Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi |
૮. ચૂળસેટ્ઠિપેતવત્થુ
8. Cūḷaseṭṭhipetavatthu
૨૪૬.
246.
‘‘નગ્ગો કિસો પબ્બજિતોસિ ભન્તે, રત્તિં કુહિં ગચ્છસિ કિસ્સ હેતુ;
‘‘Naggo kiso pabbajitosi bhante, rattiṃ kuhiṃ gacchasi kissa hetu;
આચિક્ખ મે તં અપિ સક્કુણેમુ, સબ્બેન વિત્તં પટિપાદયે તુવ’’ન્તિ.
Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, sabbena vittaṃ paṭipādaye tuva’’nti.
૨૪૭.
247.
‘‘બારાણસી નગરં દૂરઘુટ્ઠં, તત્થાહં ગહપતિ અડ્ઢકો અહુ દીનો;
‘‘Bārāṇasī nagaraṃ dūraghuṭṭhaṃ, tatthāhaṃ gahapati aḍḍhako ahu dīno;
અદાતા ગેધિતમનો આમિસસ્મિં, દુસ્સીલ્યેન યમવિસયમ્હિ પત્તો.
Adātā gedhitamano āmisasmiṃ, dussīlyena yamavisayamhi patto.
૨૪૮.
248.
‘‘સો સૂચિકાય કિલમિતો તેહિ,
‘‘So sūcikāya kilamito tehi,
તેનેવ ઞાતીસુ યામિ આમિસકિઞ્ચિક્ખહેતુ;
Teneva ñātīsu yāmi āmisakiñcikkhahetu;
અદાનસીલા ન ચ સદ્દહન્તિ,
Adānasīlā na ca saddahanti,
દાનફલં હોતિ પરમ્હિ લોકે.
Dānaphalaṃ hoti paramhi loke.
૨૪૯.
249.
‘‘ધીતા ચ મય્હં લપતે અભિક્ખણં, ‘દસ્સામિ દાનં પિતૂનં પિતામહાનં’;
‘‘Dhītā ca mayhaṃ lapate abhikkhaṇaṃ, ‘dassāmi dānaṃ pitūnaṃ pitāmahānaṃ’;
તમુપક્ખટં પરિવિસયન્તિ બ્રાહ્મણા 1, ‘યામિ અહં અન્ધકવિન્દં ભોત્તુ’’’ન્તિ.
Tamupakkhaṭaṃ parivisayanti brāhmaṇā 2, ‘yāmi ahaṃ andhakavindaṃ bhottu’’’nti.
૨૫૦.
250.
તમવોચ રાજા ‘‘અનુભવિયાન તમ્પિ,
Tamavoca rājā ‘‘anubhaviyāna tampi,
એય્યાસિ ખિપ્પં અહમપિ કસ્સં પૂજં;
Eyyāsi khippaṃ ahamapi kassaṃ pūjaṃ;
આચિક્ખ મે તં યદિ અત્થિ હેતુ,
Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu,
સદ્ધાયિતં હેતુવચો સુણોમા’’તિ.
Saddhāyitaṃ hetuvaco suṇomā’’ti.
૨૫૧.
251.
‘તથા’તિ વત્વા અગમાસિ તત્થ, ભુઞ્જિંસુ ભત્તં ન ચ દક્ખિણારહા;
‘Tathā’ti vatvā agamāsi tattha, bhuñjiṃsu bhattaṃ na ca dakkhiṇārahā;
પચ્ચાગમિ રાજગહં પુનાપરં, પાતુરહોસિ પુરતો જનાધિપસ્સ.
Paccāgami rājagahaṃ punāparaṃ, pāturahosi purato janādhipassa.
૨૫૨.
252.
દિસ્વાન પેતં પુનદેવ આગતં, રાજા અવોચ ‘‘અહમપિ કિં દદામિ;
Disvāna petaṃ punadeva āgataṃ, rājā avoca ‘‘ahamapi kiṃ dadāmi;
આચિક્ખ મે તં યદિ અત્થિ હેતુ, યેન તુવં ચિરતરં પીણિતો સિયા’’તિ.
Ācikkha me taṃ yadi atthi hetu, yena tuvaṃ cirataraṃ pīṇito siyā’’ti.
૨૫૩.
253.
‘‘બુદ્ધઞ્ચ સઙ્ઘં પરિવિસિયાન રાજ, અન્નેન પાનેન ચ ચીવરેન;
‘‘Buddhañca saṅghaṃ parivisiyāna rāja, annena pānena ca cīvarena;
તં દક્ખિણં આદિસ મે હિતાય, એવં અહં ચિરતરં પીણિતો સિયા’’તિ.
Taṃ dakkhiṇaṃ ādisa me hitāya, evaṃ ahaṃ cirataraṃ pīṇito siyā’’ti.
૨૫૪.
254.
આરોચેસિ પકતં 7 તથાગતસ્સ, તસ્સ ચ પેતસ્સ દક્ખિણં આદિસિત્થ.
Ārocesi pakataṃ 8 tathāgatassa, tassa ca petassa dakkhiṇaṃ ādisittha.
૨૫૫.
255.
સો પૂજિતો અતિવિય સોભમાનો, પાતુરહોસિ પુરતો જનાધિપસ્સ;
So pūjito ativiya sobhamāno, pāturahosi purato janādhipassa;
‘‘યક્ખોહમસ્મિ પરમિદ્ધિપત્તો, ન મય્હમત્થિ સમા સદિસા 9 માનુસા.
‘‘Yakkhohamasmi paramiddhipatto, na mayhamatthi samā sadisā 10 mānusā.
૨૫૬.
256.
‘‘પસ્સાનુભાવં અપરિમિતં મમયિદં, તયાનુદિટ્ઠં અતુલં દત્વા સઙ્ઘે;
‘‘Passānubhāvaṃ aparimitaṃ mamayidaṃ, tayānudiṭṭhaṃ atulaṃ datvā saṅghe;
સન્તપ્પિતો સતતં સદા બહૂહિ, યામિ અહં સુખિતો મનુસ્સદેવા’’તિ.
Santappito satataṃ sadā bahūhi, yāmi ahaṃ sukhito manussadevā’’ti.
ચૂળસેટ્ઠિપેતવત્થુ અટ્ઠમં નિટ્ઠિતં.
Cūḷaseṭṭhipetavatthu aṭṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.
ભાણવારં પઠમં નિટ્ઠિતં.
Bhāṇavāraṃ paṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૮. ચૂળસેટ્ઠિપેતવત્થુવણ્ણના • 8. Cūḷaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā