Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૮૪. ધમ્મધજજાતકં (૬-૧-૯)

    384. Dhammadhajajātakaṃ (6-1-9)

    ૬૪.

    64.

    ધમ્મં ચરથ ઞાતયો, ધમ્મં ચરથ ભદ્દં વો 1;

    Dhammaṃ caratha ñātayo, dhammaṃ caratha bhaddaṃ vo 2;

    ધમ્મચારી સુખં સેતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    ૬૫.

    65.

    ભદ્દકો વતયં પક્ખી, દિજો પરમધમ્મિકો;

    Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    એકપાદેન તિટ્ઠન્તો, ધમ્મમેવાનુસાસતિ.

    Ekapādena tiṭṭhanto, dhammamevānusāsati.

    ૬૬.

    66.

    નાસ્સ સીલં વિજાનાથ, અનઞ્ઞાય પસંસથ;

    Nāssa sīlaṃ vijānātha, anaññāya pasaṃsatha;

    ભુત્વા અણ્ડઞ્ચ પોતઞ્ચ 3, ધમ્મો ધમ્મોતિ ભાસતિ.

    Bhutvā aṇḍañca potañca 4, dhammo dhammoti bhāsati.

    ૬૭.

    67.

    અઞ્ઞં ભણતિ વાચાય, અઞ્ઞં કાયેન કુબ્બતિ;

    Aññaṃ bhaṇati vācāya, aññaṃ kāyena kubbati;

    વાચાય નો ચ કાયેન, ન તં ધમ્મં અધિટ્ઠિતો.

    Vācāya no ca kāyena, na taṃ dhammaṃ adhiṭṭhito.

    ૬૮.

    68.

    વાચાય સખિલો મનોવિદુગ્ગો, છન્નો કૂપસયોવ કણ્હસપ્પો;

    Vācāya sakhilo manoviduggo, channo kūpasayova kaṇhasappo;

    ધમ્મધજો ગામનિગમાસુસાધુ 5, દુજ્જાનો પુરિસેન બાલિસેન.

    Dhammadhajo gāmanigamāsusādhu 6, dujjāno purisena bālisena.

    ૬૯.

    69.

    ઇમં તુણ્ડેહિ પક્ખેહિ, પાદા ચિમં વિહેઠથ 7;

    Imaṃ tuṇḍehi pakkhehi, pādā cimaṃ viheṭhatha 8;

    છવઞ્હિમં વિનાસેથ, નાયં સંવાસનારહોતિ.

    Chavañhimaṃ vināsetha, nāyaṃ saṃvāsanārahoti.

    ધમ્મધજજાતકં નવમં.

    Dhammadhajajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ભદ્દ વો (ક॰)
    2. bhadda vo (ka.)
    3. છાપે ચ (સી॰ પી॰)
    4. chāpe ca (sī. pī.)
    5. ગામનિગમાસુ સાધુસમ્મતો (સી॰), ગામનિગમસાધુ (પી॰)
    6. gāmanigamāsu sādhusammato (sī.), gāmanigamasādhu (pī.)
    7. વિપોથથ (પી॰)
    8. vipothatha (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૮૪] ૯. ધમ્મધજજાતકવણ્ણના • [384] 9. Dhammadhajajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact