Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તવણ્ણના

    5. Dānūpapattisuttavaṇṇanā

    ૩૫. પઞ્ચમે દાનૂપપત્તિયોતિ દાનપચ્ચયા ઉપપત્તિયો. દહતીતિ ઠપેતિ. અધિટ્ઠાતીતિ તસ્સેવ વેવચનં. ભાવેતીતિ વડ્ઢેતિ. હીને વિમુત્તન્તિ હીનેસુ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ વિમુત્તં. ઉત્તરિ અભાવિતન્તિ તતો ઉત્તરિમગ્ગફલત્થાય અભાવિતં. તત્રૂપપત્તિયા સંવત્તતીતિ યં ઠાનં પત્થેત્વા કુસલં કતં, તત્થ નિબ્બત્તનત્થાય સંવત્તતિ. વીતરાગસ્સાતિ મગ્ગેન વા સમુચ્છિન્નરાગસ્સ સમાપત્તિયા વા વિક્ખમ્ભિતરાગસ્સ. દાનમત્તેનેવ હિ બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિતું ન સક્કા, દાનં પન સમાધિવિપસ્સનાચિત્તસ્સ અલઙ્કારપરિવારં હોતિ. તતો દાનેન મુદુચિત્તો બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તતિ. તેન વુત્તં – ‘‘વીતરાગસ્સ નો સરાગસ્સા’’તિ.

    35. Pañcame dānūpapattiyoti dānapaccayā upapattiyo. Dahatīti ṭhapeti. Adhiṭṭhātīti tasseva vevacanaṃ. Bhāvetīti vaḍḍheti. Hīne vimuttanti hīnesu pañcasu kāmaguṇesu vimuttaṃ. Uttari abhāvitanti tato uttarimaggaphalatthāya abhāvitaṃ. Tatrūpapattiyā saṃvattatīti yaṃ ṭhānaṃ patthetvā kusalaṃ kataṃ, tattha nibbattanatthāya saṃvattati. Vītarāgassāti maggena vā samucchinnarāgassa samāpattiyā vā vikkhambhitarāgassa. Dānamatteneva hi brahmaloke nibbattituṃ na sakkā, dānaṃ pana samādhivipassanācittassa alaṅkāraparivāraṃ hoti. Tato dānena muducitto brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbattati. Tena vuttaṃ – ‘‘vītarāgassa no sarāgassā’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તં • 5. Dānūpapattisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તવણ્ણના • 5. Dānūpapattisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact