Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૧. દારુક્ખન્ધસુત્તવણ્ણના

    11. Dārukkhandhasuttavaṇṇanā

    ૪૧. એકાદસમે ચેતોવસિપ્પત્તોતિ ચિત્તવસિભાવં પત્તો. પથવીત્વેવ અધિમુચ્ચેય્યાતિ થદ્ધાકારં પથવીધાતૂતિ સલ્લક્ખેય્ય. યં નિસ્સાયાતિ યં વિજ્જમાનં થદ્ધાકારં પથવીધાતું નિસ્સાય અમું દારુક્ખન્ધં પથવીત્વેવ અધિમુચ્ચેય્ય, સા એત્થ પથવીધાતુ અત્થીતિ. ઇમિના નયેન સેસપદાનિપિ વેદિતબ્બાનિ. યથેવ હિ તસ્મિં થદ્ધાકારા પથવીધાતુ અત્થિ, એવં યૂસાકારા આપોધાતુ, ઉણ્હાકારા તેજોધાતુ, વિત્થમ્ભનાકારા વાયોધાતુ, રત્તવણ્ણમ્હિ સારે પદુમપુપ્ફવણ્ણા સુભધાતુ, પૂતિભૂતે ચુણ્ણે ચેવ ફેગ્ગુપપટિકાસુ ચ અમનુઞ્ઞવણ્ણા અસુભધાતુ, તં નિસ્સાય અમું દારુક્ખન્ધં અસુભન્ત્વેવ અધિમુચ્ચેય્ય સલ્લક્ખેય્યાતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે મિસ્સકવિહારો નામ કથિતો.

    41. Ekādasame cetovasippattoti cittavasibhāvaṃ patto. Pathavītveva adhimucceyyāti thaddhākāraṃ pathavīdhātūti sallakkheyya. Yaṃnissāyāti yaṃ vijjamānaṃ thaddhākāraṃ pathavīdhātuṃ nissāya amuṃ dārukkhandhaṃ pathavītveva adhimucceyya, sā ettha pathavīdhātu atthīti. Iminā nayena sesapadānipi veditabbāni. Yatheva hi tasmiṃ thaddhākārā pathavīdhātu atthi, evaṃ yūsākārā āpodhātu, uṇhākārā tejodhātu, vitthambhanākārā vāyodhātu, rattavaṇṇamhi sāre padumapupphavaṇṇā subhadhātu, pūtibhūte cuṇṇe ceva pheggupapaṭikāsu ca amanuññavaṇṇā asubhadhātu, taṃ nissāya amuṃ dārukkhandhaṃ asubhantveva adhimucceyya sallakkheyyāti. Imasmiṃ sutte missakavihāro nāma kathito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. દારુક્ખન્ધસુત્તં • 11. Dārukkhandhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮-૧૧. અત્તકારીસુત્તાદિવણ્ણના • 8-11. Attakārīsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact