Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૬. દેવદૂતસુત્તવણ્ણના
6. Devadūtasuttavaṇṇanā
૩૬. છટ્ઠે દેવદૂતાનીતિ લિઙ્ગવિપલ્લાસં કત્વા વુત્તન્તિ આહ ‘‘દેવદૂતા’’તિ, ઉભયલિઙ્ગં વા એતં પદં, તસ્મા નપુંસકલિઙ્ગવસેન પાળિયં વુત્તસ્સ પુલ્લિઙ્ગવસેન અત્થદસ્સનં કતં. દેવોતિ મચ્ચૂતિ અભિભવનટ્ઠેન સત્તાનં અત્તનો વસે વત્તાપનતો મચ્ચુરાજા ‘‘દેવો’’તિ વુચ્ચતિ. યથા હિ દેવો પકતિસત્તે અભિભવતિ, એવં મચ્ચુ સબ્બસત્તે અભિભવતિ, તસ્મા દેવો વિયાતિ દેવો. ‘‘તસ્સ દૂતા’’તિ વત્વા ઇદાનિસ્સ દૂતે તેસં દૂતભાવઞ્ચ વિભાવેતું ‘‘જિણ્ણબ્યાધિમતા હી’’તિઆદિ વુત્તં. તેન ચોદનત્થેન દેવસ્સ દૂતા વિયાતિ દેવદૂતાતિ દસ્સેતિ. ‘‘અહં અસુકં પમદ્દિતું આગમિસ્સામિ, તુવં તસ્સ કેસે ગહેત્વા મા વિસ્સજ્જેહી’’તિ મચ્ચુદેવસ્સ આણાકરા દૂતા વિયાતિ હિ દૂતાતિ વુચ્ચન્તિ.
36. Chaṭṭhe devadūtānīti liṅgavipallāsaṃ katvā vuttanti āha ‘‘devadūtā’’ti, ubhayaliṅgaṃ vā etaṃ padaṃ, tasmā napuṃsakaliṅgavasena pāḷiyaṃ vuttassa pulliṅgavasena atthadassanaṃ kataṃ. Devoti maccūti abhibhavanaṭṭhena sattānaṃ attano vase vattāpanato maccurājā ‘‘devo’’ti vuccati. Yathā hi devo pakatisatte abhibhavati, evaṃ maccu sabbasatte abhibhavati, tasmā devo viyāti devo. ‘‘Tassa dūtā’’ti vatvā idānissa dūte tesaṃ dūtabhāvañca vibhāvetuṃ ‘‘jiṇṇabyādhimatā hī’’tiādi vuttaṃ. Tena codanatthena devassa dūtā viyāti devadūtāti dasseti. ‘‘Ahaṃ asukaṃ pamaddituṃ āgamissāmi, tuvaṃ tassa kese gahetvā mā vissajjehī’’ti maccudevassa āṇākarā dūtā viyāti hi dūtāti vuccanti.
ઇદાનિ સદ્ધાતબ્બટ્ઠેન દેવા વિય દૂતાતિ દેવદૂતાતિ દસ્સેન્તો ‘‘દેવા વિય દૂતા’’તિઆદિમાહ. તત્થ અલઙ્કતપ્પટિયત્તાયાતિ ઇદં અત્તનો દિબ્બાનુભાવં આવિકત્વા ઠિતાયાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. દેવતાય બ્યાકરણસદિસમેવ હોતિ ન ચિરસ્સેવ જરાબ્યાધિમરણસ્સ સમ્ભવતો. વિસુદ્ધિદેવાનન્તિ ખીણાસવબ્રહ્માનં. તે હિ ચરિમભવે બોધિસત્તાનં જિણ્ણાદિભેદં દસ્સેન્તિ, તસ્મા અન્તિમભવિકબોધિસત્તાનં વિસુદ્ધિદેવેહિ ઉપટ્ઠાપિતભાવં ઉપાદાય તદઞ્ઞેસમ્પિ તેહિ અનુપટ્ઠાપિતાનમ્પિ તથા વોહરિતબ્બતા પરિયાયસિદ્ધાતિ વેદિતબ્બા. દિસ્વાવાતિ વિસુદ્ધિદેવેહિ દસ્સિતે દિસ્વાવ. તતોયેવ હિ તે વિસુદ્ધિદેવાનં દૂતા વુત્તા.
Idāni saddhātabbaṭṭhena devā viya dūtāti devadūtāti dassento ‘‘devā viya dūtā’’tiādimāha. Tattha alaṅkatappaṭiyattāyāti idaṃ attano dibbānubhāvaṃ āvikatvā ṭhitāyāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Devatāya byākaraṇasadisameva hoti na cirasseva jarābyādhimaraṇassa sambhavato. Visuddhidevānanti khīṇāsavabrahmānaṃ. Te hi carimabhave bodhisattānaṃ jiṇṇādibhedaṃ dassenti, tasmā antimabhavikabodhisattānaṃ visuddhidevehi upaṭṭhāpitabhāvaṃ upādāya tadaññesampi tehi anupaṭṭhāpitānampi tathā voharitabbatā pariyāyasiddhāti veditabbā. Disvāvāti visuddhidevehi dassite disvāva. Tatoyeva hi te visuddhidevānaṃ dūtā vuttā.
કસ્મા આરદ્ધન્તિ કેવલં દેવદૂતે એવ સરૂપતો અદસ્સેત્વાતિ અધિપ્પાયો. દેવાનં દૂતાનં દસ્સનૂપાયત્તા તથા વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘દેવદૂતા…પે॰… સમનુયુઞ્જતી’’તિ આહ. તત્થ દેવદૂતા…પે॰… દસ્સનત્થન્તિ દેવદૂતાનં અનુયુઞ્જનટ્ઠાનૂપગસ્સ કમ્મસ્સ દસ્સનત્થં.
Kasmā āraddhanti kevalaṃ devadūte eva sarūpato adassetvāti adhippāyo. Devānaṃ dūtānaṃ dassanūpāyattā tathā vuttanti dassento ‘‘devadūtā…pe… samanuyuñjatī’’ti āha. Tattha devadūtā…pe… dassanatthanti devadūtānaṃ anuyuñjanaṭṭhānūpagassa kammassa dassanatthaṃ.
એકચ્ચે થેરાતિ અન્ધકાદિકે વિઞ્ઞાણવાદિનો ચ સન્ધાય વદતિ. નેરયિકે નિરયે પાલેન્તિ તતો નિગ્ગન્તું અપ્પદાનવસેન રક્ખન્તીતિ નિરયપાલા. અથ વા નિરયપાલતાય નેરયિકાનં નિરયદુક્ખેન પરિયોનદ્ધાય અલં સમત્થાતિ નિરયપાલા. તન્તિ ‘‘નત્થિ નિરયપાલા’’તિ વચનં. પટિસેધિતમેવાતિ ‘‘અત્થિ નિરયેસુ નિરયપાલા અત્થિ ચ કારણિકા’’તિઆદિના નયેન અભિધમ્મે (કથા॰ ૮૬૬) પટિસેધિતમેવ. યદિ નિરયપાલા નામ ન સિયું, કમ્મકારણાપિ ન ભવેય્ય. સતિ હિ કારણિકે કમ્મકારણાય ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘યથા હી’’તિઆદિ. એત્થાહ – ‘‘કિં પનેતે નિરયપાલા નેરયિકા, ઉદાહુ અનેરયિકા’’તિ. કિઞ્ચેત્થ – યદિ તાવ નેરયિકા નિરયસંવત્તનિયેન કમ્મેન નિબ્બત્તા, સયમ્પિ નિરયદુક્ખં પચ્ચનુભવેય્યું, તથા સતિ અઞ્ઞેસં નેરયિકાનં ઘાતનાય અસમત્થા સિયું, ‘‘ઇમે નેરયિકા ઇમે નિરયપાલા’’તિ વવત્થાનઞ્ચ ન સિયા. યે ચ યે ઘાતેન્તિ, તેહિ સમાનરૂપબલપ્પમાણેહિ ઇતરેસં ભયસન્તાસા ન સિયું. અથ અનેરયિકા, નેસં તત્થ કથં સમ્ભવોતિ? વુચ્ચતે – અનેરયિકા નિરયપાલા અનિરયગતિસંવત્તનિયકમ્મનિબ્બત્તિતો. નિરયૂપપત્તિસંવત્તનિયકમ્મતો હિ અઞ્ઞેનેવ કમ્મુના તે નિબ્બત્તન્તિ રક્ખસજાતિકત્તા. તથા હિ વદન્તિ સબ્બત્થિવાદિનો –
Ekacce therāti andhakādike viññāṇavādino ca sandhāya vadati. Nerayike niraye pālenti tato niggantuṃ appadānavasena rakkhantīti nirayapālā. Atha vā nirayapālatāya nerayikānaṃ nirayadukkhena pariyonaddhāya alaṃ samatthāti nirayapālā. Tanti ‘‘natthi nirayapālā’’ti vacanaṃ. Paṭisedhitamevāti ‘‘atthi nirayesu nirayapālā atthi ca kāraṇikā’’tiādinā nayena abhidhamme (kathā. 866) paṭisedhitameva. Yadi nirayapālā nāma na siyuṃ, kammakāraṇāpi na bhaveyya. Sati hi kāraṇike kammakāraṇāya bhavitabbanti adhippāyo. Tenāha ‘‘yathā hī’’tiādi. Etthāha – ‘‘kiṃ panete nirayapālā nerayikā, udāhu anerayikā’’ti. Kiñcettha – yadi tāva nerayikā nirayasaṃvattaniyena kammena nibbattā, sayampi nirayadukkhaṃ paccanubhaveyyuṃ, tathā sati aññesaṃ nerayikānaṃ ghātanāya asamatthā siyuṃ, ‘‘ime nerayikā ime nirayapālā’’ti vavatthānañca na siyā. Ye ca ye ghātenti, tehi samānarūpabalappamāṇehi itaresaṃ bhayasantāsā na siyuṃ. Atha anerayikā, nesaṃ tattha kathaṃ sambhavoti? Vuccate – anerayikā nirayapālā anirayagatisaṃvattaniyakammanibbattito. Nirayūpapattisaṃvattaniyakammato hi aññeneva kammunā te nibbattanti rakkhasajātikattā. Tathā hi vadanti sabbatthivādino –
‘‘કોધા કુરૂરકમ્મન્તા, પાપાભિરુચિનો તથા;
‘‘Kodhā kurūrakammantā, pāpābhirucino tathā;
દુક્ખિતેસુ ચ નન્દન્તિ, જાયન્તિ યમરક્ખસા’’તિ.
Dukkhitesu ca nandanti, jāyanti yamarakkhasā’’ti.
તત્થ યદેકે વદન્તિ ‘‘યાતનાદુક્ખં પટિસંવેદેય્યું, અથ વા અઞ્ઞમઞ્ઞં ઘાતેય્યુ’’ન્તિઆદિ, તયિદં અસારં નિરયપાલાનં નેરયિકભાવસ્સેવ અભાવતો. યદિપિ અનેરયિકા નિરયપાલા, અયોમયાય પન આદિત્તાય સમ્પજ્જલિતાય સજોતિભૂતાય નિરયભૂમિયા પરિક્કમમાના કથં દાહદુક્ખં નાનુભવન્તીતિ? કમ્માનુભાવતો. યથા હિ ઇદ્ધિમન્તો ચેતોવસિપ્પત્તા મહામોગ્ગલ્લાનાદયો નેરયિકે અનુકમ્પન્તા ઇદ્ધિબલેન નિરયભૂમિં ઉપગતા દાહદુક્ખેન ન બાધીયન્તિ, એવં સમ્પદમિદં દટ્ઠબ્બં.
Tattha yadeke vadanti ‘‘yātanādukkhaṃ paṭisaṃvedeyyuṃ, atha vā aññamaññaṃ ghāteyyu’’ntiādi, tayidaṃ asāraṃ nirayapālānaṃ nerayikabhāvasseva abhāvato. Yadipi anerayikā nirayapālā, ayomayāya pana ādittāya sampajjalitāya sajotibhūtāya nirayabhūmiyā parikkamamānā kathaṃ dāhadukkhaṃ nānubhavantīti? Kammānubhāvato. Yathā hi iddhimanto cetovasippattā mahāmoggallānādayo nerayike anukampantā iddhibalena nirayabhūmiṃ upagatā dāhadukkhena na bādhīyanti, evaṃ sampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ.
ઇદ્ધિવિસયસ્સ અચિન્તેય્યભાવતોતિ ચે? ઇદમ્પિ તંસમાનં કમ્મવિપાકસ્સ અચિન્તેય્યભાવતો. તથારૂપેન હિ કમ્મુના તે નિબ્બત્તા યથા નિરયદુક્ખેન અબાધિતા એવ હુત્વા નેરયિકે ઘાતેન્તિ, ન ચેત્તકેન બાહિરવિસયાભાવો યુજ્જતિ ઇટ્ઠાનિટ્ઠતાય પચ્ચેકં દ્વારપુરિસેસુપિ વિભત્તસભાવત્તા. તથા હિ એકચ્ચસ્સ દ્વારસ્સ પુરિસસ્સ ચ ઇટ્ઠં એકચ્ચસ્સ અનિટ્ઠં, એકચ્ચસ્સ ચ અનિટ્ઠં એકચ્ચસ્સ ઇટ્ઠં હોતિ. એવઞ્ચ કત્વા યદેકે વદન્તિ ‘‘નત્થિ કમ્મવસેન તેજસા પરૂપતાપન’’ન્તિઆદિ, તદપાહતં હોતિ. યં પન વદન્તિ ‘‘અનેરયિકાનં તેસં કથં તત્થ સમ્ભવો’’તિ નિરયે નેરયિકાનં યાતનાસબ્ભાવભાવતો. નેરયિકસત્તયાતનાયોગ્ગઞ્હિ અત્તભાવં નિબ્બત્તેન્તં કમ્મં તાદિસનિકન્તિ વિનામિતં નિરયટ્ઠાને એવ નિબ્બત્તેતિ. તે હિ નેરયિકેહિ અધિકતરબલારોહપરિણાહા અતિવિય ભયાનકદસ્સના કુરૂરતરપયોગા ચ હોન્તિ. એતેનેવ તત્થ નેરયિકાનં વિબાધકકાકસુનખાદીનમ્પિ નિબ્બત્તિયા અત્થિભાવો સંવણ્ણિતોતિ દટ્ઠબ્બો.
Iddhivisayassa acinteyyabhāvatoti ce? Idampi taṃsamānaṃ kammavipākassa acinteyyabhāvato. Tathārūpena hi kammunā te nibbattā yathā nirayadukkhena abādhitā eva hutvā nerayike ghātenti, na cettakena bāhiravisayābhāvo yujjati iṭṭhāniṭṭhatāya paccekaṃ dvārapurisesupi vibhattasabhāvattā. Tathā hi ekaccassa dvārassa purisassa ca iṭṭhaṃ ekaccassa aniṭṭhaṃ, ekaccassa ca aniṭṭhaṃ ekaccassa iṭṭhaṃ hoti. Evañca katvā yadeke vadanti ‘‘natthi kammavasena tejasā parūpatāpana’’ntiādi, tadapāhataṃ hoti. Yaṃ pana vadanti ‘‘anerayikānaṃ tesaṃ kathaṃ tattha sambhavo’’ti niraye nerayikānaṃ yātanāsabbhāvabhāvato. Nerayikasattayātanāyoggañhi attabhāvaṃ nibbattentaṃ kammaṃ tādisanikanti vināmitaṃ nirayaṭṭhāne eva nibbatteti. Te hi nerayikehi adhikatarabalārohapariṇāhā ativiya bhayānakadassanā kurūratarapayogā ca honti. Eteneva tattha nerayikānaṃ vibādhakakākasunakhādīnampi nibbattiyā atthibhāvo saṃvaṇṇitoti daṭṭhabbo.
કથમઞ્ઞગતિકેહિ અઞ્ઞગતિકબાધનન્તિ ચ ન વત્તબ્બં અઞ્ઞત્થાપિ તથા દસ્સનતો. યં પનેકે વદન્તિ ‘‘અસત્તસભાવા એવ નિરયે નિરયપાલા નિરયે સુનખાદયો ચા’’તિ, તમ્પેતેસં મતિમત્તં અઞ્ઞત્થ તથા અદસ્સનતો. ન હિ કાચિ અત્થિ તાદિસી ધમ્મપ્પવત્તિ, યા અસત્તસભાવા, સમ્પતિસત્તેહિ અપ્પયોજિતા ચ અત્થકિચ્ચં સાધેન્તી દિટ્ઠપુબ્બા. પેતાનં પાનીયનિવારકાનં દણ્ડાદિહત્થાનઞ્ચ પુરિસાનં સબ્ભાવે અસત્તભાવે ચ વિસેસકારણં નત્થીતિ તાદિસાનં સબ્ભાવે કિં પાપકાનં વત્તબ્બં. સુપિનોપઘાતોપિ અત્થકિચ્ચસમત્થતાય અપ્પમાણં દસ્સનાદિમત્તેનપિ તદત્થસિદ્ધિતો. તથા હિ સુપિને આહારૂપભોગાદિના ન અત્થસિદ્ધિ, ઇદ્ધિનિમ્માનરૂપં પનેત્થ લદ્ધપરિહારં ઇદ્ધિવિસયસ્સ અચિન્તેય્યભાવતો. ઇધાપિ કમ્મવિપાકસ્સ અચિન્તેય્યભાવતોતિ ચે? તં ન, અસિદ્ધત્તા. નેરયિકાનં કમ્મવિપાકો નિરયપાલાતિ સિદ્ધમેત્તં, વુત્તનયેન પાળિતો ચ તેસં સત્તભાવો એવ સિદ્ધો. સક્કા હિ વત્તું સત્તસઙ્ખાતા નિરયપાલસઞ્ઞિતા ધમ્મપ્પવત્તિ સાભિસન્ધિકપરૂપઘાતિ અત્થકિચ્ચસબ્ભાવતો ઓજાહારાદિ રક્ખસસન્તતિ વિય. અભિસન્ધિપુબ્બકતા ચેત્થ ન સક્કા પટિક્ખિપિતું તથા તથા અભિસન્ધિયા ઘાતનતો. તતો એવ ન સઙ્ઘાતપબ્બતેહિ અનેકન્તિકતા. યે પન વદન્તિ ‘‘ભૂતવિસેસા એવ તે વણ્ણસણ્ઠાનાદિવિસેસવન્તો ભેરવાકારા નરકપાલાતિ સમઞ્ઞં લભન્તી’’તિ, તદસિદ્ધં ઉજુકમેવ પાળિયં ‘‘અત્થિ નિરયે નિરયપાલા’’તિ વાદસ્સ પતિટ્ઠાપિતત્તા.
Kathamaññagatikehi aññagatikabādhananti ca na vattabbaṃ aññatthāpi tathā dassanato. Yaṃ paneke vadanti ‘‘asattasabhāvā eva niraye nirayapālā niraye sunakhādayo cā’’ti, tampetesaṃ matimattaṃ aññattha tathā adassanato. Na hi kāci atthi tādisī dhammappavatti, yā asattasabhāvā, sampatisattehi appayojitā ca atthakiccaṃ sādhentī diṭṭhapubbā. Petānaṃ pānīyanivārakānaṃ daṇḍādihatthānañca purisānaṃ sabbhāve asattabhāve ca visesakāraṇaṃ natthīti tādisānaṃ sabbhāve kiṃ pāpakānaṃ vattabbaṃ. Supinopaghātopi atthakiccasamatthatāya appamāṇaṃ dassanādimattenapi tadatthasiddhito. Tathā hi supine āhārūpabhogādinā na atthasiddhi, iddhinimmānarūpaṃ panettha laddhaparihāraṃ iddhivisayassa acinteyyabhāvato. Idhāpi kammavipākassa acinteyyabhāvatoti ce? Taṃ na, asiddhattā. Nerayikānaṃ kammavipāko nirayapālāti siddhamettaṃ, vuttanayena pāḷito ca tesaṃ sattabhāvo eva siddho. Sakkā hi vattuṃ sattasaṅkhātā nirayapālasaññitā dhammappavatti sābhisandhikaparūpaghāti atthakiccasabbhāvato ojāhārādi rakkhasasantati viya. Abhisandhipubbakatā cettha na sakkā paṭikkhipituṃ tathā tathā abhisandhiyā ghātanato. Tato eva na saṅghātapabbatehi anekantikatā. Ye pana vadanti ‘‘bhūtavisesā eva te vaṇṇasaṇṭhānādivisesavanto bheravākārā narakapālāti samaññaṃ labhantī’’ti, tadasiddhaṃ ujukameva pāḷiyaṃ ‘‘atthi niraye nirayapālā’’ti vādassa patiṭṭhāpitattā.
અપિચ યથા અરિયવિનયે નરકપાલાનં ભૂતમત્તતા અસિદ્ધા, તથા પઞ્ઞત્તિમત્તવાદિનોપિ ભૂતમત્તતા અસિદ્ધા સબ્બસો રૂપધમ્માનં અત્થિભાવસ્સેવ અપ્પટિજાનનતો. ન હિ તસ્સ ભૂતાનિ નામ પરમત્થતો સન્તિ. યદિ પરમત્થં ગહેત્વા વોહરતિ, અથ કસ્મા ચક્ખુરૂપાદીનિ પટિક્ખિપતીતિ? તિટ્ઠતેસા અનવટ્ઠિતતક્કાનં અપ્પહીનવિપલ્લાસાનં વાદવીમંસા. એવં અત્થેવ નિરયે નિરયપાલાતિ નિટ્ઠમેત્થ ગન્તબ્બં. સતિ ચ નેસં સબ્ભાવે અસતિપિ બાહિરે વિસયે નરકે વિય દેસાદિનિયમો હોતીતિ વાદો ન સિજ્ઝતિ, સતિ એવ પન બાહિરે વિસયે દેસાદિનિયમોતિ દટ્ઠબ્બં.
Apica yathā ariyavinaye narakapālānaṃ bhūtamattatā asiddhā, tathā paññattimattavādinopi bhūtamattatā asiddhā sabbaso rūpadhammānaṃ atthibhāvasseva appaṭijānanato. Na hi tassa bhūtāni nāma paramatthato santi. Yadi paramatthaṃ gahetvā voharati, atha kasmā cakkhurūpādīni paṭikkhipatīti? Tiṭṭhatesā anavaṭṭhitatakkānaṃ appahīnavipallāsānaṃ vādavīmaṃsā. Evaṃ attheva niraye nirayapālāti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Sati ca nesaṃ sabbhāve asatipi bāhire visaye narake viya desādiniyamo hotīti vādo na sijjhati, sati eva pana bāhire visaye desādiniyamoti daṭṭhabbaṃ.
દેવદૂતસરાપનવસેન સત્તે યથૂપચિતે પુઞ્ઞકમ્મે યમેતિ નિયમેતીતિ યમો. તસ્સ યમસ્સ વેમાનિકપેતાનં રાજભાવતો રઞ્ઞો. તેનાહ ‘‘યમરાજા નામ વેમાનિકપેતરાજા’’તિ. કમ્મવિપાકન્તિ અકુસલકમ્મવિપાકં. વેમાનિકપેતા હિ કણ્હસુક્કવસેન મિસ્સકં કમ્મં કત્વા વિનિપાતિકદેવતા વિય સુક્કેન કમ્મુના પટિસન્ધિં ગણ્હન્તિ. તથા હિ મગ્ગફલભાગિનોપિ હોન્તિ, પવત્તિયં પન કમ્માનુરૂપં કદાચિ પુઞ્ઞફલં, કદાચિ અપુઞ્ઞફલં પચ્ચનુભવન્તિ. યેસં પન અરિયમગ્ગો ઉપ્પજ્જતિ, તેસં મગ્ગાધિગમતો પટ્ઠાય પુઞ્ઞફલમેવ ઉપ્પજ્જતીતિ દટ્ઠબ્બં. અપુઞ્ઞફલં પુબ્બે વિય કટુકં ન હોતિ, મનુસ્સત્તભાવે ઠિતાનં વિય મુદુકમેવ હોતીતિ અપરે. ધમ્મિકો રાજાતિ એત્થ તસ્સ ધમ્મિકભાવો ધમ્મદેવપુત્તસ્સ વિય ઉપ્પત્તિનિયતો ધમ્મતાવસેન વેદિતબ્બો. દ્વારેસૂતિ અવીચિમહાનરકસ્સ ચતૂસુ દ્વારેસુ. ખીણાસવા બ્રાહ્મણા નામ ઉક્કટ્ઠનિદ્દેસેન.
Devadūtasarāpanavasena satte yathūpacite puññakamme yameti niyametīti yamo. Tassa yamassa vemānikapetānaṃ rājabhāvato rañño. Tenāha ‘‘yamarājā nāma vemānikapetarājā’’ti. Kammavipākanti akusalakammavipākaṃ. Vemānikapetā hi kaṇhasukkavasena missakaṃ kammaṃ katvā vinipātikadevatā viya sukkena kammunā paṭisandhiṃ gaṇhanti. Tathā hi maggaphalabhāginopi honti, pavattiyaṃ pana kammānurūpaṃ kadāci puññaphalaṃ, kadāci apuññaphalaṃ paccanubhavanti. Yesaṃ pana ariyamaggo uppajjati, tesaṃ maggādhigamato paṭṭhāya puññaphalameva uppajjatīti daṭṭhabbaṃ. Apuññaphalaṃ pubbe viya kaṭukaṃ na hoti, manussattabhāve ṭhitānaṃ viya mudukameva hotīti apare. Dhammiko rājāti ettha tassa dhammikabhāvo dhammadevaputtassa viya uppattiniyato dhammatāvasena veditabbo. Dvāresūti avīcimahānarakassa catūsu dvāresu. Khīṇāsavā brāhmaṇā nāma ukkaṭṭhaniddesena.
અનુયોગવત્તન્તિ અનુયોગે કતે વત્તિતબ્બવત્તં. આરોપેન્તોતિ કારાપેન્તો, અત્તનો પુચ્છં ઉદ્દિસ્સ પટિવચનં દાપેન્તો પુચ્છતિ. પરસ્સ હિ અધિપ્પાયં ઞાતું ઇચ્છન્તો તદુપગં પયોગં કરોન્તો પુચ્છતિ નામ. લદ્ધિન્તિ ગાહં. પતિટ્ઠાપેન્તોતિ તત્થ નિચ્ચકાલં કારાપેન્તો. કારણં પુચ્છન્તોતિ યુત્તિં પુચ્છન્તો. સમનુભાસતીતિ યથાનુયુત્તમત્થં વિભૂતં કત્વા કથેતિ.
Anuyogavattanti anuyoge kate vattitabbavattaṃ. Āropentoti kārāpento, attano pucchaṃ uddissa paṭivacanaṃ dāpento pucchati. Parassa hi adhippāyaṃ ñātuṃ icchanto tadupagaṃ payogaṃ karonto pucchati nāma. Laddhinti gāhaṃ. Patiṭṭhāpentoti tattha niccakālaṃ kārāpento. Kāraṇaṃ pucchantoti yuttiṃ pucchanto. Samanubhāsatīti yathānuyuttamatthaṃ vibhūtaṃ katvā katheti.
જિણ્ણન્તિ જરાપત્તિયા જિણ્ણં. એકચ્ચો દહરકાલતો પટ્ઠાય પણ્ડુરોગાદિના અભિભૂતકાયતાય જિણ્ણસદિસો હોતિ, અયં ન તથા જરાપત્તિયા જિણ્ણોતિ દસ્સેતિ. ગોપાનસી વિય વઙ્કન્તિ વઙ્કગોપાનસી વિય વઙ્કં. ન હિ વઙ્કભાવસ્સ નિદસ્સનત્થં અવઙ્કગોપાનસી ગય્હતિ. ભગ્ગન્તિ ભગ્ગસરીરં કટિયં ભગ્ગકાયત્તા. તેનાહ ‘‘ઇમિનાપિસ્સ વઙ્કભાવમેવ દીપેતી’’તિ. દણ્ડપટિસરણન્તિ ઠાનગમનેસુ દણ્ડો પટિસરણં એતસ્સાતિ દણ્ડપટિસરણં તેન વિના વત્તિતું અસમત્થત્તા. તેનાહ ‘‘દણ્ડદુતિય’’ન્તિ. જરાતુરન્તિ જરાય પત્થતસંકિલન્તકાયં. સબ્બસો કિમિહતં વિય મહાખલ્લાટં સીસમસ્સાતિ મહાખલ્લાટસીસં. સઞ્જાતવલિન્તિ સમન્તતો જાતવલિકં. જરાધમ્મોતિ જરાપકતિકો. તેનાહ ‘‘જરાસભાવો’’તિ. સભાવો ચ નામ તેજોધાતુયા ઉણ્હતા વિય ન કદાચિ વિગચ્છતીતિ આહ ‘‘અપરિમુત્તો જરાયા’’તિઆદિ.
Jiṇṇanti jarāpattiyā jiṇṇaṃ. Ekacco daharakālato paṭṭhāya paṇḍurogādinā abhibhūtakāyatāya jiṇṇasadiso hoti, ayaṃ na tathā jarāpattiyā jiṇṇoti dasseti. Gopānasī viya vaṅkanti vaṅkagopānasī viya vaṅkaṃ. Na hi vaṅkabhāvassa nidassanatthaṃ avaṅkagopānasī gayhati. Bhagganti bhaggasarīraṃ kaṭiyaṃ bhaggakāyattā. Tenāha ‘‘imināpissa vaṅkabhāvameva dīpetī’’ti. Daṇḍapaṭisaraṇanti ṭhānagamanesu daṇḍo paṭisaraṇaṃ etassāti daṇḍapaṭisaraṇaṃ tena vinā vattituṃ asamatthattā. Tenāha ‘‘daṇḍadutiya’’nti. Jarāturanti jarāya patthatasaṃkilantakāyaṃ. Sabbaso kimihataṃ viya mahākhallāṭaṃ sīsamassāti mahākhallāṭasīsaṃ. Sañjātavalinti samantato jātavalikaṃ. Jarādhammoti jarāpakatiko. Tenāha ‘‘jarāsabhāvo’’ti. Sabhāvo ca nāma tejodhātuyā uṇhatā viya na kadāci vigacchatīti āha ‘‘aparimutto jarāyā’’tiādi.
અત્થતો એવં વદતિ નામ, વાચાય અવદન્તોપિ અત્થાપત્તિતો એવં વદન્તો વિય હોતિ વિઞ્ઞૂનન્તિ અત્થો. તરુણો અહોસિં યોબ્બનેન સમન્નાગતો. ઊરૂનં બલં એતસ્સ અત્થીતિ ઊરુબલી. તેન દૂરેપિ ગમનાગમનલઙ્ઘનાદિસમત્થતં દસ્સેતિ, બાહુબલીતિ પન ઇમિના હત્થેહિ કાતબ્બકિચ્ચસમત્થતં, જવગ્ગહણેન વેગસા પવત્તિસમત્થતં. અન્તરહિતાતિ નટ્ઠા. એત્થ ચ ન ખો પનાહન્તિઆદિ જરાય દેવદૂતભાવદસ્સનં. તેનાહ ‘‘તેનેસ દેવદૂતો નામ જાતો’’તિ. આબાધસ્સ અત્થિતાય આબાધિકં. વિવિધં દુક્ખં આદહતીતિ બ્યાધિ, વિસેસેન વા આધિયતિ એતેનાતિ બ્યાધિ, બ્યાધિ સંજાતો એતસ્સાતિ બ્યાધિતં. એસ નયો દુક્ખિતન્તિ એત્થાપિ.
Atthato evaṃ vadati nāma, vācāya avadantopi atthāpattito evaṃ vadanto viya hoti viññūnanti attho. Taruṇo ahosiṃ yobbanena samannāgato. Ūrūnaṃ balaṃ etassa atthīti ūrubalī. Tena dūrepi gamanāgamanalaṅghanādisamatthataṃ dasseti, bāhubalīti pana iminā hatthehi kātabbakiccasamatthataṃ, javaggahaṇena vegasā pavattisamatthataṃ. Antarahitāti naṭṭhā. Ettha ca na kho panāhantiādi jarāya devadūtabhāvadassanaṃ. Tenāha ‘‘tenesa devadūto nāma jāto’’ti. Ābādhassa atthitāya ābādhikaṃ. Vividhaṃ dukkhaṃ ādahatīti byādhi, visesena vā ādhiyati etenāti byādhi, byādhi saṃjāto etassāti byādhitaṃ. Esa nayo dukkhitanti etthāpi.
દુતિયં દેવદૂતન્તિ એત્થાપિ વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો. બ્યાધિના અભિહતોતિ બ્યાધિના બાધિતો, ઉપદ્દુતોતિ અત્થો.
Dutiyaṃ devadūtanti etthāpi vuttanayeneva attho veditabbo. Byādhinā abhihatoti byādhinā bādhito, upaddutoti attho.
વિપરિભિન્નવણ્ણોતિ વિપરિભિન્નનીલવણ્ણો. તઞ્હિ યત્થ યત્થ ગહિતપુબ્બકં, તત્થ તત્થ પણ્ડુવણ્ણં, મંસુસ્સદટ્ઠાને રત્તવણ્ણં, યેભુય્યેન ચ નીલસાટકપારુતં વિય હોતિ. તેન વુત્તં ‘‘વિપરિભિન્નનીલવણ્ણો’’તિ.
Viparibhinnavaṇṇoti viparibhinnanīlavaṇṇo. Tañhi yattha yattha gahitapubbakaṃ, tattha tattha paṇḍuvaṇṇaṃ, maṃsussadaṭṭhāne rattavaṇṇaṃ, yebhuyyena ca nīlasāṭakapārutaṃ viya hoti. Tena vuttaṃ ‘‘viparibhinnanīlavaṇṇo’’ti.
‘‘કો લભતિ, કો ન લભતી’’તિ નિરયુપગસ્સેવ વસેનાયં વિચારણાતિ ‘‘યેન તાવ બહુ પાપં કત’’ન્તિઆદિ આરદ્ધં. બહુ પાપં કતન્તિ બહુસો પાપં કતં. તેન પાપસ્સ બહુલીકરણમાહ. બહૂતિ વા મહન્તં. મહત્થોપિ હિ બહુસદ્દો દિસ્સતિ ‘‘બહુ વત કતં અસ્સા’’તિઆદીસુ, ગરુકન્તિ વુત્તં હોતિ. સો ગરુકં બહુલં વા પાપં કત્વા ઠિતો નિરયે નિબ્બત્તતિયેવ, ન યમપુરિસેહિ યમસ્સ સન્તિકં નીયતીતિ. પરિત્તન્તિ પમાણપરિત્તતાય કાલપરિત્તતાય ચ પરિત્તં. પુરિમસ્મિં અત્થે અગરૂતિ અત્થો, દુતિયસ્મિં અબહુલન્તિ. યથાવુત્તમત્થં ઉપમાય વિભાવેતું ‘‘યથા હી’’તિઆદિ વુત્તં. કત્તબ્બમેવ કરોન્તીતિ દણ્ડમેવ કરોન્તિ. અનુવિજ્જિત્વાતિ વીમંસિત્વા. વિનિચ્છયટ્ઠાનન્તિ અટ્ટકરણટ્ઠાનં. પરિત્તપાપકમ્માતિ દુબ્બલપાપકમ્મા. અત્તનો ધમ્મતાયાતિ પરેહિ અસારિયમાનેપિ અત્તનો ધમ્મતાય સરન્તિ. તે હિ પાપકમ્મસ્સ દુબ્બલભાવતો કતૂપચિતસ્સ ચ ઓકાસારહકુસલકમ્મસ્સ બલવભાવતો અત્તનો ધમ્મતાયપિ સરન્તિ. સારિયમાનાપીતિ ‘‘ઇદં નામ તયા કતં પુઞ્ઞકમ્મ’’ન્તિ પરેહિ સારિયમાનાપિ.
‘‘Kolabhati, ko na labhatī’’ti nirayupagasseva vasenāyaṃ vicāraṇāti ‘‘yena tāva bahu pāpaṃ kata’’ntiādi āraddhaṃ. Bahu pāpaṃ katanti bahuso pāpaṃ kataṃ. Tena pāpassa bahulīkaraṇamāha. Bahūti vā mahantaṃ. Mahatthopi hi bahusaddo dissati ‘‘bahu vata kataṃ assā’’tiādīsu, garukanti vuttaṃ hoti. So garukaṃ bahulaṃ vā pāpaṃ katvā ṭhito niraye nibbattatiyeva, na yamapurisehi yamassa santikaṃ nīyatīti. Parittanti pamāṇaparittatāya kālaparittatāya ca parittaṃ. Purimasmiṃ atthe agarūti attho, dutiyasmiṃ abahulanti. Yathāvuttamatthaṃ upamāya vibhāvetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Kattabbameva karontīti daṇḍameva karonti. Anuvijjitvāti vīmaṃsitvā. Vinicchayaṭṭhānanti aṭṭakaraṇaṭṭhānaṃ. Parittapāpakammāti dubbalapāpakammā. Attano dhammatāyāti parehi asāriyamānepi attano dhammatāya saranti. Te hi pāpakammassa dubbalabhāvato katūpacitassa ca okāsārahakusalakammassa balavabhāvato attano dhammatāyapi saranti. Sāriyamānāpīti ‘‘idaṃ nāma tayā kataṃ puññakamma’’nti parehi sāriyamānāpi.
આકાસચેતિયન્તિ ગિરિસિખરે અબ્ભોકાસે વિવટઙ્ગણે કતચેતિયં. રત્તપટેનાતિ રત્તવણ્ણેન પટેન પૂજેસિ પટાકં કત્વા. અગ્ગિજાલસદ્દન્તિ પટપટાયન્તં નરકે અગ્ગિજાલસદ્દં સુત્વાવ. અત્તના પૂજિતપટં અનુસ્સરીતિ તદા પટાકાય વાતપ્પહારસદ્દે નિમિત્તસ્સ ગહિતત્તા ‘‘મયા તદા આકાસચેતિયે પૂજિતરત્તપટસદ્દો વિયા’’તિ અત્તના પૂજિતપટં અનુસ્સરિ.
Ākāsacetiyanti girisikhare abbhokāse vivaṭaṅgaṇe katacetiyaṃ. Rattapaṭenāti rattavaṇṇena paṭena pūjesi paṭākaṃ katvā. Aggijālasaddanti paṭapaṭāyantaṃ narake aggijālasaddaṃ sutvāva. Attanā pūjitapaṭaṃ anussarīti tadā paṭākāya vātappahārasadde nimittassa gahitattā ‘‘mayā tadā ākāsacetiye pūjitarattapaṭasaddo viyā’’ti attanā pūjitapaṭaṃ anussari.
સુમનપુપ્ફકુમ્ભેનાતિ કુમ્ભપરિમાણેન સુમનપુપ્ફરાસિના. ‘‘દસાધિકં નાળિસહસ્સકુમ્ભ’’ન્તિ કેચિ, ‘‘પઞ્ચઅમ્બણ’’ન્તિ અપરે. તીહિપિ ન સરતિ બલવતો પાપકમ્મેન બ્યામોહિતો. તુણ્હી અહોસીતિ ‘‘કમ્મારહો અય’’ન્તિ તત્થ પટિકારં અપસ્સન્તો તુણ્હી અહોસિ.
Sumanapupphakumbhenāti kumbhaparimāṇena sumanapuppharāsinā. ‘‘Dasādhikaṃ nāḷisahassakumbha’’nti keci, ‘‘pañcaambaṇa’’nti apare. Tīhipina sarati balavato pāpakammena byāmohito. Tuṇhī ahosīti ‘‘kammāraho aya’’nti tattha paṭikāraṃ apassanto tuṇhī ahosi.
એકપક્ખચ્છદનમત્તાહીતિ મજ્ઝિમપ્પમાણસ્સ ગેહસ્સ એકચ્છદનપ્પમાણેહિ. સુત્તાહતં કરિત્વાતિ કાળસુત્તં પાતેત્વા. યથા રથો સબ્બસો પજ્જલિતો હોતિ અયોમયો, એવં યુગાદયોપિસ્સ પજ્જલિતા સજોતિભૂતા એવ હોન્તીતિ આહ ‘‘સદ્ધિં…પે॰… રથે યોજેત્વા’’તિ. મહાકૂટાગારપ્પમાણન્તિ સત્તભૂમકમહાકૂટાગારપ્પમાણં.
Ekapakkhacchadanamattāhīti majjhimappamāṇassa gehassa ekacchadanappamāṇehi. Suttāhataṃ karitvāti kāḷasuttaṃ pātetvā. Yathā ratho sabbaso pajjalito hoti ayomayo, evaṃ yugādayopissa pajjalitā sajotibhūtā eva hontīti āha ‘‘saddhiṃ…pe… rathe yojetvā’’ti. Mahākūṭāgārappamāṇanti sattabhūmakamahākūṭāgārappamāṇaṃ.
વિભત્તોતિ સત્તાનં સાધારણેન પાપકમ્મુના વિભત્તો. હીનં કાયન્તિ હીનં સત્તનિકાયં, હીનં વા અત્તભાવં. ઉપાદાનેતિ ચતુબ્બિધે ઉપાદાને. અત્થતો પન તણ્હાદિટ્ઠિગ્ગાહોતિ આહ ‘‘તણ્હાદિટ્ઠિગ્ગહણે’’તિ . સમ્ભવતિ જરામરણં એતેનાતિ સમ્ભવો, ઉપાદાનન્તિ આહ ‘‘જાતિયા ચ મરણસ્સ છ કારણભૂતે’’તિ. અનુપાદાતિ અનુપાદાય. તેનાહ ‘‘અનુપાદિયિત્વા’’તિ. સકલવટ્ટદુક્ખં અતિક્કન્તાતિ ચરિમચિત્તનિરોધેન વટ્ટદુક્ખસ્સ કિલેસાનમ્પિ અસમ્ભવતો સબ્બં વટ્ટદુક્ખં અતિક્કન્તા.
Vibhattoti sattānaṃ sādhāraṇena pāpakammunā vibhatto. Hīnaṃ kāyanti hīnaṃ sattanikāyaṃ, hīnaṃ vā attabhāvaṃ. Upādāneti catubbidhe upādāne. Atthato pana taṇhādiṭṭhiggāhoti āha ‘‘taṇhādiṭṭhiggahaṇe’’ti . Sambhavati jarāmaraṇaṃ etenāti sambhavo, upādānanti āha ‘‘jātiyā ca maraṇassa cha kāraṇabhūte’’ti. Anupādāti anupādāya. Tenāha ‘‘anupādiyitvā’’ti. Sakalavaṭṭadukkhaṃ atikkantāti carimacittanirodhena vaṭṭadukkhassa kilesānampi asambhavato sabbaṃ vaṭṭadukkhaṃ atikkantā.
દેવદૂતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Devadūtasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. દેવદૂતસુત્તં • 6. Devadūtasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. દેવદૂતસુત્તવણ્ણના • 6. Devadūtasuttavaṇṇanā