Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૭. દાનસુત્તવણ્ણના
7. Dānasuttavaṇṇanā
૩૭. સત્તમે વેળુકણ્ડકીતિ વેળુકણ્ડકનગરવાસિની. છળઙ્ગસમન્નાગતન્તિ છહિ ગુણઙ્ગેહિ સમન્નાગતં. દક્ખિણં પતિટ્ઠાપેતીતિ દાનં દેતિ. પુબ્બેવ દાના સુમનોતિ દાનં દસ્સામીતિ માસડ્ઢમાસતો પટ્ઠાય સોમનસ્સપ્પત્તો હોતિ. એત્થ હિ પુબ્બેચેતના દસ્સામીતિ ચિત્તુપ્પાદકાલતો પટ્ઠાય ‘‘ઇતો ઉટ્ઠિતેન દાનં દસ્સામી’’તિ ખેત્તગ્ગહણં આદિં કત્વા ચિન્તેન્તસ્સ લબ્ભતિ. દદં ચિત્તં પસાદેતીતિ એવં વુત્તા મુઞ્ચચેતના પન દાનકાલેયેવ લબ્ભતિ. દત્વા અત્તમનો હોતીતિ અયં પન અપરચેતના અપરાપરં અનુસ્સરન્તસ્સ લબ્ભતિ. વીતરાગાતિ વિગતરાગા ખીણાસવા. રાગવિનયાય વા પટિપન્નાતિ રાગવિનયપટિપદં પટિપન્ના. ઉક્કટ્ઠદેસના ચેસા, ન કેવલં પન ખીણાસવાનં, અનાગામિ-સકદાગામિ-સોતાપન્નાનમ્પિ અન્તમસો તદહુપબ્બજિતસ્સ ભણ્ડગાહકસામણેરસ્સાપિ દિન્ના દક્ખિણા છળઙ્ગસમન્નાગતાવ હોતિ. સોપિ હિ સોતાપત્તિમગ્ગત્થમેવ પબ્બજિતો.
37. Sattame veḷukaṇḍakīti veḷukaṇḍakanagaravāsinī. Chaḷaṅgasamannāgatanti chahi guṇaṅgehi samannāgataṃ. Dakkhiṇaṃ patiṭṭhāpetīti dānaṃ deti. Pubbeva dānā sumanoti dānaṃ dassāmīti māsaḍḍhamāsato paṭṭhāya somanassappatto hoti. Ettha hi pubbecetanā dassāmīti cittuppādakālato paṭṭhāya ‘‘ito uṭṭhitena dānaṃ dassāmī’’ti khettaggahaṇaṃ ādiṃ katvā cintentassa labbhati. Dadaṃ cittaṃ pasādetīti evaṃ vuttā muñcacetanā pana dānakāleyeva labbhati. Datvā attamano hotīti ayaṃ pana aparacetanā aparāparaṃ anussarantassa labbhati. Vītarāgāti vigatarāgā khīṇāsavā. Rāgavinayāya vā paṭipannāti rāgavinayapaṭipadaṃ paṭipannā. Ukkaṭṭhadesanā cesā, na kevalaṃ pana khīṇāsavānaṃ, anāgāmi-sakadāgāmi-sotāpannānampi antamaso tadahupabbajitassa bhaṇḍagāhakasāmaṇerassāpi dinnā dakkhiṇā chaḷaṅgasamannāgatāva hoti. Sopi hi sotāpattimaggatthameva pabbajito.
યઞ્ઞસ્સ સમ્પદાતિ દાનસ્સ પરિપુણ્ણતા. સઞ્ઞતાતિ સીલસઞ્ઞમેન સઞ્ઞતા. સયં આચમયિત્વાનાતિ અત્તનાવ હત્થપાદે ધોવિત્વા મુખં વિક્ખાલેત્વા. સકેહિ પાણિભીતિ અત્તનો હત્થેહિ. સયેહીતિપિ પાઠો. સદ્ધોતિ રતનત્તયગુણે સદ્દહન્તો. મુત્તેન ચેતસાતિ લાભમચ્છરિયાદીહિ વિમુત્તેન ચિત્તેન. અબ્યાપજ્ઝં સુખં લોકન્તિ નિદ્દુક્ખં ઉળારસુખસોમનસ્સં દેવલોકં.
Yaññassa sampadāti dānassa paripuṇṇatā. Saññatāti sīlasaññamena saññatā. Sayaṃ ācamayitvānāti attanāva hatthapāde dhovitvā mukhaṃ vikkhāletvā. Sakehi pāṇibhīti attano hatthehi. Sayehītipi pāṭho. Saddhoti ratanattayaguṇe saddahanto. Muttena cetasāti lābhamacchariyādīhi vimuttena cittena. Abyāpajjhaṃsukhaṃ lokanti niddukkhaṃ uḷārasukhasomanassaṃ devalokaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. છળઙ્ગદાનસુત્તં • 7. Chaḷaṅgadānasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. છળઙ્ગદાનસુત્તવણ્ણના • 7. Chaḷaṅgadānasuttavaṇṇanā