Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
2. சித்தலதாவக்³கோ³
2. Cittalatāvaggo
1. தா³ஸிவிமானவண்ணனா
1. Dāsivimānavaṇṇanā
து³தியவக்³கே³ அபி ஸக்கோவ தே³விந்தோ³தி தா³ஸிவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி ஜேதவனே விஹரந்தே ஸாவத்தி²வாஸீ அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ ஸம்ப³ஹுலேஹி உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸாயன்ஹஸமயங் விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா பரிஸாய வுட்டி²தாய ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய அஹங், ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரி நிச்சப⁴த்தானி த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ப⁴க³வா தத³னுச்ச²விகங் த⁴ம்மகத²ங் கதெ²த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ ‘‘மயா, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரி நிச்சப⁴த்தானி பஞ்ஞத்தானி. ஸ்வே பட்டா²ய அய்யா மம கே³ஹங் ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி ப⁴த்துத்³தே³ஸகஸ்ஸ ஆரோசெத்வா அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா தா³ஸியா தமத்த²ங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘தத்த² தயா நிச்சகாலங் அப்பமத்தாய ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². பகதியாவ ஸா ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா புஞ்ஞகாமா ஸீலவதீ, தஸ்மா தி³வஸே தி³வஸே காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய பணீதங் அன்னபானங் படியாதெ³த்வா பி⁴க்கூ²னங் நிஸீத³னட்டா²னங் ஸுஸம்மட்ட²ங் ஸுபரிப⁴ண்ட³கங் கத்வா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா பி⁴க்கூ² உபக³தே தத்த² நிஸீதா³பெத்வா வந்தி³த்வா க³ந்த⁴புப்ப²தூ⁴பதீ³பேஹி பூஜெத்வா ஸக்கச்சங் பரிவிஸதி.
Dutiyavagge api sakkova devindoti dāsivimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati jetavane viharante sāvatthivāsī aññataro upāsako sambahulehi upāsakehi saddhiṃ sāyanhasamayaṃ vihāraṃ gantvā dhammaṃ sutvā parisāya vuṭṭhitāya bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ‘‘ito paṭṭhāya ahaṃ, bhante, saṅghassa cattāri niccabhattāni dassāmī’’ti āha. Atha naṃ bhagavā tadanucchavikaṃ dhammakathaṃ kathetvā vissajjesi. So ‘‘mayā, bhante, saṅghassa cattāri niccabhattāni paññattāni. Sve paṭṭhāya ayyā mama gehaṃ āgacchantū’’ti bhattuddesakassa ārocetvā attano gehaṃ gantvā dāsiyā tamatthaṃ ācikkhitvā ‘‘tattha tayā niccakālaṃ appamattāya bhavitabba’’nti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Pakatiyāva sā saddhāsampannā puññakāmā sīlavatī, tasmā divase divase kālasseva uṭṭhāya paṇītaṃ annapānaṃ paṭiyādetvā bhikkhūnaṃ nisīdanaṭṭhānaṃ susammaṭṭhaṃ suparibhaṇḍakaṃ katvā āsanāni paññāpetvā bhikkhū upagate tattha nisīdāpetvā vanditvā gandhapupphadhūpadīpehi pūjetvā sakkaccaṃ parivisati.
அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² கதப⁴த்தகிச்சே உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏவமாஹ ‘‘கத²ங் நு கோ², ப⁴ந்தே, இதோ ஜாதிஆதி³து³க்க²தோ பரிமுத்தி ஹோதீ’’தி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸா ஸரணானி ச பஞ்ச ஸீலானி ச த³த்வா காயஸபா⁴வங் பகாஸெத்வா படிகூலமனஸிகாரே நியோஜேஸுங், அபரே அனிச்சதாபடிஸங்யுத்தங் த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸுங். ஸா ஸோளஸ வஸ்ஸானி ஸீலங் ரக்க²ந்தீ அந்தரந்தரா யோனிஸோ மனஸிகரொந்தீ ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மஸ்ஸவனஸப்பாயங் லபி⁴த்வா ஞாணஸ்ஸ ச பரிபக்கத்தா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸோதாபத்திப²லங் ஸச்சா²காஸி. ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ வல்லபா⁴ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸா ஸட்டி²தூரியஸஹஸ்ஸேஹி பரிசரியமானா அச்ச²ராஸதஸஹஸ்ஸபரிவுதா மஹந்தங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ பமுதா³ மோத³மானா ஸபரிவாரா உய்யானாதீ³ஸு விசரதி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ தி³ஸ்வா –
Athekadivasaṃ bhikkhū katabhattakicce upasaṅkamitvā vanditvā evamāha ‘‘kathaṃ nu kho, bhante, ito jātiādidukkhato parimutti hotī’’ti. Bhikkhū tassā saraṇāni ca pañca sīlāni ca datvā kāyasabhāvaṃ pakāsetvā paṭikūlamanasikāre niyojesuṃ, apare aniccatāpaṭisaṃyuttaṃ dhammakathaṃ kathesuṃ. Sā soḷasa vassāni sīlaṃ rakkhantī antarantarā yoniso manasikarontī ekadivasaṃ dhammassavanasappāyaṃ labhitvā ñāṇassa ca paripakkattā vipassanaṃ vaḍḍhetvā sotāpattiphalaṃ sacchākāsi. Sā aparena samayena kālaṃ katvā sakkassa devarañño vallabhā paricārikā hutvā nibbatti. Sā saṭṭhitūriyasahassehi paricariyamānā accharāsatasahassaparivutā mahantaṃ dibbasampattiṃ anubhavantī pamudā modamānā saparivārā uyyānādīsu vicarati. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayeneva disvā –
157.
157.
‘‘அபி ஸக்கோவ தே³விந்தோ³, ரம்மே சித்தலதாவனே;
‘‘Api sakkova devindo, ramme cittalatāvane;
ஸமந்தா அனுபரியாஸி, நாரீக³ணபுரக்க²தா;
Samantā anupariyāsi, nārīgaṇapurakkhatā;
ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.
Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.
158.
158.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
159.
159.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே,
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve,
மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
Manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா,
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā,
வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – புச்சி²;
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – pucchi;
160.
160.
‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;
‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;
பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
161.
161.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, தா³ஸீ அஹோஸிங் பரபெஸ்ஸியா குலே.
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, dāsī ahosiṃ parapessiyā kule.
162.
162.
‘‘உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ;
‘‘Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino;
தஸ்ஸா மே நிக்கமோ ஆஸி, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோ.
Tassā me nikkamo āsi, sāsane tassa tādino.
163.
163.
‘‘காமங் பி⁴ஜ்ஜதுயங் காயோ, நேவ அத்தெ²த்த² ஸண்ட²னங்;
‘‘Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, neva atthettha saṇṭhanaṃ;
ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்சன்னங், மக்³கோ³ ஸோவத்தி²கோ ஸிவோ.
Sikkhāpadānaṃ pañcannaṃ, maggo sovatthiko sivo.
164.
164.
‘‘அகண்டகோ அக³ஹனோ, உஜு ஸப்³பி⁴ பவேதி³தோ;
‘‘Akaṇṭako agahano, uju sabbhi pavedito;
நிக்கமஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸ, யதி²த³ங் பாபுணித்தி²கா.
Nikkamassa phalaṃ passa, yathidaṃ pāpuṇitthikā.
165.
165.
‘‘ஆமந்தனிகா ரஞ்ஞொம்ஹி, ஸக்கஸ்ஸ வஸவத்தினோ;
‘‘Āmantanikā raññomhi, sakkassa vasavattino;
ஸட்டி² தூரியஸஹஸ்ஸானி, படிபோ³த⁴ங் கரொந்தி மே.
Saṭṭhi tūriyasahassāni, paṭibodhaṃ karonti me.
166.
166.
‘‘ஆலம்போ³ க³க்³க³ரோ பீ⁴மோ, ஸாது⁴வாதீ³ ச ஸங்ஸயோ;
‘‘Ālambo gaggaro bhīmo, sādhuvādī ca saṃsayo;
பொக்க²ரோ ச ஸுப²ஸ்ஸோ ச, வீணாமொக்கா² ச நாரியோ.
Pokkharo ca suphasso ca, vīṇāmokkhā ca nāriyo.
167.
167.
‘‘நந்தா³ சேவ ஸுனந்தா³ ச, ஸோணதி³ன்னா ஸுசிம்ஹிதா;
‘‘Nandā ceva sunandā ca, soṇadinnā sucimhitā;
அலம்பு³ஸா மிஸ்ஸகேஸீ ச, புண்ட³ரீகாதி தா³ருணீ.
Alambusā missakesī ca, puṇḍarīkāti dāruṇī.
168.
168.
‘‘ஏணீப²ஸ்ஸா ஸுப²ஸ்ஸா ச, ஸுப⁴த்³தா³ முது³வாதி³னீ;
‘‘Eṇīphassā suphassā ca, subhaddā muduvādinī;
ஏதா சஞ்ஞா ச ஸெய்யாஸே, அச்ச²ரானங் பபோ³தி⁴கா.
Etā caññā ca seyyāse, accharānaṃ pabodhikā.
169.
169.
‘‘தா மங் காலேனுபாக³ந்த்வா, அபி⁴பா⁴ஸந்தி தே³வதா;
‘‘Tā maṃ kālenupāgantvā, abhibhāsanti devatā;
ஹந்த³ நச்சாம கா³யாம, ஹந்த³ தங் ரமயாமஸே.
Handa naccāma gāyāma, handa taṃ ramayāmase.
170.
170.
‘‘நயித³ங் அகதபுஞ்ஞானங், கதபுஞ்ஞானமேவித³ங்;
‘‘Nayidaṃ akatapuññānaṃ, katapuññānamevidaṃ;
அஸோகங் நந்த³னங் ரம்மங், தித³ஸானங் மஹாவனங்.
Asokaṃ nandanaṃ rammaṃ, tidasānaṃ mahāvanaṃ.
171.
171.
‘‘ஸுக²ங் அகதபுஞ்ஞானங், இத⁴ நத்தி² பரத்த² ச;
‘‘Sukhaṃ akatapuññānaṃ, idha natthi parattha ca;
ஸுக²ஞ்ச கதபுஞ்ஞானங், இத⁴ சேவ பரத்த² ச.
Sukhañca katapuññānaṃ, idha ceva parattha ca.
172.
172.
‘‘தேஸங் ஸஹப்³யகாமானங், கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹுங்;
‘‘Tesaṃ sahabyakāmānaṃ, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ;
கதபுஞ்ஞா ஹி மோத³ந்தி, ஸக்³கே³ போ⁴க³ஸமங்கி³னோ’’தி. – தே³வதா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி;
Katapuññā hi modanti, sagge bhogasamaṅgino’’ti. – devatā vissajjesi;
157. தத்த² அபி ஸக்கோவ தே³விந்தோ³தி அபிஸத்³தோ³ ஸம்பா⁴வனாயங், இவஸத்³தோ³ இகாரலோபங் கத்வா வுத்தோ உபமாயங், தஸ்மா யதா² நாம ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³தி அத்தோ². ஸக்கஸமபா⁴வோ திஸ்ஸா தே³வதாய பரிவாரஸம்பத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தோ. கேசி ‘‘அபீதி நிபாதமத்த’’ந்தி வத³ந்தி. சித்தலதாவனேதி சித்தாய நாம தே³வதீ⁴தாய புஞ்ஞானுபா⁴வேன நிப்³ப³த்தே, சித்தானங் வா விசித்தபுப்ப²ப²லாதி³விஸேஸயுத்தானங் ஸந்தானகவல்லிஆதீ³னங் தத்த² யேபு⁴ய்யதாய சித்தலதாவனந்தி லத்³த⁴னாமே தே³வுய்யானே.
157. Tattha api sakkova devindoti apisaddo sambhāvanāyaṃ, ivasaddo ikāralopaṃ katvā vutto upamāyaṃ, tasmā yathā nāma sakko devānamindoti attho. Sakkasamabhāvo tissā devatāya parivārasampattidassanatthaṃ vutto. Keci ‘‘apīti nipātamatta’’nti vadanti. Cittalatāvaneti cittāya nāma devadhītāya puññānubhāvena nibbatte, cittānaṃ vā vicittapupphaphalādivisesayuttānaṃ santānakavalliādīnaṃ tattha yebhuyyatāya cittalatāvananti laddhanāme devuyyāne.
161. பரபெஸ்ஸியாதி பரேஸங் குலே தஸ்மிங் தஸ்மிங் கிச்சே பேஸனியா, பரேஸங் வெய்யாவச்சகாரீதி அத்தோ².
161.Parapessiyāti paresaṃ kule tasmiṃ tasmiṃ kicce pesaniyā, paresaṃ veyyāvaccakārīti attho.
162. தஸ்ஸா மே நிக்கமோ ஆஸி, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோதி தஸ்ஸா தா³ஸியாபி ஸமானாய பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மதோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உபாஸிகா ஹுத்வா ஸோளஸ வஸ்ஸானி ஸீலங் ரக்க²ந்தியா கம்மட்டா²னஞ்ச மனஸி கரொந்தியா மனஸிகாரானுபா⁴வேன மே மய்ஹங் உப்பஜ்ஜமானே ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மஸங்கா²தே இட்டா²தீ³ஸு தாதி³லக்க²ணஸம்பத்தியா தாதி³னோ ஸத்து² ஸாஸனே தப்பரியாபன்னோயேவ ஸங்கிலேஸபக்க²தோ நிக்கமனேன ‘‘நிக்கமோ’’தி லத்³த⁴னாமோ ஸம்மாவாயாமோ ஆஸி அஹோஸி உப்பஜ்ஜி.
162.Tassā me nikkamo āsi, sāsane tassa tādinoti tassā dāsiyāpi samānāya pañcahi cakkhūhi cakkhumato buddhassa bhagavato upāsikā hutvā soḷasa vassāni sīlaṃ rakkhantiyā kammaṭṭhānañca manasi karontiyā manasikārānubhāvena me mayhaṃ uppajjamāne sattatiṃsabodhipakkhiyadhammasaṅkhāte iṭṭhādīsu tādilakkhaṇasampattiyā tādino satthu sāsane tappariyāpannoyeva saṃkilesapakkhato nikkamanena ‘‘nikkamo’’ti laddhanāmo sammāvāyāmo āsi ahosi uppajji.
163-4. தஸ்ஸ பன நிக்கமஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³ஸ்ஸ பவத்தாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘காமங் பி⁴ஜ்ஜதுயங் காயோ, நேவ அத்தெ²த்த² ஸண்ட²னந்தி வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – யதி³பி மே அயங் காயோ பி⁴ஜ்ஜது வினஸ்ஸது, தத்த² கிஞ்சிமத்தம்பி அபெக்க²ங் அகரொந்தீ எத்த² ஏதஸ்மிங் கம்மட்டா²னானுயோகே³ நேவ அத்தி², மே வீரியஸ்ஸ ஸண்ட²னங் ஸிதி²லீகரணந்தி வீரியங் ஸமுத்தேஜெந்தீ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபேஸிந்தி.
163-4. Tassa pana nikkamassa pubbabhāgassa pavattākāraṃ dassetuṃ ‘‘kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, neva atthettha saṇṭhananti vuttaṃ. Tassattho – yadipi me ayaṃ kāyo bhijjatu vinassatu, tattha kiñcimattampi apekkhaṃ akarontī ettha etasmiṃ kammaṭṭhānānuyoge neva atthi, me vīriyassa saṇṭhanaṃ sithilīkaraṇanti vīriyaṃ samuttejentī vipassanaṃ ussukkāpesinti.
இதா³னி ததா² விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா படிலத்³த⁴கு³ணங் த³ஸ்ஸெந்தீ –
Idāni tathā vipassanaṃ ussukkāpetvā paṭiladdhaguṇaṃ dassentī –
‘‘ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்சன்னங், மக்³கோ³ ஸோவத்தி²கோ ஸிவோ;
‘‘Sikkhāpadānaṃ pañcannaṃ, maggo sovatthiko sivo;
அகண்டகோ அக³ஹனோ, உஜு ஸப்³பி⁴ பவேதி³தோ;
Akaṇṭako agahano, uju sabbhi pavedito;
நிக்கமஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸ, யதி²த³ங் பாபுணித்தி²கா’’தி. – ஆஹ;
Nikkamassa phalaṃ passa, yathidaṃ pāpuṇitthikā’’ti. – āha;
தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யோ நிச்சஸீலவஸேன ஸமாதி³ன்னானங் பஞ்சன்னங் ஸிக்கா²பதா³னங் ஸிக்கா²கொட்டா²ஸானங் உபனிஸ்ஸயபா⁴வேன லத்³த⁴த்தா தேஸங் பரிபூரிதத்தா ச ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்சன்னங் ஸம்ப³ந்தீ⁴பூ⁴தோ, யஸ்மிங் ஸந்தானே உப்பன்னோ, தஸ்ஸ ஸப்³பா³காரேன ஸொத்தி²பா⁴வஸம்பாத³னதோ ஸுந்த³ரத்த²பா⁴வதோ ச ஸோவத்தி²கோ ஸொத்தி²கோ, ஸங்கிலேஸத⁴ம்மேஹி அனுபத்³து³தத்தா கே²மப்பத்திஹேதுதாய ச ஸிவோ, ராக³கண்டகாதீ³னங் அபா⁴வேன அகண்டகோ, கிலேஸதி³ட்டி²து³ச்சரிதக³ஹனஸமுச்சே²த³னதோ அக³ஹனோ, ஸப்³ப³ஜிம்ஹவங்ககுடிலபா⁴வாபக³மஹேதுதாய உஜு, பு³த்³தா⁴தீ³ஹி ஸப்புரிஸேஹி பகாஸிதத்தா ஸப்³பி⁴ பவேதி³தோ அரியமக்³கோ³, தங் யதா² யேன உபாயபூ⁴தேன இத்தி²கா த்³வங்கு³லப³ஹலபு³த்³தி⁴காபி ஸமானா பாபுணிங், தஸ்ஸ நிக்கமஸ்ஸ யதா²வுத்தவீரியஸ்ஸ இத³ங் ப²லங் பஸ்ஸாதி ஸக்கங் ஆலபதி.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yo niccasīlavasena samādinnānaṃ pañcannaṃ sikkhāpadānaṃ sikkhākoṭṭhāsānaṃ upanissayabhāvena laddhattā tesaṃ paripūritattā ca sikkhāpadānaṃ pañcannaṃ sambandhībhūto, yasmiṃ santāne uppanno, tassa sabbākārena sotthibhāvasampādanato sundaratthabhāvato ca sovatthiko sotthiko, saṃkilesadhammehi anupaddutattā khemappattihetutāya ca sivo, rāgakaṇṭakādīnaṃ abhāvena akaṇṭako, kilesadiṭṭhiduccaritagahanasamucchedanato agahano, sabbajimhavaṅkakuṭilabhāvāpagamahetutāya uju, buddhādīhi sappurisehi pakāsitattā sabbhi pavedito ariyamaggo, taṃ yathā yena upāyabhūtena itthikā dvaṅgulabahalabuddhikāpi samānā pāpuṇiṃ, tassa nikkamassa yathāvuttavīriyassa idaṃ phalaṃ passāti sakkaṃ ālapati.
165. ஆமந்தனிகா ரஞ்ஞொம்ஹி, ஸக்கஸ்ஸ வஸவத்தினோதி ஸயங்வஸீபா⁴வேன வத்தனதோ, த்³வீஸு தே³வலோகேஸு அத்தனோ வஸங் இஸ்ஸரியங் வத்தேதீதி வா வஸவத்தீ, தஸ்ஸ வஸவத்தினோ ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ ஆமந்தனிகா ஆலாபஸல்லாபயொக்³கா³, கீளனகாலே வா தேன ஆமந்தேதப்³பா³ அம்ஹி, நிக்கமஸ்ஸ வீரியஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸாதி யோஜனா. ஆததவிததாதி³பே⁴தே³ன பஞ்ச தூரியங்கா³னி த்³வாத³ஸஹி பாணிபா⁴கே³ஹி ஏகதோ பவஜ்ஜமானானி ஸட்டி² ஹொந்தி, தானி பன ஸஹஸ்ஸமத்தானி பயிருபாஸனவஸேன உபட்டி²தானி ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸட்டி² தூரியஸஹஸ்ஸானி, படிபோ³த⁴ங் கரொந்தி மே’’தி. தத்த² படிபோ³த⁴ந்தி பீதிஸோமனஸ்ஸானங் பபோ³த⁴னங்.
165.Āmantanikā raññomhi, sakkassa vasavattinoti sayaṃvasībhāvena vattanato, dvīsu devalokesu attano vasaṃ issariyaṃ vattetīti vā vasavattī, tassa vasavattino sakkassa devarañño āmantanikā ālāpasallāpayoggā, kīḷanakāle vā tena āmantetabbā amhi, nikkamassa vīriyassa phalaṃ passāti yojanā. Ātatavitatādibhedena pañca tūriyaṅgāni dvādasahi pāṇibhāgehi ekato pavajjamānāni saṭṭhi honti, tāni pana sahassamattāni payirupāsanavasena upaṭṭhitāni sandhāyāha ‘‘saṭṭhi tūriyasahassāni, paṭibodhaṃ karonti me’’ti. Tattha paṭibodhanti pītisomanassānaṃ pabodhanaṃ.
166-8. ஆலம்போ³திஆதி³ தூரியவாத³கானங் தே³வபுத்தானங் ஏகதே³ஸதோ நாமக்³க³ஹணந்தி வத³ந்தி, தூரியானங் பனேதங் நாமக்³க³ஹணங். வீணாமொக்கா²தி³கா தே³வதீ⁴தா. ஸுசிம்ஹிதாதி ஸுத்³த⁴மிஹிதா, நாமமேவ வா ஏதங். முது³வாதி³னீதி முது³னாவ வத³தீதி முது³வாதி³னீ, முது³கங் அதிவிய வாத³னஸீலா, நாமமேவ வா. ஸெய்யாஸேதி ஸெய்யதரா. அச்ச²ரானந்தி அச்ச²ராஸு ஸங்கீ³தே பாஸங்ஸதரா. பபோ³தி⁴காதி பபோ³த⁴னகரா.
166-8.Ālambotiādi tūriyavādakānaṃ devaputtānaṃ ekadesato nāmaggahaṇanti vadanti, tūriyānaṃ panetaṃ nāmaggahaṇaṃ. Vīṇāmokkhādikā devadhītā. Sucimhitāti suddhamihitā, nāmameva vā etaṃ. Muduvādinīti mudunāva vadatīti muduvādinī, mudukaṃ ativiya vādanasīlā, nāmameva vā. Seyyāseti seyyatarā. Accharānanti accharāsu saṅgīte pāsaṃsatarā. Pabodhikāti pabodhanakarā.
169. காலேனாதி யுத்தப்பத்தகாலேன. அபி⁴பா⁴ஸந்தீதி அபி⁴முகா², அபி⁴ரதா வா ஹுத்வா பா⁴ஸந்தி. யதா² ச பா⁴ஸந்தி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஹந்த³ நச்சாம கா³யாம, ஹந்த³ தங் ரமயாமஸே’’தி வுத்தங்.
169.Kālenāti yuttappattakālena. Abhibhāsantīti abhimukhā, abhiratā vā hutvā bhāsanti. Yathā ca bhāsanti, taṃ dassetuṃ ‘‘handa naccāma gāyāma, handa taṃ ramayāmase’’ti vuttaṃ.
170. இத³ந்தி இத³ங் மயா லத்³த⁴ட்டா²னங். அஸோகந்தி இட்ட²கந்தபியமனாபானங்யேவ ரூபாதீ³னங் ஸம்ப⁴வதோ விஸோகங். ததோ ஏவ ஸப்³ப³காலங் பமோத³ஸங்வத்³த⁴னதோ நந்த³னங். தித³ஸானங் மஹாவனந்தி தாவதிங்ஸதே³வானங் மஹந்தங் மஹனீயஞ்ச உய்யானங்.
170.Idanti idaṃ mayā laddhaṭṭhānaṃ. Asokanti iṭṭhakantapiyamanāpānaṃyeva rūpādīnaṃ sambhavato visokaṃ. Tato eva sabbakālaṃ pamodasaṃvaddhanato nandanaṃ. Tidasānaṃ mahāvananti tāvatiṃsadevānaṃ mahantaṃ mahanīyañca uyyānaṃ.
171. ஏவரூபா தி³ப்³ப³ஸம்பத்தி நாம புஞ்ஞகம்மவஸேனேவாதி ஓதி³ஸ்ஸகனயேன வத்வா பனு அனோதி³ஸ்ஸகனயேன த³ஸ்ஸெந்தீ ‘‘ஸுக²ங் அகதபுஞ்ஞான’’ந்தி கா³த²மாஹ.
171. Evarūpā dibbasampatti nāma puññakammavasenevāti odissakanayena vatvā panu anodissakanayena dassentī ‘‘sukhaṃ akatapuññāna’’nti gāthamāha.
172. புன அத்தனா லத்³த⁴ஸ்ஸ தி³ப்³ப³ட்டா²னஸ்ஸ பரேஹி ஸாதா⁴ரணகாமதாவஸேன த⁴ம்மங் கதெ²ந்தீ ‘‘தேஸங் ஸஹப்³யகாமான’’ந்தி ஓஸானகா³த²மாஹ. தேஸந்தி தாவதிங்ஸதே³வானங். ஸஹப்³யகாமானந்தி ஸஹபா⁴வங் இச்ச²ந்தேஹி, கத்துஅத்தே² ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங். ஸஹ வாதி பவத்ததீதி ஸஹவோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸஹப்³யங் யதா² வீரஸ்ஸ பா⁴வோ வீரியந்தி.
172. Puna attanā laddhassa dibbaṭṭhānassa parehi sādhāraṇakāmatāvasena dhammaṃ kathentī ‘‘tesaṃ sahabyakāmāna’’nti osānagāthamāha. Tesanti tāvatiṃsadevānaṃ. Sahabyakāmānanti sahabhāvaṃ icchantehi, kattuatthe hi idaṃ sāmivacanaṃ. Saha vāti pavattatīti sahavo, tassa bhāvo sahabyaṃ yathā vīrassa bhāvo vīriyanti.
ஏவங் தே²ரோ தே³வதாய அத்தனோ புஞ்ஞகம்மே ஆவிகதே தஸ்ஸா ஸபரிவாராய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தே³வலோகதோ ஆக³ந்த்வா தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Evaṃ thero devatāya attano puññakamme āvikate tassā saparivārāya dhammaṃ desetvā devalokato āgantvā taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā sadevakassa lokassa sātthikā ahosīti.
தா³ஸிவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dāsivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 1. தா³ஸிவிமானவத்து² • 1. Dāsivimānavatthu