Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya |
૨. સીહનાદવગ્ગો
2. Sīhanādavaggo
૧. ચૂળસીહનાદસુત્તં
1. Cūḷasīhanādasuttaṃ
૧૩૯. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –
139. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –
૧૪૦. ‘‘ઠાનં ખો પનેતં, ભિક્ખવે, વિજ્જતિ યં અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં વદેય્યું – ‘કો પનાયસ્મન્તાનં અસ્સાસો, કિં બલં, યેન તુમ્હે આયસ્મન્તો એવં વદેથ – ઇધેવ સમણો, ઇધ દુતિયો સમણો, ઇધ તતિયો સમણો, ઇધ ચતુત્થો સમણો; સુઞ્ઞા પરપ્પવાદા સમણેભિ અઞ્ઞેહી’તિ? એવંવાદિનો, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવમસ્સુ વચનીયા – ‘અત્થિ ખો નો, આવુસો, તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન ચત્તારો ધમ્મા અક્ખાતા યે મયં અત્તનિ સમ્પસ્સમાના એવં વદેમ – ઇધેવ સમણો, ઇધ દુતિયો સમણો, ઇધ તતિયો સમણો, ઇધ ચતુત્થો સમણો; સુઞ્ઞા પરપ્પવાદા સમણેભિ અઞ્ઞેહીતિ. કતમે ચત્તારો? અત્થિ ખો નો, આવુસો, સત્થરિ પસાદો, અત્થિ ધમ્મે પસાદો, અત્થિ સીલેસુ પરિપૂરકારિતા; સહધમ્મિકા ખો પન પિયા મનાપા – ગહટ્ઠા ચેવ પબ્બજિતા ચ. ઇમે ખો નો, આવુસો, તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન ચત્તારો ધમ્મા અક્ખાતા યે મયં અત્તનિ સમ્પસ્સમાના એવં વદેમ – ઇધેવ સમણો, ઇધ દુતિયો સમણો, ઇધ તતિયો સમણો, ઇધ ચતુત્થો સમણો; સુઞ્ઞા પરપ્પવાદા સમણેભિ અઞ્ઞેહી’તિ.
140. ‘‘Ṭhānaṃ kho panetaṃ, bhikkhave, vijjati yaṃ aññatitthiyā paribbājakā evaṃ vadeyyuṃ – ‘ko panāyasmantānaṃ assāso, kiṃ balaṃ, yena tumhe āyasmanto evaṃ vadetha – idheva samaṇo, idha dutiyo samaṇo, idha tatiyo samaṇo, idha catuttho samaṇo; suññā parappavādā samaṇebhi aññehī’ti? Evaṃvādino, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evamassu vacanīyā – ‘atthi kho no, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena cattāro dhammā akkhātā ye mayaṃ attani sampassamānā evaṃ vadema – idheva samaṇo, idha dutiyo samaṇo, idha tatiyo samaṇo, idha catuttho samaṇo; suññā parappavādā samaṇebhi aññehīti. Katame cattāro? Atthi kho no, āvuso, satthari pasādo, atthi dhamme pasādo, atthi sīlesu paripūrakāritā; sahadhammikā kho pana piyā manāpā – gahaṭṭhā ceva pabbajitā ca. Ime kho no, āvuso, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena cattāro dhammā akkhātā ye mayaṃ attani sampassamānā evaṃ vadema – idheva samaṇo, idha dutiyo samaṇo, idha tatiyo samaṇo, idha catuttho samaṇo; suññā parappavādā samaṇebhi aññehī’ti.
૧૪૧. ‘‘ઠાનં ખો પનેતં, ભિક્ખવે, વિજ્જતિ યં અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં વદેય્યું – ‘અમ્હાકમ્પિ ખો, આવુસો, અત્થિ સત્થરિ પસાદો યો અમ્હાકં સત્થા, અમ્હાકમ્પિ અત્થિ ધમ્મે પસાદો યો અમ્હાકં ધમ્મો, મયમ્પિ સીલેસુ પરિપૂરકારિનો યાનિ અમ્હાકં સીલાનિ, અમ્હાકમ્પિ સહધમ્મિકા પિયા મનાપા – ગહટ્ઠા ચેવ પબ્બજિતા ચ. ઇધ નો, આવુસો, કો વિસેસો કો અધિપ્પયાસો 5 કિં નાનાકરણં યદિદં તુમ્હાકઞ્ચેવ અમ્હાકઞ્ચા’તિ?
141. ‘‘Ṭhānaṃ kho panetaṃ, bhikkhave, vijjati yaṃ aññatitthiyā paribbājakā evaṃ vadeyyuṃ – ‘amhākampi kho, āvuso, atthi satthari pasādo yo amhākaṃ satthā, amhākampi atthi dhamme pasādo yo amhākaṃ dhammo, mayampi sīlesu paripūrakārino yāni amhākaṃ sīlāni, amhākampi sahadhammikā piyā manāpā – gahaṭṭhā ceva pabbajitā ca. Idha no, āvuso, ko viseso ko adhippayāso 6 kiṃ nānākaraṇaṃ yadidaṃ tumhākañceva amhākañcā’ti?
‘‘એવંવાદિનો, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવમસ્સુ વચનીયા – ‘કિં પનાવુસો, એકા નિટ્ઠા, ઉદાહુ પુથુ નિટ્ઠા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘એકાવુસો, નિટ્ઠા, ન પુથુ નિટ્ઠા’તિ.
‘‘Evaṃvādino, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evamassu vacanīyā – ‘kiṃ panāvuso, ekā niṭṭhā, udāhu puthu niṭṭhā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘ekāvuso, niṭṭhā, na puthu niṭṭhā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા સરાગસ્સ ઉદાહુ વીતરાગસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘વીતરાગસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા સરાગસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā sarāgassa udāhu vītarāgassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘vītarāgassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā sarāgassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા સદોસસ્સ ઉદાહુ વીતદોસસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘વીતદોસસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા સદોસસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā sadosassa udāhu vītadosassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘vītadosassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā sadosassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા સમોહસ્સ ઉદાહુ વીતમોહસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘વીતમોહસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા સમોહસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā samohassa udāhu vītamohassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘vītamohassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā samohassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા સતણ્હસ્સ ઉદાહુ વીતતણ્હસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘વીતતણ્હસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા સતણ્હસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā sataṇhassa udāhu vītataṇhassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘vītataṇhassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā sataṇhassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા સઉપાદાનસ્સ ઉદાહુ અનુપાદાનસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે , અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘અનુપાદાનસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા સઉપાદાનસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā saupādānassa udāhu anupādānassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave , aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘anupādānassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā saupādānassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા વિદ્દસુનો ઉદાહુ અવિદ્દસુનો’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘વિદ્દસુનો, આવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા અવિદ્દસુનો’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā viddasuno udāhu aviddasuno’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘viddasuno, āvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā aviddasuno’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા અનુરુદ્ધપ્પટિવિરુદ્ધસ્સ ઉદાહુ અનનુરુદ્ધઅપ્પટિવિરુદ્ધસ્સા’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘અનનુરુદ્ધઅપ્પટિવિરુદ્ધસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા, ન સા નિટ્ઠા અનુરુદ્ધપ્પટિવિરુદ્ધસ્સા’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā anuruddhappaṭiviruddhassa udāhu ananuruddhaappaṭiviruddhassā’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘ananuruddhaappaṭiviruddhassāvuso, sā niṭṭhā, na sā niṭṭhā anuruddhappaṭiviruddhassā’ti.
‘‘‘સા પનાવુસો, નિટ્ઠા પપઞ્ચારામસ્સ પપઞ્ચરતિનો ઉદાહુ નિપ્પપઞ્ચારામસ્સ નિપ્પપઞ્ચરતિનો’તિ? સમ્મા બ્યાકરમાના, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતિત્થિયા પરિબ્બાજકા એવં બ્યાકરેય્યું – ‘નિપ્પપઞ્ચારામસ્સાવુસો, સા નિટ્ઠા નિપ્પપઞ્ચરતિનો, ન સા નિટ્ઠા પપઞ્ચારામસ્સ પપઞ્ચરતિનો’તિ.
‘‘‘Sā panāvuso, niṭṭhā papañcārāmassa papañcaratino udāhu nippapañcārāmassa nippapañcaratino’ti? Sammā byākaramānā, bhikkhave, aññatitthiyā paribbājakā evaṃ byākareyyuṃ – ‘nippapañcārāmassāvuso, sā niṭṭhā nippapañcaratino, na sā niṭṭhā papañcārāmassa papañcaratino’ti.
૧૪૨. ‘‘દ્વેમા, ભિક્ખવે, દિટ્ઠિયો – ભવદિટ્ઠિ ચ વિભવદિટ્ઠિ ચ. યે હિ કેચિ, ભિક્ખવે, સમણા વા બ્રાહ્મણા વા ભવદિટ્ઠિં અલ્લીના ભવદિટ્ઠિં ઉપગતા ભવદિટ્ઠિં અજ્ઝોસિતા, વિભવદિટ્ઠિયા તે પટિવિરુદ્ધા. યે હિ કેચિ, ભિક્ખવે, સમણા વા બ્રાહ્મણા વા વિભવદિટ્ઠિં અલ્લીના વિભવદિટ્ઠિં ઉપગતા વિભવદિટ્ઠિં અજ્ઝોસિતા, ભવદિટ્ઠિયા તે પટિવિરુદ્ધા. યે હિ કેચિ, ભિક્ખવે, સમણા વા બ્રાહ્મણા વા ઇમાસં દ્વિન્નં દિટ્ઠીનં સમુદયઞ્ચ અત્થઙ્ગમઞ્ચ અસ્સાદઞ્ચ આદીનવઞ્ચ નિસ્સરણઞ્ચ યથાભૂતં નપ્પજાનન્તિ, ‘તે સરાગા તે સદોસા તે સમોહા તે સતણ્હા તે સઉપાદાના તે અવિદ્દસુનો તે અનુરુદ્ધપ્પટિવિરુદ્ધા તે પપઞ્ચારામા પપઞ્ચરતિનો; તે ન પરિમુચ્ચન્તિ જાતિયા જરાય મરણેન સોકેહિ પરિદેવેહિ દુક્ખેહિ દોમનસ્સેહિ ઉપાયાસેહિ; ન પરિમુચ્ચન્તિ દુક્ખસ્મા’તિ વદામિ. યે ચ ખો કેચિ, ભિક્ખવે, સમણા વા બ્રાહ્મણા વા ઇમાસં દ્વિન્નં દિટ્ઠીનં સમુદયઞ્ચ અત્થઙ્ગમઞ્ચ અસ્સાદઞ્ચ આદીનવઞ્ચ નિસ્સરણઞ્ચ યથાભૂતં પજાનન્તિ, ‘તે વીતરાગા તે વીતદોસા તે વીતમોહા તે વીતતણ્હા તે અનુપાદાના તે વિદ્દસુનો તે અનનુરુદ્ધઅપ્પટિવિરુદ્ધા તે નિપ્પપઞ્ચારામા નિપ્પપઞ્ચરતિનો; તે પરિમુચ્ચન્તિ જાતિયા જરાય મરણેન સોકેહિ પરિદેવેહિ દુક્ખેહિ દોમનસ્સેહિ ઉપાયાસેહિ; પરિમુચ્ચન્તિ દુક્ખસ્મા’તિ વદામિ.
142. ‘‘Dvemā, bhikkhave, diṭṭhiyo – bhavadiṭṭhi ca vibhavadiṭṭhi ca. Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā bhavadiṭṭhiṃ allīnā bhavadiṭṭhiṃ upagatā bhavadiṭṭhiṃ ajjhositā, vibhavadiṭṭhiyā te paṭiviruddhā. Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā vibhavadiṭṭhiṃ allīnā vibhavadiṭṭhiṃ upagatā vibhavadiṭṭhiṃ ajjhositā, bhavadiṭṭhiyā te paṭiviruddhā. Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā imāsaṃ dvinnaṃ diṭṭhīnaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca yathābhūtaṃ nappajānanti, ‘te sarāgā te sadosā te samohā te sataṇhā te saupādānā te aviddasuno te anuruddhappaṭiviruddhā te papañcārāmā papañcaratino; te na parimuccanti jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi; na parimuccanti dukkhasmā’ti vadāmi. Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā imāsaṃ dvinnaṃ diṭṭhīnaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca yathābhūtaṃ pajānanti, ‘te vītarāgā te vītadosā te vītamohā te vītataṇhā te anupādānā te viddasuno te ananuruddhaappaṭiviruddhā te nippapañcārāmā nippapañcaratino; te parimuccanti jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi; parimuccanti dukkhasmā’ti vadāmi.
૧૪૩. ‘‘ચત્તારિમાનિ , ભિક્ખવે, ઉપાદાનાનિ. કતમાનિ ચત્તારિ? કામુપાદાનં, દિટ્ઠુપાદાનં, સીલબ્બતુપાદાનં, અત્તવાદુપાદાનં. સન્તિ, ભિક્ખવે, એકે સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના. તે ન સમ્મા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? ઇમાનિ હિ તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા તીણિ ઠાનાનિ યથાભૂતં નપ્પજાનન્તિ. તસ્મા તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના; તે ન સમ્મા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ.
143. ‘‘Cattārimāni , bhikkhave, upādānāni. Katamāni cattāri? Kāmupādānaṃ, diṭṭhupādānaṃ, sīlabbatupādānaṃ, attavādupādānaṃ. Santi, bhikkhave, eke samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā. Te na sammā sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, na diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, na sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti. Taṃ kissa hetu? Imāni hi te bhonto samaṇabrāhmaṇā tīṇi ṭhānāni yathābhūtaṃ nappajānanti. Tasmā te bhonto samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā; te na sammā sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, na diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, na sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti.
‘‘સન્તિ, ભિક્ખવે, એકે સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના. તે ન સમ્મા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? ઇમાનિ હિ તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા દ્વે ઠાનાનિ યથાભૂતં નપ્પજાનન્તિ. તસ્મા તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના; તે ન સમ્મા 7 સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ.
‘‘Santi, bhikkhave, eke samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā. Te na sammā sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, na sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti. Taṃ kissa hetu? Imāni hi te bhonto samaṇabrāhmaṇā dve ṭhānāni yathābhūtaṃ nappajānanti. Tasmā te bhonto samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā; te na sammā 8 sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, na sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti.
‘‘સન્તિ, ભિક્ખવે, એકે સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના. તે ન સમ્મા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? ઇમઞ્હિ તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા એકં ઠાનં યથાભૂતં નપ્પજાનન્તિ. તસ્મા તે ભોન્તો સમણબ્રાહ્મણા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદા પટિજાનમાના; તે ન સમ્મા 9 સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ, ન અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેન્તિ.
‘‘Santi, bhikkhave, eke samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā. Te na sammā sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti. Taṃ kissa hetu? Imañhi te bhonto samaṇabrāhmaṇā ekaṃ ṭhānaṃ yathābhūtaṃ nappajānanti. Tasmā te bhonto samaṇabrāhmaṇā sabbupādānapariññāvādā paṭijānamānā; te na sammā 10 sabbupādānapariññaṃ paññapenti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapenti, diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapenti, sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapenti, na attavādupādānassa pariññaṃ paññapenti.
‘‘એવરૂપે ખો, ભિક્ખવે, ધમ્મવિનયે યો સત્થરિ પસાદો સો ન સમ્મગ્ગતો અક્ખાયતિ; યો ધમ્મે પસાદો સો ન સમ્મગ્ગતો અક્ખાયતિ; યા સીલેસુ પરિપૂરકારિતા સા ન સમ્મગ્ગતા અક્ખાયતિ; યા સહધમ્મિકેસુ પિયમનાપતા સા ન સમ્મગ્ગતા અક્ખાયતિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં દુરક્ખાતે ધમ્મવિનયે દુપ્પવેદિતે અનિય્યાનિકે અનુપસમસંવત્તનિકે અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.
‘‘Evarūpe kho, bhikkhave, dhammavinaye yo satthari pasādo so na sammaggato akkhāyati; yo dhamme pasādo so na sammaggato akkhāyati; yā sīlesu paripūrakāritā sā na sammaggatā akkhāyati; yā sahadhammikesu piyamanāpatā sā na sammaggatā akkhāyati. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite.
૧૪૪. ‘‘તથાગતો ચ ખો, ભિક્ખવે, અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞાવાદો પટિજાનમાનો સમ્મા સબ્બુપાદાનપરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેતિ – કામુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેતિ, દિટ્ઠુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેતિ, સીલબ્બતુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેતિ, અત્તવાદુપાદાનસ્સ પરિઞ્ઞં પઞ્ઞપેતિ. એવરૂપે ખો, ભિક્ખવે, ધમ્મવિનયે યો સત્થરિ પસાદો સો સમ્મગ્ગતો અક્ખાયતિ; યો ધમ્મે પસાદો સો સમ્મગ્ગતો અક્ખાયતિ; યા સીલેસુ પરિપૂરકારિતા સા સમ્મગ્ગતા અક્ખાયતિ; યા સહધમ્મિકેસુ પિયમનાપતા સા સમ્મગ્ગતા અક્ખાયતિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ભિક્ખવે, હોતિ યથા તં સ્વાક્ખાતે ધમ્મવિનયે સુપ્પવેદિતે નિય્યાનિકે ઉપસમસંવત્તનિકે સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.
144. ‘‘Tathāgato ca kho, bhikkhave, arahaṃ sammāsambuddho sabbupādānapariññāvādo paṭijānamāno sammā sabbupādānapariññaṃ paññapeti – kāmupādānassa pariññaṃ paññapeti, diṭṭhupādānassa pariññaṃ paññapeti, sīlabbatupādānassa pariññaṃ paññapeti, attavādupādānassa pariññaṃ paññapeti. Evarūpe kho, bhikkhave, dhammavinaye yo satthari pasādo so sammaggato akkhāyati; yo dhamme pasādo so sammaggato akkhāyati; yā sīlesu paripūrakāritā sā sammaggatā akkhāyati; yā sahadhammikesu piyamanāpatā sā sammaggatā akkhāyati. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, bhikkhave, hoti yathā taṃ svākkhāte dhammavinaye suppavedite niyyānike upasamasaṃvattanike sammāsambuddhappavedite.
૧૪૫. ‘‘ઇમે ચ, ભિક્ખવે, ચત્તારો ઉપાદાના. કિંનિદાના કિંસમુદયા કિંજાતિકા કિંપભવા? ઇમે ચત્તારો ઉપાદાના તણ્હાનિદાના તણ્હાસમુદયા તણ્હાજાતિકા તણ્હાપભવા. તણ્હા ચાયં, ભિક્ખવે, કિંનિદાના કિંસમુદયા કિંજાતિકા કિંપભવા? તણ્હા વેદનાનિદાના વેદનાસમુદયા વેદનાજાતિકા વેદનાપભવા. વેદના ચાયં, ભિક્ખવે, કિંનિદાના કિંસમુદયા કિંજાતિકા કિંપભવા? વેદના ફસ્સનિદાના ફસ્સસમુદયા ફસ્સજાતિકા ફસ્સપભવા. ફસ્સો ચાયં, ભિક્ખવે, કિંનિદાનો કિંસમુદયો કિંજાતિકો કિંપભવો? ફસ્સો સળાયતનનિદાનો સળાયતનસમુદયો સળાયતનજાતિકો સળાયતનપભવો. સળાયતનઞ્ચિદં, ભિક્ખવે, કિંનિદાનં કિંસમુદયં કિંજાતિકં કિંપભવં? સળાયતનં નામરૂપનિદાનં નામરૂપસમુદયં નામરૂપજાતિકં નામરૂપપભવં. નામરૂપઞ્ચિદં, ભિક્ખવે, કિંનિદાનં કિંસમુદયં કિંજાતિકં કિંપભવં? નામરૂપં વિઞ્ઞાણનિદાનં વિઞ્ઞાણસમુદયં વિઞ્ઞાણજાતિકં વિઞ્ઞાણપભવં. વિઞ્ઞાણઞ્ચિદં, ભિક્ખવે , કિંનિદાનં કિંસમુદયં કિંજાતિકં કિંપભવં? વિઞ્ઞાણં સઙ્ખારનિદાનં સઙ્ખારસમુદયં સઙ્ખારજાતિકં સઙ્ખારપભવં. સઙ્ખારા ચિમે, ભિક્ખવે, કિંનિદાના કિંસમુદયા કિંજાતિકા કિંપભવા? સઙ્ખારા અવિજ્જાનિદાના અવિજ્જાસમુદયા અવિજ્જાજાતિકા અવિજ્જાપભવા.
145. ‘‘Ime ca, bhikkhave, cattāro upādānā. Kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā? Ime cattāro upādānā taṇhānidānā taṇhāsamudayā taṇhājātikā taṇhāpabhavā. Taṇhā cāyaṃ, bhikkhave, kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā? Taṇhā vedanānidānā vedanāsamudayā vedanājātikā vedanāpabhavā. Vedanā cāyaṃ, bhikkhave, kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā? Vedanā phassanidānā phassasamudayā phassajātikā phassapabhavā. Phasso cāyaṃ, bhikkhave, kiṃnidāno kiṃsamudayo kiṃjātiko kiṃpabhavo? Phasso saḷāyatananidāno saḷāyatanasamudayo saḷāyatanajātiko saḷāyatanapabhavo. Saḷāyatanañcidaṃ, bhikkhave, kiṃnidānaṃ kiṃsamudayaṃ kiṃjātikaṃ kiṃpabhavaṃ? Saḷāyatanaṃ nāmarūpanidānaṃ nāmarūpasamudayaṃ nāmarūpajātikaṃ nāmarūpapabhavaṃ. Nāmarūpañcidaṃ, bhikkhave, kiṃnidānaṃ kiṃsamudayaṃ kiṃjātikaṃ kiṃpabhavaṃ? Nāmarūpaṃ viññāṇanidānaṃ viññāṇasamudayaṃ viññāṇajātikaṃ viññāṇapabhavaṃ. Viññāṇañcidaṃ, bhikkhave , kiṃnidānaṃ kiṃsamudayaṃ kiṃjātikaṃ kiṃpabhavaṃ? Viññāṇaṃ saṅkhāranidānaṃ saṅkhārasamudayaṃ saṅkhārajātikaṃ saṅkhārapabhavaṃ. Saṅkhārā cime, bhikkhave, kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā? Saṅkhārā avijjānidānā avijjāsamudayā avijjājātikā avijjāpabhavā.
‘‘યતો ચ ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અવિજ્જા પહીના હોતિ વિજ્જા ઉપ્પન્ના, સો અવિજ્જાવિરાગા વિજ્જુપ્પાદા નેવ કામુપાદાનં ઉપાદિયતિ, ન દિટ્ઠુપાદાનં ઉપાદિયતિ, ન સીલબ્બતુપાદાનં ઉપાદિયતિ, ન અત્તવાદુપાદાનં ઉપાદિયતિ. અનુપાદિયં ન પરિતસ્સતિ, અપરિતસ્સં પચ્ચત્તઞ્ઞેવ પરિનિબ્બાયતિ. ‘ખીણા જાતિ, વુસિતં બ્રહ્મચરિયં, કતં કરણીયં, નાપરં ઇત્થત્તાયા’તિ પજાનાતી’’તિ.
‘‘Yato ca kho, bhikkhave, bhikkhuno avijjā pahīnā hoti vijjā uppannā, so avijjāvirāgā vijjuppādā neva kāmupādānaṃ upādiyati, na diṭṭhupādānaṃ upādiyati, na sīlabbatupādānaṃ upādiyati, na attavādupādānaṃ upādiyati. Anupādiyaṃ na paritassati, aparitassaṃ paccattaññeva parinibbāyati. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ.
Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.
ચૂળસીહનાદસુત્તં નિટ્ઠિતં પઠમં.
Cūḷasīhanādasuttaṃ niṭṭhitaṃ paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ચૂળસીહનાદસુત્તવણ્ણના • 1. Cūḷasīhanādasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૧. ચૂળસીહનાદસુત્તવણ્ણના • 1. Cūḷasīhanādasuttavaṇṇanā