Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૮. દેવદત્તસુત્તવણ્ણના
8. Devadattasuttavaṇṇanā
૬૮. અટ્ઠમે કાલે સમ્પત્તેતિ ગબ્ભસ્સ પરિપાકગતત્તા વિજાયનકાલે સમ્પત્તે. પોતકન્તિ અસ્સતરિયા પુત્તં. ‘‘ફલં વે કદલિં હન્તી’’તિઆદિગાથાય કુક્કુજકેનેવ પત્તવટ્ટિપસવસ્સ ઉચ્છિન્નત્તા ફલુપ્પત્તિ કદલિયા પરાભવાય હોતીતિ આહ ‘‘ફલં વે કદલિં હન્તી’’તિ. કુક્કુજકં નામ કદલિયા પુપ્ફનાળં. તથા ફલપાકપરિયોસાનત્તા ઓસધીનં ‘‘ફલં વેળું નળ’’ન્તિ વુત્તં. અયં પનેત્થ પિણ્ડત્થો – યથા અત્તનો ફલં કદલિવેળુનળે વિનાસેતિ, ગબ્ભો ચ અસ્સતરિં, એવં અત્તનો કમ્મભૂતો સક્કારો અસપ્પુરિસં વિનાસેતીતિ.
68. Aṭṭhame kāle sampatteti gabbhassa paripākagatattā vijāyanakāle sampatte. Potakanti assatariyā puttaṃ. ‘‘Phalaṃ ve kadaliṃ hantī’’tiādigāthāya kukkujakeneva pattavaṭṭipasavassa ucchinnattā phaluppatti kadaliyā parābhavāya hotīti āha ‘‘phalaṃ ve kadaliṃ hantī’’ti. Kukkujakaṃ nāma kadaliyā pupphanāḷaṃ. Tathā phalapākapariyosānattā osadhīnaṃ ‘‘phalaṃ veḷuṃ naḷa’’nti vuttaṃ. Ayaṃ panettha piṇḍattho – yathā attano phalaṃ kadaliveḷunaḷe vināseti, gabbho ca assatariṃ, evaṃ attano kammabhūto sakkāro asappurisaṃ vināsetīti.
દેવદત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Devadattasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. દેવદત્તસુત્તં • 8. Devadattasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. દેવદત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Devadattasuttavaṇṇanā