Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તવણ્ણના

    5. Dānūpapattisuttavaṇṇanā

    ૩૫. પઞ્ચમે દાનપચ્ચયાતિ દાનકારણા, દાનમયપુઞ્ઞસ્સ કતત્તા ઉપચિતત્તાતિ અત્થો. ઉપપત્તિયોતિ મનુસ્સેસુ દેવેસુ ચ નિબ્બત્તિયો. ઠપેતીતિ એકવારમેવ અનુપ્પજ્જિત્વા યથા ઉપરિ તેનેવાકારેન પવત્તતિ, એવં ઠપેતિ. તદેવ ચસ્સ અધિટ્ઠાનન્તિ આહ ‘‘તસ્સેવ વેવચન’’ન્તિ. વડ્ઢેતીતિ બ્રૂહેતિ ન હાપેતિ. વિમુત્તન્તિ અધિમુત્તં, નિન્નં પોણં પબ્ભારન્તિ અત્થો. વિમુત્તન્તિ વા વિસ્સટ્ઠં. નિપ્પરિયાયતો ઉત્તરિ નામ પણીતં મજ્ઝેપિ હીનમજ્ઝિમવિભાગસ્સ લબ્ભનતોતિ વુત્તં ‘‘ઉત્તરિ અભાવિતન્તિ તતો ઉપરિમગ્ગફલત્થાય અભાવિત’’ન્તિ. સંવત્તતિ તથાપણિહિતં દાનમયં ચિત્તં. યં પન પાળિયં ‘‘તઞ્ચ ખો’’તિઆદિ વુત્તં, તં તત્રુપપત્તિયા વિબન્ધકરદુસ્સીલ્યાભાવદસ્સનપરં દટ્ઠબ્બં, ન દાનમયસ્સ પુઞ્ઞસ્સ કેવલસ્સ તંસંવત્તનતાદસ્સનપરન્તિ દટ્ઠબ્બં. સમુચ્છિન્નરાગસ્સાતિ સમુચ્છિન્નકામરાગસ્સ. તસ્સ હિ સિયા બ્રહ્મલોકે ઉપપત્તિ, ન સમુચ્છિન્નભવરાગસ્સ. વીતરાગગ્ગહણેન ચેત્થ કામેસુ વીતરાગતા અધિપ્પેતા, યાય બ્રહ્મલોકૂપપત્તિ સિયા. તેનાહ ‘‘દાનમત્તેનેવા’’તિઆદિ. યદિ એવં દાનં તત્થ કિમત્થિયન્તિ આહ ‘‘દાનં પના’’તિઆદિ. દાનેન મુદુચિત્તોતિ બદ્ધાઘાતે વેરિપુગ્ગલેપિ અત્તનો દાનસમ્પટિચ્છનેન મુદુભૂતચિત્તો.

    35. Pañcame dānapaccayāti dānakāraṇā, dānamayapuññassa katattā upacitattāti attho. Upapattiyoti manussesu devesu ca nibbattiyo. Ṭhapetīti ekavārameva anuppajjitvā yathā upari tenevākārena pavattati, evaṃ ṭhapeti. Tadeva cassa adhiṭṭhānanti āha ‘‘tasseva vevacana’’nti. Vaḍḍhetīti brūheti na hāpeti. Vimuttanti adhimuttaṃ, ninnaṃ poṇaṃ pabbhāranti attho. Vimuttanti vā vissaṭṭhaṃ. Nippariyāyato uttari nāma paṇītaṃ majjhepi hīnamajjhimavibhāgassa labbhanatoti vuttaṃ ‘‘uttari abhāvitanti tato uparimaggaphalatthāya abhāvita’’nti. Saṃvattati tathāpaṇihitaṃ dānamayaṃ cittaṃ. Yaṃ pana pāḷiyaṃ ‘‘tañca kho’’tiādi vuttaṃ, taṃ tatrupapattiyā vibandhakaradussīlyābhāvadassanaparaṃ daṭṭhabbaṃ, na dānamayassa puññassa kevalassa taṃsaṃvattanatādassanaparanti daṭṭhabbaṃ. Samucchinnarāgassāti samucchinnakāmarāgassa. Tassa hi siyā brahmaloke upapatti, na samucchinnabhavarāgassa. Vītarāgaggahaṇena cettha kāmesu vītarāgatā adhippetā, yāya brahmalokūpapatti siyā. Tenāha ‘‘dānamattenevā’’tiādi. Yadi evaṃ dānaṃ tattha kimatthiyanti āha ‘‘dānaṃ panā’’tiādi. Dānena muducittoti baddhāghāte veripuggalepi attano dānasampaṭicchanena mudubhūtacitto.

    દાનૂપપત્તિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dānūpapattisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તં • 5. Dānūpapattisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. દાનૂપપત્તિસુત્તવણ્ણના • 5. Dānūpapattisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact