Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૬. દદ્દલ્લવિમાનવત્થુ

    6. Daddallavimānavatthu

    ૬૧૯.

    619.

    ‘‘દદ્દલ્લમાના 1 વણ્ણેન, યસસા ચ યસસ્સિની;

    ‘‘Daddallamānā 2 vaṇṇena, yasasā ca yasassinī;

    સબ્બે દેવે તાવતિંસે, વણ્ણેન અતિરોચસિ.

    Sabbe deve tāvatiṃse, vaṇṇena atirocasi.

    ૬૨૦.

    620.

    ‘‘દસ્સનં નાભિજાનામિ, ઇદં પઠમદસ્સનં;

    ‘‘Dassanaṃ nābhijānāmi, idaṃ paṭhamadassanaṃ;

    કસ્મા કાયા નુ આગમ્મ, નામેન ભાસસે મમ’’ન્તિ.

    Kasmā kāyā nu āgamma, nāmena bhāsase mama’’nti.

    ૬૨૧.

    621.

    ‘‘અહં ભદ્દે સુભદ્દાસિં, પુબ્બે માનુસકે ભવે;

    ‘‘Ahaṃ bhadde subhaddāsiṃ, pubbe mānusake bhave;

    સહભરિયા ચ તે આસિં, ભગિની ચ કનિટ્ઠિકા.

    Sahabhariyā ca te āsiṃ, bhaginī ca kaniṭṭhikā.

    ૬૨૨.

    622.

    ‘‘સા અહં કાયસ્સ ભેદા, વિપ્પમુત્તા તતો ચુતા;

    ‘‘Sā ahaṃ kāyassa bhedā, vippamuttā tato cutā;

    નિમ્માનરતીનં દેવાનં, ઉપપન્ના સહબ્યત’’ન્તિ.

    Nimmānaratīnaṃ devānaṃ, upapannā sahabyata’’nti.

    ૬૨૩.

    623.

    ‘‘પહૂતકતકલ્યાણા, તે દેવે યન્તિ પાણિનો;

    ‘‘Pahūtakatakalyāṇā, te deve yanti pāṇino;

    યેસં ત્વં કિત્તયિસ્સસિ, સુભદ્દે જાતિમત્તનો.

    Yesaṃ tvaṃ kittayissasi, subhadde jātimattano.

    ૬૨૪.

    624.

    ‘‘અથ 3 ત્વં કેન વણ્ણેન, કેન વા અનુસાસિતા;

    ‘‘Atha 4 tvaṃ kena vaṇṇena, kena vā anusāsitā;

    કીદિસેનેવ દાનેન, સુબ્બતેન યસસ્સિની.

    Kīdiseneva dānena, subbatena yasassinī.

    ૬૨૫.

    625.

    ‘‘યસં એતાદિસં પત્તા, વિસેસં વિપુલમજ્ઝગા;

    ‘‘Yasaṃ etādisaṃ pattā, visesaṃ vipulamajjhagā;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૨૬.

    626.

    ‘‘અટ્ઠેવ પિણ્ડપાતાનિ, યં દાનં અદદં પુરે;

    ‘‘Aṭṭheva piṇḍapātāni, yaṃ dānaṃ adadaṃ pure;

    દક્ખિણેય્યસ્સ સઙ્ઘસ્સ, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Dakkhiṇeyyassa saṅghassa, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૬૨૭.

    627.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૬૨૯.

    629.

    ‘‘અહં તયા બહુતરે ભિક્ખૂ, સઞ્ઞતે બ્રહ્મચારયો 5;

    ‘‘Ahaṃ tayā bahutare bhikkhū, saññate brahmacārayo 6;

    તપ્પેસિં અન્નપાનેન, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Tappesiṃ annapānena, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૬૩૦.

    630.

    ‘‘તયા બહુતરં દત્વા, હીનકાયૂપગા અહં 7;

    ‘‘Tayā bahutaraṃ datvā, hīnakāyūpagā ahaṃ 8;

    કથં ત્વં અપ્પતરં દત્વા, વિસેસં વિપુલમજ્ઝગા;

    Kathaṃ tvaṃ appataraṃ datvā, visesaṃ vipulamajjhagā;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૩૧.

    631.

    ‘‘મનોભાવનીયો ભિક્ખુ, સન્દિટ્ઠો મે પુરે અહુ;

    ‘‘Manobhāvanīyo bhikkhu, sandiṭṭho me pure ahu;

    તાહં ભત્તેન 9 નિમન્તેસિં, રેવતં અત્તનટ્ઠમં.

    Tāhaṃ bhattena 10 nimantesiṃ, revataṃ attanaṭṭhamaṃ.

    ૬૩૨.

    632.

    ‘‘સો મે અત્થપુરેક્ખારો, અનુકમ્પાય રેવતો;

    ‘‘So me atthapurekkhāro, anukampāya revato;

    સઙ્ઘે દેહીતિ મંવોચ, તસ્સાહં વચનં કરિં.

    Saṅghe dehīti maṃvoca, tassāhaṃ vacanaṃ kariṃ.

    ૬૩૩.

    633.

    ‘‘સા દક્ખિણા સઙ્ઘગતા, અપ્પમેય્યે પતિટ્ઠિતા;

    ‘‘Sā dakkhiṇā saṅghagatā, appameyye patiṭṭhitā;

    પુગ્ગલેસુ તયા દિન્નં, ન તં તવ મહપ્ફલ’’ન્તિ.

    Puggalesu tayā dinnaṃ, na taṃ tava mahapphala’’nti.

    ૬૩૪.

    634.

    ‘‘ઇદાનેવાહં જાનામિ, સઙ્ઘે દિન્નં મહપ્ફલં;

    ‘‘Idānevāhaṃ jānāmi, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ;

    સાહં ગન્ત્વા મનુસ્સત્તં, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરા;

    Sāhaṃ gantvā manussattaṃ, vadaññū vītamaccharā;

    સઙ્ઘે દાનાનિ દસ્સામિ 11, અપ્પમત્તા પુનપ્પુન’’ન્તિ.

    Saṅghe dānāni dassāmi 12, appamattā punappuna’’nti.

    ૬૩૫.

    635.

    ‘‘કા એસા દેવતા ભદ્દે, તયા મન્તયતે સહ;

    ‘‘Kā esā devatā bhadde, tayā mantayate saha;

    સબ્બે દેવે તાવતિંસે, વણ્ણેન અતિરોચતી’’તિ.

    Sabbe deve tāvatiṃse, vaṇṇena atirocatī’’ti.

    ૬૩૬.

    636.

    ‘‘મનુસ્સભૂતા દેવિન્દ, પુબ્બે માનુસકે ભવે;

    ‘‘Manussabhūtā devinda, pubbe mānusake bhave;

    સહભરિયા ચ મે આસિ, ભગિની ચ કનિટ્ઠિકા;

    Sahabhariyā ca me āsi, bhaginī ca kaniṭṭhikā;

    સઙ્ઘે દાનાનિ દત્વાન, કતપુઞ્ઞા વિરોચતી’’તિ.

    Saṅghe dānāni datvāna, katapuññā virocatī’’ti.

    ૬૩૭.

    637.

    ‘‘ધમ્મેન પુબ્બે ભગિની, તયા ભદ્દે વિરોચતિ;

    ‘‘Dhammena pubbe bhaginī, tayā bhadde virocati;

    યં સઙ્ઘમ્હિ અપ્પમેય્યે, પતિટ્ઠાપેસિ દક્ખિણં.

    Yaṃ saṅghamhi appameyye, patiṭṭhāpesi dakkhiṇaṃ.

    ૬૩૮.

    638.

    ‘‘પુચ્છિતો હિ મયા બુદ્ધો, ગિજ્ઝકૂટમ્હિ પબ્બતે;

    ‘‘Pucchito hi mayā buddho, gijjhakūṭamhi pabbate;

    વિપાકં સંવિભાગસ્સ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Vipākaṃ saṃvibhāgassa, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૬૩૯.

    639.

    ‘‘યજમાનાનં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞપેક્ખાન પાણિનં;

    ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    કરોતં ઓપધિકં પુઞ્ઞં, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૬૪૦.

    640.

    ‘‘તં મે બુદ્ધો વિયાકાસિ, જાનં કમ્મફલં સકં;

    ‘‘Taṃ me buddho viyākāsi, jānaṃ kammaphalaṃ sakaṃ;

    વિપાકં સંવિભાગસ્સ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Vipākaṃ saṃvibhāgassa, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૬૪૧.

    641.

    13 ‘‘ચત્તારો ચ પટિપન્ના, ચત્તારો ચ ફલે ઠિતા;

    14 ‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    એસ સઙ્ઘો ઉજુભૂતો, પઞ્ઞાસીલસમાહિતો.

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.

    ૬૪૨.

    642.

    15 ‘‘યજમાનાનં મનુસ્સાનં, પુઞ્ઞપેક્ખાન પાણિનં;

    16 ‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;

    કરોતં ઓપધિકં પુઞ્ઞં, સઙ્ઘે દિન્નં મહપ્ફલં.

    Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૬૪૩.

    643.

    17 ‘‘એસો હિ સઙ્ઘો વિપુલો મહગ્ગતો, એસપ્પમેય્યો ઉદધીવ સાગરો;

    18 ‘‘Eso hi saṅgho vipulo mahaggato, esappameyyo udadhīva sāgaro;

    એતે હિ સેટ્ઠા નરવીરસાવકા, પભઙ્કરા ધમ્મમુદીરયન્તિ 19.

    Ete hi seṭṭhā naravīrasāvakā, pabhaṅkarā dhammamudīrayanti 20.

    ૬૪૪.

    644.

    21 ‘‘તેસં સુદિન્નં સુહુતં સુયિટ્ઠં, યે સઙ્ઘમુદ્દિસ્સ દદન્તિ દાનં;

    22 ‘‘Tesaṃ sudinnaṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ, ye saṅghamuddissa dadanti dānaṃ;

    સા દક્ખિણા સઙ્ઘગતા પતિટ્ઠિતા, મહપ્ફલા લોકવિદૂન 23 વણ્ણિતા.

    Sā dakkhiṇā saṅghagatā patiṭṭhitā, mahapphalā lokavidūna 24 vaṇṇitā.

    ૬૪૫.

    645.

    25 ‘‘એતાદિસં યઞ્ઞમનુસ્સરન્તા 26, યે વેદજાતા વિચરન્તિ લોકે;

    27 ‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā 28, ye vedajātā vicaranti loke;

    વિનેય્ય મચ્છેરમલં સમૂલં, અનિન્દિતા સગ્ગમુપેન્તિ ઠાન’’ન્તિ.

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti.

    દદ્દલ્લવિમાનં 29 છટ્ઠં.

    Daddallavimānaṃ 30 chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. દદ્દળ્હમાના (ક॰)
    2. daddaḷhamānā (ka.)
    3. કથં (સી॰ સ્યા॰)
    4. kathaṃ (sī. syā.)
    5. બ્રહ્મચરિનો (સ્યા॰), બ્રહ્મચારિયે (પી॰ ક॰)
    6. brahmacarino (syā.), brahmacāriye (pī. ka.)
    7. અહું (ક॰ સી॰)
    8. ahuṃ (ka. sī.)
    9. ભદ્દે (ક॰)
    10. bhadde (ka.)
    11. સઙ્ઘે દાનં દસ્સામિહં (સ્યા॰)
    12. saṅghe dānaṃ dassāmihaṃ (syā.)
    13. વિ॰ વ॰ ૭૫૦; કથા॰ ૭૯૮
    14. vi. va. 750; kathā. 798
    15. વિ॰ વ॰ ૭૫૧; કથા॰ ૭૯૮
    16. vi. va. 751; kathā. 798
    17. વિ॰ વ॰ ૭૫૨; કથા॰ ૭૯૮
    18. vi. va. 752; kathā. 798
    19. ધમ્મકથં ઉદીરયન્તિ (સ્યા॰)
    20. dhammakathaṃ udīrayanti (syā.)
    21. વિ॰ વ॰ ૭૫૩; કથા॰ ૭૯૮
    22. vi. va. 753; kathā. 798
    23. લોકવિદૂહિ (સ્યા॰ ક॰)
    24. lokavidūhi (syā. ka.)
    25. વિ॰ વ॰ ૭૫૪; કથા॰ ૭૯૮
    26. પુઞ્ઞમનુસ્સરન્તા (સ્યા॰ ક॰)
    27. vi. va. 754; kathā. 798
    28. puññamanussarantā (syā. ka.)
    29. દદ્દળ્હવિમાનં (ક॰)
    30. daddaḷhavimānaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૬. દદ્દલ્લવિમાનવણ્ણના • 6. Daddallavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact