Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૯. ધમ્મપદસુત્તવણ્ણના
9. Dhammapadasuttavaṇṇanā
૨૯. નવમે ઝાનાદિભેદો ધમ્મો પજ્જતિ એતેનાતિ ધમ્મપદં, અનભિજ્ઝાવ ધમ્મપદં અનભિજ્ઝાધમ્મપદં, અનભિજ્ઝાપધાનો વા ધમ્મકોટ્ઠાસો અનભિજ્ઝાધમ્મપદં. એવં સેસેસુપિ. અત્થતો પન અનભિજ્ઝાધમ્મપદં નામ અલોભો વા અલોભસીસેન અધિગતજ્ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલનિબ્બાનાનિ વા. અબ્યાપાદો ધમ્મપદં નામ મેત્તા વા મેત્તાસીસેન અધિગતજ્ઝાનાદીનિ વા. સમ્માસતિધમ્મપદં નામ સૂપટ્ઠિતસ્સતિ વા સતિસીસેન અધિગતજ્ઝાનાદીનિ વા. સમ્માસમાધિધમ્મપદં નામ અટ્ઠસમાપત્તિ વા અટ્ઠસમાપત્તિસીસેન અધિગતજ્ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલનિબ્બાનાનિ વા. દસઅસુભવસેન વા અધિગતજ્ઝાનાદીનિ અનભિજ્જા ધમ્મપદં. ચતુબ્રહ્મવિહારવસેન અધિગતાનિ અબ્યાપાદો ધમ્મપદં. દસાનુસ્સતિ આહારેપટિકૂલસઞ્ઞાવસેન અધિગતાનિ સમ્માસતિધમ્મપદં. દસકસિણઆનાપાનવસેન અધિગતાનિ સમ્માસમાધિધમ્મપદં. અનભિજ્ઝાલૂતિ અનભિજ્ઝાયનસીલો. અભિપુબ્બો ઝેસદ્દો અભિજ્ઝાયનટ્ઠો. તેનેવાહ ‘‘નિત્તણ્હો હુત્વા’’તિ. પકતિભાવં અવિજહન્તેનાતિ પરિસુદ્ધભાવં સભાવસઙ્ખાતઅનવજ્જસઙ્ખાતં પકતિભાવં અવિજહન્તેન. સાવજ્જધમ્મસમુપ્પત્તિયા હિ ચિત્તસ્સ અનવજ્જભાવો જહિતો હોતીતિ.
29. Navame jhānādibhedo dhammo pajjati etenāti dhammapadaṃ, anabhijjhāva dhammapadaṃ anabhijjhādhammapadaṃ, anabhijjhāpadhāno vā dhammakoṭṭhāso anabhijjhādhammapadaṃ. Evaṃ sesesupi. Atthato pana anabhijjhādhammapadaṃ nāma alobho vā alobhasīsena adhigatajjhānavipassanāmaggaphalanibbānāni vā. Abyāpādo dhammapadaṃ nāma mettā vā mettāsīsena adhigatajjhānādīni vā. Sammāsatidhammapadaṃ nāma sūpaṭṭhitassati vā satisīsena adhigatajjhānādīni vā. Sammāsamādhidhammapadaṃ nāma aṭṭhasamāpatti vā aṭṭhasamāpattisīsena adhigatajjhānavipassanāmaggaphalanibbānāni vā. Dasaasubhavasena vā adhigatajjhānādīni anabhijjā dhammapadaṃ. Catubrahmavihāravasena adhigatāni abyāpādo dhammapadaṃ. Dasānussati āhārepaṭikūlasaññāvasena adhigatāni sammāsatidhammapadaṃ. Dasakasiṇaānāpānavasena adhigatāni sammāsamādhidhammapadaṃ. Anabhijjhālūti anabhijjhāyanasīlo. Abhipubbo jhesaddo abhijjhāyanaṭṭho. Tenevāha ‘‘nittaṇho hutvā’’ti. Pakatibhāvaṃ avijahantenāti parisuddhabhāvaṃ sabhāvasaṅkhātaanavajjasaṅkhātaṃ pakatibhāvaṃ avijahantena. Sāvajjadhammasamuppattiyā hi cittassa anavajjabhāvo jahito hotīti.
ધમ્મપદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dhammapadasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. ધમ્મપદસુત્તં • 9. Dhammapadasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. ધમ્મપદસુત્તવણ્ણના • 9. Dhammapadasuttavaṇṇanā