Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૫. દસબ્રાહ્મણજાતકં (૧૨)

    495. Dasabrāhmaṇajātakaṃ (12)

    ૨૨૨.

    222.

    રાજા અવોચ વિધુરં, ધમ્મકામો યુધિટ્ઠિલો;

    Rājā avoca vidhuraṃ, dhammakāmo yudhiṭṭhilo;

    બ્રાહ્મણે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Brāhmaṇe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૨૩.

    223.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ 1 ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu 2 bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૨૪.

    224.

    દુલ્લભા બ્રાહ્મણા દેવ, સીલવન્તો બહુસ્સુતા;

    Dullabhā brāhmaṇā deva, sīlavanto bahussutā;

    વિરતા મેથુના ધમ્મા, યે તે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં.

    Viratā methunā dhammā, ye te bhuñjeyyu bhojanaṃ.

    ૨૨૫.

    225.

    દસ ખલુ મહારાજ, યા તા બ્રાહ્મણજાતિયો;

    Dasa khalu mahārāja, yā tā brāhmaṇajātiyo;

    તેસં વિભઙ્ગં વિચયં 3, વિત્થારેન સુણોહિ મે.

    Tesaṃ vibhaṅgaṃ vicayaṃ 4, vitthārena suṇohi me.

    ૨૨૬.

    226.

    પસિબ્બકે ગહેત્વાન, પુણ્ણે મૂલસ્સ સંવુતે;

    Pasibbake gahetvāna, puṇṇe mūlassa saṃvute;

    ઓસધિકાયો 5 ગન્થેન્તિ, ન્હાપયન્તિ 6 જપન્તિ ચ.

    Osadhikāyo 7 ganthenti, nhāpayanti 8 japanti ca.

    ૨૨૭.

    227.

    તિકિચ્છકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Tikicchakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૨૮.

    228.

    અપેતા તે ચ 9 બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca 10 brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા 11 કોરબ્યો)

    (Iti rājā 12 korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૨૯.

    229.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૩૦.

    230.

    કિઙ્કિણિકાયો 13 ગહેત્વા 14, ઘોસેન્તિ પુરતોપિ તે;

    Kiṅkiṇikāyo 15 gahetvā 16, ghosenti puratopi te;

    પેસનાનિપિ ગચ્છન્તિ, રથચરિયાસુ સિક્ખરે.

    Pesanānipi gacchanti, rathacariyāsu sikkhare.

    ૨૩૧.

    231.

    પરિચારકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Paricārakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૩૨.

    232.

    અપેતા તે ચ બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૩૩.

    233.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૩૪.

    234.

    કમણ્ડલું ગહેત્વાન, વઙ્કદણ્ડઞ્ચ બ્રાહ્મણા;

    Kamaṇḍaluṃ gahetvāna, vaṅkadaṇḍañca brāhmaṇā;

    પચ્ચુપેસ્સન્તિ રાજાનો, ગામેસુ નિગમેસુ ચ;

    Paccupessanti rājāno, gāmesu nigamesu ca;

    નાદિન્ને વુટ્ઠહિસ્સામ, ગામમ્હિ વા વનમ્હિ વા 17.

    Nādinne vuṭṭhahissāma, gāmamhi vā vanamhi vā 18.

    ૨૩૫.

    235.

    નિગ્ગાહકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Niggāhakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૩૬.

    236.

    અપેતા તે ચ બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૩૭.

    237.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૩૮.

    238.

    પરૂળ્હકચ્છનખલોમા , પઙ્કદન્તા રજસ્સિરા;

    Parūḷhakacchanakhalomā , paṅkadantā rajassirā;

    ઓકિણ્ણા રજરેણૂહિ, યાચકા વિચરન્તિ તે.

    Okiṇṇā rajareṇūhi, yācakā vicaranti te.

    ૨૩૯.

    239.

    ખાણુઘાતસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Khāṇughātasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૪૦.

    240.

    અપેતા તે ચ બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૪૧.

    241.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૪૨.

    242.

    હરીતકં 19 આમલકં, અમ્બં જમ્બું વિભીતકં 20;

    Harītakaṃ 21 āmalakaṃ, ambaṃ jambuṃ vibhītakaṃ 22;

    લબુજં દન્તપોણાનિ, બેલુવા બદરાનિ ચ.

    Labujaṃ dantapoṇāni, beluvā badarāni ca.

    ૨૪૩.

    243.

    રાજાયતનં ઉચ્છુ-પુટં, ધૂમનેત્તં મધુ-અઞ્જનં;

    Rājāyatanaṃ ucchu-puṭaṃ, dhūmanettaṃ madhu-añjanaṃ;

    ઉચ્ચાવચાનિ પણિયાનિ, વિપણેન્તિ જનાધિપ.

    Uccāvacāni paṇiyāni, vipaṇenti janādhipa.

    ૨૪૪.

    244.

    વાણિજકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Vāṇijakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૪૫.

    245.

    અપેતા તે ચ બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૪૬.

    246.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૪૭.

    247.

    કસિ-વાણિજ્જં 23 કારેન્તિ, પોસયન્તિ અજેળકે;

    Kasi-vāṇijjaṃ 24 kārenti, posayanti ajeḷake;

    કુમારિયો પવેચ્છન્તિ, વિવાહન્તાવહન્તિ ચ.

    Kumāriyo pavecchanti, vivāhantāvahanti ca.

    ૨૪૮.

    248.

    સમા અમ્બટ્ઠવેસ્સેહિ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Samā ambaṭṭhavessehi, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૪૯.

    249.

    અપેતા તે ચ બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te ca brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૫૦.

    250.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૫૧.

    251.

    નિક્ખિત્તભિક્ખં ભુઞ્જન્તિ, ગામેસ્વેકે પુરોહિતા;

    Nikkhittabhikkhaṃ bhuñjanti, gāmesveke purohitā;

    બહૂ તે 25 પરિપુચ્છન્તિ, અણ્ડચ્છેદા નિલઞ્છકા 26.

    Bahū te 27 paripucchanti, aṇḍacchedā nilañchakā 28.

    ૨૫૨.

    252.

    પસૂપિ તત્થ હઞ્ઞન્તિ, મહિંસા સૂકરા અજા;

    Pasūpi tattha haññanti, mahiṃsā sūkarā ajā;

    ગોઘાતકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Goghātakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૫૩.

    253.

    અપેતા તે બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૫૪.

    254.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૫૫.

    255.

    અસિચમ્મં ગહેત્વાન, ખગ્ગં પગ્ગય્હ બ્રાહ્મણા;

    Asicammaṃ gahetvāna, khaggaṃ paggayha brāhmaṇā;

    વેસ્સપથેસુ તિટ્ઠન્તિ, સત્થં અબ્બાહયન્તિપિ.

    Vessapathesu tiṭṭhanti, satthaṃ abbāhayantipi.

    ૨૫૬.

    256.

    સમા ગોપનિસાદેહિ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Samā gopanisādehi, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૫૭.

    257.

    અપેતા તે બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૫૮.

    258.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૫૯.

    259.

    અરઞ્ઞે કુટિકં કત્વા, કૂટાનિ કારયન્તિ તે;

    Araññe kuṭikaṃ katvā, kūṭāni kārayanti te;

    સસબિળારે બાધેન્તિ, આગોધા મચ્છકચ્છપં.

    Sasabiḷāre bādhenti, āgodhā macchakacchapaṃ.

    ૨૬૦.

    260.

    તે લુદ્દકસમા રાજ 29, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Te luddakasamā rāja 30, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૬૧.

    261.

    અપેતા તે બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૬૨.

    262.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૬૩.

    263.

    અઞ્ઞે ધનસ્સ કામા હિ, હેટ્ઠામઞ્ચે પસક્કિતા 31;

    Aññe dhanassa kāmā hi, heṭṭhāmañce pasakkitā 32;

    રાજાનો ઉપરિ ન્હાયન્તિ, સોમયાગે ઉપટ્ઠિતે.

    Rājāno upari nhāyanti, somayāge upaṭṭhite.

    ૨૬૪.

    264.

    મલમજ્જકસમા રાજ, તેપિ વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Malamajjakasamā rāja, tepi vuccanti brāhmaṇā;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૬૫.

    265.

    અપેતા તે બ્રહ્મઞ્ઞા,

    Apetā te brahmaññā,

    (ઇતિ રાજા કોરબ્યો)

    (Iti rājā korabyo)

    ન તે વુચ્ચન્તિ બ્રાહ્મણા;

    Na te vuccanti brāhmaṇā;

    અઞ્ઞે વિધુર પરિયેસ, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.

    Aññe vidhura pariyesa, sīlavante bahussute.

    ૨૬૬.

    266.

    વિરતે મેથુના ધમ્મા, યે મે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં;

    Virate methunā dhammā, ye me bhuñjeyyu bhojanaṃ;

    દક્ખિણં સમ્મ દસ્સામ, યત્થ દિન્નં મહપ્ફલં.

    Dakkhiṇaṃ samma dassāma, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    ૨૬૭.

    267.

    અત્થિ ખો બ્રાહ્મણા દેવ, સીલવન્તો બહુસ્સુતા;

    Atthi kho brāhmaṇā deva, sīlavanto bahussutā;

    વિરતા મેથુના ધમ્મા, યે તે ભુઞ્જેય્યુ ભોજનં.

    Viratā methunā dhammā, ye te bhuñjeyyu bhojanaṃ.

    ૨૬૮.

    268.

    એકઞ્ચ ભત્તં ભુઞ્જન્તિ, ન ચ મજ્જં પિવન્તિ તે;

    Ekañca bhattaṃ bhuñjanti, na ca majjaṃ pivanti te;

    અક્ખાતા તે મહારાજ, તાદિસે નિપતામસે.

    Akkhātā te mahārāja, tādise nipatāmase.

    ૨૬૯.

    269.

    એતે ખો બ્રાહ્મણા વિધુર, સીલવન્તો બહુસ્સુતા;

    Ete kho brāhmaṇā vidhura, sīlavanto bahussutā;

    એતે વિધુર પરિયેસ, ખિપ્પઞ્ચ ને 33 નિમન્તયાતિ.

    Ete vidhura pariyesa, khippañca ne 34 nimantayāti.

    દસબ્રાહ્મણજાતકં દ્વાદસમં.

    Dasabrāhmaṇajātakaṃ dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ભુઞ્જેય્યું (સી॰)
    2. bhuñjeyyuṃ (sī.)
    3. વિચિય (ક॰)
    4. viciya (ka.)
    5. ઓસધિકાયે (સ્યા॰ ક॰)
    6. નહાયન્તિ (સી॰ પી॰)
    7. osadhikāye (syā. ka.)
    8. nahāyanti (sī. pī.)
    9. તે (સી॰ પી॰)
    10. te (sī. pī.)
    11. રાજા ચ (સ્યા॰ ક॰)
    12. rājā ca (syā. ka.)
    13. કિઙ્કણિકાયો (ક॰), કિઙ્કિણિયો (સ્યા॰)
    14. ગહેત્વાન (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    15. kiṅkaṇikāyo (ka.), kiṅkiṇiyo (syā.)
    16. gahetvāna (sī. syā. pī.)
    17. વામમ્હિ ચ વનમ્હિ ચ (સી॰ પી॰), ગામમ્હિ નિગમમ્હિ વા (સ્યા॰)
    18. vāmamhi ca vanamhi ca (sī. pī.), gāmamhi nigamamhi vā (syā.)
    19. હરીટકં (બહૂસુ)
    20. અમ્બજમ્બુવિભીટકં (સી॰ પી॰)
    21. harīṭakaṃ (bahūsu)
    22. ambajambuvibhīṭakaṃ (sī. pī.)
    23. કસિં વણિજ્જં (સી॰ પી॰)
    24. kasiṃ vaṇijjaṃ (sī. pī.)
    25. ને (સ્યા॰ ક॰)
    26. તિલઞ્છકા (પી॰)
    27. ne (syā. ka.)
    28. tilañchakā (pī.)
    29. લુદ્દકા તે મહારાજ (સી॰ પી॰)
    30. luddakā te mahārāja (sī. pī.)
    31. પસક્ખિતા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    32. pasakkhitā (sī. syā. pī.)
    33. ખિપ્પંવ ને (ક॰)
    34. khippaṃva ne (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૫] ૧૨. દસબ્રાહ્મણજાતકવણ્ણના • [495] 12. Dasabrāhmaṇajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact