Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૦. ચૂળસુવજાતકં (૪)

    430. Cūḷasuvajātakaṃ (4)

    ૩૦.

    30.

    સન્તિ રુક્ખા હરિપત્તા 1, દુમા નેકફલા બહૂ;

    Santi rukkhā haripattā 2, dumā nekaphalā bahū;

    કસ્મા નુ સુક્ખે 3 કોળાપે, સુવસ્સ નિરતો મનો.

    Kasmā nu sukkhe 4 koḷāpe, suvassa nirato mano.

    ૩૧.

    31.

    ફલસ્સ ઉપભુઞ્જિમ્હા, નેકવસ્સગણે બહૂ;

    Phalassa upabhuñjimhā, nekavassagaṇe bahū;

    અફલમ્પિ વિદિત્વાન, સાવ મેત્તિ યથા પુરે.

    Aphalampi viditvāna, sāva metti yathā pure.

    ૩૨.

    32.

    સુખઞ્ચ રુક્ખં કોળાપં, ઓપત્તમફલં દુમં;

    Sukhañca rukkhaṃ koḷāpaṃ, opattamaphalaṃ dumaṃ;

    ઓહાય સકુણા યન્તિ, કિં દોસં પસ્સસે દિજ.

    Ohāya sakuṇā yanti, kiṃ dosaṃ passase dija.

    ૩૩.

    33.

    યે ફલત્થા સમ્ભજન્તિ, અફલોતિ જહન્તિ નં;

    Ye phalatthā sambhajanti, aphaloti jahanti naṃ;

    અત્તત્થપઞ્ઞા દુમ્મેધા, તે હોન્તિ પક્ખપાતિનો.

    Attatthapaññā dummedhā, te honti pakkhapātino.

    ૩૪.

    34.

    સાધુ સક્ખિ કતં હોતિ, મેત્તિ સંસતિ સન્થવો;

    Sādhu sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavo;

    સચેતં ધમ્મં રોચેસિ, પાસંસોસિ વિજાનતં.

    Sacetaṃ dhammaṃ rocesi, pāsaṃsosi vijānataṃ.

    ૩૫.

    35.

    સો તે સુવ વરં દમ્મિ, પત્તયાન વિહઙ્ગમ;

    So te suva varaṃ dammi, pattayāna vihaṅgama;

    વરં વરસ્સુ વક્કઙ્ગ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ varassu vakkaṅga, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૩૬.

    36.

    અપિ નામ નં પસ્સેય્યં 5, સપત્તં સફલં દુમં;

    Api nāma naṃ passeyyaṃ 6, sapattaṃ saphalaṃ dumaṃ;

    દલિદ્દોવ નિધિ લદ્ધા, નન્દેય્યાહં પુનપ્પુનં.

    Daliddova nidhi laddhā, nandeyyāhaṃ punappunaṃ.

    ૩૭.

    37.

    તતો અમતમાદાય, અભિસિઞ્ચિ મહીરુહં;

    Tato amatamādāya, abhisiñci mahīruhaṃ;

    તસ્સ સાખા વિરૂહિંસુ 7, સીતચ્છાયા મનોરમા.

    Tassa sākhā virūhiṃsu 8, sītacchāyā manoramā.

    ૩૮.

    38.

    એવં સક્ક સુખી હોહિ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    Evaṃ sakka sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ સુખિતો, દિસ્વાન સફલં દુમં.

    Yathāhamajja sukhito, disvāna saphalaṃ dumaṃ.

    ૩૯.

    39.

    સુવસ્સ ચ વરં દત્વા, કત્વાન સફલં દુમં;

    Suvassa ca varaṃ datvā, katvāna saphalaṃ dumaṃ;

    પક્કામિ સહ ભરિયાય, દેવાનં નન્દનં વનન્તિ.

    Pakkāmi saha bhariyāya, devānaṃ nandanaṃ vananti.

    ચૂળસુવજાતકં ચતુત્થં.

    Cūḷasuvajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. હરિતપત્તા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. haritapattā (sī. syā. pī.)
    3. સુક્ખ (ક॰)
    4. sukkha (ka.)
    5. અપિ નામ નં પુન પસ્સે (સી॰ સ્યા॰)
    6. api nāma naṃ puna passe (sī. syā.)
    7. વિરૂળ્હસ્સ (ક॰)
    8. virūḷhassa (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૦] ૪. ચૂળસુવજાતકવણ્ણના • [430] 4. Cūḷasuvajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact