Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૫. દાનાનિસંસસુત્તં

    5. Dānānisaṃsasuttaṃ

    ૩૫. ‘‘પઞ્ચિમે , ભિક્ખવે, દાને આનિસંસા. કતમે પઞ્ચ? બહુનો જનસ્સ પિયો હોતિ મનાપો; સન્તો સપ્પુરિસા ભજન્તિ; કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગચ્છતિ; ગિહિધમ્મા અનપગતો 1 હોતિ; કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ દાને આનિસંસા’’તિ.

    35. ‘‘Pañcime , bhikkhave, dāne ānisaṃsā. Katame pañca? Bahuno janassa piyo hoti manāpo; santo sappurisā bhajanti; kalyāṇo kittisaddo abbhuggacchati; gihidhammā anapagato 2 hoti; kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Ime kho, bhikkhave, pañca dāne ānisaṃsā’’ti.

    ‘‘દદમાનો પિયો હોતિ, સતં ધમ્મં અનુક્કમં;

    ‘‘Dadamāno piyo hoti, sataṃ dhammaṃ anukkamaṃ;

    સન્તો નં સદા ભજન્તિ 3, સઞ્ઞતા બ્રહ્મચારયો.

    Santo naṃ sadā bhajanti 4, saññatā brahmacārayo.

    ‘‘તે તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ, સબ્બદુક્ખાપનૂદનં;

    ‘‘Te tassa dhammaṃ desenti, sabbadukkhāpanūdanaṃ;

    યં સો ધમ્મં ઇધઞ્ઞાય, પરિનિબ્બાતિ અનાસવો’’તિ. પઞ્ચમં;

    Yaṃ so dhammaṃ idhaññāya, parinibbāti anāsavo’’ti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. ગિહિધમ્મા અનપેતો (સી॰ પી॰), ગિહિધમ્મમનુપગતો (ક॰)
    2. gihidhammā anapeto (sī. pī.), gihidhammamanupagato (ka.)
    3. સન્તો ભજન્તિ સપ્પુરિસા (સી॰)
    4. santo bhajanti sappurisā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. દાનાનિસંસસુત્તવણ્ણના • 5. Dānānisaṃsasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૫. સીહસેનાપતિસુત્તાદિવણ્ણના • 4-5. Sīhasenāpatisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact