Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. દાનમહપ્ફલસુત્તવણ્ણના

    9. Dānamahapphalasuttavaṇṇanā

    ૫૨. નવમે સાપેખોતિ સતણ્હો. પટિબદ્ધચિત્તોતિ વિપાકે બદ્ધચિત્તો. સન્નિધિપેખોતિ નિધાનપેખો હુત્વા. પેચ્ચાતિ પરલોકં ગન્ત્વા. તં કમ્મં ખેપેત્વાતિ તં કમ્મવિપાકં ખેપેત્વા. ઇદ્ધિન્તિ વિપાકિદ્ધિં. યસન્તિ પરિવારસમ્પદં. આધિપચ્ચન્તિ જેટ્ઠભાવકારણં. આગન્તા ઇત્થત્તન્તિ ઇત્થભાવં ઇમે પઞ્ચક્ખન્ધે પુન આગન્તા, ન તત્રૂપપત્તિકો ન ઉપરૂપપત્તિકો, હેટ્ઠાગામીયેવ હોતીતિ અત્થો. સાહુ દાનન્તિ દાનં નામેતં સાધુ ભદ્દકં સુન્દરં. તાનિ મહાયઞ્ઞાનીતિ તાનિ સપ્પિનવનીતદધિમધુફાણિતાદીહિ નિટ્ઠાનં ગતાનિ મહાદાનાનિ. ચિત્તાલઙ્કારચિત્તપરિક્ખારન્તિ સમથવિપસ્સનાચિત્તસ્સ અલઙ્કારભૂતઞ્ચેવ પરિવારભૂતઞ્ચ. બ્રહ્મકાયિકાનં દેવાનં સહબ્યતન્તિ ન સક્કા તત્થ દાનેન ઉપપજ્જિતું. યસ્મા પન તં સમથવિપસ્સનાચિત્તસ્સ અલઙ્કારભૂતં, તસ્મા તેન દાનાલઙ્કતેન ચિત્તેન ઝાનઞ્ચેવ અરિયમગ્ગઞ્ચ નિબ્બત્તેત્વા ઝાનેન તત્થ ઉપપજ્જતિ. અનાગામી હોતીતિ ઝાનાનાગામી નામ હોતિ. અનાગન્તા ઇત્થત્તન્તિ પુન ઇત્થભાવં ન આગન્તા, ઉપરૂપપત્તિકો વા તત્રૂપપત્તિકો વા હુત્વા તત્થેવ પરિનિબ્બાયતિ. ઇતિ ઇમેસુ દાનેસુ પઠમં તણ્હુત્તરિયદાનં, દુતિયં ચિત્તીકારદાનં, તતિયં હિરોત્તપ્પદાનં, ચતુત્થં નિરવસેસદાનં , પઞ્ચમં દક્ખિણેય્યદાનં, છટ્ઠં સોમનસ્સુપવિચારદાનં, સત્તમં અલઙ્કારપરિવારદાનં નામાતિ.

    52. Navame sāpekhoti sataṇho. Paṭibaddhacittoti vipāke baddhacitto. Sannidhipekhoti nidhānapekho hutvā. Peccāti paralokaṃ gantvā. Taṃ kammaṃ khepetvāti taṃ kammavipākaṃ khepetvā. Iddhinti vipākiddhiṃ. Yasanti parivārasampadaṃ. Ādhipaccanti jeṭṭhabhāvakāraṇaṃ. Āgantā itthattanti itthabhāvaṃ ime pañcakkhandhe puna āgantā, na tatrūpapattiko na uparūpapattiko, heṭṭhāgāmīyeva hotīti attho. Sāhu dānanti dānaṃ nāmetaṃ sādhu bhaddakaṃ sundaraṃ. Tāni mahāyaññānīti tāni sappinavanītadadhimadhuphāṇitādīhi niṭṭhānaṃ gatāni mahādānāni. Cittālaṅkāracittaparikkhāranti samathavipassanācittassa alaṅkārabhūtañceva parivārabhūtañca. Brahmakāyikānaṃ devānaṃ sahabyatanti na sakkā tattha dānena upapajjituṃ. Yasmā pana taṃ samathavipassanācittassa alaṅkārabhūtaṃ, tasmā tena dānālaṅkatena cittena jhānañceva ariyamaggañca nibbattetvā jhānena tattha upapajjati. Anāgāmī hotīti jhānānāgāmī nāma hoti. Anāgantā itthattanti puna itthabhāvaṃ na āgantā, uparūpapattiko vā tatrūpapattiko vā hutvā tattheva parinibbāyati. Iti imesu dānesu paṭhamaṃ taṇhuttariyadānaṃ, dutiyaṃ cittīkāradānaṃ, tatiyaṃ hirottappadānaṃ, catutthaṃ niravasesadānaṃ , pañcamaṃ dakkhiṇeyyadānaṃ, chaṭṭhaṃ somanassupavicāradānaṃ, sattamaṃ alaṅkāraparivāradānaṃ nāmāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. દાનમહપ્ફલસુત્તં • 9. Dānamahapphalasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. દાનમહપ્ફલસુત્તવણ્ણના • 9. Dānamahapphalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact