Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
ધમ્માનુલોમે દુકદુકપટ્ઠાનં
Dhammānulome dukadukapaṭṭhānaṃ
૧-૧. હેતુદુક-સહેતુકદુકં
1-1. Hetuduka-sahetukadukaṃ
સહેતુકપદં
Sahetukapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧. હેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
1. Hetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
૨. નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
2. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
૩. હેતું સહેતુકઞ્ચ નહેતું સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું સહેતુકઞ્ચ નહેતું સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા . હેતું સહેતુકઞ્ચ નહેતું સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
3. Hetuṃ sahetukañca nahetuṃ sahetukañca dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ sahetukañca nahetuṃ sahetukañca dhammaṃ paṭicca nahetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā . Hetuṃ sahetukañca nahetuṃ sahetukañca dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
૪. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
4. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
પચ્ચનીયં
Paccanīyaṃ
નઅધિપતિપચ્ચયો
Naadhipatipaccayo
૫. હેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
5. Hetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sahetuko dhammo uppajjati naadhipatipaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
નઅધિપતિયા નવ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નવિપ્પયુત્તે નવ. (સંખિત્તં.)
Naadhipatiyā nava, napurejāte nava, napacchājāte nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, navippayutte nava. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુપચ્ચયા નઅધિપતિયા નવ. (સંખિત્તં.)
Hetupaccayā naadhipatiyā nava. (Saṃkhittaṃ.)
નઅધિપતિપચ્ચયા હેતુયા નવ. (સંખિત્તં.)
Naadhipatipaccayā hetuyā nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ પચ્ચયવારમ્પિ નિસ્સયવારમ્પિ સંસટ્ઠવારમ્પિ સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં.)
(Sahajātavārampi paccayavārampi nissayavārampi saṃsaṭṭhavārampi sampayuttavārampi paṭiccavārasadisaṃ.)
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૬. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
6. Hetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo nahetussa sahetukassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa ca nahetussa sahetukassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo. (3)
૭. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
7. Hetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo nahetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa ca nahetussa sahetukassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
Nahetu sahetuko dhammo nahetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu sahetuko dhammo hetussa sahetukassa ca nahetussa sahetukassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3)
હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ સહેતુકો ચ નહેતુ સહેતુકો ચ ધમ્મા હેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ નહેતુસ્સ સહેતુકસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩) (સંખિત્તં.)
Hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā hetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā nahetussa sahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu sahetuko ca nahetu sahetuko ca dhammā hetussa sahetukassa ca nahetussa sahetukassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૮. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે નવ…પે॰… ઉપનિસ્સયે નવ અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
8. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe nava…pe… upanissaye nava avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
અહેતુકપદં
Ahetukapadaṃ
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૯. હેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
9. Hetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu ahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નહેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Nahetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu ahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
હેતું અહેતુકઞ્ચ નહેતું અહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Hetuṃ ahetukañca nahetuṃ ahetukañca dhammaṃ paṭicca nahetu ahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે એકં, અવિગતે તીણિ. (સંખિત્તં. સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં.)
Hetuyā tīṇi, ārammaṇe ekaṃ, avigate tīṇi. (Saṃkhittaṃ. Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi paṭiccavārasadisaṃ.)
૧૦. હેતુ અહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
10. Hetu ahetuko dhammo nahetussa ahetukassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
હેતુ અહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. હેતુ અહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)
Hetu ahetuko dhammo hetussa ahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Hetu ahetuko dhammo nahetussa ahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (2)
નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો નહેતુસ્સ અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો હેતુસ્સ અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨) (સંખિત્તં.)
Nahetu ahetuko dhammo nahetussa ahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Nahetu ahetuko dhammo hetussa ahetukassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (2) (Saṃkhittaṃ.)
૧૧. હેતુયા એકં, આરમ્મણે ચત્તારિ, અવિગતે ચત્તારિ. (સંખિત્તં.)
11. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe cattāri, avigate cattāri. (Saṃkhittaṃ.)
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧-૨. હેતુદુક-હેતુસમ્પયુત્તદુકં
1-2. Hetuduka-hetusampayuttadukaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૨. હેતું હેતુસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું હેતુસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું હેતુસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ચ નહેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
12. Hetuṃ hetusampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca hetu hetusampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ hetusampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu hetusampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ hetusampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca hetu hetusampayutto ca nahetu hetusampayutto ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
નહેતું હેતુસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ hetusampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu hetusampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચ નહેતું હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ hetusampayuttañca nahetuṃ hetusampayuttañca dhammaṃ paṭicca hetu hetusampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
૧૩. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
13. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
૧૪. હેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ધમ્મો હેતુસ્સ હેતુસમ્પયુત્તસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ. (સંખિત્તં.)
14. Hetu hetusampayutto dhammo hetussa hetusampayuttassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા તીણિ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā tīṇi…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧૫. હેતું હેતુવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
15. Hetuṃ hetuvippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu hetuvippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
નહેતું હેતુવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Nahetuṃ hetuvippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu hetuvippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
હેતું હેતુવિપ્પયુત્તઞ્ચ નહેતું હેતુવિપ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Hetuṃ hetuvippayuttañca nahetuṃ hetuvippayuttañca dhammaṃ paṭicca nahetu hetuvippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે તીણિ.
Hetuyā tīṇi, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate tīṇi.
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi paṭiccavārasadisaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧૬. હેતુ હેતુવિપ્પયુત્તો ધમ્મો નહેતુસ્સ હેતુવિપ્પયુત્તસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (સંખિત્તં.)
16. Hetu hetuvippayutto dhammo nahetussa hetuvippayuttassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા એકં, આરમ્મણે ચત્તારિ…પે॰… અવિગતે ચત્તારિ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe cattāri…pe… avigate cattāri. (Saṃkhittaṃ.)
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારં, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvāraṃ, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧-૩. હેતુદુક-હેતુસહેતુકદુકં
1-3. Hetuduka-hetusahetukadukaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૭. હેતું હેતુઞ્ચેવ સહેતુકઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ હેતુ ચેવ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
17. Hetuṃ hetuñceva sahetukañca dhammaṃ paṭicca hetu hetu ceva sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
નહેતું સહેતુકઞ્ચેવ ન ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સહેતુકો ચેવ ન ચ હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ sahetukañceva na ca hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sahetuko ceva na ca hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૪. હેતુદુક-હેતુહેતુસમ્પયુત્તદુકં
1-4. Hetuduka-hetuhetusampayuttadukaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૮. હેતું હેતુઞ્ચેવ હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ હેતુ ચેવ હેતુસમ્પયુત્તો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
18. Hetuṃ hetuñceva hetusampayuttañca dhammaṃ paṭicca hetu hetu ceva hetusampayutto ca dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
નહેતું હેતુસમ્પયુત્તઞ્ચેવ ન ચ હેતું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ હેતુસમ્પયુત્તો ચેવ ન ચ હેતુ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ hetusampayuttañceva na ca hetuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu hetusampayutto ceva na ca hetu dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૫. હેતુદુક-નહેતુસહેતુકદુકં
1-5. Hetuduka-nahetusahetukadukaṃ
૧૯. નહેતું સહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
19. Nahetuṃ sahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
નહેતું અહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ ahetukaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu ahetuko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
હેતુગોચ્છકં નિટ્ઠિતં.
Hetugocchakaṃ niṭṭhitaṃ.
૧-૬. હેતુદુક-સપ્પચ્ચયદુકં
1-6. Hetuduka-sappaccayadukaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
૨૦. હેતું સપ્પચ્ચયં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સપ્પચ્ચયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
20. Hetuṃ sappaccayaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sappaccayo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું સપ્પચ્ચયં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સપ્પચ્ચયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ sappaccayaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sappaccayo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું સપ્પચ્ચયઞ્ચ નહેતું સપ્પચ્ચયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સપ્પચ્ચયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ sappaccayañca nahetuṃ sappaccayañca dhammaṃ paṭicca hetu sappaccayo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi paṭiccavārasadisaṃ.)
૨૧. હેતુ સપ્પચ્ચયો ધમ્મો હેતુસ્સ સપ્પચ્ચયસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (સંખિત્તં.)
21. Hetu sappaccayo dhammo hetussa sappaccayassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા તીણિ. (સંખિત્તં. પઞ્હાવારમ્પિ એવં વિત્થારેતબ્બં.)
Hetuyā tīṇi. (Saṃkhittaṃ. Pañhāvārampi evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧-૭. હેતુદુક-સઙ્ખતદુકં
1-7. Hetuduka-saṅkhatadukaṃ
૨૨. હેતું સઙ્ખતં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સઙ્ખતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા.
22. Hetuṃ saṅkhataṃ dhammaṃ paṭicca hetu saṅkhato dhammo uppajjati hetupaccayā.
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સપ્પચ્ચયદુકસદિસં.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sappaccayadukasadisaṃ.)
૧-૮. હેતુદુક-સનિદસ્સનદુકં
1-8. Hetuduka-sanidassanadukaṃ
૨૩. હેતું અનિદસ્સનં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અનિદસ્સનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
23. Hetuṃ anidassanaṃ dhammaṃ paṭicca hetu anidassano dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું અનિદસ્સનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અનિદસ્સનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ anidassanaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu anidassano dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું અનિદસ્સનઞ્ચ નહેતું અનિદસ્સનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અનિદસ્સનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ anidassanañca nahetuṃ anidassanañca dhammaṃ paṭicca hetu anidassano dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૧-૯. હેતુદુક-સપ્પટિઘદુકં
1-9. Hetuduka-sappaṭighadukaṃ
૨૪. નહેતું સપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
24. Nahetuṃ sappaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sappaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૨૫. હેતું અપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું અપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું અપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અપ્પટિઘો ચ નહેતુ અપ્પટિઘો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા . (૩)
25. Hetuṃ appaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca hetu appaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ appaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu appaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ appaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca hetu appaṭigho ca nahetu appaṭigho ca dhammā uppajjanti hetupaccayā . (3)
નહેતું અપ્પટિઘં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ appaṭighaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu appaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું અપ્પટિઘઞ્ચ નહેતું અપ્પટિઘઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અપ્પટિઘો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ appaṭighañca nahetuṃ appaṭighañca dhammaṃ paṭicca hetu appaṭigho dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૧-૧૦. હેતુદુક-રૂપીદુકં
1-10. Hetuduka-rūpīdukaṃ
૨૬. નહેતું રૂપિં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ રૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
26. Nahetuṃ rūpiṃ dhammaṃ paṭicca nahetu rūpī dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૨૭. હેતું અરૂપિં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અરૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
27. Hetuṃ arūpiṃ dhammaṃ paṭicca hetu arūpī dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું અરૂપિં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અરૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ arūpiṃ dhammaṃ paṭicca nahetu arūpī dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું અરૂપિઞ્ચ નહેતું અરૂપિઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અરૂપી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ arūpiñca nahetuṃ arūpiñca dhammaṃ paṭicca hetu arūpī dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૧-૧૧. હેતુદુક-લોકિયદુકં
1-11. Hetuduka-lokiyadukaṃ
૨૮. હેતું લોકિયં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ લોકિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
28. Hetuṃ lokiyaṃ dhammaṃ paṭicca hetu lokiyo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું લોકિયં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ લોકિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ lokiyaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu lokiyo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું લોકિયઞ્ચ નહેતું લોકિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ લોકિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ lokiyañca nahetuṃ lokiyañca dhammaṃ paṭicca hetu lokiyo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૨૯. હેતું લોકુત્તરં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ લોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
29. Hetuṃ lokuttaraṃ dhammaṃ paṭicca hetu lokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું લોકુત્તરં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ લોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ lokuttaraṃ dhammaṃ paṭicca nahetu lokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું લોકુત્તરઞ્ચ નહેતું લોકુત્તરઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ લોકુત્તરો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ lokuttarañca nahetuṃ lokuttarañca dhammaṃ paṭicca hetu lokuttaro dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… સમ્પયુત્તવારમ્પિ પઞ્હાવારમ્પિ પટિચ્ચવારસદિસં વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… sampayuttavārampi pañhāvārampi paṭiccavārasadisaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧-૧૨. હેતુદુક-કેનચિવિઞ્ઞેય્યદુકં
1-12. Hetuduka-kenaciviññeyyadukaṃ
૩૦. હેતું કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
30. Hetuṃ kenaci viññeyyaṃ dhammaṃ paṭicca hetu kenaci viññeyyo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સંખિત્તં.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Saṃkhittaṃ.)
(સહજાતવારમ્પિ…પે॰… પઞ્હાવારમ્પિ વિત્થારેતબ્બં.)
(Sahajātavārampi…pe… pañhāvārampi vitthāretabbaṃ.)
૩૧. હેતું કેનચિ નવિઞ્ઞેય્યં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ કેનચિ નવિઞ્ઞેય્યો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
31. Hetuṃ kenaci naviññeyyaṃ dhammaṃ paṭicca hetu kenaci naviññeyyo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
ચૂળન્તરદુકં નિટ્ઠિતં.
Cūḷantaradukaṃ niṭṭhitaṃ.
૧-૧૩. હેતુદુક-આસવદુકં
1-13. Hetuduka-āsavadukaṃ
૩૨. હેતું આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. હેતું આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવો ચ નહેતુ આસવો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩)
32. Hetuṃ āsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ āsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. Hetuṃ āsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavo ca nahetu āsavo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3)
નહેતું આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Nahetuṃ āsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
હેતું આસવઞ્ચ નહેતું આસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Hetuṃ āsavañca nahetuṃ āsavañca dhammaṃ paṭicca hetu āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca…pe… avigate pañca. (Sabbattha vitthāro.)
૩૩. હેતું નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
33. Hetuṃ noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું નોઆસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ noāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું નોઆસવઞ્ચ નહેતું નોઆસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ નોઆસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ noāsavañca nahetuṃ noāsavañca dhammaṃ paṭicca hetu noāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૧૪. હેતુદુક-સાસવદુકં
1-14. Hetuduka-sāsavadukaṃ
૩૪. હેતું સાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
34. Hetuṃ sāsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું સાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ sāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું સાસવઞ્ચ નહેતું સાસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ sāsavañca nahetuṃ sāsavañca dhammaṃ paṭicca hetu sāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૩૫. હેતું અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
35. Hetuṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu anāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu anāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું અનાસવઞ્ચ નહેતું અનાસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ અનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ anāsavañca nahetuṃ anāsavañca dhammaṃ paṭicca hetu anāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૧૫. હેતુદુક-આસવસમ્પયુત્તદુકં
1-15. Hetuduka-āsavasampayuttadukaṃ
૩૬. હેતું આસવસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
36. Hetuṃ āsavasampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavasampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૩૭. હેતું આસવવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
37. Hetuṃ āsavavippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavavippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૧૬. હેતુદુક-આસવસાસવદુકં
1-16. Hetuduka-āsavasāsavadukaṃ
૩૮. હેતું આસવઞ્ચેવ સાસવઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવો ચેવ સાસવો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
38. Hetuṃ āsavañceva sāsavañca dhammaṃ paṭicca hetu āsavo ceva sāsavo ca dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā pañca…pe… avigate pañca. (Sabbattha vitthāro.)
૩૯. હેતું સાસવઞ્ચેવ નો ચ આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સાસવો ચેવ નો ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
39. Hetuṃ sāsavañceva no ca āsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sāsavo ceva no ca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૧૭. હેતુદુક-આસવઆસવસમ્પયુત્તદુકં
1-17. Hetuduka-āsavaāsavasampayuttadukaṃ
૪૦. હેતું આસવઞ્ચેવ આસવસમ્પયુત્તઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવો ચેવ આસવસમ્પયુત્તો ચ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
40. Hetuṃ āsavañceva āsavasampayuttañca dhammaṃ paṭicca hetu āsavo ceva āsavasampayutto ca dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā pañca…pe… avigate pañca. (Sabbattha vitthāro.)
૪૧. હેતું આસવસમ્પયુત્તઞ્ચેવ નો ચ આસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવસમ્પયુત્તો ચેવ નો ચ આસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા.
41. Hetuṃ āsavasampayuttañceva no ca āsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavasampayutto ceva no ca āsavo dhammo uppajjati hetupaccayā.
હેતુયા પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā pañca…pe… avigate pañca. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૧૮. હેતુદુક-આસવવિપ્પયુત્તસાસવદુકં
1-18. Hetuduka-āsavavippayuttasāsavadukaṃ
૪૨. હેતું આસવવિપ્પયુત્તં સાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવવિપ્પયુત્તો સાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
42. Hetuṃ āsavavippayuttaṃ sāsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavavippayutto sāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
હેતું આસવવિપ્પયુત્તં અનાસવં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ આસવવિપ્પયુત્તો અનાસવો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ āsavavippayuttaṃ anāsavaṃ dhammaṃ paṭicca hetu āsavavippayutto anāsavo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
હેતુદુકઆસવગોચ્છકં નિટ્ઠિતં.
Hetudukaāsavagocchakaṃ niṭṭhitaṃ.
૧-૧૯-૫૩. હેતુદુક-સઞ્ઞોજનાદિદુકાનિ
1-19-53. Hetuduka-saññojanādidukāni
૪૩. હેતું સઞ્ઞોજનં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… હેતું ગન્થં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… હેતું ઓઘં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… હેતું યોગં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… હેતું નીવરણં ધમ્મં પટિચ્ચ …પે॰… હેતું નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ નો પરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
43. Hetuṃ saññojanaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… hetuṃ ganthaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… hetuṃ oghaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… hetuṃ yogaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… hetuṃ nīvaraṇaṃ dhammaṃ paṭicca …pe… hetuṃ noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca hetu no parāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સબ્બત્થ ગોચ્છકં વિત્થારેતબ્બં.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava (sabbattha gocchakaṃ vitthāretabbaṃ.)
હેતુદુકપરામાસગોચ્છકં નિટ્ઠિતં.
Hetudukaparāmāsagocchakaṃ niṭṭhitaṃ.
૧-૫૪. હેતુદુક-સારમ્મણદુકં
1-54. Hetuduka-sārammaṇadukaṃ
૪૪. હેતું સારમ્મણં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
44. Hetuṃ sārammaṇaṃ dhammaṃ paṭicca hetu sārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
નહેતું સારમ્મણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ સારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Nahetuṃ sārammaṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu sārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
હેતું સારમ્મણઞ્ચ નહેતું સારમ્મણઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ સારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ. (સંખિત્તં.)
Hetuṃ sārammaṇañca nahetuṃ sārammaṇañca dhammaṃ paṭicca hetu sārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
નહેતું અનારમ્મણં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અનારમ્મણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ anārammaṇaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu anārammaṇo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૫૫. હેતુદુક-ચિત્તદુકં
1-55. Hetuduka-cittadukaṃ
૪૫. હેતું નોચિત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ નોચિત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
45. Hetuṃ nocittaṃ dhammaṃ paṭicca hetu nocitto dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
૧-૫૬. હેતુદુક-ચેતસિકદુકં
1-56. Hetuduka-cetasikadukaṃ
૪૬. હેતું ચેતસિકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચેતસિકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
46. Hetuṃ cetasikaṃ dhammaṃ paṭicca hetu cetasiko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
નહેતું અચેતસિકં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ અચેતસિકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ acetasikaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu acetasiko dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૫૭. હેતુદુક-ચિત્તસમ્પયુત્તદુકં
1-57. Hetuduka-cittasampayuttadukaṃ
૪૭. હેતું ચિત્તસમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચિત્તસમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
47. Hetuṃ cittasampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca hetu cittasampayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
નહેતું ચિત્તવિપ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ ચિત્તવિપ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ cittavippayuttaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu cittavippayutto dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૫૮. હેતુદુક-ચિત્તસંસટ્ઠદુકં
1-58. Hetuduka-cittasaṃsaṭṭhadukaṃ
૪૮. હેતું ચિત્તસંસટ્ઠં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચિત્તસંસટ્ઠો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
48. Hetuṃ cittasaṃsaṭṭhaṃ dhammaṃ paṭicca hetu cittasaṃsaṭṭho dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
નહેતું ચિત્તવિસંસટ્ઠં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ ચિત્તવિસંસટ્ઠો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ cittavisaṃsaṭṭhaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu cittavisaṃsaṭṭho dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૫૯. હેતુદુક-ચિત્તસમુટ્ઠાનદુકં
1-59. Hetuduka-cittasamuṭṭhānadukaṃ
૪૯. હેતું ચિત્તસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચિત્તસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સંખિત્તં.)
49. Hetuṃ cittasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca hetu cittasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā. (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા નવ…પે॰… અવિગતે નવ. (સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Hetuyā nava…pe… avigate nava. (Sabbattha vitthāro.)
નહેતું નોચિત્તસમુટ્ઠાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસમુટ્ઠાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં.)
Nahetuṃ nocittasamuṭṭhānaṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasamuṭṭhāno dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ.)
૧-૬૦. હેતુદુક-ચિત્તસહભૂદુકં
1-60. Hetuduka-cittasahabhūdukaṃ
૫૦. હેતું ચિત્તસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચિત્તસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ નવ.)
50. Hetuṃ cittasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca hetu cittasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha nava.)
નહેતું નોચિત્તસહભું ધમ્મં પટિચ્ચ નહેતુ નોચિત્તસહભૂ ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ એકં, સબ્બત્થ વિત્થારો.)
Nahetuṃ nocittasahabhuṃ dhammaṃ paṭicca nahetu nocittasahabhū dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha ekaṃ, sabbattha vitthāro.)
૧-૬૧. હેતુદુક-ચિત્તાનુપરિવત્તિદુકં
1-61. Hetuduka-cittānuparivattidukaṃ
૫૧. હેતું ચિત્તાનુપરિવત્તિં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુ ચિત્તાનુપરિવત્તી ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (સબ્બત્થ નવ.)
51. Hetuṃ cittānuparivattiṃ dhammaṃ paṭicca hetu cittānuparivattī dhammo uppajjati hetupaccayā. (Sabbattha nava.)