Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૧૦. ચૂળસારોપમસુત્તવણ્ણના
10. Cūḷasāropamasuttavaṇṇanā
૩૧૨. પિઙ્ગલધાતુકોતિ પિઙ્ગલસભાવો પિઙ્ગલચ્છવિકો, પિઙ્ગલક્ખોતિ વા અત્થો. પબ્બજિતસમૂહસઙ્ખાતો સઙ્ઘો, ન સીલાદિગુણેહિ સઙ્ગહિતબ્બભાવેન. સઙ્ઘો એતેસં અત્થિ પરિવારભૂતોતિ સઙ્ઘિનો. સ્વેવાતિ સો એવ પબ્બજિતસમૂહસઙ્ખાતો. આચારસિક્ખાપનવસેનાતિ અત્તના પરિકપ્પિતઅચેલવતાદિઆચારસિક્ખાપનવસેન. પઞ્ઞાતાતિ યથાસકં સમાદિન્નવતવસેન ચેવ વિઞ્ઞાતલદ્ધિવસેન ચ પઞ્ઞાતા. લદ્ધિકરાતિ તસ્સા મિચ્છાદિટ્ઠિયા ઉપ્પાદકા. બહુજનસ્સાતિ પુથુજનસ્સ. તસ્સ પન આગમસમ્પદાપિ નામ નત્થિ, કુતો અધિગમોતિ એકંસતો અન્ધપુથુજ્જનો એવાતિ આહ ‘‘અસ્સુતવતો અન્ધબાલપુથુજ્જનસ્સા’’તિ. ન હિ વિઞ્ઞૂ અપ્પસાદનીયે પસીદન્તિ. મઙ્ગલેસુ કાતબ્બદાસકિચ્ચકરો દાસો મઙ્ગલદાસો.
312.Piṅgaladhātukoti piṅgalasabhāvo piṅgalacchaviko, piṅgalakkhoti vā attho. Pabbajitasamūhasaṅkhāto saṅgho, na sīlādiguṇehi saṅgahitabbabhāvena. Saṅgho etesaṃ atthi parivārabhūtoti saṅghino. Svevāti so eva pabbajitasamūhasaṅkhāto. Ācārasikkhāpanavasenāti attanā parikappitaacelavatādiācārasikkhāpanavasena. Paññātāti yathāsakaṃ samādinnavatavasena ceva viññātaladdhivasena ca paññātā. Laddhikarāti tassā micchādiṭṭhiyā uppādakā. Bahujanassāti puthujanassa. Tassa pana āgamasampadāpi nāma natthi, kuto adhigamoti ekaṃsato andhaputhujjano evāti āha ‘‘assutavato andhabālaputhujjanassā’’ti. Na hi viññū appasādanīye pasīdanti. Maṅgalesu kātabbadāsakiccakaro dāso maṅgaladāso.
તન્તાવુતાનન્તિ તન્તે પસારેત્વા વીતાનં. ગણ્ઠનકિલેસોતિ સંસારે બન્ધનકિલેસો. એવં વાદિતાયાતિ એવં પટિઞ્ઞતાય, એવં દિટ્ઠિતાય વા. નિય્યાનિકાતિ નિય્યાનગતિસપ્પાટિહીરકા અનુપારમ્ભભૂતત્તાતિ અધિપ્પાયો. નો ચે નિય્યાનિકાતિ આનેત્વા યોજના. તેસં સબ્બઞ્ઞુપટિઞ્ઞાય અભૂતત્તા તસ્સા અભૂતભાવકથનેન તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ન કાચિ અત્થસિદ્ધીતિ આહ ‘‘નેસં અનિય્યાનિકભાવકથનેન અત્થાભાવતો’’તિ.
Tantāvutānanti tante pasāretvā vītānaṃ. Gaṇṭhanakilesoti saṃsāre bandhanakileso. Evaṃ vāditāyāti evaṃ paṭiññatāya, evaṃ diṭṭhitāya vā. Niyyānikāti niyyānagatisappāṭihīrakā anupārambhabhūtattāti adhippāyo. No ce niyyānikāti ānetvā yojanā. Tesaṃ sabbaññupaṭiññāya abhūtattā tassā abhūtabhāvakathanena tassa brāhmaṇassa na kāci atthasiddhīti āha ‘‘nesaṃ aniyyānikabhāvakathanena atthābhāvato’’ti.
૩૧૮. નિહીનલોકામિસે લીનો અજ્ઝાસયો એતસ્સ, ન પન નિબ્બાનેતિ. લીનજ્ઝાસયો. સાસનં સિથિલં કત્વા ગણ્હાતિ સિક્ખાય ન તિબ્બગારવત્તા.
318. Nihīnalokāmise līno ajjhāsayo etassa, na pana nibbāneti. Līnajjhāsayo. Sāsanaṃ sithilaṃ katvā gaṇhāti sikkhāya na tibbagāravattā.
૩૨૩. હેટ્ઠાતિ અનન્તરાતીતસુત્તે મહાસારોપમે. પઠમજ્ઝાનાદિધમ્મા વિપસ્સનાપાદકાતિ વિપસ્સનાય પદટ્ઠાનભૂતા. ઇધાતિ ઇમસ્મિં ચૂળસારોપમે આગતા. નિરોધપાદકાતિ અનાગામિનો, અરહન્તો વા નિરોધસમાપત્તિં સમાપજ્જિતું સમત્થા. તસ્માતિ નિરોધપાદકત્તા. પઠમજ્ઝાનાદિધમ્મા ઞાણદસ્સનતો ઉત્તરિતરાતિ વેદિતબ્બા.
323.Heṭṭhāti anantarātītasutte mahāsāropame. Paṭhamajjhānādidhammā vipassanāpādakāti vipassanāya padaṭṭhānabhūtā. Idhāti imasmiṃ cūḷasāropame āgatā. Nirodhapādakāti anāgāmino, arahanto vā nirodhasamāpattiṃ samāpajjituṃ samatthā. Tasmāti nirodhapādakattā. Paṭhamajjhānādidhammā ñāṇadassanato uttaritarāti veditabbā.
ચૂળસારોપમસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.
Cūḷasāropamasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
નિટ્ઠિતા ચ ઓપમ્મવગ્ગવણ્ણના.
Niṭṭhitā ca opammavaggavaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૧૦. ચૂળસારોપમસુત્તં • 10. Cūḷasāropamasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ચૂળસારોપમસુત્તવણ્ણના • 10. Cūḷasāropamasuttavaṇṇanā