Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૦. દબ્ભપુપ્ફજાતકં (૭-૧-૫)

    400. Dabbhapupphajātakaṃ (7-1-5)

    ૨૯.

    29.

    અનુતીરચારી ભદ્દન્તે, સહાયમનુધાવ મં;

    Anutīracārī bhaddante, sahāyamanudhāva maṃ;

    મહા મે ગહિતો 1 મચ્છો, સો મં હરતિ વેગસા.

    Mahā me gahito 2 maccho, so maṃ harati vegasā.

    ૩૦.

    30.

    ગમ્ભીરચારી ભદ્દન્તે, દળ્હં ગણ્હાહિ થામસા;

    Gambhīracārī bhaddante, daḷhaṃ gaṇhāhi thāmasā;

    અહં તં ઉદ્ધરિસ્સામિ, સુપણ્ણો ઉરગામિવ 3.

    Ahaṃ taṃ uddharissāmi, supaṇṇo uragāmiva 4.

    ૩૧.

    31.

    વિવાદો નો સમુપ્પન્નો, દબ્ભપુપ્ફ સુણોહિ મે;

    Vivādo no samuppanno, dabbhapuppha suṇohi me;

    સમેહિ મેધગં 5 સમ્મ, વિવાદો વૂપસમ્મતં.

    Samehi medhagaṃ 6 samma, vivādo vūpasammataṃ.

    ૩૨.

    32.

    ધમ્મટ્ઠોહં પુરે આસિં, બહૂ અડ્ડા મે તીરિતા 7;

    Dhammaṭṭhohaṃ pure āsiṃ, bahū aḍḍā me tīritā 8;

    સમેમિ મેધગં સમ્મ, વિવાદો વૂપસમ્મતં.

    Samemi medhagaṃ samma, vivādo vūpasammataṃ.

    ૩૩.

    33.

    અનુતીરચારિ નઙ્ગુટ્ઠં, સીસં ગમ્ભીરચારિનો;

    Anutīracāri naṅguṭṭhaṃ, sīsaṃ gambhīracārino;

    અચ્ચાયં 9 મજ્ઝિમો ખણ્ડો, ધમ્મટ્ઠસ્સ ભવિસ્સતિ.

    Accāyaṃ 10 majjhimo khaṇḍo, dhammaṭṭhassa bhavissati.

    ૩૪.

    34.

    ચિરમ્પિ ભક્ખો અભવિસ્સ, સચે ન વિવદેમસે;

    Cirampi bhakkho abhavissa, sace na vivademase;

    અસીસકં અનઙ્ગુટ્ઠં, સિઙ્ગાલો હરતિ રોહિતં.

    Asīsakaṃ anaṅguṭṭhaṃ, siṅgālo harati rohitaṃ.

    ૩૫.

    35.

    યથાપિ રાજા નન્દેય્ય, રજ્જં લદ્ધાન ખત્તિયો;

    Yathāpi rājā nandeyya, rajjaṃ laddhāna khattiyo;

    એવાહમજ્જ નન્દામિ, દિસ્વા પુણ્ણમુખં પતિં.

    Evāhamajja nandāmi, disvā puṇṇamukhaṃ patiṃ.

    ૩૬.

    36.

    કથં નુ થલજો સન્તો, ઉદકે મચ્છં પરામસિ;

    Kathaṃ nu thalajo santo, udake macchaṃ parāmasi;

    પુટ્ઠો મે સમ્મ અક્ખાહિ, કથં અધિગતં તયા.

    Puṭṭho me samma akkhāhi, kathaṃ adhigataṃ tayā.

    ૩૭.

    37.

    વિવાદેન કિસા હોન્તિ, વિવાદેન ધનક્ખયા;

    Vivādena kisā honti, vivādena dhanakkhayā;

    જીના ઉદ્દા વિવાદેન, ભુઞ્જ માયાવિ રોહિતં.

    Jīnā uddā vivādena, bhuñja māyāvi rohitaṃ.

    ૩૮.

    38.

    એવમેવ મનુસ્સેસુ, વિવાદો યત્થ જાયતિ;

    Evameva manussesu, vivādo yattha jāyati;

    ધમ્મટ્ઠં પટિધાવન્તિ, સો હિ નેસં વિનાયકો;

    Dhammaṭṭhaṃ paṭidhāvanti, so hi nesaṃ vināyako;

    ધનાપિ તત્થ જીયન્તિ, રાજકોસો પવડ્ઢતીતિ 11.

    Dhanāpi tattha jīyanti, rājakoso pavaḍḍhatīti 12.

    દબ્ભપુપ્ફજાતકં પઞ્ચમં.

    Dabbhapupphajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. રોહિતો (ક॰)
    2. rohito (ka.)
    3. ઉરગમ્મિવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. uragammiva (sī. syā. pī.)
    5. મેધકં (પી॰)
    6. medhakaṃ (pī.)
    7. બહુઅટ્ટં મે તીરિતં (સી॰), બહુઅટ્ટંવ તીરિતં (સ્યા॰), બહુ અત્થં મે તીરિતં (પી॰)
    8. bahuaṭṭaṃ me tīritaṃ (sī.), bahuaṭṭaṃva tīritaṃ (syā.), bahu atthaṃ me tīritaṃ (pī.)
    9. અથાયં (સી॰ પી॰)
    10. athāyaṃ (sī. pī.)
    11. ચ વડ્ઢતિ (પી॰)
    12. ca vaḍḍhati (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૦] ૫. દબ્ભપુપ્ફજાતકવણ્ણના • [400] 5. Dabbhapupphajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact