Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    ૧૨. સત્તસતિકક્ખન્ધકં

    12. Sattasatikakkhandhakaṃ

    દસવત્થુકથા

    Dasavatthukathā

    ૪૪૬. સત્તસતિકક્ખન્ધકે – ભિક્ખગ્ગેનાતિ ભિક્ખુઅગ્ગેન, ભિક્ખૂ ગણેત્વા તત્તકે પટિવીસે ઠપેસુન્તિ અત્થો. મહિયાતિ હિમપાતસમયે હિમવલાહકા.

    446. Sattasatikakkhandhake – bhikkhaggenāti bhikkhuaggena, bhikkhū gaṇetvā tattake paṭivīse ṭhapesunti attho. Mahiyāti himapātasamaye himavalāhakā.

    ૪૪૭. અવિજ્જાનિવુટાતિ અવિજ્જાપટિચ્છન્ના . પોસાતિ પુરિસા. પિયરૂપં અભિનન્દન્તિ પત્થેન્તીતિ પિયરૂપાભિનન્દિનો. અવિદ્દસૂતિ અવિજાનન્તા. રાગરજેહિ સરજા. મગસદિસાતિ મગા. સહ નેત્તિયાતિ સનેત્તિકા. વડ્ઢેન્તિ કટસિન્તિ પુનપ્પુનં કળેવરં નિક્ખિપમાના ભૂમિં વડ્ઢેન્તિ. એવં વડ્ઢેન્તાવ ઘોરં આદિયન્તિ પુનબ્ભવં.

    447.Avijjānivuṭāti avijjāpaṭicchannā . Posāti purisā. Piyarūpaṃ abhinandanti patthentīti piyarūpābhinandino. Aviddasūti avijānantā. Rāgarajehi sarajā. Magasadisāti magā. Saha nettiyāti sanettikā. Vaḍḍhenti kaṭasinti punappunaṃ kaḷevaraṃ nikkhipamānā bhūmiṃ vaḍḍhenti. Evaṃ vaḍḍhentāva ghoraṃ ādiyanti punabbhavaṃ.

    ૪૫૪. પાપકં નો આવુસો કતન્તિ આવુસો અમ્હેહિ પાપકં કતન્તિ અત્થો.

    454.Pāpakaṃ no āvuso katanti āvuso amhehi pāpakaṃ katanti attho.

    ૪૫૫. કતમેન ત્વં ભૂમિ વિહારેનાતિ એત્થ ભૂમીતિ પિયવચનમેતં. પિયં વત્તુકામો કિર આયસ્મા સબ્બકામી નવકે ભિક્ખૂ એવં આમન્તેતિ. કુલ્લકવિહારેનાતિ ઉત્તાનવિહારેન.

    455.Katamena tvaṃ bhūmi vihārenāti ettha bhūmīti piyavacanametaṃ. Piyaṃ vattukāmo kira āyasmā sabbakāmī navake bhikkhū evaṃ āmanteti. Kullakavihārenāti uttānavihārena.

    ૪૫૭. સાવત્થિયા સુત્તવિભઙ્ગેતિ કથં સુત્તવિભઙ્ગે પટિક્ખિત્તં હોતિ? તત્ર હિ ‘‘સન્નિધિ નામ અજ્જ પટિગ્ગહિતં અપરજ્જૂ’’તિ વત્વા પુન ‘‘સન્નિધિકારકે અસન્નિધિકારકસઞ્ઞી ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા ખાદતિ વા ભુઞ્જતિ વા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ આપત્તિં વદન્તેન પટિક્ખિત્તં હોતિ. તત્રેકે મઞ્ઞન્તિ ‘‘યો પન ભિક્ખુ સન્નિધિકારકં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા’’તિ હિ વુત્તં, ઇદઞ્ચ લોણં નામ યાવજીવિકત્તા સન્નિધિભાવં નાપજ્જતિ. યમ્પિ અલોણકં આમિસં પટિગ્ગહેત્વા તેન સદ્ધિં પરિભુઞ્જતિ, તં તદહુપટિગ્ગહિતમેવ, તસ્મા ‘‘‘યાવકાલિકેન, ભિક્ખવે, યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતં કાલે કપ્પતિ, વિકાલે ન કપ્પતી’તિ વચનતો દુક્કટેનેત્થ ભવિતબ્બ’’ન્તિ. તે વત્તબ્બા – ‘‘તુમ્હાકં મતેન દુક્કટેનપિ ન ભવિતબ્બં, ન હિ એત્થ યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતં, યાવકાલિકમેવ તદહુપટિગ્ગહિતં , ન ચ તં વિકાલે પરિભુત્તં. યદિ વા ‘‘વિકાલે ન કપ્પતી’’તિ વચનેન તુમ્હે દુક્કટં મઞ્ઞેથ, યાવજીવિકમિસ્સં યાવકાલિકં વિકાલે ભુઞ્જન્તસ્સ વિકાલભોજનપાચિત્તિયં ન ભવેય્ય. તસ્મા ન બ્યઞ્જનમત્તં ગહેતબ્બં, અત્થો ઉપપરિક્ખિતબ્બો.

    457.Sāvatthiyā suttavibhaṅgeti kathaṃ suttavibhaṅge paṭikkhittaṃ hoti? Tatra hi ‘‘sannidhi nāma ajja paṭiggahitaṃ aparajjū’’ti vatvā puna ‘‘sannidhikārake asannidhikārakasaññī khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādati vā bhuñjati vā āpatti pācittiyassā’’ti āpattiṃ vadantena paṭikkhittaṃ hoti. Tatreke maññanti ‘‘yo pana bhikkhu sannidhikārakaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti hi vuttaṃ, idañca loṇaṃ nāma yāvajīvikattā sannidhibhāvaṃ nāpajjati. Yampi aloṇakaṃ āmisaṃ paṭiggahetvā tena saddhiṃ paribhuñjati, taṃ tadahupaṭiggahitameva, tasmā ‘‘‘yāvakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ kāle kappati, vikāle na kappatī’ti vacanato dukkaṭenettha bhavitabba’’nti. Te vattabbā – ‘‘tumhākaṃ matena dukkaṭenapi na bhavitabbaṃ, na hi ettha yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ, yāvakālikameva tadahupaṭiggahitaṃ , na ca taṃ vikāle paribhuttaṃ. Yadi vā ‘‘vikāle na kappatī’’ti vacanena tumhe dukkaṭaṃ maññetha, yāvajīvikamissaṃ yāvakālikaṃ vikāle bhuñjantassa vikālabhojanapācittiyaṃ na bhaveyya. Tasmā na byañjanamattaṃ gahetabbaṃ, attho upaparikkhitabbo.

    અયઞ્હેત્થ અત્થો – યાવકાલિકેન યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતં યદિ સમ્ભિન્નરસં હોતિ, યાવકાલિકગતિકમેવ હોતિ. તસ્મા ‘‘યો પન ભિક્ખુ વિકાલે ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા’’તિ ઇમિના સિક્ખાપદેન કાલે કપ્પતિ, વિકાલે ન કપ્પતિ. ન ઇધ ‘‘ન કપ્પતી’’તિ વચનમત્તેનેત્થ દુક્કટં હોતિ. યથેવ યાવજીવિકં તદહુપટિગ્ગહિતં યાવકાલિકેન સમ્ભિન્નરસં વિકાલે ન કપ્પતિ, વિકાલભોજનપાચિત્તિયાવહં હોતિ. એવં અજ્જ પટિગ્ગહિતમ્પિ અપરજ્જુ યાવકાલિકેન સમ્ભિન્નરસં ન કપ્પતિ, સન્નિધિભોજનપાચિત્તિયાવહં હોતિ. તં ‘‘સન્નિધિકતં ઇદ’’ન્તિ અજાનન્તોપિ ન મુચ્ચતિ. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘સન્નિધિકારકે અસન્નિધિકારકસઞ્ઞી ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા ખાદતિ વા ભુઞ્જતિ વા આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સા’’તિ. તસ્મા ‘‘કત્થ પટિક્ખિત્ત’’ન્તિ ઇમિસ્સા પુચ્છાય ‘‘પરિસુદ્ધમિદં બ્યાકરણં સાવત્થિયા સુત્તવિભઙ્ગે’’તિ.

    Ayañhettha attho – yāvakālikena yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yadi sambhinnarasaṃ hoti, yāvakālikagatikameva hoti. Tasmā ‘‘yo pana bhikkhu vikāle khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti iminā sikkhāpadena kāle kappati, vikāle na kappati. Na idha ‘‘na kappatī’’ti vacanamattenettha dukkaṭaṃ hoti. Yatheva yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yāvakālikena sambhinnarasaṃ vikāle na kappati, vikālabhojanapācittiyāvahaṃ hoti. Evaṃ ajja paṭiggahitampi aparajju yāvakālikena sambhinnarasaṃ na kappati, sannidhibhojanapācittiyāvahaṃ hoti. Taṃ ‘‘sannidhikataṃ ida’’nti ajānantopi na muccati. Vuttañhetaṃ – ‘‘sannidhikārake asannidhikārakasaññī khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādati vā bhuñjati vā āpatti pācittiyassā’’ti. Tasmā ‘‘kattha paṭikkhitta’’nti imissā pucchāya ‘‘parisuddhamidaṃ byākaraṇaṃ sāvatthiyā suttavibhaṅge’’ti.

    રાજગહે ઉપોસથસંયુત્તેતિ ઇદં ‘‘ન ભિક્ખવે એકસ્મિં આવાસે દ્વે ઉપોસથાગારાનિ સમ્મન્નિતબ્બાનિ; યો સમ્મન્નેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ એતં સન્ધાય વુત્તં. વિનયાતિસારે દુક્કટન્તિ ‘‘ન ભિક્ખવે એકસ્મિં આવાસે દ્વે ઉપોસથાગારાનિ સમ્મન્નિતબ્બાની’’તિ એતસ્સ વિનયસ્સ અતિસારે દુક્કટં. ચમ્પેય્યકે વિનયવત્થુસ્મિન્તિ ઇદં ‘‘અધમ્મેન ચે ભિક્ખવે વગ્ગકમ્મં, અકમ્મં ન ચ કરણીય’’ન્તિ એવમાદિં કત્વા ચમ્પેય્યક્ખન્ધકે આગતં વિનયવત્થું સન્ધાય વુત્તં.

    Rājagahe uposathasaṃyutteti idaṃ ‘‘na bhikkhave ekasmiṃ āvāse dve uposathāgārāni sammannitabbāni; yo sammanneyya, āpatti dukkaṭassā’’ti etaṃ sandhāya vuttaṃ. Vinayātisāre dukkaṭanti ‘‘na bhikkhave ekasmiṃ āvāse dve uposathāgārāni sammannitabbānī’’ti etassa vinayassa atisāre dukkaṭaṃ. Campeyyake vinayavatthusminti idaṃ ‘‘adhammena ce bhikkhave vaggakammaṃ, akammaṃ na ca karaṇīya’’nti evamādiṃ katvā campeyyakkhandhake āgataṃ vinayavatthuṃ sandhāya vuttaṃ.

    એકચ્ચો કપ્પતીતિ ઇદં ધમ્મિકં આચિણ્ણં સન્ધાય વુત્તં. છેદનકે પાચિત્તિયન્તિ સુત્તવિભઙ્ગે હિ ‘‘નિસીદનં નામ સદસં વુચ્ચતી’’તિ આગતં, તસ્મા દ્વિન્નં સુગતવિદત્થીનં ઉપરિ દસાયેવ વિદત્થિમત્તા લબ્ભતિ. દસાય વિના તં પમાણં કરોન્તસ્સ ઇદં આગતમેવ હોતિ – ‘‘તં અતિક્કામયતો છેદનકં પાચિત્તિય’’ન્તિ. તસ્મા ‘‘કિં આપજ્જતી’’તિ પુટ્ઠો ‘‘છેદનકે પાચિત્તિય’’ન્તિ આહ. છેદનકસિક્ખાપદે વુત્તપાચિત્તિયં આપજ્જતીતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Ekaccokappatīti idaṃ dhammikaṃ āciṇṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Chedanake pācittiyanti suttavibhaṅge hi ‘‘nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccatī’’ti āgataṃ, tasmā dvinnaṃ sugatavidatthīnaṃ upari dasāyeva vidatthimattā labbhati. Dasāya vinā taṃ pamāṇaṃ karontassa idaṃ āgatameva hoti – ‘‘taṃ atikkāmayato chedanakaṃ pācittiya’’nti. Tasmā ‘‘kiṃ āpajjatī’’ti puṭṭho ‘‘chedanake pācittiya’’nti āha. Chedanakasikkhāpade vuttapācittiyaṃ āpajjatīti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    દસવત્થુકથા નિટ્ઠિતા.

    Dasavatthukathā niṭṭhitā.

    સમન્તપાસાદિકાય વિનયસંવણ્ણનાય

    Samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya

    સત્તસતિકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattasatikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    દ્વિવગ્ગસઙ્ગહા વુત્તા, દ્વાવીસતિપભેદના;

    Dvivaggasaṅgahā vuttā, dvāvīsatipabhedanā;

    ખન્ધકા સાસને પઞ્ચક્ખન્ધદુક્ખપ્પહાયિનો.

    Khandhakā sāsane pañcakkhandhadukkhappahāyino.

    યા તેસં વણ્ણના એસા, અન્તરાયં વિના યથા;

    Yā tesaṃ vaṇṇanā esā, antarāyaṃ vinā yathā;

    સિદ્ધા સિજ્ઝન્તુ કલ્યાણા, એવં આસાપિ પાણિનન્તિ.

    Siddhā sijjhantu kalyāṇā, evaṃ āsāpi pāṇinanti.

    ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.

    Cūḷavagga-aṭṭhakathā niṭṭhitā.




    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    ૧. પઠમભાણવારો • 1. Paṭhamabhāṇavāro
    ૨. દુતિયભાણવારો • 2. Dutiyabhāṇavāro

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact