Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૨. ચૂળબ્યૂહસુત્તં 1

    12. Cūḷabyūhasuttaṃ 2

    ૮૮૪.

    884.

    સકંસકંદિટ્ઠિપરિબ્બસાના, વિગ્ગય્હ નાના કુસલા વદન્તિ;

    Sakaṃsakaṃdiṭṭhiparibbasānā, viggayha nānā kusalā vadanti;

    યો એવં જાનાતિ સ વેદિ ધમ્મં, ઇદં પટિક્કોસમકેવલી સો.

    Yo evaṃ jānāti sa vedi dhammaṃ, idaṃ paṭikkosamakevalī so.

    ૮૮૫.

    885.

    એવમ્પિ વિગ્ગય્હ વિવાદયન્તિ, બાલો પરો અક્કુસલોતિ 3 ચાહુ;

    Evampi viggayha vivādayanti, bālo paro akkusaloti 4 cāhu;

    સચ્ચો નુ વાદો કતમો ઇમેસં, સબ્બેવ હીમે કુસલા વદાના.

    Sacco nu vādo katamo imesaṃ, sabbeva hīme kusalā vadānā.

    ૮૮૬.

    886.

    પરસ્સ ચે ધમ્મમનાનુજાનં, બાલોમકો 5 હોતિ નિહીનપઞ્ઞો;

    Parassa ce dhammamanānujānaṃ, bālomako 6 hoti nihīnapañño;

    સબ્બેવ બાલા સુનિહીનપઞ્ઞા, સબ્બેવિમે દિટ્ઠિપરિબ્બસાના.

    Sabbeva bālā sunihīnapaññā, sabbevime diṭṭhiparibbasānā.

    ૮૮૭.

    887.

    સન્દિટ્ઠિયા ચેવ ન વીવદાતા, સંસુદ્ધપઞ્ઞા કુસલા મુતીમા;

    Sandiṭṭhiyā ceva na vīvadātā, saṃsuddhapaññā kusalā mutīmā;

    ન તેસં કોચિ પરિહીનપઞ્ઞો 7, દિટ્ઠી હિ તેસમ્પિ તથા સમત્તા.

    Na tesaṃ koci parihīnapañño 8, diṭṭhī hi tesampi tathā samattā.

    ૮૮૮.

    888.

    ન વાહમેતં તથિયન્તિ 9 બ્રૂમિ, યમાહુ બાલા મિથુ અઞ્ઞમઞ્ઞં;

    Na vāhametaṃ tathiyanti 10 brūmi, yamāhu bālā mithu aññamaññaṃ;

    સકંસકંદિટ્ઠિમકંસુ સચ્ચં, તસ્મા હિ બાલોતિ પરં દહન્તિ.

    Sakaṃsakaṃdiṭṭhimakaṃsu saccaṃ, tasmā hi bāloti paraṃ dahanti.

    ૮૮૯.

    889.

    યમાહુ સચ્ચં તથિયન્તિ એકે, તમાહુ અઞ્ઞે 11 તુચ્છં મુસાતિ;

    Yamāhu saccaṃ tathiyanti eke, tamāhu aññe 12 tucchaṃ musāti;

    એવમ્પિ વિગય્હ વિવાદયન્તિ, કસ્મા ન એકં સમણા વદન્તિ.

    Evampi vigayha vivādayanti, kasmā na ekaṃ samaṇā vadanti.

    ૮૯૦.

    890.

    એકઞ્હિ સચ્ચં ન દુતીયમત્થિ, યસ્મિં પજા નો વિવદે પજાનં;

    Ekañhi saccaṃ na dutīyamatthi, yasmiṃ pajā no vivade pajānaṃ;

    નાના તે 13 સચ્ચાનિ સયં થુનન્તિ, તસ્મા ન એકં સમણા વદન્તિ.

    Nānā te 14 saccāni sayaṃ thunanti, tasmā na ekaṃ samaṇā vadanti.

    ૮૯૧.

    891.

    કસ્મા નુ સચ્ચાનિ વદન્તિ નાના, પવાદિયાસે કુસલા વદાના;

    Kasmā nu saccāni vadanti nānā, pavādiyāse kusalā vadānā;

    સચ્ચાનિ સુતાનિ બહૂનિ નાના, ઉદાહુ તે તક્કમનુસ્સરન્તિ.

    Saccāni sutāni bahūni nānā, udāhu te takkamanussaranti.

    ૮૯૨.

    892.

    ન હેવ સચ્ચાનિ બહૂનિ નાના, અઞ્ઞત્ર સઞ્ઞાય નિચ્ચાનિ લોકે;

    Na heva saccāni bahūni nānā, aññatra saññāya niccāni loke;

    તક્કઞ્ચ દિટ્ઠીસુ પકપ્પયિત્વા, સચ્ચં મુસાતિ દ્વયધમ્મમાહુ.

    Takkañca diṭṭhīsu pakappayitvā, saccaṃ musāti dvayadhammamāhu.

    ૮૯૩.

    893.

    દિટ્ઠે સુતે સીલવતે મુતે વા, એતે ચ નિસ્સાય વિમાનદસ્સી;

    Diṭṭhe sute sīlavate mute vā, ete ca nissāya vimānadassī;

    વિનિચ્છયે ઠત્વા પહસ્સમાનો, બાલો પરો અક્કુસલોતિ ચાહ.

    Vinicchaye ṭhatvā pahassamāno, bālo paro akkusaloti cāha.

    ૮૯૪.

    894.

    યેનેવ બાલોતિ પરં દહાતિ, તેનાતુમાનં કુસલોતિ ચાહ;

    Yeneva bāloti paraṃ dahāti, tenātumānaṃ kusaloti cāha;

    સયમત્તના સો કુસલો વદાનો, અઞ્ઞં વિમાનેતિ તદેવ પાવ.

    Sayamattanā so kusalo vadāno, aññaṃ vimāneti tadeva pāva.

    ૮૯૫.

    895.

    અતિસારદિટ્ઠિયાવ સો સમત્તો, માનેન મત્તો પરિપુણ્ણમાની;

    Atisāradiṭṭhiyāva so samatto, mānena matto paripuṇṇamānī;

    સયમેવ સામં મનસાભિસિત્તો, દિટ્ઠી હિ સા તસ્સ તથા સમત્તા.

    Sayameva sāmaṃ manasābhisitto, diṭṭhī hi sā tassa tathā samattā.

    ૮૯૬.

    896.

    પરસ્સ ચે હિ વચસા નિહીનો, તુમો સહા હોતિ નિહીનપઞ્ઞો;

    Parassa ce hi vacasā nihīno, tumo sahā hoti nihīnapañño;

    અથ ચે સયં વેદગૂ હોતિ ધીરો, ન કોચિ બાલો સમણેસુ અત્થિ.

    Atha ce sayaṃ vedagū hoti dhīro, na koci bālo samaṇesu atthi.

    ૮૯૭.

    897.

    અઞ્ઞં ઇતો યાભિવદન્તિ ધમ્મં, અપરદ્ધા સુદ્ધિમકેવલી તે 15;

    Aññaṃ ito yābhivadanti dhammaṃ, aparaddhā suddhimakevalī te 16;

    એવમ્પિ તિત્થ્યા પુથુસો વદન્તિ, સન્દિટ્ઠિરાગેન હિ તેભિરત્તા 17.

    Evampi titthyā puthuso vadanti, sandiṭṭhirāgena hi tebhirattā 18.

    ૮૯૮.

    898.

    ઇધેવ સુદ્ધિ ઇતિ વાદયન્તિ, નાઞ્ઞેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધિમાહુ;

    Idheva suddhi iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;

    એવમ્પિ તિત્થ્યા પુથુસો નિવિટ્ઠા, સકાયને તત્થ દળ્હં વદાના.

    Evampi titthyā puthuso niviṭṭhā, sakāyane tattha daḷhaṃ vadānā.

    ૮૯૯.

    899.

    સકાયને વાપિ દળ્હં વદાનો, કમેત્થ બાલોતિ પરં દહેય્ય;

    Sakāyane vāpi daḷhaṃ vadāno, kamettha bāloti paraṃ daheyya;

    સયમેવ સો મેધગમાવહેય્ય 19, પરં વદં બાલમસુદ્ધિધમ્મં.

    Sayameva so medhagamāvaheyya 20, paraṃ vadaṃ bālamasuddhidhammaṃ.

    ૯૦૦.

    900.

    વિનિચ્છયે ઠત્વા સયં પમાય, ઉદ્ધં સ 21 લોકસ્મિં વિવાદમેતિ;

    Vinicchaye ṭhatvā sayaṃ pamāya, uddhaṃ sa 22 lokasmiṃ vivādameti;

    હિત્વાન સબ્બાનિ વિનિચ્છયાનિ, ન મેધગં કુબ્બતિ જન્તુ લોકેતિ.

    Hitvāna sabbāni vinicchayāni, na medhagaṃ kubbati jantu loketi.

    ચૂળબ્યૂહસુત્તં દ્વાદસમં નિટ્ઠિતં.

    Cūḷabyūhasuttaṃ dvādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ચૂળવિયૂહસુત્તં (સી॰ સ્યા॰ નિદ્દેસ)
    2. cūḷaviyūhasuttaṃ (sī. syā. niddesa)
    3. અકુસલોતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. akusaloti (sī. syā. pī.)
    5. બાલો મગો (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. bālo mago (sī. syā. ka.)
    7. કોચિપિ નિહીનપઞ્ઞો (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    8. kocipi nihīnapañño (sī. syā. ka.)
    9. તથિવન્તિ (સ્યા॰ ક॰)
    10. tathivanti (syā. ka.)
    11. અઞ્ઞેપિ (સ્યા॰), અઞ્ઞે ચ (?)
    12. aññepi (syā.), aññe ca (?)
    13. નાનાતો (ક॰)
    14. nānāto (ka.)
    15. સુદ્ધિમકેવલીનો (સી॰)
    16. suddhimakevalīno (sī.)
    17. ત્યાભિરત્તા (સ્યા॰ ક॰)
    18. tyābhirattā (syā. ka.)
    19. મેધકં આવહેય્ય (સી॰ પી॰)
    20. medhakaṃ āvaheyya (sī. pī.)
    21. ઉદ્દં સો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    22. uddaṃ so (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૨. ચૂળબ્યૂહસુત્તવણ્ણના • 12. Cūḷabyūhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact