Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. ધમ્માનુધમ્મપટિપન્નસુત્તં

    7. Dhammānudhammapaṭipannasuttaṃ

    ૮૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    86. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ધમ્માનુધમ્મપટિપન્નસ્સ ભિક્ખુનો અયમનુધમ્મો હોતિ વેય્યાકરણાય – ધમ્માનુધમ્મપટિપન્નોયન્તિ ભાસમાનો ધમ્મઞ્ઞેવ ભાસતિ નો અધમ્મં, વિતક્કયમાનો વા ધમ્મવિતક્કઞ્ઞેવ વિતક્કેતિ નો અધમ્મવિતક્કં, તદુભયં વા પન અભિનિવેજ્જેત્વા ઉપેક્ખકો વિહરતિ સતો સમ્પજાનો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Dhammānudhammapaṭipannassa bhikkhuno ayamanudhammo hoti veyyākaraṇāya – dhammānudhammapaṭipannoyanti bhāsamāno dhammaññeva bhāsati no adhammaṃ, vitakkayamāno vā dhammavitakkaññeva vitakketi no adhammavitakkaṃ, tadubhayaṃ vā pana abhinivejjetvā upekkhako viharati sato sampajāno’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ધમ્મારામો ધમ્મરતો, ધમ્મં અનુવિચિન્તયં;

    ‘‘Dhammārāmo dhammarato, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    ધમ્મં અનુસ્સરં ભિક્ખુ, સદ્ધમ્મા ન પરિહાયતિ.

    Dhammaṃ anussaraṃ bhikkhu, saddhammā na parihāyati.

    ‘‘ચરં વા યદિ વા તિટ્ઠં, નિસિન્નો ઉદ વા સયં;

    ‘‘Caraṃ vā yadi vā tiṭṭhaṃ, nisinno uda vā sayaṃ;

    અજ્ઝત્તં સમયં ચિત્તં, સન્તિમેવાધિગચ્છતી’’તિ.

    Ajjhattaṃ samayaṃ cittaṃ, santimevādhigacchatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. ધમ્માનુધમ્મપટિપન્નસુત્તવણ્ણના • 7. Dhammānudhammapaṭipannasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact