Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૧૦. દેવદત્તસુત્તં

    10. Devadattasuttaṃ

    ૮૯. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    89. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તીહિ, ભિક્ખવે, અસદ્ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દેવદત્તો આપાયિકો નેરયિકો કપ્પટ્ઠો અતેકિચ્છો. કતમેહિ તીહિ? પાપિચ્છતાય, ભિક્ખવે, અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દેવદત્તો આપાયિકો નેરયિકો કપ્પટ્ઠો અતેકિચ્છો. પાપમિત્તતાય, ભિક્ખવે, અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દેવદત્તો આપાયિકો નેરયિકો કપ્પટ્ઠો અતેકિચ્છો. સતિ ખો પન ઉત્તરિકરણીયે 1 ઓરમત્તકેન વિસેસાધિગમેન 2 અન્તરા વોસાનં આપાદિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, તીહિ અસદ્ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દેવદત્તો આપાયિકો નેરયિકો કપ્પટ્ઠો અતેકિચ્છો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tīhi, bhikkhave, asaddhammehi abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Katamehi tīhi? Pāpicchatāya, bhikkhave, abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Pāpamittatāya, bhikkhave, abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho. Sati kho pana uttarikaraṇīye 3 oramattakena visesādhigamena 4 antarā vosānaṃ āpādi. Imehi kho, bhikkhave, tīhi asaddhammehi abhibhūto pariyādinnacitto devadatto āpāyiko nerayiko kappaṭṭho atekiccho’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘મા જાતુ કોચિ લોકસ્મિં, પાપિચ્છો ઉદપજ્જથ;

    ‘‘Mā jātu koci lokasmiṃ, pāpiccho udapajjatha;

    તદમિનાપિ જાનાથ, પાપિચ્છાનં યથા ગતિ.

    Tadamināpi jānātha, pāpicchānaṃ yathā gati.

    ‘‘પણ્ડિતોતિ સમઞ્ઞાતો, ભાવિતત્તોતિ સમ્મતો;

    ‘‘Paṇḍitoti samaññāto, bhāvitattoti sammato;

    જલંવ યસસા અટ્ઠા, દેવદત્તોતિ વિસ્સુતો 5.

    Jalaṃva yasasā aṭṭhā, devadattoti vissuto 6.

    ‘‘સો પમાણમનુચિણ્ણો 7, આસજ્જ નં તથાગતં;

    ‘‘So pamāṇamanuciṇṇo 8, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    અવીચિનિરયં પત્તો, ચતુદ્વારં ભયાનકં.

    Avīcinirayaṃ patto, catudvāraṃ bhayānakaṃ.

    ‘‘અદુટ્ઠસ્સ હિ યો દુબ્ભે, પાપકમ્મં અકુબ્બતો;

    ‘‘Aduṭṭhassa hi yo dubbhe, pāpakammaṃ akubbato;

    તમેવ પાપં ફુસતિ 9, દુટ્ઠચિત્તં અનાદરં.

    Tameva pāpaṃ phusati 10, duṭṭhacittaṃ anādaraṃ.

    ‘‘સમુદ્દં વિસકુમ્ભેન, યો મઞ્ઞેય્ય પદૂસિતું;

    ‘‘Samuddaṃ visakumbhena, yo maññeyya padūsituṃ;

    ન સો તેન પદૂસેય્ય, ભેસ્મા હિ ઉદધિ મહા.

    Na so tena padūseyya, bhesmā hi udadhi mahā.

    ‘‘એવમેવ 11 તથાગતં, યો વાદેન વિહિંસતિ;

    ‘‘Evameva 12 tathāgataṃ, yo vādena vihiṃsati;

    સમ્મગ્ગતં 13 સન્તચિત્તં, વાદો તમ્હિ ન રૂહતિ.

    Sammaggataṃ 14 santacittaṃ, vādo tamhi na rūhati.

    ‘‘તાદિસં મિત્તં કુબ્બેથ, તઞ્ચ સેવેય્ય પણ્ડિતો;

    ‘‘Tādisaṃ mittaṃ kubbetha, tañca seveyya paṇḍito;

    યસ્સ મગ્ગાનુગો ભિક્ખુ, ખયં દુક્ખસ્સ પાપુણે’’તિ.

    Yassa maggānugo bhikkhu, khayaṃ dukkhassa pāpuṇe’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દસમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.

    ચતુત્થો વગ્ગો નિટ્ઠિતો.

    Catuttho vaggo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વિતક્કાસક્કારસદ્દ, ચવનલોકે અસુભં;

    Vitakkāsakkārasadda, cavanaloke asubhaṃ;

    ધમ્મઅન્ધકારમલં, દેવદત્તેન તે દસાતિ.

    Dhammaandhakāramalaṃ, devadattena te dasāti.







    Footnotes:
    1. ઉત્તરિં કરણીયે (સ્યા॰)
    2. વિસેસાધિગમેન ચ (સ્યા॰ પી॰)
    3. uttariṃ karaṇīye (syā.)
    4. visesādhigamena ca (syā. pī.)
    5. મે સુતં (પાળિયં)
    6. me sutaṃ (pāḷiyaṃ)
    7. પમાદમનુચિણ્ણો (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰), સમાનમનુચિણ્ણો (અટ્ઠ॰)
    8. pamādamanuciṇṇo (ka. sī. syā. pī.), samānamanuciṇṇo (aṭṭha.)
    9. ફુસ્સેતિ (સ્યા॰)
    10. phusseti (syā.)
    11. એવમેતં (સ્યા॰)
    12. evametaṃ (syā.)
    13. સમગ્ગતં (સી॰ ક॰)
    14. samaggataṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧૦. દેવદત્તસુત્તવણ્ણના • 10. Devadattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact