Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૧૨. દ્વાદસકનિપાતો

    12. Dvādasakanipāto

    ૪૬૪. ચૂળકુણાલજાતકં (૧)

    464. Cūḷakuṇālajātakaṃ (1)

    .

    1.

    લુદ્ધાનં 1 લહુચિત્તાનં, અકતઞ્ઞૂન દુબ્ભિનં;

    Luddhānaṃ 2 lahucittānaṃ, akataññūna dubbhinaṃ;

    નાદેવસત્તો પુરિસો, થીનં સદ્ધાતુમરહતિ.

    Nādevasatto puriso, thīnaṃ saddhātumarahati.

    .

    2.

    ન તા પજાનન્તિ કતં ન કિચ્ચં, ન માતરં પિતરં ભાતરં વા;

    Na tā pajānanti kataṃ na kiccaṃ, na mātaraṃ pitaraṃ bhātaraṃ vā;

    અનરિયા સમતિક્કન્તધમ્મા, સસ્સેવ ચિત્તસ્સ વસં વજન્તિ.

    Anariyā samatikkantadhammā, sasseva cittassa vasaṃ vajanti.

    .

    3.

    ચિરાનુવુટ્ઠમ્પિ 3 પિયં મનાપં, અનુકમ્પકં પાણસમમ્પિ ભત્તું 4;

    Cirānuvuṭṭhampi 5 piyaṃ manāpaṃ, anukampakaṃ pāṇasamampi bhattuṃ 6;

    આવાસુ કિચ્ચેસુ ચ નં જહન્તિ, તસ્માહમિત્થીનં ન વિસ્સસામિ.

    Āvāsu kiccesu ca naṃ jahanti, tasmāhamitthīnaṃ na vissasāmi.

    .

    4.

    થીનઞ્હિ ચિત્તં યથા વાનરસ્સ, કન્નપ્પકન્નં યથા રુક્ખછાયા;

    Thīnañhi cittaṃ yathā vānarassa, kannappakannaṃ yathā rukkhachāyā;

    ચલાચલં હદયમિત્થિયાનં, ચક્કસ્સ નેમિ વિય પરિવત્તતિ.

    Calācalaṃ hadayamitthiyānaṃ, cakkassa nemi viya parivattati.

    .

    5.

    યદા તા પસ્સન્તિ સમેક્ખમાના, આદેય્યરૂપં પુરિસસ્સ વિત્તં;

    Yadā tā passanti samekkhamānā, ādeyyarūpaṃ purisassa vittaṃ;

    સણ્હાહિ વાચાહિ નયન્તિ મેનં, કમ્બોજકા જલજેનેવ અસ્સં.

    Saṇhāhi vācāhi nayanti menaṃ, kambojakā jalajeneva assaṃ.

    .

    6.

    યદા ન પસ્સન્તિ સમેક્ખમાના, આદેય્યરૂપં પુરિસસ્સ વિત્તં;

    Yadā na passanti samekkhamānā, ādeyyarūpaṃ purisassa vittaṃ;

    સમન્તતો નં પરિવજ્જયન્તિ, તિણ્ણો નદીપારગતોવ કુલ્લં.

    Samantato naṃ parivajjayanti, tiṇṇo nadīpāragatova kullaṃ.

    .

    7.

    સિલેસૂપમા સિખિરિવ સબ્બભક્ખા, તિક્ખમાયા નદીરિવ સીઘસોતા;

    Silesūpamā sikhiriva sabbabhakkhā, tikkhamāyā nadīriva sīghasotā;

    સેવન્તિ હેતા પિયમપ્પિયઞ્ચ, નાવા યથા ઓરકૂલં પરઞ્ચ.

    Sevanti hetā piyamappiyañca, nāvā yathā orakūlaṃ parañca.

    .

    8.

    ન તા એકસ્સ ન દ્વિન્નં, આપણોવ પસારિતો;

    Na tā ekassa na dvinnaṃ, āpaṇova pasārito;

    યો તા મય્હન્તિ મઞ્ઞેય્ય, વાતં જાલેન બાધયે 7.

    Yo tā mayhanti maññeyya, vātaṃ jālena bādhaye 8.

    .

    9.

    યથા નદી ચ પન્થો ચ, પાનાગારં સભા પપા;

    Yathā nadī ca pantho ca, pānāgāraṃ sabhā papā;

    એવં લોકિત્થિયો નામ, વેલા તાસં ન વિજ્જતિ 9.

    Evaṃ lokitthiyo nāma, velā tāsaṃ na vijjati 10.

    ૧૦.

    10.

    ઘતાસનસમા એતા, કણ્હસપ્પસિરૂપમા;

    Ghatāsanasamā etā, kaṇhasappasirūpamā;

    ગાવો બહિતિણસ્સેવ, ઓમસન્તિ વરં વરં.

    Gāvo bahitiṇasseva, omasanti varaṃ varaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ઘતાસનં કુઞ્જરં કણ્હસપ્પં, મુદ્ધાભિસિત્તં પમદા ચ સબ્બા;

    Ghatāsanaṃ kuñjaraṃ kaṇhasappaṃ, muddhābhisittaṃ pamadā ca sabbā;

    એતે નરો નિચ્ચયતો 11 ભજેથ, તેસં હવે દુબ્બિદુ સબ્બભાવો 12.

    Ete naro niccayato 13 bhajetha, tesaṃ have dubbidu sabbabhāvo 14.

    ૧૨.

    12.

    નચ્ચન્તવણ્ણા ન બહૂનં કન્તા, ન દક્ખિણા પમદા સેવિતબ્બા;

    Naccantavaṇṇā na bahūnaṃ kantā, na dakkhiṇā pamadā sevitabbā;

    ન પરસ્સ ભરિયા ન ધનસ્સ હેતુ, એતિત્થિયો પઞ્ચ ન સેવિતબ્બાતિ.

    Na parassa bhariyā na dhanassa hetu, etitthiyo pañca na sevitabbāti.

    ચૂળકુણાલજાતકં પઠમં.

    Cūḷakuṇālajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ખુદ્દાનં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. khuddānaṃ (sī. syā. pī.)
    3. ચિરાનુવુત્થમ્પિ (સી॰ પી॰)
    4. સન્તં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    5. cirānuvutthampi (sī. pī.)
    6. santaṃ (sī. syā. pī.)
    7. બન્ધયે (સ્યા॰ ક॰)
    8. bandhaye (syā. ka.)
    9. ઇમિસ્સા ગાથાય પુબ્બદ્ધાપરદ્ધં વિપરિયાયેન દિસ્સતિ (ક॰)
    10. imissā gāthāya pubbaddhāparaddhaṃ vipariyāyena dissati (ka.)
    11. નિચ્ચયત્તો (સી॰ પી॰)
    12. સચ્ચભાવો (સ્યા॰)
    13. niccayatto (sī. pī.)
    14. saccabhāvo (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૪] ૧. ચૂળકુણાલજાતકવણ્ણના • [464] 1. Cūḷakuṇālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact