Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    10. தே³வத³த்தஸுத்தங்

    10. Devadattasuttaṃ

    89. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    89. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீஹி, பி⁴க்க²வே, அஸத்³த⁴ம்மேஹி அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ன்னசித்தோ தே³வத³த்தோ ஆபாயிகோ நேரயிகோ கப்பட்டோ² அதேகிச்சோ². கதமேஹி தீஹி? பாபிச்ச²தாய, பி⁴க்க²வே, அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ன்னசித்தோ தே³வத³த்தோ ஆபாயிகோ நேரயிகோ கப்பட்டோ² அதேகிச்சோ². பாபமித்ததாய, பி⁴க்க²வே, அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ன்னசித்தோ தே³வத³த்தோ ஆபாயிகோ நேரயிகோ கப்பட்டோ² அதேகிச்சோ². ஸதி கோ² பன உத்தரிகரணீயே 1 ஓரமத்தகேன விஸேஸாதி⁴க³மேன 2 அந்தரா வோஸானங் ஆபாதி³. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, தீஹி அஸத்³த⁴ம்மேஹி அபி⁴பூ⁴தோ பரியாதி³ன்னசித்தோ தே³வத³த்தோ ஆபாயிகோ நேரயிகோ கப்பட்டோ² அதேகிச்சோ²’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīhi, bhikkhave, asaddhammehi abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Katamehi tīhi? Pāpicchatāya, bhikkhave, abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Pāpamittatāya, bhikkhave, abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Sati kho pana uttarikaraṇīye 3 oramattakena visesādhigamena 4 antarā vosānaṃ āpādi. Imehi kho, bhikkhave, tīhi asaddhammehi abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘மா ஜாது கோசி லோகஸ்மிங், பாபிச்சோ² உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Mā jātu koci lokasmiṃ, pāpiccho udapajjatha;

    தத³மினாபி ஜானாத², பாபிச்சா²னங் யதா² க³தி.

    Tadamināpi jānātha, pāpicchānaṃ yathā gati.

    ‘‘பண்டி³தோதி ஸமஞ்ஞாதோ, பா⁴விதத்தோதி ஸம்மதோ;

    ‘‘Paṇḍitoti samaññāto, bhāvitattoti sammato;

    ஜலங்வ யஸஸா அட்டா², தே³வத³த்தோதி விஸ்ஸுதோ 5.

    Jalaṃva yasasā aṭṭhā, devadattoti vissuto 6.

    ‘‘ஸோ பமாணமனுசிண்ணோ 7, ஆஸஜ்ஜ நங் ததா²க³தங்;

    ‘‘So pamāṇamanuciṇṇo 8, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    அவீசினிரயங் பத்தோ, சதுத்³வாரங் ப⁴யானகங்.

    Avīcinirayaṃ patto, catudvāraṃ bhayānakaṃ.

    ‘‘அது³ட்ட²ஸ்ஸ ஹி யோ து³ப்³பே⁴, பாபகம்மங் அகுப்³ப³தோ;

    ‘‘Aduṭṭhassa hi yo dubbhe, pāpakammaṃ akubbato;

    தமேவ பாபங் பு²ஸதி 9, து³ட்ட²சித்தங் அனாத³ரங்.

    Tameva pāpaṃ phusati 10, duṭṭhacittaṃ anādaraṃ.

    ‘‘ஸமுத்³த³ங் விஸகும்பே⁴ன, யோ மஞ்ஞெய்ய பதூ³ஸிதுங்;

    ‘‘Samuddaṃ visakumbhena, yo maññeyya padūsituṃ;

    ந ஸோ தேன பதூ³ஸெய்ய, பெ⁴ஸ்மா ஹி உத³தி⁴ மஹா.

    Na so tena padūseyya, bhesmā hi udadhi mahā.

    ‘‘ஏவமேவ 11 ததா²க³தங், யோ வாதே³ன விஹிங்ஸதி;

    ‘‘Evameva 12 tathāgataṃ, yo vādena vihiṃsati;

    ஸம்மக்³க³தங் 13 ஸந்தசித்தங், வாதோ³ தம்ஹி ந ரூஹதி.

    Sammaggataṃ 14 santacittaṃ, vādo tamhi na rūhati.

    ‘‘தாதி³ஸங் மித்தங் குப்³பே³த², தஞ்ச ஸேவெய்ய பண்டி³தோ;

    ‘‘Tādisaṃ mittaṃ kubbetha, tañca seveyya paṇḍito;

    யஸ்ஸ மக்³கா³னுகோ³ பி⁴க்கு², க²யங் து³க்க²ஸ்ஸ பாபுணே’’தி.

    Yassa maggānugo bhikkhu, khayaṃ dukkhassa pāpuṇe’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. த³ஸமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.

    சதுத்தோ² வக்³கோ³ நிட்டி²தோ.

    Catuttho vaggo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    விதக்காஸக்காரஸத்³த³, சவனலோகே அஸுப⁴ங்;

    Vitakkāsakkārasadda, cavanaloke asubhaṃ;

    த⁴ம்மஅந்த⁴காரமலங், தே³வத³த்தேன தே த³ஸாதி.

    Dhammaandhakāramalaṃ, devadattena te dasāti.







    Footnotes:
    1. உத்தரிங் கரணீயே (ஸ்யா॰)
    2. விஸேஸாதி⁴க³மேன ச (ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. uttariṃ karaṇīye (syā.)
    4. visesādhigamena ca (syā. pī.)
    5. மே ஸுதங் (பாளியங்)
    6. me sutaṃ (pāḷiyaṃ)
    7. பமாத³மனுசிண்ணோ (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஸமானமனுசிண்ணோ (அட்ட²॰)
    8. pamādamanuciṇṇo (ka. sī. syā. pī.), samānamanuciṇṇo (aṭṭha.)
    9. பு²ஸ்ஸேதி (ஸ்யா॰)
    10. phusseti (syā.)
    11. ஏவமேதங் (ஸ்யா॰)
    12. evametaṃ (syā.)
    13. ஸமக்³க³தங் (ஸீ॰ க॰)
    14. samaggataṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 10. தே³வத³த்தஸுத்தவண்ணனா • 10. Devadattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact