Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૮. દદ્દરજાતકં (૧૨)

    438. Daddarajātakaṃ (12)

    ૧૦૫.

    105.

    યો તે પુત્તકે અખાદિ, દિન્નભત્તો અદૂસકે;

    Yo te puttake akhādi, dinnabhatto adūsake;

    તસ્મિં દાઠં નિપાતેહિ, મા તે મુચ્ચિત્થ જીવતો.

    Tasmiṃ dāṭhaṃ nipātehi, mā te muccittha jīvato.

    ૧૦૬.

    106.

    આકિણ્ણલુદ્દો પુરિસો, ધાતિચેલંવ મક્ખિતો;

    Ākiṇṇaluddo puriso, dhāticelaṃva makkhito;

    પદેસં તં ન પસ્સામિ, યત્થ દાઠં નિપાતયે.

    Padesaṃ taṃ na passāmi, yattha dāṭhaṃ nipātaye.

    ૧૦૭.

    107.

    અકતઞ્ઞુસ્સ પોસસ્સ, નિચ્ચં વિવરદસ્સિનો;

    Akataññussa posassa, niccaṃ vivaradassino;

    સબ્બં ચે પથવિં દજ્જા, નેવ નં અભિરાધયે.

    Sabbaṃ ce pathaviṃ dajjā, neva naṃ abhirādhaye.

    ૧૦૮.

    108.

    કિન્નુ સુબાહુ તરમાનરૂપો, પચ્ચાગતોસિ સહ માણવેન;

    Kinnu subāhu taramānarūpo, paccāgatosi saha māṇavena;

    કિં કિચ્ચમત્થં ઇધમત્થિ તુય્હં, અક્ખાહિ મે પુચ્છિતો એતમત્થં.

    Kiṃ kiccamatthaṃ idhamatthi tuyhaṃ, akkhāhi me pucchito etamatthaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    યો તે સખા દદ્દરો સાધુરૂપો, તસ્સ વધં પરિસઙ્કામિ અજ્જ;

    Yo te sakhā daddaro sādhurūpo, tassa vadhaṃ parisaṅkāmi ajja;

    પુરિસસ્સ કમ્માયતનાનિ સુત્વા, નાહં સુખિં દદ્દરં અજ્જ મઞ્ઞે.

    Purisassa kammāyatanāni sutvā, nāhaṃ sukhiṃ daddaraṃ ajja maññe.

    ૧૧૦.

    110.

    કાનિસ્સ કમ્માયતનાનિ અસ્સુ, પુરિસસ્સ વુત્તિસમોધાનતાય;

    Kānissa kammāyatanāni assu, purisassa vuttisamodhānatāya;

    કં વા પટિઞ્ઞં પુરિસસ્સ સુત્વા, પરિસઙ્કસિ દદ્દરં માણવેન.

    Kaṃ vā paṭiññaṃ purisassa sutvā, parisaṅkasi daddaraṃ māṇavena.

    ૧૧૧.

    111.

    ચિણ્ણા કલિઙ્ગા ચરિતા વણિજ્જા, વેત્તાચરો સઙ્કુપથોપિ ચિણ્ણો;

    Ciṇṇā kaliṅgā caritā vaṇijjā, vettācaro saṅkupathopi ciṇṇo;

    નટેહિ ચિણ્ણં સહ વાકુરેહિ 1, દણ્ડેન યુદ્ધમ્પિ સમજ્જમજ્ઝે.

    Naṭehi ciṇṇaṃ saha vākurehi 2, daṇḍena yuddhampi samajjamajjhe.

    ૧૧૨.

    112.

    બદ્ધા કુલીકા 3 મિતમાળ્હકેન, અક્ખા જિતા 4 સંયમો અબ્ભતીતો;

    Baddhā kulīkā 5 mitamāḷhakena, akkhā jitā 6 saṃyamo abbhatīto;

    અબ્બાહિતં 7 પુબ્બકં 8 અડ્ઢરત્તં, હત્થા દડ્ઢા પિણ્ડપટિગ્ગહેન.

    Abbāhitaṃ 9 pubbakaṃ 10 aḍḍharattaṃ, hatthā daḍḍhā piṇḍapaṭiggahena.

    ૧૧૩.

    113.

    તાનિસ્સ કમ્માયતનાનિ અસ્સુ, પુરિસસ્સ વુત્તિસમોધાનતાય;

    Tānissa kammāyatanāni assu, purisassa vuttisamodhānatāya;

    યથા અયં દિસ્સતિ લોમપિણ્ડો, ગાવો હતા કિં પન દદ્દરસ્સાતિ.

    Yathā ayaṃ dissati lomapiṇḍo, gāvo hatā kiṃ pana daddarassāti.

    દદ્દરજાતકં દ્વાદસમં.

    Daddarajātakaṃ dvādasamaṃ.

    નવકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Navakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વરગિજ્ઝ સમજ્જન હંસવરો, નિધિસવ્હય હારિત પાટલિકો;

    Varagijjha samajjana haṃsavaro, nidhisavhaya hārita pāṭaliko;

    અજરામર ધઙ્ક તિતિક્ખ કુતો, અથ દ્વાદસ પેક્ખન દદ્દરિભીતિ.

    Ajarāmara dhaṅka titikkha kuto, atha dvādasa pekkhana daddaribhīti.







    Footnotes:
    1. વાકરેહિ (પી॰ સી॰ નિય્ય), વાગુરેહિ (?)
    2. vākarehi (pī. sī. niyya), vāgurehi (?)
    3. કુલિઙ્કા (સી॰ પી॰)
    4. અક્ખાચિતા (સી॰ અટ્ઠ॰)
    5. kuliṅkā (sī. pī.)
    6. akkhācitā (sī. aṭṭha.)
    7. અપ્પહિતં (સી॰ સ્યા॰), અબ્બૂહિતં (પી॰ સી॰ નિય્ય)
    8. પુપ્ફકં (સી॰ સ્યા॰)
    9. appahitaṃ (sī. syā.), abbūhitaṃ (pī. sī. niyya)
    10. pupphakaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૮] ૧૨. દદ્દરજાતકવણ્ણના • [438] 12. Daddarajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact