Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
૮૩-૧. દસ્સનેનપહાતબ્બદુક-કુસલત્તિકં
83-1. Dassanenapahātabbaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૧. નદસ્સનેન પહાતબ્બં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
1. Nadassanena pahātabbaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં, અધિપતિયા એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં. સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ, adhipatiyā ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ. Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ).
૨. દસ્સનેન પહાતબ્બં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
2. Dassanena pahātabbaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbo akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા દ્વે…પે॰… અવિગતે દ્વે (સંખિત્તં).
Hetuyā dve, ārammaṇe dve, adhipatiyā dve…pe… avigate dve (saṃkhittaṃ).
૩. દસ્સનેન પહાતબ્બં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો મોહો. (૧)
3. Dassanena pahātabbaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbo akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato moho. (1)
નદસ્સનેન પહાતબ્બં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Nadassanena pahātabbaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbo akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૪. નહેતુયા દ્વે, નઅધિપતિયા દ્વે, નપુરેજાતે દ્વે…પે॰… નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે દ્વે, નવિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં. સહજાતવારેપિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારેપિ સબ્બત્થ વિત્થારેતબ્બં).
4. Nahetuyā dve, naadhipatiyā dve, napurejāte dve…pe… nakamme dve, navipāke dve, navippayutte dve (saṃkhittaṃ. Sahajātavārepi…pe… sampayuttavārepi sabbattha vitthāretabbaṃ).
૫. દસ્સનેન પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો દસ્સનેન પહાતબ્બસ્સ અકુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
5. Dassanena pahātabbo akusalo dhammo dassanena pahātabbassa akusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
નદસ્સનેન પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો નદસ્સનેન પહાતબ્બસ્સ અકુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧) (સંખિત્તં.)
Nadassanena pahātabbo akusalo dhammo nadassanena pahātabbassa akusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૬. હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે તીણિ (દસ્સને એકં, નદસ્સને દ્વે), અધિપતિયા તીણિ (દસ્સનેન પહાતબ્બમૂલકં એકં, નદસ્સને દ્વે , આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ, એકારમ્મણાધિપતિ), અનન્તરે દ્વે (દસ્સનમૂલકં એકં, નદસ્સને એકં), સમનન્તરે દ્વે, સહજાતે દ્વે…પે॰… ઉપનિસ્સયે તીણિ, આસેવને દ્વે, કમ્મે દ્વે, આહારે દ્વે…પે॰… સમ્પયુત્તે દ્વે, અત્થિયા દ્વે, નત્થિયા દ્વે…પે॰… અવિગતે દ્વે (સંખિત્તં).
6. Hetuyā dve, ārammaṇe tīṇi (dassane ekaṃ, nadassane dve), adhipatiyā tīṇi (dassanena pahātabbamūlakaṃ ekaṃ, nadassane dve , ārammaṇādhipati, sahajātādhipati, ekārammaṇādhipati), anantare dve (dassanamūlakaṃ ekaṃ, nadassane ekaṃ), samanantare dve, sahajāte dve…pe… upanissaye tīṇi, āsevane dve, kamme dve, āhāre dve…pe… sampayutte dve, atthiyā dve, natthiyā dve…pe… avigate dve (saṃkhittaṃ).
૭. નદસ્સનેન પહાતબ્બં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
7. Nadassanena pahātabbaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ …પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi …pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૮૪-૧. ભાવનાયપહાતબ્બદુક-કુસલત્તિકં
84-1. Bhāvanāyapahātabbaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૮. નભાવનાય પહાતબ્બં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નભાવનાય પહાતબ્બો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
8. Nabhāvanāya pahātabbaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nabhāvanāya pahātabbo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૯. ભાવનાય પહાતબ્બં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ભાવનાય પહાતબ્બો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
9. Bhāvanāya pahātabbaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca bhāvanāya pahātabbo akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે દ્વે…પે॰… અવિગતે દ્વે (સંખિત્તં. દસ્સનેન પહાતબ્બદુકઅકુસલસદિસં. સહજાતવારેપિ …પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ વિત્થારેતબ્બં).
Hetuyā dve, ārammaṇe dve…pe… avigate dve (saṃkhittaṃ. Dassanena pahātabbadukaakusalasadisaṃ. Sahajātavārepi …pe… pañhāvārepi sabbattha vitthāretabbaṃ).
૧૦. નભાવનાય પહાતબ્બં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નભાવનાય પહાતબ્બો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
10. Nabhāvanāya pahātabbaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nabhāvanāya pahātabbo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૮૫-૧. દસ્સનેનપહાતબ્બહેતુકદુક-કુસલત્તિકં
85-1. Dassanenapahātabbahetukaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૧૧. નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં કુસલં ધમ્મ પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
11. Nadassanena pahātabbahetukaṃ kusalaṃ dhamma paṭicca nadassanena pahātabbahetuko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૧૨. દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
12. Dassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૨)
Nadassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nadassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (2)
દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલઞ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Dassanena pahātabbahetukaṃ akusalañca nadassanena pahātabbahetukaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા… તીણિ (નદસ્સને દ્વે, ઘટને એકં, સંખિત્તં).
Dassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca dassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā… tīṇi (nadassane dve, ghaṭane ekaṃ, saṃkhittaṃ).
૧૩. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે છ, અધિપતિયા દ્વે (સબ્બત્થ છ), અવિગતે છ (સંખિત્તં).
13. Hetuyā cattāri, ārammaṇe cha, adhipatiyā dve (sabbattha cha), avigate cha (saṃkhittaṃ).
૧૪. દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા.
14. Dassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā.
નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
Nadassanena pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૧૫. નહેતુયા દ્વે, નઅધિપતિયા છ…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ, નવિપાકે છ, નવિપ્પયુત્તે છ (સંખિત્તં. સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
15. Nahetuyā dve, naadhipatiyā cha…pe… nakamme cattāri, navipāke cha, navippayutte cha (saṃkhittaṃ. Sahajātavārādi vitthāretabbo).
૧૬. દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકસ્સ અકુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
16. Dassanena pahātabbahetuko akusalo dhammo dassanena pahātabbahetukassa akusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૧૭. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા તીણિ (દસ્સને એકં, નદસ્સને દ્વે), અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ, સહજાતે છ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે ચત્તારિ, આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે ચત્તારિ…પે॰… સમ્પયુત્તે છ, અત્થિયા છ, નત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે છ (સંખિત્તં).
17. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā tīṇi (dassane ekaṃ, nadassane dve), anantare nava, samanantare nava, sahajāte cha…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme cattāri, āhāre cattāri, indriye cattāri…pe… sampayutte cha, atthiyā cha, natthiyā nava…pe… avigate cha (saṃkhittaṃ).
૧૮. નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
18. Nadassanena pahātabbahetukaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nadassanena pahātabbahetuko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૮૬-૧. ભાવનાયપહાતબ્બહેતુકદુક-કુસલત્તિકં
86-1. Bhāvanāyapahātabbahetukaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૧૯. નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
19. Nabhāvanāya pahātabbahetukaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca nabhāvanāya pahātabbahetuko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં).
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ).
૨૦. ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
20. Bhāvanāya pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca bhāvanāya pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Nabhāvanāya pahātabbahetukaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca nabhāvanāya pahātabbahetuko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૨૧. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે છ, અધિપતિયા દ્વે…પે॰… અવિગતે છ (સંખિત્તં. દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકદુકઅકુસલસદિસં. સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ વિત્થારેતબ્બં).
21. Hetuyā cattāri, ārammaṇe cha, adhipatiyā dve…pe… avigate cha (saṃkhittaṃ. Dassanena pahātabbahetukadukaakusalasadisaṃ. Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha vitthāretabbaṃ).
૨૨. નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ નભાવનાય પહાતબ્બહેતુકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
22. Nabhāvanāya pahātabbahetukaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca nabhāvanāya pahātabbahetuko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૮૭-૧. સવિતક્કદુક-કુસલત્તિકં
87-1. Savitakkaduka-kusalattikaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૨૩. સવિતક્કં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સવિતક્કં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિતક્કો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા . સવિતક્કં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો કુસલો ચ અવિતક્કો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
23. Savitakkaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Savitakkaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca avitakko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā . Savitakkaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko kusalo ca avitakko kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અવિતક્કં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિતક્કો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. અવિતક્કં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૨)
Avitakkaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca avitakko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Avitakkaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (2)
સવિતક્કં કુસલઞ્ચ અવિતક્કં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Savitakkaṃ kusalañca avitakkaṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca savitakko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૪. હેતુયા છ, આરમ્મણે છ (સબ્બત્થ છ), અવિગતે છ (સંખિત્તં).
24. Hetuyā cha, ārammaṇe cha (sabbattha cha), avigate cha (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિયા છ, નપુરેજાતે છ…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે છ (સંખિત્તં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
Naadhipatiyā cha, napurejāte cha…pe… nakamme cattāri…pe… navippayutte cha (saṃkhittaṃ. Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ).
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૨૫. સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો અવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ચ અવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
25. Savitakko kusalo dhammo savitakkassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Savitakko kusalo dhammo avitakkassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Savitakko kusalo dhammo savitakkassa kusalassa ca avitakkassa kusalassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo. (3)
અવિતક્કો કુસલો ધમ્મો અવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Avitakko kusalo dhammo avitakkassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
સવિતક્કો કુસલો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Savitakko kusalo dhammo savitakkassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
અવિતક્કો કુસલો ધમ્મો અવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
Avitakko kusalo dhammo avitakkassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi.
સવિતક્કો કુસલો ચ અવિતક્કો કુસલો ચ ધમ્મા સવિતક્કસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (સંખિત્તં).
Savitakko kusalo ca avitakko kusalo ca dhammā savitakkassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૨૬. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (હેટ્ઠા તીસુ સહજાતાધિપતિ, અવિતક્કે એકં, સહજાતાધિપતિ), અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ, સહજાતે છ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે ચત્તારિ, આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે ચત્તારિ, ઝાને છ, મગ્ગે છ, સમ્પયુત્તે છ, અત્થિયા છ, નત્થિયા નવ, વિગતે નવ, અવિગતે છ (સંખિત્તં).
26. Hetuyā cattāri, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (heṭṭhā tīsu sahajātādhipati, avitakke ekaṃ, sahajātādhipati), anantare nava, samanantare nava, sahajāte cha…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme cattāri, āhāre cattāri, indriye cattāri, jhāne cha, magge cha, sampayutte cha, atthiyā cha, natthiyā nava, vigate nava, avigate cha (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે ચત્તારિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe cattāri (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
અકુસલપદં
Akusalapadaṃ
૨૭. સવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ચ અવિતક્કો અકુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
27. Savitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Savitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca avitakko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Savitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo ca avitakko akusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Avitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
સવિતક્કં અકુસલઞ્ચ અવિતક્કં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Savitakkaṃ akusalañca avitakkaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૮. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ (સબ્બત્થ પઞ્ચ)…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
28. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca (sabbattha pañca)…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
૨૯. સવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા. (૧)
29. Savitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā. (1)
અવિતક્કં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા. (૧)
Avitakkaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā. (1)
સવિતક્કં અકુસલઞ્ચ અવિતક્કં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Savitakkaṃ akusalañca avitakkaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca savitakko akusalo dhammo uppajjati nahetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૩૦. નહેતુયા તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નકમ્મે તીણિ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ. (સંખિત્તં. સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો.)
30. Nahetuyā tīṇi, naadhipatiyā pañca, nakamme tīṇi…pe… navippayutte pañca. (Saṃkhittaṃ. Sahajātavārādi vitthāretabbo.)
૩૧. સવિતક્કો અકુસલો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ અકુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
31. Savitakko akusalo dhammo savitakkassa akusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૩૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ…પે॰… સહજાતે પઞ્ચ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે તીણિ, આહારે તીણિ…પે॰… ઝાને પઞ્ચ, મગ્ગે પઞ્ચ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા પઞ્ચ, નત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં).
32. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava…pe… sahajāte pañca…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme tīṇi, āhāre tīṇi…pe… jhāne pañca, magge pañca, sampayutte pañca, atthiyā pañca, natthiyā nava…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ).
અબ્યાકતપદં
Abyākatapadaṃ
૩૩. સવિતક્કં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
33. Savitakkaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca savitakko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અવિતક્કં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Avitakkaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca avitakko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
સવિતક્કં અબ્યાકતઞ્ચ અવિતક્કં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Savitakkaṃ abyākatañca avitakkaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca savitakko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૩૪. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… પુરેજાતે આસેવને છ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
34. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… purejāte āsevane cha…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નપુરેજાતે નવ…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે છ…પે॰… નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… napurejāte nava…pe… nakamme cattāri, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte cha…pe… novigate tīṇi (saṃkhittaṃ. Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ).
૩૫. સવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
35. Savitakko abyākato dhammo savitakkassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
અવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો અવિતક્કસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Avitakko abyākato dhammo avitakkassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
સવિતક્કો અબ્યાકતો ધમ્મો સવિતક્કસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
Savitakko abyākato dhammo savitakkassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૩૬. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (સબ્બત્થ નવ), ઉપનિસ્સયે નવ, પુરેજાતે તીણિ, પચ્છાજાતે તીણિ, આસેવને નવ, કમ્મે ચત્તારિ, વિપાકે નવ, આહારે ચત્તારિ…પે॰… ઝાને નવ, મગ્ગે નવ, સમ્પયુત્તે છ, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા નવ, વિગતે નવ, અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
36. Hetuyā cattāri, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (sabbattha nava), upanissaye nava, purejāte tīṇi, pacchājāte tīṇi, āsevane nava, kamme cattāri, vipāke nava, āhāre cattāri…pe… jhāne nava, magge nava, sampayutte cha, vippayutte pañca, atthiyā nava, natthiyā nava, vigate nava, avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે ચત્તારિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe cattāri (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૮૮-૧. સવિચારદુક-કુસલત્તિકં
88-1. Savicāraduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૩૭. સવિચારં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
37. Savicāraṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca savicāro kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અવિચારં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિચારો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… દ્વે.
Avicāraṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca avicāro kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… dve.
સવિચારં કુસલઞ્ચ અવિચારં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Savicāraṃ kusalañca avicāraṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca savicāro kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૩૮. હેતુયા છ, આરમ્મણે છ…પે॰… અવિગતે છ (સંખિત્તં. સવિતક્કદુકકુસલસદિસં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
38. Hetuyā cha, ārammaṇe cha…pe… avigate cha (saṃkhittaṃ. Savitakkadukakusalasadisaṃ. Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ).
૩૯. સવિચારં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
39. Savicāraṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savicāro akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અવિચારં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Avicāraṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca savicāro akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
સવિચારં અકુસલઞ્ચ અવિચારં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Savicāraṃ akusalañca avicāraṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca savicāro akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૪૦. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં. સવિતક્કદુકઅકુસલસદિસં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
40. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ. Savitakkadukaakusalasadisaṃ. Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ).
૪૧. સવિચારં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
41. Savicāraṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca savicāro abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અવિચારં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અવિચારો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Avicāraṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca avicāro abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
સવિચારં અબ્યાકતઞ્ચ અવિચારં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સવિચારો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Savicāraṃ abyākatañca avicāraṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca savicāro abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૪૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… વિપાકે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં. સવિતક્કદુકઅબ્યાકતસદિસં. સહજાતવારોપિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારોપિ વિત્થારેતબ્બા).
42. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… vipāke nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ. Savitakkadukaabyākatasadisaṃ. Sahajātavāropi…pe… sampayuttavāropi vitthāretabbā).
૪૩. સવિચારો અબ્યાકતો ધમ્મો સવિચારસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
43. Savicāro abyākato dhammo savicārassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૪૪. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે નવ…પે॰… મગ્ગે ચત્તારિ …પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
44. Hetuyā cattāri, ārammaṇe nava…pe… magge cattāri …pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે ચત્તારિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe cattāri (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૮૯-૧. સપ્પીતિકદુક-કુસલત્તિકં
89-1. Sappītikaduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૪૫. સપ્પીતિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સપ્પીતિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સપ્પીતિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો કુસલો ચ અપ્પીતિકો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
45. Sappītikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappītiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Sappītikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca appītiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Sappītikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappītiko kusalo ca appītiko kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
અપ્પીતિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. અપ્પીતિકં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૨)
Appītikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca appītiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Appītikaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappītiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (2)
સપ્પીતિકં કુસલઞ્ચ અપ્પીતિકં કુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Sappītikaṃ kusalañca appītikaṃ kusalañca dhammaṃ paṭicca sappītiko kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૪૬. હેતુયા છ (સબ્બત્થ છ)…પે॰… અવિગતે છ (સંખિત્તં).
46. Hetuyā cha (sabbattha cha)…pe… avigate cha (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિયા છ, નપુરેજાતે છ…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ, નવિપ્પયુત્તે છ (સંખિત્તં. સહજાતવારમ્પિ …પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં).
Naadhipatiyā cha, napurejāte cha…pe… nakamme cattāri, navippayutte cha (saṃkhittaṃ. Sahajātavārampi …pe… sampayuttavārampi vitthāretabbaṃ).
૪૭. સપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો સપ્પીતિકસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
47. Sappītiko kusalo dhammo sappītikassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
અપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો અપ્પીતિકસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Appītiko kusalo dhammo appītikassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
સપ્પીતિકો કુસલો ધમ્મો સપ્પીતિકસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
Sappītiko kusalo dhammo sappītikassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૪૮. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (ચત્તારિ સહજાતાધિપતિ), અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ, સહજાતે છ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ, આસેવને નવ, કમ્મે ચત્તારિ, આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે ચત્તારિ, ઝાને છ, મગ્ગે ચત્તારિ, સમ્પયુત્તે છ, અત્થિયા છ, નત્થિયા નવ, વિગતે નવ, અવિગતે છ (સંખિત્તં).
48. Hetuyā cattāri, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (cattāri sahajātādhipati), anantare nava, samanantare nava, sahajāte cha…pe… upanissaye nava, āsevane nava, kamme cattāri, āhāre cattāri, indriye cattāri, jhāne cha, magge cattāri, sampayutte cha, atthiyā cha, natthiyā nava, vigate nava, avigate cha (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે ચત્તારિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe cattāri (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
અકુસલપદં
Akusalapadaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૪૯. સપ્પીતિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
49. Sappītikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappītiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અપ્પીતિકં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પીતિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… દ્વે.
Appītikaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca appītiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā… dve.
સપ્પીતિકં અકુસલઞ્ચ અપ્પીતિકં અકુસલઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Sappītikaṃ akusalañca appītikaṃ akusalañca dhammaṃ paṭicca sappītiko akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૫૦. હેતુયા છ, આરમ્મણે છ…પે॰… અવિગતે છ (સંખિત્તં. કુસલસદિસં. સહજાતવારોપિ…પે॰… પઞ્હાવારોપિ વિત્થારેતબ્બા).
50. Hetuyā cha, ārammaṇe cha…pe… avigate cha (saṃkhittaṃ. Kusalasadisaṃ. Sahajātavāropi…pe… pañhāvāropi vitthāretabbā).
અબ્યાકતપદં
Abyākatapadaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૧. સપ્પીતિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
51. Sappītikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sappītiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અપ્પીતિકં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પીતિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Appītikaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca appītiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
સપ્પીતિકં અબ્યાકતઞ્ચ અપ્પીતિકં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પીતિકો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ (સંખિત્તં).
Sappītikaṃ abyākatañca appītikaṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca sappītiko abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૫૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… પુરેજાતે છ, આસેવને છ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
52. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… purejāte cha, āsevane cha…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે ચત્તારિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે છ…પે॰… (સંખિત્તં. સહજાતવારાદિ વિત્થારેતબ્બો).
Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… nakamme cattāri, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte cha…pe… (saṃkhittaṃ. Sahajātavārādi vitthāretabbo).
૫૩. સપ્પીતિકો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પીતિકસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
53. Sappītiko abyākato dhammo sappītikassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૫૪. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ…પે॰… (સબ્બત્થ નવ), ઉપનિસ્સયે નવ, પુરેજાતે તીણિ, પચ્છાજાતે તીણિ, આસેવને નવ, કમ્મે ચત્તારિ, વિપાકે નવ , આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે ચત્તારિ, ઝાને નવ, મગ્ગે ચત્તારિ, સમ્પયુત્તે છ, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, અત્થિયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
54. Hetuyā cattāri, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava…pe… (sabbattha nava), upanissaye nava, purejāte tīṇi, pacchājāte tīṇi, āsevane nava, kamme cattāri, vipāke nava , āhāre cattāri, indriye cattāri, jhāne nava, magge cattāri, sampayutte cha, vippayutte pañca, atthiyā nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
૯૦-૯૧-૧. પીતિસહગતાદિદુક-કુસલત્તિકં
90-91-1. Pītisahagatādiduka-kusalattikaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૫૫. પીતિસહગતં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰…. (કુસલમ્પિ અકુસલમ્પિ અબ્યાકતમ્પિ સપ્પીતિકદુકસદિસં).
55. Pītisahagataṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca…pe…. (Kusalampi akusalampi abyākatampi sappītikadukasadisaṃ).