Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૮. દક્ખિણસુત્તવણ્ણના
8. Dakkhiṇasuttavaṇṇanā
૭૮. અટ્ઠમે દાનસઙ્ખાતાય દક્ખિણાયાતિ દેય્યધમ્મસઙ્ખાતાય દક્ખિણાય. વિસુદ્ધિ નામ મહાજુતિકતા. સા પન મહપ્ફલતાય વેદિતબ્બાતિ આહ ‘‘મહપ્ફલભાવેના’’તિ. વિસુજ્ઝતીતિ ન કિલિસ્સતિ, અમલિના મહાજુતિકા મહાવિપ્ફારા હોતીતિ અત્થો. સુચિધમ્મોતિ રાગાદિઅસુચિવિધમનેન સુચિસભાવો. લામકધમ્મોતિ હીનસભાવો પાપકિરિયાય. અકુસલધમ્મા હિ એકન્તનિહીના. જૂજકો સીલવા કલ્યાણધમ્મો ન હોતિ, તસ્સ મહાબોધિસત્તસ્સ અત્તનો પુત્તદાનં દાનપારમિયા મત્થકં ગણ્હન્તં મહાપથવિકમ્પનસમત્થં જાતં. સ્વાયં દાયકગુણોતિ આહ ‘‘વેસ્સન્તરમહારાજા કથેતબ્બો’’તિઆદિ. ઉદ્ધરતીતિ બહુલં પાપકમ્મવસેન લદ્ધબ્બવિનિપાતતો ઉદ્ધરતિ, તસ્મા નત્થિ મય્હં કિઞ્ચિ ચિત્તસ્સ અઞ્ઞત્થત્તન્તિ અધિપ્પાયો.
78. Aṭṭhame dānasaṅkhātāya dakkhiṇāyāti deyyadhammasaṅkhātāya dakkhiṇāya. Visuddhi nāma mahājutikatā. Sā pana mahapphalatāya veditabbāti āha ‘‘mahapphalabhāvenā’’ti. Visujjhatīti na kilissati, amalinā mahājutikā mahāvipphārā hotīti attho. Sucidhammoti rāgādiasucividhamanena sucisabhāvo. Lāmakadhammoti hīnasabhāvo pāpakiriyāya. Akusaladhammā hi ekantanihīnā. Jūjako sīlavā kalyāṇadhammo na hoti, tassa mahābodhisattassa attano puttadānaṃ dānapāramiyā matthakaṃ gaṇhantaṃ mahāpathavikampanasamatthaṃ jātaṃ. Svāyaṃ dāyakaguṇoti āha ‘‘vessantaramahārājā kathetabbo’’tiādi. Uddharatīti bahulaṃ pāpakammavasena laddhabbavinipātato uddharati, tasmā natthi mayhaṃ kiñci cittassa aññatthattanti adhippāyo.
પેતદક્ખિણન્તિ પેતે ઉદ્દિસ્સ દાતબ્બદક્ખિણં. પાપિતકાલેયેવાતિ ‘‘ઇદં દાનં અસુકસ્સ પેતસ્સ હોતૂ’’તિ તંઉદ્દિસનવસેન પત્તિયા પાપિતકાલેયેવ. અસ્સાતિ પેતસ્સ. પાપુણીતિ ફલસમ્પત્તિલભાપનવસેન પાપુણિ. અયઞ્હિ પેતે ઉદ્દિસ્સ દાને ધમ્મતા. તદા કોસલરઞ્ઞો પરિચ્ચાગવસેન અતિવિય દાનજ્ઝાસયતં બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ચ સઙ્ઘસ્સ ઉક્કંસગતગુણવિસિટ્ઠતં સન્ધાયાહ ‘‘અસદિસદાનં કથેતબ્બ’’ન્તિ.
Petadakkhiṇanti pete uddissa dātabbadakkhiṇaṃ. Pāpitakāleyevāti ‘‘idaṃ dānaṃ asukassa petassa hotū’’ti taṃuddisanavasena pattiyā pāpitakāleyeva. Assāti petassa. Pāpuṇīti phalasampattilabhāpanavasena pāpuṇi. Ayañhi pete uddissa dāne dhammatā. Tadā kosalarañño pariccāgavasena ativiya dānajjhāsayataṃ buddhappamukhassa ca saṅghassa ukkaṃsagataguṇavisiṭṭhataṃ sandhāyāha ‘‘asadisadānaṃ kathetabba’’nti.
દક્ખિણસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dakkhiṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. દક્ખિણસુત્તં • 8. Dakkhiṇasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. દક્ખિણસુત્તવણ્ણના • 8. Dakkhiṇasuttavaṇṇanā