Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૭૪. ચૂળધનુગ્ગહજાતકં (૫-૩-૪)

    374. Cūḷadhanuggahajātakaṃ (5-3-4)

    ૧૨૮.

    128.

    સબ્બં ભણ્ડં સમાદાય, પારં તિણ્ણોસિ બ્રાહ્મણ;

    Sabbaṃ bhaṇḍaṃ samādāya, pāraṃ tiṇṇosi brāhmaṇa;

    પચ્ચાગચ્છ લહું ખિપ્પં, મમ્પિ તારેહિ દાનિતો 1.

    Paccāgaccha lahuṃ khippaṃ, mampi tārehi dānito 2.

    ૧૨૯.

    129.

    અસન્થુતં મં ચિરસન્થુતેન, નિમીનિ ભોતી અદ્ધુવં ધુવેન;

    Asanthutaṃ maṃ cirasanthutena, nimīni bhotī addhuvaṃ dhuvena;

    મયાપિ ભોતી નિમિનેય્ય અઞ્ઞં, ઇતો અહં દૂરતરં ગમિસ્સં.

    Mayāpi bhotī nimineyya aññaṃ, ito ahaṃ dūrataraṃ gamissaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    કાયં એળગલાગુમ્બે 3, કરોતિ અહુહાસિયં;

    Kāyaṃ eḷagalāgumbe 4, karoti ahuhāsiyaṃ;

    નયીધ નચ્ચગીતં વા 5, તાળં વા સુસમાહિતં;

    Nayīdha naccagītaṃ vā 6, tāḷaṃ vā susamāhitaṃ;

    અનમ્હિકાલે 7 સુસોણિ 8, કિં નુ જગ્ઘસિ સોભને 9.

    Anamhikāle 10 susoṇi 11, kiṃ nu jagghasi sobhane 12.

    ૧૩૧.

    131.

    સિઙ્ગાલ બાલ દુમ્મેધ, અપ્પપઞ્ઞોસિ જમ્બુક;

    Siṅgāla bāla dummedha, appapaññosi jambuka;

    જીનો મચ્છઞ્ચ પેસિઞ્ચ, કપણો વિય ઝાયસિ.

    Jīno macchañca pesiñca, kapaṇo viya jhāyasi.

    ૧૩૨.

    132.

    સુદસ્સં વજ્જમઞ્ઞેસં, અત્તનો પન દુદ્દસં;

    Sudassaṃ vajjamaññesaṃ, attano pana duddasaṃ;

    જીના પતિઞ્ચ જારઞ્ચ, મઞ્ઞે ત્વઞ્ઞેવ 13 ઝાયસિ.

    Jīnā patiñca jārañca, maññe tvaññeva 14 jhāyasi.

    ૧૩૩.

    133.

    એવમેતં મિગરાજ, યથા ભાસસિ જમ્બુક;

    Evametaṃ migarāja, yathā bhāsasi jambuka;

    સા નૂનાહં ઇતો ગન્ત્વા, ભત્તુ હેસ્સં વસાનુગા.

    Sā nūnāhaṃ ito gantvā, bhattu hessaṃ vasānugā.

    ૧૩૪.

    134.

    યો હરે મત્તિકં થાલં, કંસથાલમ્પિ સો હરે;

    Yo hare mattikaṃ thālaṃ, kaṃsathālampi so hare;

    કતઞ્ચેવ 15 તયા પાપં, પુનપેવં કરિસ્સસીતિ.

    Katañceva 16 tayā pāpaṃ, punapevaṃ karissasīti.

    ચૂળધનુગ્ગહજાતકં ચતુત્થં.

    Cūḷadhanuggahajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. દાનિભો (સ્યા॰)
    2. dānibho (syā.)
    3. એળગણગુમ્બે (ક॰)
    4. eḷagaṇagumbe (ka.)
    5. નયિધ નચ્ચં વા ગીતં વા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. nayidha naccaṃ vā gītaṃ vā (sī. syā. pī.)
    7. અનમ્હકાલે (પી॰)
    8. સુસ્સોણિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    9. સોભણે (પી॰ ક॰)
    10. anamhakāle (pī.)
    11. sussoṇi (sī. syā. pī.)
    12. sobhaṇe (pī. ka.)
    13. મમ્પિ ત્વઞ્ઞેવ (સી॰ સ્યા॰), ત્વમ્પિ મઞ્ઞેવ (પી॰)
    14. mampi tvaññeva (sī. syā.), tvampi maññeva (pī.)
    15. કતંયેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. kataṃyeva (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૪] ૪. ચૂળધનુગ્ગહજાતકવણ્ણના • [374] 4. Cūḷadhanuggahajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact