Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ધમ્મદેસનાસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Dhammadesanāsamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૬૭. ધમ્મદેસનાસમુટ્ઠાને સમુટ્ઠાનસીસં નત્થિ, સબ્બાનિ એકદસ સિક્ખાપદાનિ સમ્પિણ્ડેત્વા ધમ્મદેસનાસમુટ્ઠાનાનીતિ વુત્તાનિ. એવન્તિઆદિ નિગમનં. તેસન્તિ તેસં સિક્ખાપદાનં . સમ્ભિન્નસમુટ્ઠાનન્તિ સંસગ્ગસમુટ્ઠાનં. તિવિધન્તિ ભૂતારોચનચોરિવુટ્ઠાપનઅનનુઞ્ઞાતસમુટ્ઠાનવસેન તિપ્પકારં. ન્તિ નિયતસમુટ્ઠાનં, હોતીતિ સમ્બન્ધો. પુન ન્તિ નિયતસમુટ્ઠાનં, દસ્સેતુન્તિ સમ્બન્ધો. પુન ન્તિ વચનં. નેત્તિધમ્માનુલોમિકન્તિ એત્થ કાયવાચં નેતિ વિનેતીતિ નેત્તિ, કાયવાચં નેતિ વિનેતિ એત્થ, એતાયાતિ વા નેત્તિ. ધમ્મોતિ પાળિ. સા હિ યસ્મા અત્થં ધારેતિ, તસ્મા ધમ્મોતિ વુચ્ચતિ. નેત્તિયેવ ધમ્મો નેત્તિધમ્મો, તસ્સ અનુલોમિકં નેત્તિધમ્માનુલોમિકં. તેન વુત્તં ‘‘વિનયપાળિધમ્મસ્સ અનુલોમ’’ન્તિ.

    267. Dhammadesanāsamuṭṭhāne samuṭṭhānasīsaṃ natthi, sabbāni ekadasa sikkhāpadāni sampiṇḍetvā dhammadesanāsamuṭṭhānānīti vuttāni. Evantiādi nigamanaṃ. Tesanti tesaṃ sikkhāpadānaṃ . Sambhinnasamuṭṭhānanti saṃsaggasamuṭṭhānaṃ. Tividhanti bhūtārocanacorivuṭṭhāpanaananuññātasamuṭṭhānavasena tippakāraṃ. Tanti niyatasamuṭṭhānaṃ, hotīti sambandho. Puna tanti niyatasamuṭṭhānaṃ, dassetunti sambandho. Puna tanti vacanaṃ. Nettidhammānulomikanti ettha kāyavācaṃ neti vinetīti netti, kāyavācaṃ neti vineti ettha, etāyāti vā netti. Dhammoti pāḷi. Sā hi yasmā atthaṃ dhāreti, tasmā dhammoti vuccati. Nettiyeva dhammo nettidhammo, tassa anulomikaṃ nettidhammānulomikaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘vinayapāḷidhammassa anuloma’’nti.

    ઇતિ સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti samuṭṭhānasīsavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧૦. ધમ્મદેસનાસમુટ્ઠાનં • 10. Dhammadesanāsamuṭṭhānaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ધમ્મદેસનાસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dhammadesanāsamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact