Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
6. த³த்³த³ல்லவிமானவண்ணனா
6. Daddallavimānavaṇṇanā
த³த்³த³ல்லமானா வண்ணேனாதி த³த்³த³ல்லவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ச ஸமயேன நாலககா³மகே ஆயஸ்மதோ ரேவதத்தே²ரஸ்ஸ உபட்டா²கஸ்ஸ அஞ்ஞதரஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ த்³வே தீ⁴தரோ அஹேஸுங், ஏகா ப⁴த்³தா³ நாம, இதரா ஸுப⁴த்³தா³ நாம. தாஸு ப⁴த்³தா³ பதிகுலங் க³தா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னா வஞ்ஜா² ச அஹோஸி. ஸா ஸாமிகங் ஆஹ ‘‘மம கனிட்டா² ஸுப⁴த்³தா³ நாம அத்தி², தங் ஆனேஹி, ஸசஸ்ஸா புத்தோ ப⁴வெய்ய, ஸோ மமபி புத்தோ ஸியா, அயஞ்ச குலவங்ஸோ ந நஸ்ஸெய்யா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததா² அகாஸி.
Daddallamānāvaṇṇenāti daddallavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena nālakagāmake āyasmato revatattherassa upaṭṭhākassa aññatarassa kuṭumbikassa dve dhītaro ahesuṃ, ekā bhaddā nāma, itarā subhaddā nāma. Tāsu bhaddā patikulaṃ gatā saddhā pasannā buddhisampannā vañjhā ca ahosi. Sā sāmikaṃ āha ‘‘mama kaniṭṭhā subhaddā nāma atthi, taṃ ānehi, sacassā putto bhaveyya, so mamapi putto siyā, ayañca kulavaṃso na nasseyyā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tathā akāsi.
அத² ப⁴த்³தா³ ஸுப⁴த்³த³ங் ஓவதி³ ‘‘ஸுப⁴த்³தே³, தா³னஸங்விபா⁴க³ரதா த⁴ம்மசரியாய அப்பமத்தா ஹோஹி, ஏவங் தே தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ ஸம்பராயிகோ ச அத்தோ² ஹத்த²க³தோ ஏவ ஹோதீ’’தி. ஸா தஸ்ஸா ஓவாதே³ ட²த்வா வுத்தனயேன படிபஜ்ஜமானா ஏகதி³வஸங் ஆயஸ்மந்தங் ரேவதத்தே²ரங் அத்தட்ட²மங் நிமந்தேஸி. தே²ரோ ஸுப⁴த்³தா³ய புஞ்ஞூபசயங் ஆகங்க²ந்தோ ஸங்கு⁴த்³தே³ஸவஸேன ஸத்த பி⁴க்கூ² க³ஹெத்வா தஸ்ஸா கே³ஹங் அக³மாஸி. ஸா பஸன்னசித்தா ஆயஸ்மந்தங் ரேவதத்தே²ரங் தே ச பி⁴க்கூ² பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸி, தே²ரோ அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா நிம்மானரதீனங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜி. ப⁴த்³தா³ பன புக்³க³லேஸு தா³னானி த³த்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.
Atha bhaddā subhaddaṃ ovadi ‘‘subhadde, dānasaṃvibhāgaratā dhammacariyāya appamattā hohi, evaṃ te diṭṭhadhammiko samparāyiko ca attho hatthagato eva hotī’’ti. Sā tassā ovāde ṭhatvā vuttanayena paṭipajjamānā ekadivasaṃ āyasmantaṃ revatattheraṃ attaṭṭhamaṃ nimantesi. Thero subhaddāya puññūpacayaṃ ākaṅkhanto saṅghuddesavasena satta bhikkhū gahetvā tassā gehaṃ agamāsi. Sā pasannacittā āyasmantaṃ revatattheraṃ te ca bhikkhū paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi, thero anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā aparabhāge kālaṃ katvā nimmānaratīnaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajji. Bhaddā pana puggalesu dānāni datvā sakkassa devānamindassa paricārikā hutvā nibbatti.
அத² ஸுப⁴த்³தா³ அத்தனோ ஸம்பத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘கேன நு கோ² அஹங் புஞ்ஞேன இதூ⁴பபன்னா’’தி ஆவஜ்ஜெந்தீ ‘‘ப⁴த்³தா³ய ஓவாதே³ ட²த்வா ஸங்க⁴க³தாய த³க்கி²ணாய இமங் ஸம்பத்திங் ஸம்பத்தா, ப⁴த்³தா³ நு கோ² கஹங் நிப்³ப³த்தா’’தி ஓலோகெந்தீ தங் ஸக்கஸ்ஸ பரிசாரிகாபா⁴வேன நிப்³ப³த்தங் தி³ஸ்வா அனுகம்பமானா தஸ்ஸா விமானங் பாவிஸி. அத² நங் ப⁴த்³தா³ –
Atha subhaddā attano sampattiṃ paccavekkhitvā ‘‘kena nu kho ahaṃ puññena idhūpapannā’’ti āvajjentī ‘‘bhaddāya ovāde ṭhatvā saṅghagatāya dakkhiṇāya imaṃ sampattiṃ sampattā, bhaddā nu kho kahaṃ nibbattā’’ti olokentī taṃ sakkassa paricārikābhāvena nibbattaṃ disvā anukampamānā tassā vimānaṃ pāvisi. Atha naṃ bhaddā –
619.
619.
‘‘த³த்³த³ல்லமானா வண்ணேன, யஸஸா ச யஸஸ்ஸினீ;
‘‘Daddallamānā vaṇṇena, yasasā ca yasassinī;
ஸப்³பே³ தே³வே தாவதிங்ஸே, வண்ணேன அதிரோசஸி.
Sabbe deve tāvatiṃse, vaṇṇena atirocasi.
620.
620.
‘‘த³ஸ்ஸனங் நாபி⁴ஜானாமி, இத³ங் பட²மத³ஸ்ஸனங்;
‘‘Dassanaṃ nābhijānāmi, idaṃ paṭhamadassanaṃ;
கஸ்மா காயா நு ஆக³ம்ம, நாமேன பா⁴ஸஸே மம’’ந்தி. –
Kasmā kāyā nu āgamma, nāmena bhāsase mama’’nti. –
த்³வீஹி கா³தா²ஹி புச்சி². ஸாபி தஸ்ஸா –
Dvīhi gāthāhi pucchi. Sāpi tassā –
621.
621.
‘‘அஹங் ப⁴த்³தே³ ஸுப⁴த்³தா³ஸிங், புப்³பே³ மானுஸகே ப⁴வே;
‘‘Ahaṃ bhadde subhaddāsiṃ, pubbe mānusake bhave;
ஸஹப⁴ரியா ச தே ஆஸிங், ப⁴கி³னீ ச கனிட்டி²கா.
Sahabhariyā ca te āsiṃ, bhaginī ca kaniṭṭhikā.
622.
622.
‘‘ஸா அஹங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³, விப்பமுத்தா ததோ சுதா;
‘‘Sā ahaṃ kāyassa bhedā, vippamuttā tato cutā;
நிம்மானரதீனங் தே³வானங், உபபன்னா ஸஹப்³யத’’ந்தி. – த்³வீஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி;
Nimmānaratīnaṃ devānaṃ, upapannā sahabyata’’nti. – dvīhi gāthāhi byākāsi;
619-20. தத்த² வண்ணேனாதி வண்ணாதி³ஸம்பத்தியா. த³ஸ்ஸனங் நாபி⁴ஜானாமீதி இதோ புப்³பே³ தவ த³ஸ்ஸனங் நாபி⁴ஜானாமி, த்வங் மயா ந தி³ட்ட²புப்³பா³தி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘இத³ங் பட²மத³ஸ்ஸன’’ந்தி. கஸ்மா காயா நு ஆக³ம்ம, நாமேன பா⁴ஸஸே மமந்தி கதரதே³வனிகாயதோ ஆக³ந்த்வா ‘‘ப⁴த்³தே³’’தி நாமேன மங் ஆலபஸி.
619-20. Tattha vaṇṇenāti vaṇṇādisampattiyā. Dassanaṃ nābhijānāmīti ito pubbe tava dassanaṃ nābhijānāmi, tvaṃ mayā na diṭṭhapubbāti attho. Tenāha ‘‘idaṃ paṭhamadassana’’nti. Kasmā kāyā nu āgamma, nāmena bhāsase mamanti kataradevanikāyato āgantvā ‘‘bhadde’’ti nāmena maṃ ālapasi.
621. அஹங் ப⁴த்³தே³தி எத்த² ப⁴த்³தே³தி ஆலபனங். ஸுப⁴த்³தா³ஸிந்தி அஹங் ஸுப⁴த்³தா³ நாம தவ ப⁴கி³னீ கனிட்டி²கா ஆஸிங் அஹோஸிங், தத்த² புப்³பே³ மானுஸகே ப⁴வே ஸஹப⁴ரியா ஸமானப⁴ரியா தே தயா ஏகஸ்ஸேவ ப⁴ரியா, தவ பதினோ ஏவ ப⁴ரியா, ஆஸிந்தி அத்தோ². புன ப⁴த்³தா³ –
621.Ahaṃbhaddeti ettha bhaddeti ālapanaṃ. Subhaddāsinti ahaṃ subhaddā nāma tava bhaginī kaniṭṭhikā āsiṃ ahosiṃ, tattha pubbe mānusake bhave sahabhariyā samānabhariyā te tayā ekasseva bhariyā, tava patino eva bhariyā, āsinti attho. Puna bhaddā –
623.
623.
‘‘பஹூதகதகல்யாணா, தே தே³வே யந்தி பாணினோ;
‘‘Pahūtakatakalyāṇā, te deve yanti pāṇino;
யேஸங் த்வங் கித்தயிஸ்ஸஸி, ஸுப⁴த்³தே³ ஜாதிமத்தனோ.
Yesaṃ tvaṃ kittayissasi, subhadde jātimattano.
624.
624.
‘‘அத² த்வங் கேன வண்ணேன, கேன வா அனுஸாஸிதா;
‘‘Atha tvaṃ kena vaṇṇena, kena vā anusāsitā;
கீதி³ஸேனேவ தா³னேன, ஸுப்³ப³தேன யஸஸ்ஸினீ.
Kīdiseneva dānena, subbatena yasassinī.
625.
625.
‘‘யஸங் ஏதாதி³ஸங் பத்தா, விஸேஸங் விபுலமஜ்ஜ²கா³;
‘‘Yasaṃ etādisaṃ pattā, visesaṃ vipulamajjhagā;
தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –
Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti. –
தீஹி கா³தா²ஹி புச்சி². புன ஸுப⁴த்³தா³ –
Tīhi gāthāhi pucchi. Puna subhaddā –
626.
626.
‘‘அட்டே²வ பிண்ட³பாதானி, யங் தா³னங் அத³த³ங் புரே;
‘‘Aṭṭheva piṇḍapātāni, yaṃ dānaṃ adadaṃ pure;
த³க்கி²ணெய்யஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.
Dakkhiṇeyyassa saṅghassa, pasannā sehi pāṇibhi.
627.
627.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…
வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
ப்³யாகாஸி.
Byākāsi.
623. தத்த² பஹூதகதகல்யாணா தே தே³வே யந்தீதி பஹூதகதகல்யாணா மஹாபுஞ்ஞா தே நிம்மானரதினோ தே³வே யந்தி உப்பஜ்ஜனவஸேன க³ச்ச²ந்தி பாணினோ ஸத்தா, யேஸங் நிம்மானரதீனங் தே³வானங் அந்தரே த்வங் அத்தனோ ஜாதிங் கித்தயிஸ்ஸஸி கதே²ஸீதி யோஜனா.
623. Tattha pahūtakatakalyāṇā te deve yantīti pahūtakatakalyāṇā mahāpuññā te nimmānaratino deve yanti uppajjanavasena gacchanti pāṇino sattā, yesaṃ nimmānaratīnaṃ devānaṃ antare tvaṃ attano jātiṃ kittayissasi kathesīti yojanā.
624. கேன வண்ணேனாதி கேன காரணேன. கீதி³ஸேனேவாதி ஏவஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², கீதி³ஸேன சாதி அத்தோ², அயமேவ வா பாடோ². ஸுப்³ப³தேனாதி ஸுந்த³ரேன வதேன, ஸுவிஸுத்³தே⁴ன ஸீலேனாதி அத்தோ².
624.Kena vaṇṇenāti kena kāraṇena. Kīdisenevāti evasaddo samuccayattho, kīdisena cāti attho, ayameva vā pāṭho. Subbatenāti sundarena vatena, suvisuddhena sīlenāti attho.
626. அட்டே²வ பிண்ட³பாதானீதி அட்ட²ன்னங் பி⁴க்கூ²னங் தி³ன்னபிண்ட³பாதே ஸந்தா⁴ய வத³தி. அத³த³ந்தி அதா³ஸிங்.
626.Aṭṭhevapiṇḍapātānīti aṭṭhannaṃ bhikkhūnaṃ dinnapiṇḍapāte sandhāya vadati. Adadanti adāsiṃ.
ஏவங் ஸுப⁴த்³தா³ய கதி²தே புன ப⁴த்³தா³ –
Evaṃ subhaddāya kathite puna bhaddā –
629.
629.
‘‘அஹங் தயா ப³ஹுதரே பி⁴க்கூ², ஸஞ்ஞதே ப்³ரஹ்மசாரயோ;
‘‘Ahaṃ tayā bahutare bhikkhū, saññate brahmacārayo;
தப்பேஸிங் அன்னபானேன, பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.
Tappesiṃ annapānena, pasannā sehi pāṇibhi.
630.
630.
‘‘தயா ப³ஹுதரங் த³த்வா, ஹீனகாயூபகா³ அஹங்;
‘‘Tayā bahutaraṃ datvā, hīnakāyūpagā ahaṃ;
கத²ங் த்வங் அப்பதரங் த³த்வா, விஸேஸங் விபுலமஜ்ஜ²கா³;
Kathaṃ tvaṃ appataraṃ datvā, visesaṃ vipulamajjhagā;
தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –
Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti. –
புச்சி². தத்த² தயாதி நிஸ்ஸக்கே கரணவசனங். புன ஸுப⁴த்³தா³ –
Pucchi. Tattha tayāti nissakke karaṇavacanaṃ. Puna subhaddā –
631.
631.
‘‘மனோபா⁴வனீயோ பி⁴க்கு², ஸந்தி³ட்டோ² மே புரே அஹு;
‘‘Manobhāvanīyo bhikkhu, sandiṭṭho me pure ahu;
தாஹங் ப⁴த்தேன நிமந்தேஸிங், ரேவதங் அத்தனட்ட²மங்.
Tāhaṃ bhattena nimantesiṃ, revataṃ attanaṭṭhamaṃ.
632.
632.
‘‘ஸோ மே அத்த²புரெக்கா²ரோ, அனுகம்பாய ரேவதோ;
‘‘So me atthapurekkhāro, anukampāya revato;
ஸங்கே⁴ தே³ஹீதி மங்வோச, தஸ்ஸாஹங் வசனங் கரிங்.
Saṅghe dehīti maṃvoca, tassāhaṃ vacanaṃ kariṃ.
633.
633.
‘‘ஸா த³க்கி²ணா ஸங்க⁴க³தா, அப்பமெய்யே பதிட்டி²தா;
‘‘Sā dakkhiṇā saṅghagatā, appameyye patiṭṭhitā;
புக்³க³லேஸு தயா தி³ன்னங், ந தங் தவ மஹப்ப²ல’’ந்தி. –
Puggalesu tayā dinnaṃ, na taṃ tava mahapphala’’nti. –
அத்தனா கதகம்மங் கதே²ஸி.
Attanā katakammaṃ kathesi.
631. தத்த² மனோபா⁴வனீயோதி மனவட்³ட⁴னகோ உளாரகு³ணதாய ஸம்பா⁴வனீயோ. ஸந்தி³ட்டோ²தி நிமந்தனவஸேன போ³தி⁴தோ கதி²தோ. தேனாஹ ‘‘தாஹங் ப⁴த்தேன நிமந்தேஸிங், ரேவதங் அத்தனட்ட²ம’’ந்தி, தங் மனோபா⁴வனீயங் அய்யங் ரேவதங் அத்தனட்ட²மங் ப⁴த்தேன அஹங் நிமந்தேஸிங்.
631. Tattha manobhāvanīyoti manavaḍḍhanako uḷāraguṇatāya sambhāvanīyo. Sandiṭṭhoti nimantanavasena bodhito kathito. Tenāha ‘‘tāhaṃ bhattena nimantesiṃ, revataṃ attanaṭṭhama’’nti, taṃ manobhāvanīyaṃ ayyaṃ revataṃ attanaṭṭhamaṃ bhattena ahaṃ nimantesiṃ.
632-3. ஸோ மே அத்த²புரெக்கா²ரோதி ஸோ அய்யோ ரேவதோ தா³னஸ்ஸ மஹப்ப²லபா⁴வகரணேன மம அத்த²புரெக்கா²ரோ ஹிதேஸீ. ஸங்கே⁴ தே³ஹீதி மங்வோசாதி ‘‘யதி³ த்வங் ஸுப⁴த்³தே³ அட்ட²ன்னங் பி⁴க்கூ²னங் தா³துகாமா, யஸ்மா புக்³க³லக³தாய த³க்கி²ணாய ஸங்க⁴க³தா ஏவ த³க்கி²ணா மஹப்ப²லதரா, தஸ்மா ஸங்கே⁴ தே³ஹி, ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னங் தே³ஹீ’’தி மங் அபா⁴ஸி. தந்தி தங் தா³னங்.
632-3.So me atthapurekkhāroti so ayyo revato dānassa mahapphalabhāvakaraṇena mama atthapurekkhāro hitesī. Saṅghe dehīti maṃvocāti ‘‘yadi tvaṃ subhadde aṭṭhannaṃ bhikkhūnaṃ dātukāmā, yasmā puggalagatāya dakkhiṇāya saṅghagatā eva dakkhiṇā mahapphalatarā, tasmā saṅghe dehi, saṅghaṃ uddissa dānaṃ dehī’’ti maṃ abhāsi. Tanti taṃ dānaṃ.
ஏவங் ஸுப⁴த்³தா³ய வுத்தே ப⁴த்³தா³ தமத்த²ங் ஸம்படிச்ச²ந்தீ உத்தரி ச ததா² படிபஜ்ஜிதுகாமா –
Evaṃ subhaddāya vutte bhaddā tamatthaṃ sampaṭicchantī uttari ca tathā paṭipajjitukāmā –
634.
634.
‘‘இதா³னேவாஹங் ஜானாமி, ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்;
‘‘Idānevāhaṃ jānāmi, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ;
ஸாஹங் க³ந்த்வா மனுஸ்ஸத்தங், வத³ஞ்ஞூ வீதமச்ச²ரா;
Sāhaṃ gantvā manussattaṃ, vadaññū vītamaccharā;
ஸங்கே⁴ தா³னானி த³ஸ்ஸாமி, அப்பமத்தா புனப்புன’’ந்தி. –
Saṅghe dānāni dassāmi, appamattā punappuna’’nti. –
கா³த²மாஹ. ஸுப⁴த்³தா³ பன அத்தனோ தே³வலோகமேவ க³தா. அத² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ஸப்³பே³ தே³வே தாவதிங்ஸே அத்தனோ ஸரீரோபா⁴ஸேன அபி⁴பு⁴ய்ய விரோசமானங் ஸுப⁴த்³த³ங் தே³வதீ⁴தரங் தி³ஸ்வா தஞ்ச தாஸங் கதா²ஸல்லாபங் ஸுத்வா தாவதே³வ ச ஸுப⁴த்³தா³ய அந்தரஹிதாய தங் ‘‘அயங் நாமா’’தி அஜானந்தோ –
Gāthamāha. Subhaddā pana attano devalokameva gatā. Atha sakko devānamindo sabbe deve tāvatiṃse attano sarīrobhāsena abhibhuyya virocamānaṃ subhaddaṃ devadhītaraṃ disvā tañca tāsaṃ kathāsallāpaṃ sutvā tāvadeva ca subhaddāya antarahitāya taṃ ‘‘ayaṃ nāmā’’ti ajānanto –
635.
635.
‘‘கா ஏஸா தே³வதா ப⁴த்³தே³, தயா மந்தயதே ஸஹ;
‘‘Kā esā devatā bhadde, tayā mantayate saha;
ஸப்³பே³ தே³வே தாவதிங்ஸே, வண்ணேன அதிரோசதீ’’தி. –
Sabbe deve tāvatiṃse, vaṇṇena atirocatī’’ti. –
ப⁴த்³த³ங் புச்சி². ஸாபிஸ்ஸ –
Bhaddaṃ pucchi. Sāpissa –
636.
636.
‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தா தே³விந்த³, புப்³பே³ மானுஸகே ப⁴வே;
‘‘Manussabhūtā devinda, pubbe mānusake bhave;
ஸஹப⁴ரியா ச மே ஆஸி, ப⁴கி³னீ ச கனிட்டி²கா,
Sahabhariyā ca me āsi, bhaginī ca kaniṭṭhikā,
ஸங்கே⁴ தா³னானி த³த்வான, கதபுஞ்ஞா விரோசதீ’’தி. –
Saṅghe dānāni datvāna, katapuññā virocatī’’ti. –
கதே²ஸி. அத² ஸக்கோ தஸ்ஸா ஸங்க⁴க³தாய த³க்கி²ணாய மஹப்ப²லபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ த⁴ம்மங் கதே²ஸி. தேன வுத்தங் –
Kathesi. Atha sakko tassā saṅghagatāya dakkhiṇāya mahapphalabhāvaṃ dassento dhammaṃ kathesi. Tena vuttaṃ –
637.
637.
‘‘த⁴ம்மேன புப்³பே³ ப⁴கி³னீ, தயா ப⁴த்³தே³ விரோசதி;
‘‘Dhammena pubbe bhaginī, tayā bhadde virocati;
யங் ஸங்க⁴ம்ஹி அப்பமெய்யே, பதிட்டா²பேஸி த³க்கி²ணங்.
Yaṃ saṅghamhi appameyye, patiṭṭhāpesi dakkhiṇaṃ.
638.
638.
‘‘புச்சி²தோ ஹி மயா பு³த்³தோ⁴, கி³ஜ்ஜ²கூடம்ஹி பப்³ப³தே;
‘‘Pucchito hi mayā buddho, gijjhakūṭamhi pabbate;
விபாகங் ஸங்விபா⁴க³ஸ்ஸ, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.
Vipākaṃ saṃvibhāgassa, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.
639.
639.
‘‘யஜமானானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்;
‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;
கரோதங் ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.
Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.
640.
640.
‘‘தங் மே பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஜானங் கம்மப²லங் ஸகங்;
‘‘Taṃ me buddho viyākāsi, jānaṃ kammaphalaṃ sakaṃ;
விபாகங் ஸங்விபா⁴க³ஸ்ஸ, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.
Vipākaṃ saṃvibhāgassa, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.
641.
641.
‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;
‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;
ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ.
Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.
642.
642.
‘‘யஜமானானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்;
‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;
கரோதங் ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.
Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ.
643.
643.
‘‘ஏஸோ ஹி ஸங்கோ⁴ விபுலோ மஹக்³க³தோ, ஏஸப்பமெய்யோ உத³தீ⁴வ ஸாக³ரோ;
‘‘Eso hi saṅgho vipulo mahaggato, esappameyyo udadhīva sāgaro;
ஏதே ஹி ஸெட்டா² நரவீரஸாவகா, பப⁴ங்கரா த⁴ம்மமுதீ³ரயந்தி.
Ete hi seṭṭhā naravīrasāvakā, pabhaṅkarā dhammamudīrayanti.
644.
644.
‘‘தேஸங் ஸுதி³ன்னங் ஸுஹுதங் ஸுயிட்ட²ங், யே ஸங்க⁴முத்³தி³ஸ்ஸ த³த³ந்தி தா³னங்;
‘‘Tesaṃ sudinnaṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ, ye saṅghamuddissa dadanti dānaṃ;
ஸா த³க்கி²ணா ஸங்க⁴க³தா பதிட்டி²தா, மஹப்ப²லா லோகவிதூ³ன வண்ணிதா.
Sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā, mahapphalā lokavidūna vaṇṇitā.
645.
645.
‘‘ஏதாதி³ஸங் யஞ்ஞமனுஸ்ஸரந்தா, யே வேத³ஜாதா விசரந்தி லோகே;
‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā, ye vedajātā vicaranti loke;
வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங், அனிந்தி³தா ஸக்³க³முபெந்தி டா²ன’’ந்தி.
Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti.
637. தத்த² த⁴ம்மேனாதி காரணேன ஞாயேன வா. தயாதி நிஸ்ஸக்கே கரணவசனங். இதா³னி தங் ‘‘த⁴ம்மேனா’’தி வுத்தகாரணங் த³ஸ்ஸேதுங் யங் ஸங்க⁴ம்ஹி அப்பமெய்யே, பதிட்டா²பேஸி த³க்கி²ண’’ந்தி வுத்தங். அப்பமெய்யேதி கு³ணானுபா⁴வஸ்ஸ அத்தனி கதானங் காரானங் ப²லவிஸேஸஸ்ஸ ச வஸேன பமினிதுங் அஸக்குணெய்யே.
637. Tattha dhammenāti kāraṇena ñāyena vā. Tayāti nissakke karaṇavacanaṃ. Idāni taṃ ‘‘dhammenā’’ti vuttakāraṇaṃ dassetuṃ yaṃ saṅghamhi appameyye, patiṭṭhāpesi dakkhiṇa’’nti vuttaṃ. Appameyyeti guṇānubhāvassa attani katānaṃ kārānaṃ phalavisesassa ca vasena paminituṃ asakkuṇeyye.
638-9. அயஞ்ச அத்தோ² ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² ச ஸுதோ, ஸம்முகா² ச படிக்³க³ஹிதோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘புச்சி²தோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யஜமானானந்தி த³த³ந்தானங். புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினந்தி அனுனாஸிகலோபங் கத்வா நித்³தே³ஸோ, புஞ்ஞப²லங் ஆகங்க²ந்தானங் ஸத்தானங். ஓபதி⁴கந்தி உபதி⁴ நாம க²ந்தா⁴, உபதி⁴ஸ்ஸ கரணஸீலங், உபதி⁴பயோஜனந்தி வா ஓபதி⁴கங், அத்தபா⁴வஜனகங் படிஸந்தி⁴பவத்திவிபாகதா³யகங்.
638-9. Ayañca attho bhagavato sammukhā ca suto, sammukhā ca paṭiggahitoti dassento ‘‘pucchito’’tiādimāha. Tattha yajamānānanti dadantānaṃ. Puññapekkhāna pāṇinanti anunāsikalopaṃ katvā niddeso, puññaphalaṃ ākaṅkhantānaṃ sattānaṃ. Opadhikanti upadhi nāma khandhā, upadhissa karaṇasīlaṃ, upadhipayojananti vā opadhikaṃ, attabhāvajanakaṃ paṭisandhipavattivipākadāyakaṃ.
640. ஜானங் கம்மப²லங் ஸகந்தி ஸத்தானங் ஸகங் ஸகங் யதா²ஸகங் புஞ்ஞங் புஞ்ஞப²லஞ்ச ஹத்த²தலே ஆமலகங் விய ஜானந்தோ. ஸகந்தி வா யகாரஸ்ஸ ககாரங் கத்வா வுத்தங், ஸயங் அத்தனாதி அத்தோ².
640.Jānaṃ kammaphalaṃ sakanti sattānaṃ sakaṃ sakaṃ yathāsakaṃ puññaṃ puññaphalañca hatthatale āmalakaṃ viya jānanto. Sakanti vā yakārassa kakāraṃ katvā vuttaṃ, sayaṃ attanāti attho.
641. படிபன்னாதி படிபஜ்ஜமானா, மக்³க³ட்டா²தி அத்தோ². உஜுபூ⁴தோதி உஜுபடிபத்தியா உஜுபா⁴வங் பத்தோ த³க்கி²ணெய்யோ ஜாதோ. பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோதி பஞ்ஞாய ஸீலேன ச ஸமாஹிதோ, தி³ட்டி²ஸீலஸம்பன்னோ அரியாய தி³ட்டி²யா அரியேன ஸீலேன ச ஸமன்னாக³தோ. தேனாபிஸ்ஸ பரமத்த²ஸங்க⁴பா⁴வமேவ விபா⁴வேதி. தி³ட்டி²ஸீலஸாமஞ்ஞேன ஸங்க⁴டிதத்தா ஹி ஸங்கோ⁴ . அத² வா ஸமாஹிதங் ஸமாதி⁴, பஞ்ஞா ஸீலங் ஸமாஹிதஞ்ச அஸ்ஸ அத்தீ²தி பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ. தேனஸ்ஸ ஸீலாதி³த⁴ம்மக்க²ந்த⁴த்தயஸம்பன்னதாய அக்³க³த³க்கி²ணெய்யபா⁴வங் விபா⁴வேதி.
641.Paṭipannāti paṭipajjamānā, maggaṭṭhāti attho. Ujubhūtoti ujupaṭipattiyā ujubhāvaṃ patto dakkhiṇeyyo jāto. Paññāsīlasamāhitoti paññāya sīlena ca samāhito, diṭṭhisīlasampanno ariyāya diṭṭhiyā ariyena sīlena ca samannāgato. Tenāpissa paramatthasaṅghabhāvameva vibhāveti. Diṭṭhisīlasāmaññena saṅghaṭitattā hi saṅgho . Atha vā samāhitaṃ samādhi, paññā sīlaṃ samāhitañca assa atthīti paññāsīlasamāhito. Tenassa sīlādidhammakkhandhattayasampannatāya aggadakkhiṇeyyabhāvaṃ vibhāveti.
643. விபுலோ மஹக்³க³தோதி கு³ணேஹி மஹத்தங் க³தோதி மஹக்³க³தோ, ததோ ஏவ அத்தனி கதானங் காரானங் ப²லவேபுல்லஹேதுதாய விபுலோ. உத³தீ⁴வ ஸாக³ரோதி யதா² உத³கங் எத்த² தீ⁴யதீதி ‘‘உத³தீ⁴’’தி லத்³த⁴னாமோ ஸாக³ரோ, ‘‘எத்தகானி உத³காள்ஹகானீ’’திஆதி³னா உத³கதோ அப்பமெய்யோ, ஏவமேஸ கு³ணதோதி அத்தோ². ஏதே ஹீதி ஹி-ஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணே நிபாதோ, ஏதே ஏவ ஸெட்டா²தி அத்தோ². வுத்தஞ்ஹேதங் –
643.Vipulo mahaggatoti guṇehi mahattaṃ gatoti mahaggato, tato eva attani katānaṃ kārānaṃ phalavepullahetutāya vipulo. Udadhīva sāgaroti yathā udakaṃ ettha dhīyatīti ‘‘udadhī’’ti laddhanāmo sāgaro, ‘‘ettakāni udakāḷhakānī’’tiādinā udakato appameyyo, evamesa guṇatoti attho. Ete hīti hi-saddo avadhāraṇe nipāto, ete eva seṭṭhāti attho. Vuttañhetaṃ –
‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா⁴ வா க³ணா வா, ததா²க³தஸாவகஸங்கோ⁴ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (இதிவு॰ 90; அ॰ நி॰ 4.34; 5.32).
‘‘Yāvatā, bhikkhave, saṅghā vā gaṇā vā, tathāgatasāvakasaṅgho tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (itivu. 90; a. ni. 4.34; 5.32).
நரவீரஸாவகாதி நரேஸு வீரியஸம்பன்னஸ்ஸ நரஸ்ஸ ஸாவகா. பப⁴ங்கராதி லோகஸ்ஸ ஞாணாலோககரா. த⁴ம்மமுதீ³ரயந்தீதி த⁴ம்மங் உத்³தி³ஸந்தி. கத²ங்? த⁴ம்மஸாமினா ஹி த⁴ம்மபஜ்ஜோதோ அரியஸங்கே⁴ ட²பிதோ.
Naravīrasāvakāti naresu vīriyasampannassa narassa sāvakā. Pabhaṅkarāti lokassa ñāṇālokakarā. Dhammamudīrayantīti dhammaṃ uddisanti. Kathaṃ? Dhammasāminā hi dhammapajjoto ariyasaṅghe ṭhapito.
644. யே ஸங்க⁴முத்³தி³ஸ்ஸ த³த³ந்தி தா³னந்தி யே ஸத்தா அரியஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸம்முதிஸங்கே⁴ அந்தமஸோ கொ³த்ரபு⁴புக்³க³லேஸுபி தா³னங் த³த³ந்தி, தங் தா³னங் ஸங்விபா⁴க³வஸேன தி³ன்னம்பி ஸுதி³ன்னங், ஆஹுனபாஹுனவஸேன ஹுதம்பி ஸுஹுதங், மஹாயாக³வஸேன யிட்ட²ம்பி ஸுயிட்ட²மேவ ஹோதி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸா த³க்கி²ணா ஸங்க⁴க³தா பதிட்டி²தா மஹப்ப²லா லோகவிதூ³ன வண்ணிதாதி, லோகவிதூ³ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஹி ‘‘ந த்வேவாஹங், ஆனந்த³, கேனசி பரியாயேன ஸங்க⁴க³தாய த³க்கி²ணாய பாடிபுக்³க³லிகங் த³க்கி²ணங் மஹப்ப²லதரங் வதா³மி (ம॰ நி॰ 3.380). புஞ்ஞங் ஆகங்க²மானானங், ஸங்கோ⁴ வே யஜதங் முக²ங் (ம॰ நி॰ 2.400; ஸு॰ நி॰ 574; மஹாவ॰ 300). அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’’தி (ம॰ நி॰ 1.74; ஸங்॰ நி॰ 5.997) ச ஆதி³னா மஹப்ப²லதா வண்ணிதா பஸத்தா² தோ²மிதாதி அத்தோ².
644.Ye saṅghamuddissa dadanti dānanti ye sattā ariyasaṅghaṃ uddissa sammutisaṅghe antamaso gotrabhupuggalesupi dānaṃ dadanti, taṃ dānaṃ saṃvibhāgavasena dinnampi sudinnaṃ, āhunapāhunavasena hutampi suhutaṃ, mahāyāgavasena yiṭṭhampi suyiṭṭhameva hoti. Kasmā? Yasmā sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā mahapphalā lokavidūna vaṇṇitāti, lokavidūhi sammāsambuddhehi ‘‘na tvevāhaṃ, ānanda, kenaci pariyāyena saṅghagatāya dakkhiṇāya pāṭipuggalikaṃ dakkhiṇaṃ mahapphalataraṃ vadāmi (ma. ni. 3.380). Puññaṃ ākaṅkhamānānaṃ, saṅgho ve yajataṃ mukhaṃ (ma. ni. 2.400; su. ni. 574; mahāva. 300). Anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassā’’ti (ma. ni. 1.74; saṃ. ni. 5.997) ca ādinā mahapphalatā vaṇṇitā pasatthā thomitāti attho.
645. ஈதி³ஸங் யஞ்ஞமனுஸ்ஸரந்தாதி ஏதாதி³ஸங் ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ அத்தனா கதங் தா³னங் அனுஸ்ஸரந்தா. வேத³ஜாதாதி ஜாதஸோமனஸ்ஸா. வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலந்தி மச்சே²ரமேவ சித்தஸ்ஸ மலினபா⁴வகரணதோ மச்சே²ரமலங், அத² வா மச்சே²ரஞ்ச அஞ்ஞங் இஸ்ஸாலோப⁴தோ³ஸாதி³மலஞ்சாதி மச்சே²ரமலங். தஞ்ச அவிஜ்ஜாவிசிகிச்சா²விபல்லாஸாதீ³ஹி ஸஹ மூலேஹீதி ஸமூலங் வினெய்ய வினயித்வா விக்க²ம்பெ⁴த்வா அனிந்தி³த்வா ஸக்³க³முபெந்தி டா²னந்தி யோஜனா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
645.Īdisaṃ yaññamanussarantāti etādisaṃ saṅghaṃ uddissa attanā kataṃ dānaṃ anussarantā. Vedajātāti jātasomanassā. Vineyya maccheramalaṃsamūlanti maccherameva cittassa malinabhāvakaraṇato maccheramalaṃ, atha vā maccherañca aññaṃ issālobhadosādimalañcāti maccheramalaṃ. Tañca avijjāvicikicchāvipallāsādīhi saha mūlehīti samūlaṃ vineyya vinayitvā vikkhambhetvā aninditvā saggamupenti ṭhānanti yojanā. Sesaṃ vuttanayameva.
இமங் பன ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ ‘‘த³த்³த³ல்லமானா வண்ணேனா’’திஆதி³னா ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ ஆசிக்கி², ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி, ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸி.
Imaṃ pana sabbaṃ pavattiṃ sakko devānamindo ‘‘daddallamānā vaṇṇenā’’tiādinā āyasmato mahāmoggallānassa ācikkhi, āyasmā mahāmoggallāno bhagavato ārocesi, bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosi.
த³த்³த³ல்லவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Daddallavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 6. த³த்³த³ல்லவிமானவத்து² • 6. Daddallavimānavatthu