Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૨. ચૂળહંસજાતકં (૬)

    502. Cūḷahaṃsajātakaṃ (6)

    ૧૩૩.

    133.

    એતે હંસા પક્કમન્તિ, વક્કઙ્ગા ભયમેરિતા;

    Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    હરિત્તચ હેમવણ્ણ, કામં સુમુખ પક્કમ.

    Harittaca hemavaṇṇa, kāmaṃ sumukha pakkama.

    ૧૩૪.

    134.

    ઓહાય મં ઞાતિગણા, એકં પાસવસં ગતં;

    Ohāya maṃ ñātigaṇā, ekaṃ pāsavasaṃ gataṃ;

    અનપેક્ખમાના 1 ગચ્છન્તિ, કિં એસો અવહિય્યસિ.

    Anapekkhamānā 2 gacchanti, kiṃ eso avahiyyasi.

    ૧૩૫.

    135.

    પતેવ પતતં સેટ્ઠ, નત્થિ બદ્ધે સહાયતા 3;

    Pateva patataṃ seṭṭha, natthi baddhe sahāyatā 4;

    મા અનીઘાય હાપેસિ, કામં સુમુખ પક્કમ.

    Mā anīghāya hāpesi, kāmaṃ sumukha pakkama.

    ૧૩૬.

    136.

    નાહં ‘‘દુક્ખપરેતો’’તિ 5, ધતરટ્ઠ તુવં 6 જહે;

    Nāhaṃ ‘‘dukkhapareto’’ti 7, dhataraṭṭha tuvaṃ 8 jahe;

    જીવિતં મરણં વા મે, તયા સદ્ધિં ભવિસ્સતિ.

    Jīvitaṃ maraṇaṃ vā me, tayā saddhiṃ bhavissati.

    ૧૩૭.

    137.

    એતદરિયસ્સ કલ્યાણં, યં ત્વં સુમુખ ભાસસિ;

    Etadariyassa kalyāṇaṃ, yaṃ tvaṃ sumukha bhāsasi;

    તઞ્ચ વીમંસમાનોહં, ‘‘પતતેતં’’ અવસ્સજિં.

    Tañca vīmaṃsamānohaṃ, ‘‘patatetaṃ’’ avassajiṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    અપદેન પદં યાતિ, અન્તલિક્ખચરો 9 દિજો;

    Apadena padaṃ yāti, antalikkhacaro 10 dijo;

    આરા પાસં ન બુજ્ઝિ ત્વં, હંસાનં પવરુત્તમ 11.

    Ārā pāsaṃ na bujjhi tvaṃ, haṃsānaṃ pavaruttama 12.

    ૧૩૯.

    139.

    યદા પરાભવો હોતિ, પોસો જીવિતસઙ્ખયે;

    Yadā parābhavo hoti, poso jīvitasaṅkhaye;

    અથ જાલઞ્ચ પાસઞ્ચ, આસજ્જાપિ ન બુજ્ઝતિ.

    Atha jālañca pāsañca, āsajjāpi na bujjhati.

    ૧૪૦.

    140.

    એતે હંસા પક્કમન્તિ, વક્કઙ્ગા ભયમેરિતા;

    Ete haṃsā pakkamanti, vakkaṅgā bhayameritā;

    હરિત્તચ હેમવણ્ણ, ત્વઞ્ઞેવ 13 અવહિય્યસિ.

    Harittaca hemavaṇṇa, tvaññeva 14 avahiyyasi.

    ૧૪૧.

    141.

    એતે ભુત્વા ચ પિત્વા ચ, પક્કમન્તિ વિહઙ્ગમા;

    Ete bhutvā ca pitvā ca, pakkamanti vihaṅgamā;

    અનપેક્ખમાના વક્કઙ્ગા, ત્વઞ્ઞેવેકો ઉપાસસિ.

    Anapekkhamānā vakkaṅgā, tvaññeveko upāsasi.

    ૧૪૨.

    142.

    કિન્નુ ત્યાયં 15 દિજો હોતિ, મુત્તો બદ્ધં ઉપાસસિ;

    Kinnu tyāyaṃ 16 dijo hoti, mutto baddhaṃ upāsasi;

    ઓહાય સકુણા યન્તિ, કિં એકો અવહિય્યસિ.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ eko avahiyyasi.

    ૧૪૩.

    143.

    રાજા મે સો દિજો મિત્તો, સખા પાણસમો ચ મે;

    Rājā me so dijo mitto, sakhā pāṇasamo ca me;

    નેવ નં વિજહિસ્સામિ, યાવ કાલસ્સ પરિયાયં.

    Neva naṃ vijahissāmi, yāva kālassa pariyāyaṃ.

    ૧૪૪.

    144.

    યો ચ ત્વં સખિનો હેતુ, પાણં ચજિતુમિચ્છસિ;

    Yo ca tvaṃ sakhino hetu, pāṇaṃ cajitumicchasi;

    સો તે સહાયં મુઞ્ચામિ, હોતુ રાજા તવાનુગો.

    So te sahāyaṃ muñcāmi, hotu rājā tavānugo.

    ૧૪૫.

    145.

    એવં લુદ્દક નન્દસ્સુ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ નન્દામિ, દિસ્વા મુત્તં દિજાધિપં.

    Yathāhamajja nandāmi, disvā muttaṃ dijādhipaṃ.

    ૧૪૬.

    146.

    કચ્ચિન્નુ ભોતો કુસલં, કચ્ચિ ભોતો અનામયં;

    Kaccinnu bhoto kusalaṃ, kacci bhoto anāmayaṃ;

    કચ્ચિ રટ્ઠમિદં ફીતં, ધમ્મેન મનુસાસસિ.

    Kacci raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsasi.

    ૧૪૭.

    147.

    કુસલઞ્ચેવ મે હંસ, અથો હંસ અનામયં;

    Kusalañceva me haṃsa, atho haṃsa anāmayaṃ;

    અથો રટ્ઠમિદં ફીતં, ધમ્મેન મનુસાસહં.

    Atho raṭṭhamidaṃ phītaṃ, dhammena manusāsahaṃ.

    ૧૪૮.

    148.

    કચ્ચિ ભોતો અમચ્ચેસુ, દોસો કોચિ ન વિજ્જતિ;

    Kacci bhoto amaccesu, doso koci na vijjati;

    કચ્ચિ આરા અમિત્તા તે, છાયા દક્ખિણતોરિવ.

    Kacci ārā amittā te, chāyā dakkhiṇatoriva.

    ૧૪૯.

    149.

    અથોપિ મે અમચ્ચેસુ, દોસો કોચિ ન વિજ્જતિ;

    Athopi me amaccesu, doso koci na vijjati;

    અથો આરા અમિત્તા મે, છાયા દક્ખિણતોરિવ.

    Atho ārā amittā me, chāyā dakkhiṇatoriva.

    ૧૫૦.

    150.

    કચ્ચિ તે સાદિસી ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    Kacci te sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    પુત્તરૂપયસૂપેતા, તવ છન્દવસાનુગા.

    Puttarūpayasūpetā, tava chandavasānugā.

    ૧૫૧.

    151.

    અથો મે સાદિસી ભરિયા, અસ્સવા પિયભાણિની;

    Atho me sādisī bhariyā, assavā piyabhāṇinī;

    પુત્તરૂપયસૂપેતા, મમ છન્દવસાનુગા.

    Puttarūpayasūpetā, mama chandavasānugā.

    ૧૫૨.

    152.

    કચ્ચિ તે બહવો પુત્તા, સુજાતા રટ્ઠવડ્ઢન;

    Kacci te bahavo puttā, sujātā raṭṭhavaḍḍhana;

    પઞ્ઞાજવેન સમ્પન્ના, સમ્મોદન્તિ તતો તતો.

    Paññājavena sampannā, sammodanti tato tato.

    ૧૫૩.

    153.

    સતમેકો ચ મે પુત્તા, ધતરટ્ઠ મયા સુતા;

    Satameko ca me puttā, dhataraṭṭha mayā sutā;

    તેસં ત્વં કિચ્ચમક્ખાહિ, નાવરુજ્ઝન્તિ 17 તે વચો.

    Tesaṃ tvaṃ kiccamakkhāhi, nāvarujjhanti 18 te vaco.

    ૧૫૪.

    154.

    ઉપપન્નોપિ ચે હોતિ, જાતિયા વિનયેન વા;

    Upapannopi ce hoti, jātiyā vinayena vā;

    અથ પચ્છા કુરુતે યોગં, કિચ્છે 19 આપાસુ 20 સીદતિ.

    Atha pacchā kurute yogaṃ, kicche 21 āpāsu 22 sīdati.

    ૧૫૫.

    155.

    તસ્સ સંહીરપઞ્ઞસ્સ, વિવરો જાયતે મહા;

    Tassa saṃhīrapaññassa, vivaro jāyate mahā;

    રત્તિમન્ધોવ 23 રૂપાનિ, થૂલાનિ મનુપસ્સતિ.

    Rattimandhova 24 rūpāni, thūlāni manupassati.

    ૧૫૬.

    156.

    અસારે સારયોગઞ્ઞૂ, મતિં ન ત્વેવ વિન્દતિ;

    Asāre sārayogaññū, matiṃ na tveva vindati;

    સરભોવ ગિરિદુગ્ગસ્મિં, અન્તરાયેવ સીદતિ.

    Sarabhova giriduggasmiṃ, antarāyeva sīdati.

    ૧૫૭.

    157.

    હીનજચ્ચોપિ ચે હોતિ, ઉટ્ઠાતા ધિતિમા નરો;

    Hīnajaccopi ce hoti, uṭṭhātā dhitimā naro;

    આચારસીલસમ્પન્નો, નિસે અગ્ગીવ ભાસતિ.

    Ācārasīlasampanno, nise aggīva bhāsati.

    ૧૫૮.

    158.

    એતં મે ઉપમં કત્વા, પુત્તે વિજ્જાસુ વાચય 25;

    Etaṃ me upamaṃ katvā, putte vijjāsu vācaya 26;

    સંવિરૂળ્હેથ મેધાવી, ખેત્તે બીજંવ 27 વુટ્ઠિયાતિ.

    Saṃvirūḷhetha medhāvī, khette bījaṃva 28 vuṭṭhiyāti.

    ચૂળહંસજાતકં છટ્ઠં.

    Cūḷahaṃsajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. નાપેક્ખમાના (ક॰)
    2. nāpekkhamānā (ka.)
    3. સહાયકા (સ્યા॰)
    4. sahāyakā (syā.)
    5. દુક્ખપરેતોપિ (ક॰)
    6. તવં (સી॰ પી॰)
    7. dukkhaparetopi (ka.)
    8. tavaṃ (sī. pī.)
    9. અન્તલિક્ખે ચરો (સી॰ પી॰)
    10. antalikkhe caro (sī. pī.)
    11. પવરુત્તમો (ક॰ સી॰ પી॰)
    12. pavaruttamo (ka. sī. pī.)
    13. ત્વઞ્ચ તં (સી॰), ત્વઞ્ચ (પી॰)
    14. tvañca taṃ (sī.), tvañca (pī.)
    15. તાયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. tāyaṃ (sī. syā. pī.)
    17. નાવરજ્ઝન્તિ (ક॰ સી॰ પી॰)
    18. nāvarajjhanti (ka. sī. pī.)
    19. કિચ્ચે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. આવાસુ (સ્યા॰), આપદાસુ (ક॰)
    21. kicce (sī. syā. pī.)
    22. āvāsu (syā.), āpadāsu (ka.)
    23. નત્તમન્ધોવ (સી॰ પી॰)
    24. nattamandhova (sī. pī.)
    25. ઠાપસ (સ્યા॰ ક॰)
    26. ṭhāpasa (syā. ka.)
    27. ખેત્તબીજંવ (સી॰ પી॰)
    28. khettabījaṃva (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૨] ૬. ચૂળહંસજાતકવણ્ણના • [502] 6. Cūḷahaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact