Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ધમ્માનુલોમપચ્ચનીયે દુકદુકપટ્ઠાનં

    Dhammānulomapaccanīye dukadukapaṭṭhānaṃ

    ૧-૧. હેતુદુક-સહેતુકદુકં

    1-1. Hetuduka-sahetukadukaṃ

    . હેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું સહેતુકઞ્ચ નહેતું સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.) હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ.

    1. Hetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ sahetukañca nahetuṃ sahetukañca dhammaṃ paṭicca nahetu nasahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.) Hetuyā tīṇi, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate pañca.

    . નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા… (સંખિત્તં.) નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ…પે॰… નોવિગતે તીણિ.

    2. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nasahetuko dhammo uppajjati nahetupaccayā… (saṃkhittaṃ.) Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi…pe… novigate tīṇi.

    (સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં.)

    (Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi paṭiccavārasadisaṃ.)

    હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા

    Hetu-ārammaṇapaccayā

    . હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    3. Hetu sahetuko dhammo nahetussa nasahetukassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)

    હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નનહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ચ નનહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Hetu sahetuko dhammo nahetussa nasahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo nanahetussa nasahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo nahetussa nasahetukassa ca nanahetussa nasahetukassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)

    નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો નનહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ચ નનહેતુસ્સ નસહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩) (સંખિત્તં.)

    Nahetu sahetuko dhammo nanahetussa nasahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sahetuko dhammo nahetussa nasahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sahetuko dhammo nahetussa nasahetukassa ca nanahetussa nasahetukassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3) (Saṃkhittaṃ.)

    હેતુયા એકં, આરમ્મણે છ, અધિપતિયા દ્વે…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (પઞ્હાવારં વિત્થારેતબ્બં.)

    Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe cha, adhipatiyā dve…pe… avigate pañca. (Pañhāvāraṃ vitthāretabbaṃ.)

    . હેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઅહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)

    4. Hetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)

    નહેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઅહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.) હેતુયા ચત્તારિ.

    Nahetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.) Hetuyā cattāri.

    ૧-૨. હેતુદુક-હેતુસમ્પયુત્તદુકં

    1-2. Hetuduka-hetusampayuttadukaṃ

    . હેતું હેતુસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સહેતુકસદિસં.)

    5. Hetuṃ hetusampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nahetusampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Sahetukasadisaṃ.)

    હેતું હેતુવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)

    Hetuṃ hetuvippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nahetuvippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)

    નહેતું હેતુવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નહેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. હેતુયા ચત્તારિ.

    Nahetuṃ hetuvippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nahetuvippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. Hetuyā cattāri.

    ૧-૩-૫. હેતુદુક-હેતુસહેતુકાદિદુકાનિ

    1-3-5. Hetuduka-hetusahetukādidukāni

    . હેતું હેતુઞ્ચેવ સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુ ચેવ નઅહેતુકો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    6. Hetuṃ hetuñceva sahetukañca dhammaṃ paṭicca nahetu nahetu ceva naahetuko ca dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    નહેતું સહેતુકઞ્ચેવ ન ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઅહેતુકો ચેવ નનહેતુ ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Nahetuṃ sahetukañceva na ca hetuṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naahetuko ceva nanahetu ca dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    . હેતું હેતુઞ્ચેવ હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુ ચેવ નહેતુવિપ્પયુત્તો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    7. Hetuṃ hetuñceva hetusampayuttañca dhammaṃ paṭicca nahetu nahetu ceva nahetuvippayutto ca dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    નહેતું હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચેવ ન ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નહેતુવિપ્પયુત્તો ચેવ નનહેતુ ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Nahetuṃ hetusampayuttañceva na ca hetuṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nahetuvippayutto ceva nanahetu ca dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    . નહેતું નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુ નસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા અધિપતિયા એકં.

    8. Nahetuṃ nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nahetu nasahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā adhipatiyā ekaṃ.

    નહેતું નહેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નહેતુ નઅહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Nahetuṃ nahetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nahetu naahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    ૧-૬-૧૨. હેતુદુક-ચૂળન્તરદુકાદિ

    1-6-12. Hetuduka-cūḷantaradukādi

    . નહેતુ અપ્પચ્ચયો ધમ્મો નનહેતુસ્સ નઅપ્પચ્ચયસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰… નહેતુ અપ્પચ્ચયો ધમ્મો નહેતુસ્સ નઅપ્પચ્ચયસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ અપ્પચ્ચયો ધમ્મો નહેતુસ્સ નઅપ્પચ્ચયસ્સ ચ નનહેતુસ્સ નઅપ્પચ્ચયસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰…. (અસઙ્ખતં અપ્પચ્ચયસદિસં.)

    9. Nahetu appaccayo dhammo nanahetussa naappaccayassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo…pe… nahetu appaccayo dhammo nahetussa naappaccayassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu appaccayo dhammo nahetussa naappaccayassa ca nanahetussa naappaccayassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo…pe…. (Asaṅkhataṃ appaccayasadisaṃ.)

    ૧૦. નહેતુ સનિદસ્સનો ધમ્મો નનહેતુસ્સ નસનિદસ્સનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સનિદસ્સનો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસનિદસ્સનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સનિદસ્સનો ધમ્મો નહેતુસ્સ નસનિદસ્સનસ્સ ચ નનહેતુસ્સ નસનિદસ્સનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણે તીણિ.

    10. Nahetu sanidassano dhammo nanahetussa nasanidassanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sanidassano dhammo nahetussa nasanidassanassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sanidassano dhammo nahetussa nasanidassanassa ca nanahetussa nasanidassanassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Ārammaṇe tīṇi.

    હેતું અનિદસ્સનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઅનિદસ્સનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ anidassanaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naanidassano dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧૧. નહેતું સપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા એકં.

    11. Nahetuṃ sappaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasappaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā ekaṃ.

    હેતું અપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઅપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ appaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naappaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧૨. નહેતું રૂપિં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નરૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    12. Nahetuṃ rūpiṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu narūpī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    હેતું અરૂપિં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઅરૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ arūpiṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naarūpī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧૩. નહેતું લોકિયં ધમ્મં પચ્ચયા નનહેતુ નલોકિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    13. Nahetuṃ lokiyaṃ dhammaṃ paccayā nanahetu nalokiyo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    હેતું લોકુત્તરં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નલોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું લોકુત્તરં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નલોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું લોકુત્તરઞ્ચ નહેતું લોકુત્તરઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નલોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ lokuttaraṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nalokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ lokuttaraṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nalokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ lokuttarañca nahetuṃ lokuttarañca dhammaṃ paṭicca nahetu nalokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā tīṇi.

    ૧૪. હેતું કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    14. Hetuṃ kenaci viññeyyaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nakenaci viññeyyo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    હેતું નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નનકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    Hetuṃ nakenaci viññeyyaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nanakenaci viññeyyo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    ૧-૧૩-૧૮. હેતુદુક-આસવગોચ્છકં

    1-13-18. Hetuduka-āsavagocchakaṃ

    ૧૫. હેતું આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    15. Hetuṃ āsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    હેતું નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    Hetuṃ noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanoāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    ૧૬. નહેતું સાસવં ધમ્મં પચ્ચયા નનહેતુ નસાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    16. Nahetuṃ sāsavaṃ dhammaṃ paccayā nanahetu nasāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    હેતું અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઅનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naanāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧૭. હેતું આસવસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઆસવસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    17. Hetuṃ āsavasampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naāsavasampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    હેતું આસવવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઆસવવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ āsavavippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu naāsavavippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧૮. હેતું આસવઞ્ચેવ સાસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઆસવો ચેવ નઅનાસવો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    18. Hetuṃ āsavañceva sāsavañca dhammaṃ paṭicca nahetu naāsavo ceva naanāsavo ca dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    હેતું સાસવઞ્ચેવ નો ચ આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઅનાસવો ચેવ નનો ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    Hetuṃ sāsavañceva no ca āsavaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naanāsavo ceva nano ca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    ૧૯. હેતું આસવઞ્ચેવ આસવસમ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નઆસવો ચેવ નઆસવવિપ્પયુત્તો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    19. Hetuṃ āsavañceva āsavasampayuttañca dhammaṃ paṭicca nahetu naāsavo ceva naāsavavippayutto ca dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું આસવસમ્પયુત્તઞ્ચેવ નો ચ આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઆસવવિપ્પયુત્તો ચેવ નનોઆસવો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ āsavasampayuttañceva no ca āsavaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naāsavavippayutto ceva nanoāsavo ca dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૨૦. નહેતું આસવવિપ્પયુત્તં સાસવં ધમ્મં પચ્ચયા નનહેતુ આસવવિપ્પયુત્તો નસાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (લોકિયસદિસં.)

    20. Nahetuṃ āsavavippayuttaṃ sāsavaṃ dhammaṃ paccayā nanahetu āsavavippayutto nasāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Lokiyasadisaṃ.)

    હેતું આસવવિપ્પયુત્તં અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ આસવવિપ્પયુત્તો નઅનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું આસવવિપ્પયુત્તં અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ આસવવિપ્પયુત્તો નઅનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું આસવવિપ્પયુત્તં અનાસવઞ્ચ નહેતું આસવવિપ્પયુત્તં અનાસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ આસવવિપ્પયુત્તો નઅનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ āsavavippayuttaṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu āsavavippayutto naanāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ āsavavippayuttaṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu āsavavippayutto naanāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ āsavavippayuttaṃ anāsavañca nahetuṃ āsavavippayuttaṃ anāsavañca dhammaṃ paṭicca nahetu āsavavippayutto naanāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā tīṇi.

    ૧-૧૯-૫૩. હેતુદુક-સઞ્ઞોજનાદિગોચ્છકં

    1-19-53. Hetuduka-saññojanādigocchakaṃ

    ૨૧. હેતું સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોસઞ્ઞોજનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    21. Hetuṃ saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nosaññojano dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૨૨. હેતું ગન્થં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોગન્થો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    22. Hetuṃ ganthaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nogantho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    ૨૩. હેતું ઓઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોઓઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    23. Hetuṃ oghaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu noogho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    ૨૪. હેતું યોગં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોયોગો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    24. Hetuṃ yogaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu noyogo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    ૨૫. હેતું નીવરણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોનીવરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    25. Hetuṃ nīvaraṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nonīvaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૨૬. નહેતું પરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    26. Nahetuṃ parāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૧-૫૪-૮૧. હેતુદુક-મહન્તરદુકાદિ

    1-54-81. Hetuduka-mahantaradukādi

    ૨૭. હેતું સારમ્મણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    27. Hetuṃ sārammaṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું અનારમ્મણં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઅનારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ anārammaṇaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naanārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૨૮. નહેતું ચિત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નોચિત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    28. Nahetuṃ cittaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nocitto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    હેતું નોચિત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નનોચિત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetuṃ nocittaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nanocitto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૨૯. હેતું ચેતસિકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નચેતસિકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    29. Hetuṃ cetasikaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nacetasiko dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું અચેતસિકં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નઅચેતસિકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ acetasikaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu naacetasiko dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૦. હેતું ચિત્તસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નચિત્તસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    30. Hetuṃ cittasampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nacittasampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું ચિત્તવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નચિત્તવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ cittavippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nacittavippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૧. હેતું ચિત્તસંસટ્ઠં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નચિત્તસંસટ્ઠો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    31. Hetuṃ cittasaṃsaṭṭhaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nacittasaṃsaṭṭho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું ચિત્તવિસંસટ્ઠં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નચિત્તવિસંસટ્ઠો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ cittavisaṃsaṭṭhaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nacittavisaṃsaṭṭho dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૨. હેતું ચિત્તસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    32. Hetuṃ cittasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ nocittasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૩. હેતું ચિત્તસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    33. Hetuṃ cittasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ nocittasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૪. હેતું ચિત્તાનુપરિવત્તિં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તાનુપરિવત્તી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    34. Hetuṃ cittānuparivattiṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittānuparivattī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તાનુપરિવત્તિં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તાનુપરિવત્તી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ nocittānuparivattiṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittānuparivattī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૫. હેતું ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    35. Hetuṃ cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૬. હેતું ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    36. Hetuṃ cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩૭. હેતું ચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનાનુપરિવત્તિં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનાનુપરિવત્તી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    37. Hetuṃ cittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānānuparivattiṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānānuparivattī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનાનુપરિવત્તિં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનોચિત્તસંસટ્ઠસમુટ્ઠાનાનુપરિવત્તી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ (સંખિત્તં. નયવસેન વિત્થારેતબ્બં).

    Nahetuṃ nocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānānuparivattiṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanocittasaṃsaṭṭhasamuṭṭhānānuparivattī dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi (saṃkhittaṃ. Nayavasena vitthāretabbaṃ).

    ૧-૮૨-૯૮. હેતુદુક-દસ્સનેનપહાતબ્બદુકાદિ

    1-82-98. Hetuduka-dassanenapahātabbadukādi

    ૩૮. હેતું દસ્સનેન પહાતબ્બં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નદસ્સનેન પહાતબ્બો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    38. Hetuṃ dassanena pahātabbaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nadassanena pahātabbo dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નદસ્સનેન પહાતબ્બં ધમ્મં પચ્ચયા નનહેતુ નનદસ્સનેન પહાતબ્બો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિમેવ.

    Nahetuṃ nadassanena pahātabbaṃ dhammaṃ paccayā nanahetu nanadassanena pahātabbo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇimeva.

    ૩૯. હેતું દસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    39. Hetuṃ dassanena pahātabbahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nadassanena pahātabbahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    નહેતું નદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નનહેતુ નનદસ્સનેન પહાતબ્બહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા એકં.

    Nahetuṃ nadassanena pahātabbahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nanahetu nanadassanena pahātabbahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā ekaṃ.

    ૧-૯૯. હેતુદુક-સરણદુકં

    1-99. Hetuduka-saraṇadukaṃ

    ૪૦. હેતું સરણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું સરણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું સરણઞ્ચ નહેતું સરણઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નસરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા તીણિ.

    40. Hetuṃ saraṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ saraṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nasaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ saraṇañca nahetuṃ saraṇañca dhammaṃ paṭicca nahetu nasaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā tīṇi.

    નહેતું અરણં ધમ્મં પચ્ચયા નનહેતુ નઅરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું અરણં ધમ્મં પચ્ચયા નહેતુ નઅરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું અરણં ધમ્મં પચ્ચયા નહેતુ નઅરણો ચ નનહેતુ નઅરણો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા તીણિ.

    Nahetuṃ araṇaṃ dhammaṃ paccayā nanahetu naaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ araṇaṃ dhammaṃ paccayā nahetu naaraṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ araṇaṃ dhammaṃ paccayā nahetu naaraṇo ca nanahetu naaraṇo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. Hetuyā tīṇi.

    ૨-૧. સહેતુકદુક-હેતુદુકં

    2-1. Sahetukaduka-hetudukaṃ

    ૪૧. સહેતુકં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નસહેતુકો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    41. Sahetukaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nasahetuko nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    અહેતુકં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅહેતુકો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ… હેતુયા છ.

    Ahetukaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naahetuko nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi… hetuyā cha.

    સહેતુકં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅહેતુકો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Sahetukaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naahetuko nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૩-૧. હેતુસમ્પયુત્તદુક-હેતુદુકં

    3-1. Hetusampayuttaduka-hetudukaṃ

    ૪૨. હેતુસમ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુસમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    42. Hetusampayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetusampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    હેતુવિપ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુવિપ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ… હેતુયા છ.

    Hetuvippayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetuvippayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi… hetuyā cha.

    હેતુસમ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુવિપ્પયુત્તો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Hetusampayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetuvippayutto nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૪-૧. હેતુસહેતુકદુક-હેતુદુકં

    4-1. Hetusahetukaduka-hetudukaṃ

    ૪૩. હેતુઞ્ચેવ સહેતુકં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ ચેવ નઅહેતુકો ચ નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    43. Hetuñceva sahetukaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu ceva naahetuko ca nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    સહેતુકઞ્ચેવ ન ચ હેતું નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅહેતુકો ચેવ નન ચ હેતુ નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Sahetukañceva na ca hetuṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naahetuko ceva nana ca hetu nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    ૫-૧. હેતુહેતુસમ્પયુત્તદુક-હેતુદુકં

    5-1. Hetuhetusampayuttaduka-hetudukaṃ

    ૪૪. હેતુઞ્ચેવ હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ ચેવ નહેતુવિપ્પયુત્તો ચ નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    44. Hetuñceva hetusampayuttañca hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu ceva nahetuvippayutto ca nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચેવ ન ચ હેતું નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુવિપ્પયુત્તો ચેવ નન ચ હેતુ નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Hetusampayuttañceva na ca hetuṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetuvippayutto ceva nana ca hetu nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    ૭-૧૩-૧. ચૂળન્તરદુકાદિ-હેતુદુકં

    7-13-1. Cūḷantaradukādi-hetudukaṃ

    ૪૫. સપ્પચ્ચયં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅપ્પચ્ચયો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    45. Sappaccayaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naappaccayo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    સપ્પચ્ચયં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅપ્પચ્ચયો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં. (સઙ્ખતં સપ્પચ્ચયસદિસં).

    Sappaccayaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naappaccayo nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ. (Saṅkhataṃ sappaccayasadisaṃ).

    ૪૬. અનિદસ્સનં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅનિદસ્સનો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    46. Anidassanaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naanidassano nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    અનિદસ્સનં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નસનિદસ્સનો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Anidassanaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nasanidassano nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    ૪૭. અપ્પટિઘં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅપ્પટિઘો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    47. Appaṭighaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naappaṭigho nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    અપ્પટિઘં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નસપ્પટિઘો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતુયા એકં.

    Appaṭighaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nasappaṭigho nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuyā ekaṃ.

    ૪૮. અરૂપિં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅરૂપી નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    48. Arūpiṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naarūpī nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    રૂપિં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નરૂપી નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા.

    Rūpiṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca narūpī nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā.

    અરૂપિં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅરૂપી નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા તીણિ.

    Arūpiṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naarūpī nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā tīṇi.

    ૪૯. લોકિયં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નલોકુત્તરો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં.

    49. Lokiyaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nalokuttaro nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ.

    લોકુત્તરં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નલોકુત્તરો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ… હેતુયા ચત્તારિ.

    Lokuttaraṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nalokuttaro nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi… hetuyā cattāri.

    લોકિયં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નલોકુત્તરો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં.

    Lokiyaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nalokuttaro nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ.

    લોકુત્તરં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નલોકિયો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા એકં… હેતુયા દ્વે.

    Lokuttaraṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nalokiyo nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā ekaṃ… hetuyā dve.

    ૫૦. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    50. Kenaci viññeyyaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nakenaci viññeyyo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નનકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    Nakenaci viññeyyaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nanakenaci viññeyyo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં હેતુઞ્ચ નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યં હેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    Kenaci viññeyyaṃ hetuñca nakenaci viññeyyaṃ hetuñca dhammaṃ paṭicca nakenaci viññeyyo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નકેનચિ વિઞ્ઞેય્યો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા નવ.

    Kenaci viññeyyaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nakenaci viññeyyo nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā nava.

    ૧૪-૧. આસવદુક-હેતુદુકં

    14-1. Āsavaduka-hetudukaṃ

    ૫૧. આસવં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    51. Āsavaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca noāsavo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    નોઆસવં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નનોઆસવો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં.

    Noāsavaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca nanoāsavo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ.

    આસવં હેતુઞ્ચ નોઆસવં હેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોઆસવો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં (સબ્બત્થ પઞ્ચ.)

    Āsavaṃ hetuñca noāsavaṃ hetuñca dhammaṃ paṭicca noāsavo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ (sabbattha pañca.)

    નોઆસવં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નનોઆસવો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… હેતુયા પઞ્ચ.

    Noāsavaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca nanoāsavo nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… hetuyā pañca.

    ૧૫-૧. સાસવદુક-હેતુદુકં

    15-1. Sāsavaduka-hetudukaṃ

    ૫૨. સાસવં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅનાસવો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં.

    52. Sāsavaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naanāsavo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ.

    અનાસવં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઅનાસવો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ… હેતુયા ચત્તારિ. (લોકિયદુકસદિસં.)

    Anāsavaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naanāsavo nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi… hetuyā cattāri. (Lokiyadukasadisaṃ.)

    ૧૬-૧. આસવસમ્પયુત્તદુક-હેતુદુકં

    16-1. Āsavasampayuttaduka-hetudukaṃ

    ૫૩. આસવસમ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવસમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    53. Āsavasampayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavasampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    આસવવિપ્પયુત્તં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવવિપ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    Āsavavippayuttaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavavippayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    આસવસમ્પયુત્તં હેતુઞ્ચ આસવવિપ્પયુત્તં હેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવસમ્પયુત્તો નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ… હેતુયા નવ.

    Āsavasampayuttaṃ hetuñca āsavavippayuttaṃ hetuñca dhammaṃ paṭicca naāsavasampayutto nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi… hetuyā nava.

    આસવસમ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવસમ્પયુત્તો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    Āsavasampayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavasampayutto nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    આસવવિપ્પયુત્તં નહેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવસમ્પયુત્તો નનહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં… હેતુયા ચત્તારિ.

    Āsavavippayuttaṃ nahetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavasampayutto nanahetu dhammo uppajjati hetupaccayā. Ekaṃ… hetuyā cattāri.

    ૧૭-૧. આસવસાસવદુક-હેતુદુકં

    17-1. Āsavasāsavaduka-hetudukaṃ

    ૫૪. આસવઞ્ચેવ સાસવઞ્ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવો ચેવ નઅનાસવો ચ નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.

    54. Āsavañceva sāsavañca hetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavo ceva naanāsavo ca nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.

    સાસવઞ્ચેવ નો ચ આસવં હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવો ચેવ નઅનાસવો ચ નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… એકં.

    Sāsavañceva no ca āsavaṃ hetuṃ dhammaṃ paṭicca naāsavo ceva naanāsavo ca nahetu dhammo uppajjati hetupaccayā… ekaṃ.

    આસવઞ્ચેવ સાસવં હેતુઞ્ચ સાસવઞ્ચેવ નો ચ આસવં હેતુઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નઆસવો ચેવ નઅનાસવો ચ નહેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. એકં… હેતુયા પઞ્ચ.
