચિ પરિયાયેન તસ્સા મનં અલભન્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં પરિબ્બાજિકા સીલવતી કલ્યાણધમ્મા, સોપિ પરિબ્બાજકો ઇમાય આકડ્ઢિત્વા નીયમાનાય ન કિઞ્ચિ વિપ્પકારં દસ્સેસિ, સબ્બત્થ નિરપેક્ખચિત્તો, ન ખો પન મેતં પતિરૂપં, યં એવરૂપેસુ ગુણવન્તેસુ વિપ્પકારો, યંનૂનાહં ઇમં પરિબ્બાજિકં ગહેત્વા ઉય્યાનં ગન્ત્વા ઇમં, તઞ્ચ પરિબ્બાજકં ખમાપેય્ય’’ન્તિ? એવં પન ચિન્તેત્વા ‘‘પરિબ્બાજિકં ઉય્યાનં આનેથા’’તિ પુરિસે આણાપેત્વા સયં પઠમતરં ગન્ત્વા બોધિસત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છિ – ‘‘ભો પબ્બજિત, કિં મયા તાય પરિબ્બાજિકાય નીયમાનાય કોપો તે ઉપ્પજ્જિત્થા’’તિ. મહાસત્તો આહ –
Atha so rājā uyyāne papañcaṃ akatvāva sīghataraṃ gantvā taṃ paribbājikaṃ pakkosāpetvā mahantena yasena nimantesi. Sā yasassa aguṇaṃ pabbajjāya guṇaṃ attano bodhisattassa ca mahantaṃ bhogakkhandhaṃ pahāya saṃvegena pabbajitabhāvañca kathesi. Rājā kenaci pariyāyena tassā manaṃ alabhanto cintesi – ‘‘ayaṃ paribbājikā sīlavatī kalyāṇadhammā, sopi paribbājako imāya ākaḍḍhitvā nīyamānāya na kiñci vippakāraṃ dassesi, sabbattha nirapekkhacitto, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yaṃ evarūpesu guṇavantesu vippakāro, yaṃnūnāhaṃ imaṃ paribbājikaṃ gahetvā uyyānaṃ gantvā imaṃ, tañca paribbājakaṃ khamāpeyya’’nti? Evaṃ pana cintetvā ‘‘paribbājikaṃ uyyānaṃ ānethā’’ti purise āṇāpetvā sayaṃ paṭhamataraṃ gantvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā pucchi – ‘‘bho pabbajita, kiṃ mayā tāya paribbājikāya nīyamānāya kopo te uppajjitthā’’ti. Mahāsatto āha –
‘‘ઉપ્પજ્જિ મે ન મુચ્ચિત્થ, ન મે મુચ્ચિત્થ જીવતો;
‘‘Uppajji me na muccittha, na me muccittha jīvato;
રજંવ વિપુલા વુટ્ઠિ, ખિપ્પમેવ નિવારયિ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૫૨);
Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivārayi’’nti. (jā. 1.10.52);
તં સુત્વા રાજા ‘‘કિં નુ ખો એસ કોપમેવ સન્ધાય વદતિ, ઉદાહુ અઞ્ઞં કિઞ્ચિ સિપ્પાદિક’’ન્તિ ચિન્તેત્વા પુન પુચ્છિ –
Taṃ sutvā rājā ‘‘kiṃ nu kho esa kopameva sandhāya vadati, udāhu aññaṃ kiñci sippādika’’nti cintetvā puna pucchi –
‘‘કિં તે ઉપ્પજ્જિ નો મુચ્ચિ, કિં તે નો મુચ્ચિ જીવતો;
‘‘Kiṃ te uppajji no mucci, kiṃ te no mucci jīvato;
રજંવ વિપુલા વુટ્ઠિ, કતમં તં નિવારયી’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૫૩);
Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, katamaṃ taṃ nivārayī’’ti. (jā. 1.10.53);
તત્થ ઉપ્પજ્જીતિ એકવારં ઉપ્પજ્જિ, ન પુન ઉપ્પજ્જિ. ન મુચ્ચિત્થાતિ કાયવચીવિકારુપ્પાદનવસેન પન ન મુચ્ચિત્થ, ન નં બહિ પવત્તિતું વિસ્સજ્જેસિન્તિ અત્થો. રજંવ વિપુલા વુટ્ઠીતિ યથા નામ ગિમ્હાનં પચ્છિમે માસે ઉપ્પન્નં રજં વિપુલા અકાલવુટ્ઠિધારા ઠાનસો નિવારેતિ, એવં તં વૂપસમેન્તો નિવારયિં, નિવારેસિન્તિ અત્થો.
Tattha uppajjīti ekavāraṃ uppajji, na puna uppajji. Na muccitthāti kāyavacīvikāruppādanavasena pana na muccittha, na naṃ bahi pavattituṃ vissajjesinti attho. Rajaṃva vipulā vuṭṭhīti yathā nāma gimhānaṃ pacchime māse uppannaṃ rajaṃ vipulā akālavuṭṭhidhārā ṭhānaso nivāreti, evaṃ taṃ vūpasamento nivārayiṃ, nivāresinti attho.
અથસ્સ મહાપુરિસો નાનપ્પકારેન કોધે આદીનવં પકાસેન્તો –
Athassa mahāpuriso nānappakārena kodhe ādīnavaṃ pakāsento –
‘‘યમ્હિ જાતે ન પસ્સતિ, અજાતે સાધુ પસ્સતિ;
‘‘Yamhi jāte na passati, ajāte sādhu passati;
સો મે ઉપ્પજ્જિ નો મુચ્ચિ, કોધો દુમ્મેધગોચરો.
So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.
‘‘યેન જાતેન નન્દન્તિ, અમિત્તા દુક્ખમેસિનો;
‘‘Yena jātena nandanti, amittā dukkhamesino;
સો મે ઉપ્પજ્જિ નો મુચ્ચિ, કોધો દુમ્મેધગોચરો.
So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.
‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનમ્હિ, સદત્થં નાવબુજ્ઝતિ;
‘‘Yasmiñca jāyamānamhi, sadatthaṃ nāvabujjhati;
સો મે ઉપ્પજ્જિ નો મુચ્ચિ, કોધો દુમ્મેધગોચરો.
So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.
‘‘યેનાભિભૂતો કુસલં જહાતિ, પરક્કરે વિપુલઞ્ચાપિ અત્થં;
‘‘Yenābhibhūto kusalaṃ jahāti, parakkare vipulañcāpi atthaṃ;
સ ભીમસેનો બલવા પમદ્દી, કોધો મહારાજા ન મે અમુચ્ચથ.
Sa bhīmaseno balavā pamaddī, kodho mahārājā na me amuccatha.
‘‘કટ્ઠસ્મિં મન્થમાનસ્મિં, પાવકો નામ જાયતિ;
‘‘Kaṭṭhasmiṃ manthamānasmiṃ, pāvako nāma jāyati;
તમેવ કટ્ઠં ડહતિ, યસ્મા સો જાયતે ગિનિ.
Tameva kaṭṭhaṃ ḍahati, yasmā so jāyate gini.
‘‘એવં મન્દસ્સ પોસસ્સ, બાલસ્સ અવિજાનતો;
‘‘Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;
સારમ્ભા જાયતે કોધો, સપિ તેનેવ ડય્હતિ.
Sārambhā jāyate kodho, sapi teneva ḍayhati.
‘‘અગ્ગીવ તિણકટ્ઠસ્મિં, કોધો યસ્સ પવડ્ઢતિ;
‘‘Aggīva tiṇakaṭṭhasmiṃ, kodho yassa pavaḍḍhati;
નિહીયતિ તસ્સ યસો, કાળપક્ખેવ ચન્દિમા.
Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā.
‘‘અનિન્ધો ધૂમકેતૂવ, કોધો યસ્સૂપસમ્મતિ;
‘‘Anindho dhūmaketūva, kodho yassūpasammati;
આપૂરતિ તસ્સ યસો, સુક્કપક્ખેવ ચન્દિમા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૦.૫૪-૬૧) –
Āpūrati tassa yaso, sukkapakkheva candimā’’ti. (jā. 1.10.54-61) –
ઇમાહિ ગાથાહિ ધમ્મં દેસેસિ.
Imāhi gāthāhi dhammaṃ desesi.
તત્થ ન પસ્સતીતિ અત્તત્થમ્પિ ન પસ્સતિ, પગેવ પરત્થં. સાધુ પસ્સતીતિ અત્તત્થં પરત્થં ઉભયત્થઞ્ચ સમ્મદેવ પસ્સતિ. દુમ્મેધગોચરોતિ નિપ્પઞ્ઞાનં વિસયભૂતો, નિપ્પઞ્ઞો વા ગોચરો આહારો ઇન્ધનં એતસ્સાતિ દુમ્મેધગોચરો. દુક્ખમેસિનોતિ દુક્ખં ઇચ્છન્તા. સદત્થન્તિ અત્તનો અત્થં વુડ્ઢિં. પરક્કરેતિ અપનેય્ય વિનાસેય્ય. સભીમસેનોતિ સો ભીમાય ભયજનનિયા મહતિયા કિલેસસેનાય સમન્નાગતો. પમદ્દીતિ બલવભાવેન સત્તે પમદ્દનસીલો. ન મે અમુચ્ચથાતિ મમ સન્તિકા મોક્ખં ન લભિ, અબ્ભન્તરે એવ દમિતો, નિબ્બિસેવનો કતોતિ અત્થો. ખીરં વિય વા મુહુત્તં દધિભાવેન ચિત્તેન પતિટ્ઠહિત્થાતિપિ અત્થો.
Tattha na passatīti attatthampi na passati, pageva paratthaṃ. Sādhu passatīti attatthaṃ paratthaṃ ubhayatthañca sammadeva passati. Dummedhagocaroti nippaññānaṃ visayabhūto, nippañño vā gocaro āhāro indhanaṃ etassāti dummedhagocaro. Dukkhamesinoti dukkhaṃ icchantā. Sadatthanti attano atthaṃ vuḍḍhiṃ. Parakkareti apaneyya vināseyya. Sabhīmasenoti so bhīmāya bhayajananiyā mahatiyā kilesasenāya samannāgato. Pamaddīti balavabhāvena satte pamaddanasīlo. Na me amuccathāti mama santikā mokkhaṃ na labhi, abbhantare eva damito, nibbisevano katoti attho. Khīraṃ viya vā muhuttaṃ dadhibhāvena cittena patiṭṭhahitthātipi attho.
મન્થમાનસ્મિન્તિ અરણિસહિતે મથિયમાને. ‘‘મથમાનસ્મિ’’ન્તિપિ પાઠો. યસ્માતિ યતો કટ્ઠા . ગિનીતિ અગ્ગિ. બાલસ્સ અવિજાનતોતિ બાલસ્સ અજાનન્તસ્સ. સારમ્ભા જાયતેતિ કરણુત્તરિયકરણલક્ખણા સારમ્ભા અરણિમન્થનતો વિય પાવકો કોધો જાયતે. સપિ તેનેવાતિ સોપિ બાલો તેનેવ કોધેન કટ્ઠં વિય અગ્ગિના ડય્હતિ. અનિન્ધો ધૂમકેતૂવાતિ અનિન્ધનો અગ્ગિ વિય. તસ્સાતિ તસ્સ અધિવાસનખન્તિયા સમન્નાગતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સુક્કપક્ખે ચન્દો વિય લદ્ધો, યસો અપરાપરં આપૂરતીતિ.
Manthamānasminti araṇisahite mathiyamāne. ‘‘Mathamānasmi’’ntipi pāṭho. Yasmāti yato kaṭṭhā . Ginīti aggi. Bālassa avijānatoti bālassa ajānantassa. Sārambhā jāyateti karaṇuttariyakaraṇalakkhaṇā sārambhā araṇimanthanato viya pāvako kodho jāyate. Sapi tenevāti sopi bālo teneva kodhena kaṭṭhaṃ viya agginā ḍayhati. Anindho dhūmaketūvāti anindhano aggi viya. Tassāti tassa adhivāsanakhantiyā samannāgatassa puggalassa sukkapakkhe cando viya laddho, yaso aparāparaṃ āpūratīti.
રાજા મહાસત્તસ્સ ધમ્મકથં સુત્વા મહાપુરિસં પરિબ્બાજિકમ્પિ રાજગેહતો આગતં ખમાપેત્વા ‘‘તુમ્હે પબ્બજ્જાસુખં અનુભવન્તા ઇધેવ ઉય્યાને વસથ, અહં વો ધમ્મિકં રક્ખાવરણગુત્તિં કરિસ્સામી’’તિ વત્વા વન્દિત્વા પક્કામિ. તે ઉભોપિ તત્થેવ વસિંસુ. અપરભાગે પરિબ્બાજિકા કાલમકાસિ. બોધિસત્તો હિમવન્તં પવિસિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાયો નિબ્બત્તેત્વા આયુપરિયોસાને બ્રહ્મલોકપરાયનો અહોસિ.
Rājā mahāsattassa dhammakathaṃ sutvā mahāpurisaṃ paribbājikampi rājagehato āgataṃ khamāpetvā ‘‘tumhe pabbajjāsukhaṃ anubhavantā idheva uyyāne vasatha, ahaṃ vo dhammikaṃ rakkhāvaraṇaguttiṃ karissāmī’’ti vatvā vanditvā pakkāmi. Te ubhopi tattheva vasiṃsu. Aparabhāge paribbājikā kālamakāsi. Bodhisatto himavantaṃ pavisitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā āyupariyosāne brahmalokaparāyano ahosi.
તદા પરિબ્બાજિકા રાહુલમાતા અહોસિ, રાજા આનન્દત્થેરો, બોધિપરિબ્બાજકો લોકનાથો.
Tadā paribbājikā rāhulamātā ahosi, rājā ānandatthero, bodhiparibbājako lokanātho.
તસ્સ ઇધાપિ યથારહં સેસપારમિયો નિદ્ધારેતબ્બા. તથા મહન્તં ભોગક્ખન્ધં મહન્તઞ્ચ ઞાતિપરિવટ્ટં પહાય મહાભિનિક્ખમનસદિસં ગેહતો નિક્ખમનં, તથા નિક્ખમિત્વા પબ્બજિતસ્સ બહુજનસમ્મતસ્સ સતો પરમપ્પિચ્છતાય કુલેસુ ચ ગણેસુ ચ અલગ્ગતા, અચ્ચન્તમેવ લાભસક્કારજિગુચ્છાય પવિવેકાભિરતિ, અતિસયવતી ચ અભિસલ્લેખવુત્તિ, તથારૂપાય સીલવતિયા કલ્યાણધમ્માય પરિબ્બાજિકાય અનનુઞ્ઞાતા અત્તનો પુરતો બલક્કારેન પરામસિયમાનાય સીલપારમિં આવજ્જેત્વા વિકારાનાપત્તિ, કતાપરાધે ચ તસ્મિં રાજિનિ ઉપગતે હિતચિત્તતં મેત્તચિત્તતં ઉપટ્ઠપેત્વા દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકેહિ સમનુસાસનન્તિ એવમાદયો ઇધ મહાપુરિસસ્સ ગુણાનુભાવા વિભાવેતબ્બા. તેનેતં વુચ્ચતિ ‘‘એવં અચ્છરિયા હેતે…પે॰… ધમ્મસ્સ અનુધમ્મતો’’તિ.
Tassa idhāpi yathārahaṃ sesapāramiyo niddhāretabbā. Tathā mahantaṃ bhogakkhandhaṃ mahantañca ñātiparivaṭṭaṃ pahāya mahābhinikkhamanasadisaṃ gehato nikkhamanaṃ, tathā nikkhamitvā pabbajitassa bahujanasammatassa sato paramappicchatāya kulesu ca gaṇesu ca alaggatā, accantameva lābhasakkārajigucchāya pavivekābhirati, atisayavatī ca abhisallekhavutti, tathārūpāya sīlavatiyā kalyāṇadhammāya paribbājikāya ananuññātā attano purato balakkārena parāmasiyamānāya sīlapāramiṃ āvajjetvā vikārānāpatti, katāparādhe ca tasmiṃ rājini upagate hitacittataṃ mettacittataṃ upaṭṭhapetvā diṭṭhadhammikasamparāyikehi samanusāsananti evamādayo idha mahāpurisassa guṇānubhāvā vibhāvetabbā. Tenetaṃ vuccati ‘‘evaṃ acchariyā hete…pe… dhammassa anudhammato’’ti.
ચૂળબોધિચરિયાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cūḷabodhicariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi / ૪. ચૂળબોધિચરિયા • 4. Cūḷabodhicariyā