Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૯. દળ્હધમ્મજાતકં (૭-૨-૪)

    409. Daḷhadhammajātakaṃ (7-2-4)

    ૯૮.

    98.

    અહં ચે દળ્હધમ્મસ્સ 1, વહન્તિ નાભિરાધયિં;

    Ahaṃ ce daḷhadhammassa 2, vahanti nābhirādhayiṃ;

    ધરન્તી ઉરસિ સલ્લં, યુદ્ધે વિક્કન્તચારિની.

    Dharantī urasi sallaṃ, yuddhe vikkantacārinī.

    ૯૯.

    99.

    નૂન રાજા ન જાનાતિ 3, મમ વિક્કમપોરિસં;

    Nūna rājā na jānāti 4, mama vikkamaporisaṃ;

    સઙ્ગામે સુકતન્તાનિ, દૂતવિપ્પહિતાનિ ચ.

    Saṅgāme sukatantāni, dūtavippahitāni ca.

    ૧૦૦.

    100.

    સા નૂનાહં મરિસ્સામિ, અબન્ધુ અપરાયિની 5;

    Sā nūnāhaṃ marissāmi, abandhu aparāyinī 6;

    તદા હિ 7 કુમ્ભકારસ્સ, દિન્ના છકણહારિકા.

    Tadā hi 8 kumbhakārassa, dinnā chakaṇahārikā.

    ૧૦૧.

    101.

    યાવતાસીસતી પોસો, તાવદેવ પવીણતિ;

    Yāvatāsīsatī poso, tāvadeva pavīṇati;

    અત્થાપાયે જહન્તિ નં, ઓટ્ઠિબ્યાધિંવ ખત્તિયો.

    Atthāpāye jahanti naṃ, oṭṭhibyādhiṃva khattiyo.

    ૧૦૨.

    102.

    યો પુબ્બે કતકલ્યાણો, કતત્થો નાવબુજ્ઝતિ;

    Yo pubbe katakalyāṇo, katattho nāvabujjhati;

    અત્થા તસ્સ પલુજ્જન્તિ, યે હોન્તિ અભિપત્થિતા.

    Atthā tassa palujjanti, ye honti abhipatthitā.

    ૧૦૩.

    103.

    યો પુબ્બે કતકલ્યાણો, કતત્થો મનુબુજ્ઝતિ;

    Yo pubbe katakalyāṇo, katattho manubujjhati;

    અત્થા તસ્સ પવડ્ઢન્તિ, યે હોન્તિ અભિપત્થિતા.

    Atthā tassa pavaḍḍhanti, ye honti abhipatthitā.

    ૧૦૪.

    104.

    તં વો વદામિ ભદ્દન્તે 9, યાવન્તેત્થ સમાગતા;

    Taṃ vo vadāmi bhaddante 10, yāvantettha samāgatā;

    સબ્બે કતઞ્ઞુનો હોથ, ચિરં સગ્ગમ્હિ ઠસ્સથાતિ.

    Sabbe kataññuno hotha, ciraṃ saggamhi ṭhassathāti.

    દળ્હધમ્મજાતકં ચતુત્થં.

    Daḷhadhammajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. દળ્હધમ્માય (પી॰)
    2. daḷhadhammāya (pī.)
    3. ન હ નૂન રાજા જાનાતિ (સી॰ પી॰)
    4. na ha nūna rājā jānāti (sī. pī.)
    5. અપરાયિણી (સી॰), અપરાયણી (?)
    6. aparāyiṇī (sī.), aparāyaṇī (?)
    7. તથા હિ (પી॰)
    8. tathā hi (pī.)
    9. ભદ્દં વો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. bhaddaṃ vo (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૯] ૪. દળ્હધમ્મજાતકવણ્ણના • [409] 4. Daḷhadhammajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact