Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya |
૧૦. ચૂળપુણ્ણમસુત્તં
10. Cūḷapuṇṇamasuttaṃ
૯૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ પુબ્બારામે મિગારમાતુપાસાદે. તેન ખો પન સમયેન ભગવા તદહુપોસથે પન્નરસે પુણ્ણાય પુણ્ણમાય રત્તિયા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો અબ્ભોકાસે નિસિન્નો હોતિ. અથ ખો ભગવા તુણ્હીભૂતં તુણ્હીભૂતં ભિક્ખુસઙ્ઘં અનુવિલોકેત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘જાનેય્ય નુ ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસં – ‘અસપ્પુરિસો અયં ભવ’’’ન્તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘સાધુ, ભિક્ખવે; અટ્ઠાનમેતં, ભિક્ખવે, અનવકાસો યં અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસં જાનેય્ય – ‘અસપ્પુરિસો અયં ભવ’ન્તિ. જાનેય્ય પન, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો સપ્પુરિસં – ‘સપ્પુરિસો અયં ભવ’’’ન્તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘સાધુ, ભિક્ખવે; એતમ્પિ ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠાનં અનવકાસો યં અસપ્પુરિસો સપ્પુરિસં જાનેય્ય – ‘સપ્પુરિસો અયં ભવ’ન્તિ. અસપ્પુરિસો, ભિક્ખવે, અસ્સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ, અસપ્પુરિસભત્તિ 1 હોતિ, અસપ્પુરિસચિન્તી હોતિ, અસપ્પુરિસમન્તી હોતિ, અસપ્પુરિસવાચો હોતિ, અસપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ, અસપ્પુરિસદિટ્ઠિ 2 હોતિ; અસપ્પુરિસદાનં દેતિ’’.
91. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde. Tena kho pana samayena bhagavā tadahuposathe pannarase puṇṇāya puṇṇamāya rattiyā bhikkhusaṅghaparivuto abbhokāse nisinno hoti. Atha kho bhagavā tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtaṃ bhikkhusaṅghaṃ anuviloketvā bhikkhū āmantesi – ‘‘jāneyya nu kho, bhikkhave, asappuriso asappurisaṃ – ‘asappuriso ayaṃ bhava’’’nti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave; aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso yaṃ asappuriso asappurisaṃ jāneyya – ‘asappuriso ayaṃ bhava’nti. Jāneyya pana, bhikkhave, asappuriso sappurisaṃ – ‘sappuriso ayaṃ bhava’’’nti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave; etampi kho, bhikkhave, aṭṭhānaṃ anavakāso yaṃ asappuriso sappurisaṃ jāneyya – ‘sappuriso ayaṃ bhava’nti. Asappuriso, bhikkhave, assaddhammasamannāgato hoti, asappurisabhatti 3 hoti, asappurisacintī hoti, asappurisamantī hoti, asappurisavāco hoti, asappurisakammanto hoti, asappurisadiṭṭhi 4 hoti; asappurisadānaṃ deti’’.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસ્સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસ્સદ્ધો હોતિ, અહિરિકો હોતિ, અનોત્તપ્પી હોતિ, અપ્પસ્સુતો હોતિ , કુસીતો હોતિ, મુટ્ઠસ્સતિ હોતિ, દુપ્પઞ્ઞો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસ્સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso assaddhammasamannāgato hoti? Idha, bhikkhave, asappuriso assaddho hoti, ahiriko hoti, anottappī hoti, appassuto hoti , kusīto hoti, muṭṭhassati hoti, duppañño hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso assaddhammasamannāgato hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસભત્તિ હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસસ્સ યે તે સમણબ્રાહ્મણા અસ્સદ્ધા અહિરિકા અનોત્તપ્પિનો અપ્પસ્સુતા કુસીતા મુટ્ઠસ્સતિનો દુપ્પઞ્ઞા ત્યાસ્સ મિત્તા હોન્તિ તે સહાયા. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસભત્તિ હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisabhatti hoti? Idha, bhikkhave, asappurisassa ye te samaṇabrāhmaṇā assaddhā ahirikā anottappino appassutā kusītā muṭṭhassatino duppaññā tyāssa mittā honti te sahāyā. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisabhatti hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસચિન્તી હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અત્તબ્યાબાધાયપિ ચેતેતિ, પરબ્યાબાધાયપિ ચેતેતિ, ઉભયબ્યાબાધાયપિ ચેતેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસચિન્તી હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisacintī hoti? Idha, bhikkhave, asappuriso attabyābādhāyapi ceteti, parabyābādhāyapi ceteti, ubhayabyābādhāyapi ceteti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisacintī hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસમન્તી હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અત્તબ્યાબાધાયપિ મન્તેતિ, પરબ્યાબાધાયપિ મન્તેતિ, ઉભયબ્યાબાધાયપિ મન્તેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસમન્તી હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisamantī hoti? Idha, bhikkhave, asappuriso attabyābādhāyapi manteti, parabyābādhāyapi manteti, ubhayabyābādhāyapi manteti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisamantī hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસવાચો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો મુસાવાદી હોતિ, પિસુણવાચો હોતિ, ફરુસવાચો હોતિ , સમ્ફપ્પલાપી હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસવાચો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisavāco hoti? Idha, bhikkhave, asappuriso musāvādī hoti, pisuṇavāco hoti, pharusavāco hoti , samphappalāpī hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisavāco hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ? ઇધ , ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો પાણાતિપાતી હોતિ, અદિન્નાદાયી હોતિ, કામેસુમિચ્છાચારી હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisakammanto hoti? Idha , bhikkhave, asappuriso pāṇātipātī hoti, adinnādāyī hoti, kāmesumicchācārī hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisakammanto hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસદિટ્ઠિ હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો એવંદિટ્ઠિ 5 હોતિ – ‘નત્થિ દિન્નં, નત્થિ યિટ્ઠં, નત્થિ હુતં, નત્થિ સુકતદુક્કટાનં 6 કમ્માનં ફલં વિપાકો, નત્થિ અયં લોકો, નત્થિ પરો લોકો, નત્થિ માતા, નત્થિ પિતા, નત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, નત્થિ લોકે સમણબ્રાહ્મણા સમ્મગ્ગતા 7 સમ્માપટિપન્ના, યે ઇમઞ્ચ લોકં પરઞ્ચ લોકં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેન્તી’તિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસદિટ્ઠિ હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisadiṭṭhi hoti? Idha, bhikkhave, asappuriso evaṃdiṭṭhi 8 hoti – ‘natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭhaṃ, natthi hutaṃ, natthi sukatadukkaṭānaṃ 9 kammānaṃ phalaṃ vipāko, natthi ayaṃ loko, natthi paro loko, natthi mātā, natthi pitā, natthi sattā opapātikā, natthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā 10 sammāpaṭipannā, ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisadiṭṭhi hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસદાનં દેતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસક્કચ્ચં દાનં દેતિ, અસહત્થા દાનં દેતિ, અચિત્તીકત્વા દાનં દેતિ, અપવિટ્ઠં દાનં દેતિ અનાગમનદિટ્ઠિકો દાનં દેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો અસપ્પુરિસદાનં દેતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, asappuriso asappurisadānaṃ deti? Idha, bhikkhave, asappuriso asakkaccaṃ dānaṃ deti, asahatthā dānaṃ deti, acittīkatvā dānaṃ deti, apaviṭṭhaṃ dānaṃ deti anāgamanadiṭṭhiko dānaṃ deti. Evaṃ kho, bhikkhave, asappuriso asappurisadānaṃ deti.
‘‘સો, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસો એવં અસ્સદ્ધમ્મસમન્નાગતો, એવં અસપ્પુરિસભત્તિ, એવં અસપ્પુરિસચિન્તી, એવં અસપ્પુરિસમન્તી, એવં અસપ્પુરિસવાચો, એવં અસપ્પુરિસકમ્મન્તો, એવં અસપ્પુરિસદિટ્ઠિ; એવં અસપ્પુરિસદાનં દત્વા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા યા અસપ્પુરિસાનં ગતિ તત્થ ઉપપજ્જતિ. કા ચ, ભિક્ખવે, અસપ્પુરિસાનં ગતિ? નિરયો વા તિરચ્છાનયોનિ વા.
‘‘So, bhikkhave, asappuriso evaṃ assaddhammasamannāgato, evaṃ asappurisabhatti, evaṃ asappurisacintī, evaṃ asappurisamantī, evaṃ asappurisavāco, evaṃ asappurisakammanto, evaṃ asappurisadiṭṭhi; evaṃ asappurisadānaṃ datvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā yā asappurisānaṃ gati tattha upapajjati. Kā ca, bhikkhave, asappurisānaṃ gati? Nirayo vā tiracchānayoni vā.
૯૨. ‘‘જાનેય્ય નુ ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસં – ‘સપ્પુરિસો અયં ભવ’’’ન્તિ? ‘‘એવં , ભન્તે’’. ‘‘સાધુ, ભિક્ખવે; ઠાનમેતં, ભિક્ખવે, વિજ્જતિ યં સપ્પુરિસો સપ્પુરિસં જાનેય્ય – ‘સપ્પુરિસો અયં ભવ’ન્તિ. જાનેય્ય પન, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો અસપ્પુરિસં – ‘અસપ્પુરિસો અયં ભવ’’’ન્તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘સાધુ, ભિક્ખવે; એતમ્પિ ખો, ભિક્ખવે, ઠાનં વિજ્જતિ યં સપ્પુરિસો અસપ્પુરિસં જાનેય્ય – ‘અસપ્પુરિસો અયં ભવ’ન્તિ. સપ્પુરિસો, ભિક્ખવે, સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ, સપ્પુરિસભત્તિ હોતિ, સપ્પુરિસચિન્તી હોતિ, સપ્પુરિસમન્તી હોતિ, સપ્પુરિસવાચો હોતિ, સપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ, સપ્પુરિસદિટ્ઠિ હોતિ; સપ્પુરિસદાનં દેતિ’’.
92. ‘‘Jāneyya nu kho, bhikkhave, sappuriso sappurisaṃ – ‘sappuriso ayaṃ bhava’’’nti? ‘‘Evaṃ , bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave; ṭhānametaṃ, bhikkhave, vijjati yaṃ sappuriso sappurisaṃ jāneyya – ‘sappuriso ayaṃ bhava’nti. Jāneyya pana, bhikkhave, sappuriso asappurisaṃ – ‘asappuriso ayaṃ bhava’’’nti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Sādhu, bhikkhave; etampi kho, bhikkhave, ṭhānaṃ vijjati yaṃ sappuriso asappurisaṃ jāneyya – ‘asappuriso ayaṃ bhava’nti. Sappuriso, bhikkhave, saddhammasamannāgato hoti, sappurisabhatti hoti, sappurisacintī hoti, sappurisamantī hoti, sappurisavāco hoti, sappurisakammanto hoti, sappurisadiṭṭhi hoti; sappurisadānaṃ deti’’.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સદ્ધો હોતિ, હિરિમા હોતિ, ઓત્તપ્પી હોતિ, બહુસ્સુતો હોતિ, આરદ્ધવીરિયો હોતિ, ઉપટ્ઠિતસ્સતિ હોતિ, પઞ્ઞવા હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સદ્ધમ્મસમન્નાગતો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso saddhammasamannāgato hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso saddho hoti, hirimā hoti, ottappī hoti, bahussuto hoti, āraddhavīriyo hoti, upaṭṭhitassati hoti, paññavā hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso saddhammasamannāgato hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસભત્તિ હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસસ્સ યે તે સમણબ્રાહ્મણા સદ્ધા હિરિમન્તો ઓત્તપ્પિનો બહુસ્સુતા આરદ્ધવીરિયા ઉપટ્ઠિતસ્સતિનો પઞ્ઞવન્તો ત્યાસ્સ મિત્તા હોન્તિ, તે સહાયા. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસભત્તિ હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisabhatti hoti? Idha, bhikkhave, sappurisassa ye te samaṇabrāhmaṇā saddhā hirimanto ottappino bahussutā āraddhavīriyā upaṭṭhitassatino paññavanto tyāssa mittā honti, te sahāyā. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisabhatti hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસચિન્તી હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો નેવત્તબ્યાબાધાય ચેતેતિ, ન પરબ્યાબાધાય ચેતેતિ, ન ઉભયબ્યાબાધાય ચેતેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસચિન્તી હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisacintī hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso nevattabyābādhāya ceteti, na parabyābādhāya ceteti, na ubhayabyābādhāya ceteti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisacintī hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસમન્તી હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો નેવત્તબ્યાબાધાય મન્તેતિ, ન પરબ્યાબાધાય મન્તેતિ, ન ઉભયબ્યાબાધાય મન્તેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસમન્તી હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisamantī hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso nevattabyābādhāya manteti, na parabyābādhāya manteti, na ubhayabyābādhāya manteti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisamantī hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસવાચો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો મુસાવાદા પટિવિરતો હોતિ, પિસુણાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ, ફરુસાય વાચાય પટિવિરતો હોતિ, સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસવાચો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisavāco hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso musāvādā paṭivirato hoti, pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti, pharusāya vācāya paṭivirato hoti, samphappalāpā paṭivirato hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisavāco hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ, અદિન્નાદાના પટિવિરતો હોતિ, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસકમ્મન્તો હોતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisakammanto hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso pāṇātipātā paṭivirato hoti, adinnādānā paṭivirato hoti, kāmesumicchācārā paṭivirato hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisakammanto hoti.
‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસદિટ્ઠિ હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો એવંદિટ્ઠિ હોતિ – ‘અત્થિ દિન્નં, અત્થિ યિટ્ઠં, અત્થિ હુતં, અત્થિ સુકતદુક્કટાનં કમ્માનં ફલં વિપાકો, અત્થિ અયં લોકો , અત્થિ પરો લોકો, અત્થિ માતા, અત્થિ પિતા, અત્થિ સત્તા ઓપપાતિકા, અત્થિ લોકે સમણબ્રાહ્મણા સમ્મગ્ગતા સમ્માપટિપન્ના યે ઇમઞ્ચ લોકં પરઞ્ચ લોકં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેન્તી’તિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસદિટ્ઠિ હોતિ.
‘‘Kathañca , bhikkhave, sappuriso sappurisadiṭṭhi hoti? Idha, bhikkhave, sappuriso evaṃdiṭṭhi hoti – ‘atthi dinnaṃ, atthi yiṭṭhaṃ, atthi hutaṃ, atthi sukatadukkaṭānaṃ kammānaṃ phalaṃ vipāko, atthi ayaṃ loko , atthi paro loko, atthi mātā, atthi pitā, atthi sattā opapātikā, atthi loke samaṇabrāhmaṇā sammaggatā sammāpaṭipannā ye imañca lokaṃ parañca lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedentī’ti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisadiṭṭhi hoti.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસદાનં દેતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સક્કચ્ચં દાનં દેતિ, સહત્થા દાનં દેતિ, ચિત્તીકત્વા દાનં દેતિ, અનપવિટ્ઠં દાનં દેતિ, આગમનદિટ્ઠિકો દાનં દેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો સપ્પુરિસદાનં દેતિ.
‘‘Kathañca, bhikkhave, sappuriso sappurisadānaṃ deti? Idha, bhikkhave, sappuriso sakkaccaṃ dānaṃ deti, sahatthā dānaṃ deti, cittīkatvā dānaṃ deti, anapaviṭṭhaṃ dānaṃ deti, āgamanadiṭṭhiko dānaṃ deti. Evaṃ kho, bhikkhave, sappuriso sappurisadānaṃ deti.
‘‘સો, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસો એવં સદ્ધમ્મસમન્નાગતો, એવં સપ્પુરિસભત્તિ, એવં સપ્પુરિસચિન્તી, એવં સપ્પુરિસમન્તી, એવં સપ્પુરિસવાચો, એવં સપ્પુરિસકમ્મન્તો, એવં સપ્પુરિસદિટ્ઠિ; એવં સપ્પુરિસદાનં દત્વા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા યા સપ્પુરિસાનં ગતિ તત્થ ઉપપજ્જતિ. કા ચ, ભિક્ખવે, સપ્પુરિસાનં ગતિ? દેવમહત્તતા વા મનુસ્સમહત્તતા વા’’તિ.
‘‘So, bhikkhave, sappuriso evaṃ saddhammasamannāgato, evaṃ sappurisabhatti, evaṃ sappurisacintī, evaṃ sappurisamantī, evaṃ sappurisavāco, evaṃ sappurisakammanto, evaṃ sappurisadiṭṭhi; evaṃ sappurisadānaṃ datvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā yā sappurisānaṃ gati tattha upapajjati. Kā ca, bhikkhave, sappurisānaṃ gati? Devamahattatā vā manussamahattatā vā’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.
Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.
ચૂળપુણ્ણમસુત્તં નિટ્ઠિતં દસમં.
Cūḷapuṇṇamasuttaṃ niṭṭhitaṃ dasamaṃ.
દેવદહવગ્ગો નિટ્ઠિતો પઠમો.
Devadahavaggo niṭṭhito paṭhamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
દેવદહં પઞ્ચત્તયં, કિન્તિ-સામ-સુનક્ખત્તં;
Devadahaṃ pañcattayaṃ, kinti-sāma-sunakkhattaṃ;
સપ્પાય-ગણ-ગોપક-મહાપુણ્ણચૂળપુણ્ણઞ્ચાતિ.
Sappāya-gaṇa-gopaka-mahāpuṇṇacūḷapuṇṇañcāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ચૂળપુણ્ણમસુત્તવણ્ણના • 10. Cūḷapuṇṇamasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ચૂળપુણ્ણમસુત્તવણ્ણના • 10. Cūḷapuṇṇamasuttavaṇṇanā