Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૩. દેવસદ્દસુત્તં
3. Devasaddasuttaṃ
૮૨. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
82. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, દેવેસુ દેવસદ્દા નિચ્છરન્તિ સમયા સમયં ઉપાદાય. કતમે તયો? યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે અરિયસાવકો કેસમસ્સું ઓહારેત્વા કાસાયાનિ વત્થાનિ અચ્છાદેત્વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજ્જાય ચેતેતિ, તસ્મિં સમયે 1 દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ – ‘એસો અરિયસાવકો મારેન સદ્ધિં સઙ્ગામાય ચેતેતી’તિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ સમયા સમયં ઉપાદાય.
‘‘Tayome, bhikkhave, devesu devasaddā niccharanti samayā samayaṃ upādāya. Katame tayo? Yasmiṃ, bhikkhave, samaye ariyasāvako kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāya ceteti, tasmiṃ samaye 2 devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako mārena saddhiṃ saṅgāmāya cetetī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં સમયે અરિયસાવકો સત્તન્નં બોધિપક્ખિયાનં ધમ્માનં ભાવનાનુયોગમનુયુત્તો વિહરતિ, તસ્મિં સમયે દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ – ‘એસો અરિયસાવકો મારેન સદ્ધિં સઙ્ગામેતી’તિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ સમયા સમયં ઉપાદાય.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ samaye ariyasāvako sattannaṃ bodhipakkhiyānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto viharati, tasmiṃ samaye devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako mārena saddhiṃ saṅgāmetī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં સમયે અરિયસાવકો આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, તસ્મિં સમયે દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ – ‘એસો અરિયસાવકો વિજિતસઙ્ગામો તમેવ સઙ્ગામસીસં અભિવિજિય અજ્ઝાવસતી’તિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો દેવેસુ દેવસદ્દો નિચ્છરતિ સમયા સમયં ઉપાદાય. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો દેવેસુ દેવસદ્દા નિચ્છરન્તિ સમયા સમયં ઉપાદાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ samaye ariyasāvako āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati, tasmiṃ samaye devesu devasaddo niccharati – ‘eso ariyasāvako vijitasaṅgāmo tameva saṅgāmasīsaṃ abhivijiya ajjhāvasatī’ti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo devesu devasaddo niccharati samayā samayaṃ upādāya. Ime kho, bhikkhave, tayo devesu devasaddā niccharanti samayā samayaṃ upādāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘દિસ્વા વિજિતસઙ્ગામં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકં;
‘‘Disvā vijitasaṅgāmaṃ, sammāsambuddhasāvakaṃ;
દેવતાપિ નમસ્સન્તિ, મહન્તં વીતસારદં.
Devatāpi namassanti, mahantaṃ vītasāradaṃ.
‘‘નમો તે પુરિસાજઞ્ઞ, યો ત્વં દુજ્જયમજ્ઝભૂ;
‘‘Namo te purisājañña, yo tvaṃ dujjayamajjhabhū;
જેત્વાન મચ્ચુનો સેનં, વિમોક્ખેન અનાવરં.
Jetvāna maccuno senaṃ, vimokkhena anāvaraṃ.
‘‘ઇતિ હેતં નમસ્સન્તિ, દેવતા પત્તમાનસં;
‘‘Iti hetaṃ namassanti, devatā pattamānasaṃ;
તઞ્હિ તસ્સ ન પસ્સન્તિ, યેન મચ્ચુવસં વજે’’તિ.
Tañhi tassa na passanti, yena maccuvasaṃ vaje’’ti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. તતિયં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૩. દેવસદ્દસુત્તવણ્ણના • 3. Devasaddasuttavaṇṇanā