Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૨. ચુન્દીસુત્તં

    2. Cundīsuttaṃ

    ૩૨. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અથ ખો ચુન્દી રાજકુમારી પઞ્ચહિ રથસતેહિ પઞ્ચહિ ચ કુમારિસતેહિ પરિવુતા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્ના ખો ચુન્દી રાજકુમારી ભગવન્તં એતદવોચ –

    32. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho cundī rājakumārī pañcahi rathasatehi pañcahi ca kumārisatehi parivutā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnā kho cundī rājakumārī bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘અમ્હાકં, ભન્તે, ભાતા ચુન્દો નામ રાજકુમારો, સો એવમાહ – ‘યદેવ સો હોતિ ઇત્થી વા પુરિસો વા બુદ્ધં સરણં ગતો, ધમ્મં સરણં ગતો, સઙ્ઘં સરણં ગતો, પાણાતિપાતા પટિવિરતો, અદિન્નાદાના પટિવિરતો, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો, મુસાવાદા પટિવિરતો, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો, સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિંયેવ ઉપપજ્જતિ, નો દુગ્ગતિ’ન્તિ. સાહં, ભન્તે, ભગવન્તં પુચ્છામિ – ‘કથંરૂપે ખો, ભન્તે, સત્થરિ પસન્નો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિંયેવ ઉપપજ્જતિ, નો દુગ્ગતિં? કથંરૂપે ધમ્મે પસન્નો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિંયેવ ઉપપજ્જતિ, નો દુગ્ગતિં? કથંરૂપે સઙ્ઘે પસન્નો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિંયેવ ઉપપજ્જતિ, નો દુગ્ગતિં? કથંરૂપેસુ સીલેસુ પરિપૂરકારી કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિંયેવ ઉપપજ્જતિ, નો દુગ્ગતિ’’’ન્તિ?

    ‘‘Amhākaṃ, bhante, bhātā cundo nāma rājakumāro, so evamāha – ‘yadeva so hoti itthī vā puriso vā buddhaṃ saraṇaṃ gato, dhammaṃ saraṇaṃ gato, saṅghaṃ saraṇaṃ gato, pāṇātipātā paṭivirato, adinnādānā paṭivirato, kāmesumicchācārā paṭivirato, musāvādā paṭivirato, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃyeva upapajjati, no duggati’nti. Sāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ pucchāmi – ‘kathaṃrūpe kho, bhante, satthari pasanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃyeva upapajjati, no duggatiṃ? Kathaṃrūpe dhamme pasanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃyeva upapajjati, no duggatiṃ? Kathaṃrūpe saṅghe pasanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃyeva upapajjati, no duggatiṃ? Kathaṃrūpesu sīlesu paripūrakārī kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃyeva upapajjati, no duggati’’’nti?

    ‘‘યાવતા, ચુન્દિ, સત્તા અપદા વા દ્વિપદા વા ચતુપ્પદા વા બહુપ્પદા વા 1 રૂપિનો વા અરૂપિનો વા સઞ્ઞિનો વા અસઞ્ઞિનો વા નેવસઞ્ઞિનાસઞ્ઞિનો વા, તથાગતો તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો. યે ખો, ચુન્દિ, બુદ્ધે પસન્ના, અગ્ગે તે પસન્ના. અગ્ગે ખો પન પસન્નાનં અગ્ગો વિપાકો હોતિ.

    ‘‘Yāvatā, cundi, sattā apadā vā dvipadā vā catuppadā vā bahuppadā vā 2 rūpino vā arūpino vā saññino vā asaññino vā nevasaññināsaññino vā, tathāgato tesaṃ aggamakkhāyati arahaṃ sammāsambuddho. Ye kho, cundi, buddhe pasannā, agge te pasannā. Agge kho pana pasannānaṃ aggo vipāko hoti.

    ‘‘યાવતા, ચુન્દિ, ધમ્મા સઙ્ખતા, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ. યે, ચુન્દિ, અરિયે અટ્ઠઙ્ગિકે મગ્ગે પસન્ના, અગ્ગે તે પસન્ના, અગ્ગે ખો પન પસન્નાનં અગ્ગો વિપાકો હોતિ.

    ‘‘Yāvatā, cundi, dhammā saṅkhatā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tesaṃ aggamakkhāyati. Ye, cundi, ariye aṭṭhaṅgike magge pasannā, agge te pasannā, agge kho pana pasannānaṃ aggo vipāko hoti.

    ‘‘યાવતા , ચુન્દિ, ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા, વિરાગો તેસં 3 અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – મદનિમ્મદનો પિપાસવિનયો આલયસમુગ્ઘાતો વટ્ટુપચ્છેદો તણ્હાક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાનં. યે ખો, ચુન્દિ , વિરાગે ધમ્મે પસન્ના, અગ્ગે તે પસન્ના. અગ્ગે ખો પન પસન્નાનં અગ્ગો વિપાકો હોતિ.

    ‘‘Yāvatā , cundi, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ 4 aggamakkhāyati, yadidaṃ – madanimmadano pipāsavinayo ālayasamugghāto vaṭṭupacchedo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Ye kho, cundi , virāge dhamme pasannā, agge te pasannā. Agge kho pana pasannānaṃ aggo vipāko hoti.

    ‘‘યાવતા, ચુન્દિ, સઙ્ઘા વા ગણા વા, તથાગતસાવકસઙ્ઘો તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – ચત્તારિ પુરિસયુગાનિ અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા, એસ ભગવતો સાવકસઙ્ઘો આહુનેય્યો પાહુનેય્યો દક્ખિણેય્યો અઞ્જલિકરણીયો અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સ. યે ખો, ચુન્દિ, સઙ્ઘે પસન્ના, અગ્ગે તે પસન્ના. અગ્ગે ખો પન પસન્નાનં અગ્ગો વિપાકો હોતિ.

    ‘‘Yāvatā, cundi, saṅghā vā gaṇā vā, tathāgatasāvakasaṅgho tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ – cattāri purisayugāni aṭṭha purisapuggalā, esa bhagavato sāvakasaṅgho āhuneyyo pāhuneyyo dakkhiṇeyyo añjalikaraṇīyo anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa. Ye kho, cundi, saṅghe pasannā, agge te pasannā. Agge kho pana pasannānaṃ aggo vipāko hoti.

    ‘‘યાવતા, ચુન્દિ, સીલાનિ, અરિયકન્તાનિ સીલાનિ તેસં 5 અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં – અખણ્ડાનિ અચ્છિદ્દાનિ અસબલાનિ અકમ્માસાનિ ભુજિસ્સાનિ વિઞ્ઞુપ્પસત્થાનિ અપરામટ્ઠાનિ સમાધિસંવત્તનિકાનિ. યે ખો, ચુન્દિ, અરિયકન્તેસુ સીલેસુ પરિપૂરકારિનો, અગ્ગે તે પરિપૂરકારિનો. અગ્ગે ખો પન પરિપૂરકારીનં અગ્ગો વિપાકો હોતી’’તિ.

    ‘‘Yāvatā, cundi, sīlāni, ariyakantāni sīlāni tesaṃ 6 aggamakkhāyati, yadidaṃ – akhaṇḍāni acchiddāni asabalāni akammāsāni bhujissāni viññuppasatthāni aparāmaṭṭhāni samādhisaṃvattanikāni. Ye kho, cundi, ariyakantesu sīlesu paripūrakārino, agge te paripūrakārino. Agge kho pana paripūrakārīnaṃ aggo vipāko hotī’’ti.

    ‘‘અગ્ગતો વે પસન્નાનં, અગ્ગં ધમ્મં વિજાનતં;

    ‘‘Aggato ve pasannānaṃ, aggaṃ dhammaṃ vijānataṃ;

    અગ્ગે બુદ્ધે પસન્નાનં, દક્ખિણેય્યે અનુત્તરે.

    Agge buddhe pasannānaṃ, dakkhiṇeyye anuttare.

    ‘‘અગ્ગે ધમ્મે પસન્નાનં, વિરાગૂપસમે સુખે;

    ‘‘Agge dhamme pasannānaṃ, virāgūpasame sukhe;

    અગ્ગે સઙ્ઘે પસન્નાનં, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે.

    Agge saṅghe pasannānaṃ, puññakkhette anuttare.

    ‘‘અગ્ગસ્મિં દાનં દદતં, અગ્ગં પુઞ્ઞં પવડ્ઢતિ;

    ‘‘Aggasmiṃ dānaṃ dadataṃ, aggaṃ puññaṃ pavaḍḍhati;

    અગ્ગં આયુ ચ વણ્ણો ચ, યસો કિત્તિ સુખં બલં.

    Aggaṃ āyu ca vaṇṇo ca, yaso kitti sukhaṃ balaṃ.

    ‘‘અગ્ગસ્સ દાતા મેધાવી, અગ્ગધમ્મસમાહિતો;

    ‘‘Aggassa dātā medhāvī, aggadhammasamāhito;

    દેવભૂતો મનુસ્સો વા, અગ્ગપ્પત્તો પમોદતી’’તિ. દુતિયં;

    Devabhūto manusso vā, aggappatto pamodatī’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. અપાદા વા દ્વીપાદા વાચતુપ્પાદા વા બહુપ્પાદા વા (સી॰) અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦
    2. apādā vā dvīpādā vācatuppādā vā bahuppādā vā (sī.) a. ni. 4.34; itivu. 90
    3. તેસં ધમ્માનં (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. tesaṃ dhammānaṃ (sī. pī. ka.)
    5. અરિયકન્તાનિતેસં (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    6. ariyakantānitesaṃ (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ચુન્દીસુત્તવણ્ણના • 2. Cundīsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. ચુન્દીસુત્તવણ્ણના • 2. Cundīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact